Nemezis

PPDS

...ilitiga područje posebne državne skrbi. Na takovom jednom području živi Nemezis.
I pita se po čemu smo mi ovdje tako posebni, i na to pitanje će odgovor dati u nastavku, ali se pita i na koji to način država skrbi o nama ovdje i na to pitanje godinama nije našla odgovor. Ok, neoporeziva osnovica je veća, pa se nekima vrati parsto kuna povrata poreza godišnje, ali dalje od toga skrb ne ide. A možda bi trebala ići.
Nemezis vam živi u jednom malom selu. Njeno je selo trenutno zameteno snijegom i ne može ići na posao. Ne bi inčae ovdje tipkala u nedjeljno jutro, spavala bi kao pošten narod, ali je htjela ići na posao. Kako ralica još uvijek nije prošla i na cesti je 25 cm snijega, Nemezis ne može nikamo, osim pješke.A posao je udaljen devet kilometara i vani je mećava.
Nije da se žali, čula je da u Delnicama, u srcu Gorskog Kotara, tog bijelog užasa ima znatno više, ali slaba je to utjeha.

Stali smo kod posebnih.
Trebaš biti posebna vrsta osobe da svaki dan, iznova i iznova ponavljaš radnje poput traženja auta. Ovako se igra ta igra: osmotriš izbočine u bijelom pokrivaču. Pretpostaviš pod kojom se nalazi tvoj auto. Gaziš do koljena, do dupeta, a ponekad i do struka dubok snijeg i dođeš do hrpe. I kreneš kopati. Ako si dobar u igri iz prve otkopaš svoj auto, a ne susjedov, ili nedaj bože kakav dekorativn zimzeleni grm. Čempresi i thuje su iznimno raspoloženi za ovu igru, bar ove zime.
Trebaš imati zalihe svega. Naprimjer, ako se probiješ do trgovine (pješke, ralica nije prošla) nije neobično da u istoj nema kruha. Jer ralica nije prošla. Pa trebaš imati brašna i kvasa u kući. I trebaš znati zamijesiti i ispeći kruh.
Ako si pušač trebaš imati zalihu cigareta, jer možda trgovina uopće ne radi, jer ralica nije prošla, pa prodavačica nije na radnom mjestu. Isto vrijedi i za mlijeko - ako ga uopće piješ obzirom na razne toksine, ili ako si baš jako spreman, onda imaš kravicu.
Ako imaš mačku koja inače izlazi iz kuće i tamo obavlja nuždu moguće je da mačka neće htjeti izaći iz kuće, pa je uputno imati wc za istu. Opet, trebaš imati zalihu pijeska za isti, a trebaš imati i zalihu hrane za mačku.
Za slučaj da si jako nadobudan i ipak ideš autom nekamo u ovim uvjetima auto trebaš opremiti zimskom opremom. Koja uz gume i lance podrazumijeva i lopatu. Po mogućnosti neku koja stane u bunker, jer se počesto bunker može otvoriti za razliku od vrata na uatu. Moja su jutros bila potpuno zaeđena. Trebao bi čovjek imati i garažu, i dobro bi mu došao kakav stroj za čišćenje snijega, ali to su skupe stvari, pa ako nemaš novaca trebaš imati motivaciju da krećeš bilo kamo bez prijeke potrebe.
Svakako trebaš imati i plan B za slučaj da ne možeš na posao. Možeš imati posao na koji ne moraš doći svaki dan, ili možeš imati kolege koji žive u neposrednoj blizini istog. U tom slučaju im moraš vraćati ono što za tebe odrade, na razne načine i uz razne troškove.
Naravno, i odjeće trebaš više nego u civilizaciji. Pa ustaneš 15 minuta ranije nego što bi ustao inače, da bi se obukao. U potkošulju, majicu, majicu, majicu, najlonke, tajice, traperice, čarape, termo čarape, marte do koljena, kaput do koljena, kapu, šal i rukavice. I trebaš imati sa sobom nešto rezervnih hlača, čarapa i rukavica jer sve to promoči nakon 3 minute igranja igre nađi auto.
I trebaš više vremena. Za igranje igre sa autom, za odlaske pješke gdje inače ideš autom, za pečenje kruha, za pranje i peglanje, a i sušenje spomenute odjeće...
...mogla bih još satima ovako.
Dok je Nemezis živjela po gradovima poput Zagreba ponekad se susretala sa nekim od navedenih situacija. U puno manjem obimu, doduše. Imala je alternativu u vidu gradskog prijevoza, koju ovdje nema, i imala je manje troškova ovih i onih.
Iz toga zaključuje da je država kao i obično u potpunosti podbacila sa skrbi i da su ljudi ovdje posebni na mano drugačiji način.
Jer, ako iz dana u dan ponavljaš istu radnju bez rezultata, tada si budala. Posebna budala, al ipak budala :D


Osam i dvajsšest. Ralica još uvijek nije prošla. Od sinoć. Pitam se, kako bi vatrogasci došli da se nekome zapali dimnjak? Oh, pa lani je jedna kuća izgorila zbog toga, skoro zaboravih.

Iiiijuu, opet mi neda bez kategorije objavit post. Paranormalno, kad već nema nenormalno :D

24.02.2013. u 07:22 | 11 Komentara | # | ^
Kolovoz 2017 (2)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (9)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (4)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (5)
Siječanj 2014 (6)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (4)
Listopad 2013 (4)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Lipanj 2013 (5)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (7)
Veljača 2013 (12)
Siječanj 2005 (1)











Brojalica: