Dečko koji obečava

nedjelja, 17.02.2008.

Dünyayi kurtaran adam (1982)

(r: Çetin Inanç)

Image Hosted by ImageShack.us
Izgleda poznato?! :-)

Najpoznatiji turski film svih vremena je vjerovatno ovaj kultni trash klasik iz 1982. Dunyayi Kurtaran Adam ili The Man Who Saves the World, odnosno možda i najpoznatiji pod imenom Turkish Star Wars je izašao u sred političkih promjena u zemlji zbog kojih su američki filmovi bili teško nabavljivi, tako da su se snimale turske "prerade" velikih američkih kino hitova, osim Star Warsa, od poznatijih tu su i The Wizard of Oz, The Exorcist i E.T. Kako naravno nisu imali mnogo sredstava za snimanje specijalnih efekata a kamo li za skupe setove, jednostavno bi pokrali scene iz originalnih filmova. Zanimljivo je i da se osim letjelica, scena borbi u svemiru te nekih lokacija iz originalnih Star Warsa, u filmu gotovo cijelo vrijeme vrti i glavna tema iz Indiane Jonesa (Raiders of the Lost Ark)! Na početku mi je to bilo ok, ali nakon 10 ponavljanja jednostavno dosadi. Sva ostala glazbena podloga je također "posuđena" iz američkih filmova, Moonraker, Ben Hur, Flash Gordon, Battlestar Galactica, Planet of the Apes, Silent Running te Disneyevog The Black Hole.

Image Hosted by ImageShack.us
Zaboravio sam spomenuti da ima malo dosta dobrog humora.

Dünyayi kurtaran adam je još jedan, što bi se reklo, školski primjer trasha. Jednostavno sve je tako loše da je to nevjerovatno!
Lokalizirana originalna priča o nekakvom zlom čarobnjaku koji želi uzeti mozak glavnog lika te tako konačno zagospodariti cijelim svemirom, zamjenivši krščanstvo sa islamom, ubacujući tu Maje i Asteke, nekakav drevni (zeleni!) mozak, te mač koji izgleda poput antene za TV, te robote iz američkim monster filmova 50tih... UH!

Image Hosted by ImageShack.us

Prva borba glavnih likova i "kostura" na konjima je iznenađujuće dobra, tipove bacaju sa konja na kamenito tlo, lik skače preko konja, baca se iz sedla i sve tako...
Inače, baš sam nedavno pogledao dobar kratki dokumentarac "Turkish Pop Cinema" (2005), u kojemu sve legende turskog pop filma govore o svojim iskustvima i doživljajima sa snimanja, a bio je tu i Cüneyt Arkin, glavni glumac u filmu koji naravno nije imao dublera za opasne scene, a kaže da je većinu akrobacija, naučio od ruskih cirkusanata! Dok je Aytekin Akkaya, drugi glavni glumac filma rekao da je odbio da mu privežu golemo kamenje na noge za scenu treninga, u kojoj tako vidimo samo Cüneyt Arkina sa velikim pravim i vjerovatno i poprilično teškim kamenjem s kojim još i skakuće okolo! Nevjerovatno!

Image Hosted by ImageShack.us
"samo u jaja, samo u jaja, pokaži malom šta je tehnika..."

Nakon te scene film mi nekako postaje sve dosadniji, glavni likovi bivaju uhvaćeni pa se oslobode pa ih opet uhvate, a scene borbi su previše slične i jednolične da bi bile zanimljive.

Ipak, u filmu se osjeti ta nekakva iskrenost, entuzijazam i ogromni trud da se sa gotovo nikakvim sredstvima ipak napravi najbolje što se zna. A to uvijek cijenim.

Image Hosted by ImageShack.us
Aha.

Zaključak: film mi nije bio previše zabavan ni kao trash, ali kako rekoh ima taj nekakav poseban štih, dušu, kako god, i zato ga preporučujem svakom pravom ljubitelju filma, čisto da ga vidi svojim očima.

Ocjena: 5/10 (teško mi ga je bilo "ispravno" ocjeniti, ali čini mi se da je ovo najrealnija ocjena)

Film je dostupan besplatno na netu zajedno sa engleskim titlovima.
Klikni i gledaj!


Uživajte!




EXTRAS:

Scene iz Turkish Pop Cinema (2005) o kojemu neću posebno pisati, ali šteta da se ovo ne objavi:

Image Hosted by ImageShack.us

U ovoj sceni je korištena prava i to UPALJENA! motorna pila, lik u biti progoni ovog drugog tipa pa na kraju prereže to drvo koje ovaj drži. Suludo! I odlično, inaće ako netko zna iz kojeg je to filma scena nek javi!:-)


Image Hosted by ImageShack.us

I jedne fine sise iz još jednog kultnog klasika o kojemu kasnije nešto više...





- 21:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker