Neplodni u Hrvatskoj

30.10.2007., utorak

IVF#2 DC11 - Punkcija

Da skratim priču

IMAMO 10 STANICA!

U osam sati smo bili već u čekaonici. Ja sam bila natašte i bez kapi vode u nadi da će me uspavati.
Prvo sestre ništa nisu rekle pa sam mislila da ništa od toga i pristala da mi daju inekciju Voltarena. Nakon jedno 2 sata ipak je ispalo da će me uspavati (malo bolje organizacije bi im dobro došlo).

Odgovorila sam anesteziologici na par pitanja, potpisala suglasnost za anesteziju i laku noć.

Probudila sam se na putu do sobe i tamo trebala ležati dva sata, što se produžilo na dva i po pa prema tri. Otišla bi ja i prije, ali sam morala čekati da mi izvuku onu iglu iz ruke.

Razlika u odnosu na prvu punkciju. Za ne povjerovati koliko ništa ne osjetim, malo onako kao da imam menstrualne bolove, no lakše. Bilo je malo krvi no to je normalno.

Sve u svemu doc je došla kasnije i priopćila mi vijest o broju stanica. Malo sam se iznenadila jer sam mislila da će opet biti 7 ili manje.

Sad slijedi čekanje do četvrtka kad ću saznati koliko se stanica oplodilo i idemo li na transfer odmah ili idemo na blastice.

Sad imam vremena dogovoriti se sa mojim D koliko ćemo vratiti embrija. Naime ja sam mlada za standarde IVF pa struka kaže da bi mi trebali vratiti jedan, no ja bih nekako ponovo da vrate dva. Moramo još malo o tome porazgovarati.

Jednu stvar u euforiji oko broja stanica sam zaboravila pitati a to je dal da već stavljam utirće ili ne. Zadnji puta sam ih već stavljala od punkcije.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba
- 19:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.10.2007., ponedjeljak

IVF#2 DC10

Danas su moje mišice na odmoru. Nema nikakvih bocki!
Malo sam nervozna i strah me sutrašnj punkcije. Bila sam spomenula da bih htjela biti uspavana i nadam se da će tako biti.

Kad sam pisala o svim nus pojavama onda bi bio red da to napišem i za Gonasi. Koliko mi moj talijanski dopušta nus pojave su: umor, razdražljivost, porast grudiju, endemi.
Što primjetih, pa to da su mi (.)(.) osjetljive i napete.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba
- 22:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.10.2007., nedjelja

IVF#2 DC9

Čitajući svoje postove od prethodnih dana vidjela sam da nisam ništa napisala o nus pojavama Menopura. E pa famozni papirić iz kutija kaže sljedeće: hiperstimulacija jajnika, bol abdomena,povećana abdomena, glavobolja, mučnina i povraćanje, foriranje kvrvnih ugrušaka u venama (obično u nogama), povećanje grudi, dobivanje na težini i akne kod muškaraca

Što sam ja primijetila, lijevi jajnik boli (bolio je i u prošlom postupku), prištića komada jedan (i inače se pojavljuju), dobivanje na težini, pa ako vaga ne laže jedno tri kile.

Pokušavam piti što više tekućine (voda ili cedevita).

Evo pred par minuta pala je i posljednja bocka u ovom postupku. Primila sam štopericu. Bila sam na rubu suza, uhvatila me kriza i mislim da bi pukla da se moram još bosti.

Sutra odmor!

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur, 10.000 IU Gonasi
- 22:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.10.2007., subota

IVF#2 DC8

Jutarnji UTZ je pokazao istu situaciju samo što su folikuli veći.
Doc je na nalaze krvi reagirala sa "Što je sad ovo?". Također je rekla da uvijek postoji mogućnost greške laba.
Ja sam s druge strane uposlila google i otrkrila da postoji još jedna nus pojava Decapeptyla.

Initially, triptorelin causes an increase in the amount of FSH and LH released from the pituitary gland, with resulting increase in testosterone production in men, and oestrogen production in women. However, chronic administration of triptorelin desensitises the pituitary gland. This means that it produces less and less FSH and LH, ...

Ako sam dobor skužila možda mi je FSH i LH povišen jer je vađen nekih 14 sati nakon prve inekcije Decapeptyla.

Što se tiče Estradiola valjda je povišen budući da je definitivno već sredina ciklusa tu. Sutara je dogovorena štoperica i u utorak (što će biti 11 dc) je punkcija.

Napomenula sam da bi rado bila uspavana jer me strah da će lijevi jajnik opet praviti probleme. Danas sam autobusom išla u grad i nerazmišljajući sjela točno na sjedalo iznad gume. Mogu reći da sam osjetila svaku neravninu na cesti.

I dana smo se boli u javnosti, izgleda da nam to prelazi u naviku.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur

- 22:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.10.2007., petak

IVF#2 DC7

Ranim jutrom doživjela sam veliko iznenađenje koje me pomalo zabirnulo.
SLUZ eek

Mislim u životu nisam imala toliko sluzi toliko rano u ciklusu. Iznenađenje se ponovilo i poslije podne kad sam mislila da sam postala tvornica sluzi, toliku količinu sam jedino vidjela kad bih primila štopericu.

Današnji UTZ je pokazao po četiri folikula na oba jajnika (to su oni veći koji su izmjereni). Također ima i više manjih na obje strane. Lijevu stranu dosta i osjetim. Najmanji folikul je 9×10, a najveći 15×16, ostali su 11×12 ili 12×12. Malo me brine ovaj najveći jer dosta odstupa i vjerojatno će on diktirati kad će biti štoperica.
Endometrij je 7 što je za 7 dc OK.
Sutra opet na UTZ.

Nakon pregleda sam preuzela ljekove za danas, ponovo otišla vaditi estradiol te sam podigla nalaze hormona 3 dana.
E ti nalazi su mi zadali danas veliku glavobolju. Prolaktin je super, taman na sredini, no sve ostalo ne štima. Sutra se nadam da ću dobiti neke konkretnije odgovore.
Estradiol je 0.83 a referentna vrijednost je do 0.59. Prema mom nalazu ja sam već u sredini ciklusa eek
LH je 101.0 a referentna vrijednost je 1.1-11.6. Ovolika vrijednost ne postoji niti u jednoj fazi, najveća prema referentim vrijednostima je u sredini ciklusa 17-77. Samo se nadam da neka od inekcija nije zabunom bila štoperica eek
FSH je 26.1 referentna vrijednost je 2.8-11.3. Prema mom nalazu ja sam u menopauzi (ref za postmenopauzu 21.7-153). Jel me to stiže nasljeđe rane menopauze?headbang

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur
- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.10.2007., četvrtak

IVF#2 DC6

Danas mi je bio vrlo užurban dan što na poslu što van njega.

Primijetila sam da me bole križa i da se više znojim - nuspojave?
Također me cijeli dan boli glava, onako lagano od lijeve sljepoočnice prema očnoj duplji.

Danas me D bocnuo prvi puta u javnosti. Naime danas sam se našla sa svojim suborkinjama na kavici pa sam bockanje morala obaviti u WC-u kafića. Baš bi bilo interesantno što bi se desilo da nam je netko naletio u ženski WC gdje se sve odigravalo. Tko zna možda bi sada sjedila u pritvoru dok ne utvrde o kojim je supstancam bila riječ. (sjećate li se slučaja kad je tip u Splitu bio u pritvoru dok plavci nisu dobili nalaz da je supstanca u vrećici koju su mu našli na balkonu samo fug masa za pločice rofl )

Sutra sljedi prvi UTZ yes

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur
- 22:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.10.2007., srijeda

IVF#2 DC5

Danas nemam baš što novo izreferirati osim da su me današnje bocke više pekle.
Mišice izgledaju super, ništa plavo samo jedva primjetne bocke.

Gospođa M definitivno otišla. Ne vratila se jedno dvije godine
Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur
- 19:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.10.2007., utorak

IVF#2 DC4

Danas ujutro na mom šugavom poslu, kolegica mi se potužila kako se osjećala povrijeđenom na moj nastup prema njoj koji se odigrao dan ranije.
eek , WTF
Nikako mi nije bilo jasno što sam to ja dan prije rekla ili napravila, no kao dobor odgojena djevojčica ispirčala sam se kolegici.
Ne znam tko je tu lud, ja koja se polako punim različitim hormonima ili ona koja je klimakterična.

To jutro kada se odigrao navodni incident, bila sam samo pod utjecajem Bromergona, Gingka i Decapeptyla.

Nus pojave Bromergona koje se navode na uputama su: mučnina, povraćanje, omaglica, suha usta, alegijske reakcije, grčevi u listovima, pospanost, ortostatska hipotenzija (pad tlaka kod ustajanja), začepljenost nosa i glavobolja.
Od svih ovih nus pojava mučnina i pad tlaka su mi se javljali prvih par dan uzimanja lijeka. Sada imam samo začepljeni nos, no to sam riješila tako da mojih 1/2 tablete pijem prije spavanja tako da do jutra to prođe.

Nus pojave Ginkgo Bilobe nisam nigdje pronašla pa ih valjda nema.

Nus pojave Dekapeptyla su: navala vrućine, promjene raspoloženja, glavobolje, umor, sip, svrbež, mučnina, abdominalne smetnje, vrtoglavica, bone i osjetljive dojke.
Jedino što sam za sada primijetila je da više nisam blijeda već da imam rumeno lice.

Zašto sam sve ovo napisala? Zato što sam htjela vidjeti gdje se tu nalazi amnezija budući da se ne mogu sjetiti čime sam uvrijedila svoju kolegicu. Jedina isprika mi može biti ova promjena raspoloženja kod Decapeptyila koju osobno nisam primijetila.

Danas sam se silom prilika piknula nekih 20-tak minuta kasnije od dogovorenog vremena, što bi trebalo biti OK budući da sam pročitala da je tolerancija +- 30 min.

Gospođa M se pozdravila i otputovala, no u kasno poslijepodnevni satima je iap još jednom pokucala na vrata.
Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur
- 20:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.10.2007., ponedjeljak

IVF#2 DC3

Jutro je počelo s odlaskom na odjel Nuklearne medicine jer danas je DC3 i treba vaditi hormone i to LH, FSH, E2 i PRL.
PRL tj prolaktin nije obvezan, no kako ja povremeno imam povišen prolakti (hiperprolaktinemia) napravit će i taj.

Danas smo počeli i sa fazom stimulacije. Uveli smo još jednu bocku. Riječ je o Menopuru koji sadrži 75 IU (international unit) hormona FSH i isto toliko hormona LH. Moja propisana doza je 2 Menopura. Ovaj lijek je potrebno "smućkati". To se radi ovako:
- lukpaj ampulu s otapalom da zrak prijeđe u gornji dio,
- prelomiti ampulu,
- uzeti šrpicu i staviti veću iglu te usisati otapalo,
- skinuti poklopčić s bočice u kojoj se nalazi "tableta", malo dezinficirati s vatom natopljenom u alkohol,
- probosti špricom gumu na bočici. Često vakum povuče otapalo odmah u bočicu, ako se to ne desi istisnuti otapalo. Tableta se odmah otopi,
- povući smućkani dio natrag u špricu i izvući špricu iz bočice. OPREZ! Držati onaj pomični dio šprice da vakum ne povuče i lijek završi na pločicama kupaonice!
- ponoviti zadnje dvije točke s bočicom i tabletom 2,
- promijeniti iglu i uzeti kraću,
- istjerati zrak,
- bocnuti (vidi prethodni post)

Za menopur smo odabrali desnu ruku. Isto kao i Decapeptyl davati ga sporije.

Nema nikakvih vidljivih uboda od prethodnog dana. sretan

Gospođa M je već na odlasku!
Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Gingo Biloba, 0.1 mg Decapeptyl, 2×75 IU Menopur
- 20:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.10.2007., nedjelja

IVF#2 DC2

Danas sam započela sa supresijom. Koristim 0.1 mg Decapeptyla. On dolazi već pripremljen u šprici s malom iglom tako da nema previše posla osim uobičajenog steriliziranja površine kože i istjerivanja zraka iz šprice.
Najveći zadatak ipak ima moj D koji glumi medicinskog brata i zadužen je za davanje inekcija. Odlučili smo da inekcije dajemo u 18:00 jer nam to najviše odgovara. Inače dr. je rekla da ih možemo davati između 17 i 19 ali bitno je da to uvijek bude u isto vrijeme.

Inekcije se daju subkutano (sc) što znači podkožno. Malo peckaju pa ih treba davati sporije.
Postupak je sljedeći:
- tupferom vate koji sam natopila alkokolom pređem preko mišice gdje ću primiti inekciju (odabrali smo lijevu ruku)
- za to vrijeme D lupka prstom po šprici da potjera mjehurić zraka na vrh, stišće lagano špricu dok taj zrak ne izađe kroz iglu,
- iglu s otvorom prema gore gura pod kožu pod kutom od 45°,
- aspirira, tj. povlači malo špricu (krv ne smije ući u špricu jer ako je ušla pogodio je kakvu kapilaru i to znači da bi morao bosti ponovo - to se do sada nikada nije desilo sretan )
- sljedi istiskivanje lijeka (polagano!!!)

Neko vrijeme kod mjesta uboda se primijeti nešto kao mjehurić jer je potrebno neko kratko vrijeme da se lijek apsorbira.

Gospođa M je i dalje tu.
Terapija: 1/2 Bromergona, 2 Gingo Biloba, 0.1 Decapeptyl
- 20:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.10.2007., subota

IVF#2 DC1

Poštovana i očekivana gospođa M stigla je negdje u ranim poslije podnevnim satima.
Sve za doček je bilo pripremljeno tako da većih iznenađenja nije bilo. Gospođa M je ovoga puta bila samozatajna i vrlo nježna.

Terapija: 1/2 Bromergona
- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2007., utorak

Terapija

Moja suborkinja namaste kiss kiss je pitala za mala pojašnjenja oko terapije.

Za ovaj IVF#2 koristit ću istu terapiju. Za supresiju koristit ću Decapeptyl 0,1 mg, a za stimulaciju 2 Menopura od 75 IU. U pokušaju #1 to je bilo rezultiralo sa 7 oocita što bi bilo super da bude i ovog puta.

Štoperica (koju na kraju idem sama kupiti) je Gonasi i trebat će mi 10.000 IU. Ovdje u Rijeci preferiraju tu štopericu a ja kao prava dobrica slušam doktore.

Nakon punkcije ću sigurno dobiti propisanu dozu od 3×2 Utića.

Što se razlikuje od #1.
Ovoga puta pijem KK tabletice (sutra zadnja pjeva ) tako da supresija ne počinje 21 dc, već 2 dc.
Umjesto čiste folne pit ću Ginko bilobu od Kal-a (to su one konjske tablete)
- 19:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.10.2007., subota

Pripreme III

U tijeku su pripreme za IVF#2. U sklopu priprema obijala sam vrata ljekarni u mom "selu" i obliženjem gradu.

Vata i alkohol već čekaju. Da čovjek ne povjeruje koliko je medicinski alkohol skup, iako moram priznati da sam u mojoj seoskoj ljekarni prošla jeftinije nego ove zime u gradu jer je 2 dcl alkohola jeftije za 7 kunica.

Također sam kupila i šprice i igle. Za igle sam morala obići tri ljekarne. U mojoj seoskoj nisam našla one kratke za davanje pa sam u Rijeci obišla dvije najveće ljekarne koje imamo i jedava našla te karatke igle. Istina u obje su me gledali kao najvećeg narkomana. U jednoj mi je čak žena ponudila te igle zajedno sa špricom.

Ovog puta odlučila sam da neću piti samo folnu već folnu i neke druge vitamine tako da sam se odlučila na neke konjske tablete koje sadrže vitamine C, E, B1, B6, B12, magnezij, cink, selen, folnu, ginseng, ginko i još po nešto. Mislim da će mi biti lakše progutati dvije takve tablete nego brdo drugih.

Kao što sam najavila štoperica je trebala stići, no nažalost nije stigla. Naime takve supstance uzimaju i bodibilderi tako da je frend očigledno izgledao sumljivo. Pokušat ćemo s drugim frendom, mojom putovnicom i receptom, pa ako ni to ne uspije onda nema mi druge nego sjesti u auto i sama zaputiti se pa štopericu.

Naravno da sam pripremila doček za M. Ulošci se nestrpljivo koče u kupaonici.
- 09:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.10.2007., utorak

Krećemo!!!!!

Dan nakon mog zadnjeg posta sam bila dobila info da neće biti ništa od postupaka do kraja listopada, no prošli tjedan sam saznala ipak da se keće i da su radovi gotovi.
Danas definitivno mogu potvrditi da u KBC Rijeka kreću sa stimulacijama za IVF, a dokaz su ljekovi u mom frižideru yes

Dakle danas sam bila na dogovoru i plan je sljedeći:
1. Treba popiti KK tablete do kraja
2. Čekamo M cerek
3. 2 dc počinjemo sa stupresijom
4. 3 dc vadimo krv za hormone
5. isti dan krećemo i sa stimulacijom
6. 7 dc prvi UTZ


- 18:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Listopad 2010 (10)
Rujan 2010 (6)
Travanj 2010 (3)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (4)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Blogovi o istom

Moje suborkinje