Neplodni u Hrvatskoj

31.05.2007., četvrtak

Sve je u glavi

Gle pa mene netko i čita ili bar stavlja komentare. Naime pojavio mi se prvi pravi komentar (D ne ljutiti se).
Evo što je ista (to joj je ime, nije da ženu omalovažavam) napisala:

kažu da se treba opustiti i ne misliti na to....moja znanica godinama nije ostajala i onda se odlučila usvojiti,otišli su,prijavili se i zamisli u roku mjesec dana ostala je trudna....prije 2 mjeseca rodila je sina....znači kad se opustila i nije grčevito i slino željela tijelo je moglo reagirati...sretno...sve je u glavi


Hvala što mi želiš sreće.
Ipak moram nešto prokomentirati a vezano za izjavu iz naslova.

Činjenica #1
Prvu godinu kad smo odlčili da se nećemo štititi i da želimo djecu nisam se oko ničeka previše zabrinjavala. Keksali smo se kad god smo htjeli, gdje god smo htjeli. Dakle koristili smo metodu Opusti se!
Nakon godine dana napravili smo prvu pretragu, a to su bili moji hormoni i njegov spermiogram i kako je to bilo ok i dalje smo išli metodom Opusti se!
Nakon još pola godine utvrdili smo da su moji jajovodi prohodni, ali kako godinu i pol gore spomenuta metoda Opusti se! nije dala učinka odlučili smo malo pozornije gledati u koje DC se keksamo.
Nakon još pola godine smo tek upleli tetu doktoricu.
Dakle Opusti se! metoda nije dala učinka u dvije godine. Tako da smo i službeno dobili dijagnozu primarnog steriliteta.

Činjenica #2
Zbog obiteljske anamneze, ženski dio s mamine strane, mogu se početi radovati predmenopauzi u kasnim tridesetima i menopauzi do 45-te.
Dakle ne mogu si dopustiti da metodu Opusti se! isprobavam godinama. Da podsjetim 32 godine su mi već

Činjenica #3
Tri moje vrlo drage prijateljice i suborke su "odustale" od MPO da bi se desilo, no nije. Dvije su dale molbe za posvojenje i nisu zatrudnile ni nakon dvije godine. I obje su se ipak vratile natra MPO i borbi i jedan već ljulja svoju bebu, a druga će za nekoliko mjeseci.
Dakle odustati ili dati zahtjev za usvojenje ne pravi djecu!

Da ne bi ja više duljila evo nekih mitova i činjnica o neplodnosti:

Mit: “Neplodnost je ženski problem.”
Činjenica: Netočno. Ustvari, jednake su šanse da je neplodnost uzrokovana muškim ili ženskim faktorom. Muški faktor je odgovoran za 40% slučajeva neplodnosti, ženski za 40%, muški i ženski problemi zajedno za 10% slučajeva, a preostalih 10% slučajeva nemaju objašnjen uzrok. Nužno je da pretrage u vezi s neplodnosti obave i muškarac i žena.

Mit: “Svi drugi ostaju trudni bez pol muke!”
Činjenica: Procjenjeno je da je jedna od šest osoba bude neplodna u nekom periodu svog života. Prema američkom Nacinalnom Centru za Zdravstveno Statistiku (NCHS) približno 4.5 milijuna parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva milijuna neplodnih parova traži liječničku pomoć. Neplodnost nije rijedak zdravstveni problem kod žena i muškaraca. Srećom, 90% svih slučajeva imaju specifičan uzrok koji se može otkriti pravilnom dijagnozom od strane liječnika specijalista reproduktivne medicine.

Mit: “Problem u tvojoj glavi – ako se opustiš i ne misliš na to zatrudnijet ćeš!”
Činjenica: Neplodnost uzrokuje stres – stres ne uzrokuje neplodnost. Neplodnost je medicinsko stanje, poremećaj reproduktivnog sustava. Istina, opuštanje može pomoći hvatanju u koštac s problemima i cjelokupnoj kvaliteti života, ali stres i tjeskoba su posljedica neplodnosti, a ne njezin uzrok.

Mit: “Ako usvojite bebu zatrudnijet ćete!”
Činjenica: Skoro svaki neplodni par je vjerojatno čuo priču od rođaka ili prijatelja o nekome tko je ostao u drugom stanju neposredno nakon što je usvojio dijete. Međutim, studije su dokazale da je stopa začeća nakon usvajanja jednaka i za one koji nisu usvojili (u oba slučaja 5%), no obično česće čujemo o onim parovima koji usvoje i nakon toga zaista zatrudne.

Mit: “Možda vas dvoje radite nesto pogrešno!”
Činjenica: Neplodnost nije seksualni poremećaj vec medicinsko stanje.

Mit: Ako imate odnose svaki dan veća je šansa da ćete ostati trudni”
Činjenica: Normalni i zdravi spermatozoidi ostaju aktivni u ženskom reproduktivnom sustavu od 48 do 72 sata. Stoga su odnosi u razmaku od 36 do 48 sati u vrijeme ovulacije obično dovoljni. Ustvari, ako muškarac ima mali broj spermatozoida koji se sporo nadoknađuju, svakodnevni odnosi mogu biti kontraproduktivni.

Mit: “Za neke parove trudnoća jednostavno ne dolazi tako brzo”
Činjenica: Parovi trebaju otići na konzultacije nakon 12 mjeseci nezaštićenih odnosa ako ne ostvare trudnoću, a parovi stariji od 35 godina nakon 6 mjeseci.

Mit: “Neplodnost pogađa samo one parove koji nikada nisu imali djece.”
Činjenica: Na žalost za mnoge parove koji već imaju dijete, a žele još, mnogi faktori mogu doprinijeti tzv. “sekundarnoj neplodnosti”. Brojni su problemi mogli nastati od posljednjeg začeća.

Mit: “Možda vam Bog želi reći da niste stvoreni za roditelje!”
Činjenica: Ovo je vrlo bolno čuti neplodnom paru i može biti vrlo obeshrabrujuće. Morate neprekidno podsjećati sebe i druge da je neplodnost medicinsko stanje, a ne Božja volja.

Mit: “Moj supružnik će me ostaviti ako ne možemo dobiti dijete.”
Činjenica: Istina je da neplodnost može uzrokovati bračne trzavice, ali većina parova ostane u braku uprkos krizi koju neplodnost uzrokuje. Mnogi parovi se još više zbliže učeći o novim načinima pomoću kojih mogu obogatiti svoju vezu.

- 16:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.05.2007., srijeda

Znatiželja

Mišljenja sam da je u ljudskoj, posebice u ženskoj, prirodi da se ispituje o potomstvu. Znam da sam i osobno bila takva prije. Pitanja i izjave tipa Kad ćete krenuti na djecu? ili Pa najbolje sad odmah drugo bila su mi normalna. Sada kad sam se suočila s problemom neplodnosti vidim kako su takva pitanja i izjave bezobrazne. Nikada nikome ne padne na pamet pitati nekoga tko radi Što se čeka, pa kupi stan, auto... ili tako nešto. Ne to se jednostavno ne radi. Pa zašto to onda svi (mi) radimo kad je u pitanju potomstvo?
Baš jutros uz jutarnju kavicu na poslu nekako je tema došla na djecu i razliku u godinama između djece.
Kolegica br.1 (majka jednog djeteta) je izjavila da ne želi raditi veliku razliku između djece.
Kolegica br.2 (djevojka bez djece, nikad se izjasnila kada i da li planira istu) odmah skočila nametati svoje mišljenje. Znam da nije htjela soliti pamet, ima jednostavno takav način komunikacije.
Iako nisam bila direktno uvučena u razgovor neznam iz kojeg razloga sam komentirala kako se ne treba uplitati u tuđi stvari u ovom slučaju vezane uz djecu. Kolegica br.2 je digla nos.
Znam bilo bi bolje da sam šutila, najčešće pokušavam držati jezik za zubima kad kolegice bez djece sole kako bi one ovo ili ono, ili kako je najbolje ovako ili onako. Svjesna sam toga da sam postala hipersenzibilna kad su u pitanju djeca.

U svoj ovoj mojoj nesreći što nikako da dođem do djeteta mislim da sam ipak postala bolja osoba. Počela sam više cijeniti tuđu privatnost. Ljudima s kojima nisam jako dobra ne postavljam više pitanja ako mislim da će se imalo njima zadirati u privatnos.
Zato ako vam izgleda da se ponašam hladno, vjerujte to nije tako, samo ne želim postavljati pitanja na koja biste najradije vi odgovorili sa Gledaj svoja posla!

- 15:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2007., utorak

D - moj heroj!

Evo ove godine došli smo i do IVF. Odmah smo krenuli na stimulirani i to u tzv. dugom protokolu.

Na UTZ svaka dva dana sam se već bila naučila no na bockanje svaki dan ne.
Ja sam jedna od onih osoba koje ne vole igle. Nije da padam u nesvjest, nego jednostavno ne mogu gledati trenutak kada igla ulazi pod kožu. Zbog tog problema samobockanje je otpalo. Odlazak svaki dan u bolnicu na bockanje također nije dolazio u obzir jer me se i ovako poprijeko gleda što svaki mjeces moram tražiti da me se s posla pusti na UTZ. Znači morali smo dogovoriti da me bocka netko od poznatih. Tu se moj D javio za dobrovoljca, ili sam mu ja to naredila, više stvarno ne znam.

Prvi dan smo otišli na instrukcije kod naše prijateljice koja je medicinska sestra i to je bio pravi pogodak, žena je rođena za podučavanje. Taj prvi puta D je samo gledao. Drugi dan smo opet došli kod nje ali ovaj puta je ona gledala a D bockao. Treći dan je već kao pravi profesionalac sve obavio sam.
Kasnije mi je kum priznao da mu se D potužio da su mu se ruke jako tresle i da mu nije bilo svejedno bocnuti me.

Na toj stimulaciji dobili samo 7 oocita (čitaj jaja), oplodilo ih se 5 a vraćeno mi je peti dan 2 blastice. Na našu veliku žalost do bete nismo stigli.

Kako do sljedećeg stimuliranog IVF bi trebalo proći 6 mjeseci, što je čitava vječnost. Nakon jednog ciklusa pauze krenuli smo u naš prvi prirodni IVF. Prednost je što sam morala primiti samo jednu bocku tzv. štopericu. Tu se javila ponovo moja nepostojeća sreća i folikul nam je pobjegao.



- 18:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.05.2007., subota

Možda bude curica!

Sljedeći korak koji smo napravili se zove AIH (Artificial Insemination by Husband) tj. mi smo radili IUI (Intrauterine Insemination). To smo pokušavali sa i bez našeg frenda Klomifena. Sve to izglda isto kao i ciljani samo bez ciljanog, tj. onaj dan kad bi inače ciljali sada to D napravi u čašicu, oni to malo prerade da bi bilo kvlaitetnije, ne pitajte me kako jer pojma nemam, i onda vrate natrag meni.
Pitate se kakve veze ima to s naslovom. Pa prvi puta kad smo radili inseminaciju pogledala sam u špricu u kojoj je bilo sjeme i učinilo mi se, ili je stvarno bilo više ne znam, da je to lagano roze boje. Nakon što sam D nazvala da kažem kako je bilo samo sam rekal: "Možda bude curica!"

Kako ni to nije išlo, a probali smo više puta, sljedeći korak nam je bio IVF, no prije toga obavila sam i laparoskopiju koja je naravno pokazala da je sve u najboljem redu. Moram priznati da sam tom dobrom viješću bila, pa pomalo razočarana.
Mislila sam da će se otkriti zašto mi ne možemo zatrudniti. Mislim da je i dr. koji je tada bio u viziti bio iznenađen mojim izrazom lica kad je rekao da je sve u najboljem redu.
- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2007., četvrtak

Manage a troi

Zagolicao vam naslov maštu?

Da uveli smo treću osobu u naš keksualni život. Ta osoba je ženskog spola i naša je ginekologica.
Razočarani?

Naime, nakon što smo bezuspješno pokušavali sami, prateći sve i svašta, krenuli smo novim putem koji se zove folikulometrija s ciljanim odnosom. Ukratko ja odlazim na UTZ svaki drugi dan (u mom slučaju počevši od 9 DC) na premjeravanje folikula. U jednom trenutku naša dr. kaže da se keksati. Sutradan sam opet na UTZ ako je folikul još uvijek tu onda ponavljamo keks po naređenju, a ako je pukao, onda sljedi (ne)čekanje omražene M.

Tako smo radili neko vrijeme, a onda kako ni to nije uspijevalo uveli smo našeg frenda Klomifena, koji nam je služio da potjeramo folikule da rastu. Sve se odigrava prema gornjem scenariju jedino što sam 4-7 DC pila te tabletice. Ni to nažalost nije dalo nikakvih rezltata.

Pretpostavljam da sada neki od vas traže Klaića po polici i pokušavaju prevesti spomenute kratice. Pa da vam malo olakšam. Oni koji se bore protiv neplodnosti, često počinju pričati svojim jezikom punim različitih kratica. Gore su spomenute samo neke:
UTZ je ultrazvuk
DC je dan ciklusa (naravno misli se na menstrualni)
M je menstruacija

Isto tako sve ovo što D i ja i nama slični parovi pokušavaju zove se MPO ili medicinski potpomognuta oplodnja
- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.05.2007., utorak

Kako si povećati šanse?

Koko nam baš i nije išlo po onom narodnom receptu OPUSTI SE, odlučili smo vidjeti što možemo napraviti sami bez da u naš krevet uvodimo bijele kute.

Počela sam pratiti sve moguće znakove koje sam mogla kao što su bazalna temperatura, cervikalna sluz i položaj cerviksa, pratila sam štreca li me što ili ne, počela jesti i piti stvari koje navodno pomažu pri začeću, odustala od kave. Ukratko počela sam izluđivati sebe a time i D.

Pored sevega toga došla sam do otkrića kako ću sa svojom količinom sreće prije dobiti na jack pot nego dijete. Naime, jest li znali da je životni vijek jajne stanice (čitaj sposobnost da ju se oplodi) 12-24 sata iako se sve više liječnici tu granicu spuštaju na 6-12 sati? Ja to prije nisam znala.

Nakon ovog otkrića nestalo je i zadnje spontanosti u našem krevetu.

Zamislite situaciju gdje je prva stvar koju ujutro napravim cucanje toplomjera.
Ili gdje vičem iz kupaonice "D hitno dolazi u krevet. Znaš sluzi ima kao u najvećoj močvari, a i nešto me je štrecnulo s lijeve strane, a k svemu tome i sredina mi je ciklusa!"

Nažalost sex na zahtjev postao nam je normalna stvar.




- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.05.2007., ponedjeljak

Anamneza

Nemojte se brinuti ne namjeravam ispričati bolesti čitave moje familije jer bi to bio traktat. Samo u nekoliko crtica ću izložiti s čime se i protiv čega se borimo.

Nakon 8 godina veze i "pregovaranja" koliko i kad ćemo imati djecu, moj D (čitaj dragi) i ja smo se usaglasili i rekli da je vrijeme da krenemo. To je bilo pred neke 4 godine.
Na samom početku nije nam niti padalo na pamet da će to toliko dugo trebati. Valjda je stvar u tome što smo čitavi faks pored svih metoda kontracepcije uvijek bili pod opterećenjem sa "što ako nam se zalomi". Normalno da smo na sve gledali pozitivno, tako da sam ja već onda sve znala o porodu, pelenama i sl.
Nakon godinu dana ipak smo odlučili vidjeti u čemu je stvar.
D sve 5 ne može bolje, ja sve pet osim povišenog prolaktina. OK navodno to nije problem. Stavilo me na tabletice bromocriptina koji smanjuju razinu prolaktina i uputilo me na HSSG (za neupućene prostupak ispitivanja prohodnosti jajnika puštanjem kontrasne tekućine i praćenjem na RTG-u). Nalaz sve ok.
Znači li to da smo idioti ovaj, pardon idiopati ili mi uopće ne znamo kako se prave djeca?
Da vjerujte to mi je palo na pamet.
- 15:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.05.2007., petak

Tko sam i zašto sam ovdje?

Nisam mogla odabrati teži početak ovog bloga.

Iskreno govoreći/pišući na ovo pitanje mi je izuzetno teško odgovoriti.

Činjenice govore da sam tridesetdvogodišnja državljanka RH, zaposlena i na moju veliku žalost bez djece.

Ovdje sam jer ne znam imam li uopće pravo na psihološku pomoć, a pretpostavljam ako i imam da to moram platiti, kao u ostalom većinu stvari vezanih uz naše zdravstvo, tako da smatram da bi mi ovo bila korisna terapija.

Ako uspijem izdržati u pisanju ovog bloga možda i otkrijem tko sam!
- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Listopad 2010 (10)
Rujan 2010 (6)
Travanj 2010 (3)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (4)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Blogovi o istom

Moje suborkinje