www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Države svijeta (32) - ČILE

04.10.2018.

Čile je južnoamerička država smještena na jugu i jugoistoku toga kontinenta. Površine je 756.950 km2. Ima samo tri susjeda: Argentinu na zapadu te Boliviju i Peru na sjeveru. Broji više od 16,5 milijuna stanovnika. Glavni grad Čilea je Santiago de Chile. Veći gradovi su Valparaiso, Antofagasta, La Serena, Concepcion, Punta Arenas, Arica, Temuco. Najviši vrh je Llullaillaco (6.723 m). Teritorijalno je podijeljen na 15 regija i 54 pokrajine. Čileu pripada i više otoka od kojih je najpoznatiji Uskršnji otok (Rapa Nui), dok Ognjenu zemlju dijeli s Argentinom. Čile polaže pravo i na dio Antarktike.



Neovisnost je stekao 12. veljače 1818. Službeni je jezik španjolski. Čileanci su većinom mestici, a ima i potomaka starih indijanaca. U Čileu je brojna hrvatska manjinska zajednica. Prevladavajuća vjera je rimokatoličanstvo. Nacionalni šport je rayoula (tejo). Čilska je valuta peso koji broji 100 centava. Najpoznatiji Čileanci su nobelovci za književnost Pablo Neruda i Gabriela Mistral, državnik Salvador Allende, nogometaši koji su 1962. bili treći na SP-u i na OI u Sydneyu 2000., tenisači Fernando Gonzalez i Nicolas Massu ...

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (31) - ČEŠKA

09.09.2018.

Srednjoeuropska država nastala 1. siječnja 1993. mirnim razlazom sa Slovačkom i raspadom Čehoslovačke. Zauzima površinu od 78.866 km2 koju nastava oko 11 milijuna stanovnika. Glavni grad je Prag. Veći gradovi su Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Češke Budejovice, Zlin, Kladno, Most i Hradec Kralove. Susjedne su joj zemlje Njemačka Poljska, Austrija i Slovačka. Najviši vrh Češke je Snežka u Sudetima (1603 m), dok je najduža rijeka Laba koja Češkom protječe u dužini od 1635 km. Češka je podijeljena na 13 pokrajina (krajeva) i područje glavnoga grada.



Službeni je jezik češki ali su u uporabi i manjinski jezici: njemački, madžarski i slovački. Najbrojniji narod su Česi (oko 65 %). Rimokatoličanstvu je opredijeljeno najviše stanovnika Češke. Valuta je češka kruna koja ima 100 halera. Naziv češkoga domopjeva je „Kde domov muj“. Češka je republika s dvodomnom skupštinom koju čine Zastupnički dom i Senat. Dva najvažnija državna praznika su Dan oslobođenja 8. svibnja i Dan osnivanja republike 28. listopada. Svemrežni nastavak za Češku jest .cz.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (30) - ČAD

08.08.2018.

Država u središnjemu dijelu Afrike ukupne površine 1.284.000 km2 i s oko 13 milijuna stanovnika. Susjedne zemlje su joj Libija, Niger, Nigerija, Kamerun, Srednjoafrička republika i Sudan. Glavni je grad Čada N'Djamena, dok su ini veći gradovi Abeche, Bongor, Doba, Moundou i Sarh. Najviši vrh je Emi Koussi (3.415 m), a najdulja rijeka Chari (1.200 km). Zemljopisno Čad je podijeljen na saharski dio na sjeveru, Sahel u središnjemu dijelu, dio jezera Chad kojega dijeli s Nigerom i Nigerijom na zapadu i plodni dio oko rijeka Chari i Logone na jugu. Teritorijalno je podijeljen na 22 pokrajine.



Jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Najveći je svjetski izvoznik sezamova sjemena i drug po izvozu arapske gume. Službeni jezici su arapski i francuski. U Čadu živi više od stotinu različitih naroda od kojih su najbrojniji sudanski Arapi te narodi Sara, Bagirmi i Kreish. Prema vjerskoj pripadnosti najbrojniji su sunitski muslimani i katolici. Valuta je francuski kolonijalni franak koji ima 100 centima. Neovisnost je stekao 11. kolovoza 1960. Naziv čadske himne je „La Tchadienne“.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Matići

19.07.2018.

Matići su selo na jugu općine Orašje koja pripada Županiji Posavskoj i entitetu F/BiH. Prema zadnjemu popisu iz 2013. ovo hrvatsko selo imalo je 1868 stanovnika. Susjedna su mu sela Bok, Kostrč, Tolisa i Čović Polje koje je u općini Donji Žabar u RS-u. Zaštitnikom sela je Sveti Ivo, točnije Rođenje sv. Ivana Krstitelja koje se slavi 24. lipnja. Tomu svetcu posvećena je i matićka crkva.

U Matićima je područna škola koja djeluje u okviru osnovne škole Stjepana Radića Oštra Luka – Bok, dom mladeži, vatrogasni dom i nogometni stadion županijskoga ligaša Napredka čiji su najveći uspjesi tri naslova Kupa Zadrugara (1974., 1984. i 1990.) i nastupi u Republičkoj ligi 1988.-90.

Matićki brand jest pletenje proizvoda od vrbova pruća čemu ih je prije II. svjetskoga rata naučio Marko Matuzović. Izim njega poznati Matićani su povjesnik dr. sc. Krunoslav Draganović, teolog dr. sc. Anto Mikić, gospodarstvenik Marijan Živković Ciljo, teolog, publicist i novinar dr. sc. fra Luka Marković, nogometaši Ivo Mišković, Željko Dabić, Mato Neretljak, Ivo Mikić, franjevci fra Blaž Marković i fra Kruno Pejičić, pravnici Luka Dabić i Marijan Marković Mila, športski aktivist Kruno Draganović, kemijski stručnjak dr. sc. prof. Pero Dabić, političari Zvonko i Joso Marković, izvorni svirač Ivo Mišković Šejn.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (29) - CIPAR

05.07.2018.

Otok – država u Sredozemnome moru koja je neovisnost stekla 16. kolovoza 1960. Već1974. državnim udarom država je razdijeljena na dva dijela: veći grčki i manji turski na kojemu je proglašena samozvana Turska Republika Sjeverni Cipar koju je do danas priznala jedino Turska. Cipar bez turskoga dijela od 2004. članom je EU.



Ukupna površina je 9.251 km2. Stanovnika je nešto više od milijun. Glavni i najveći ciparski grad jest Nicosia. Ostali veći gradovi su Larnaca, Paphos, Famagusta, Limassol, Kyrenia i Morphou. Najviši vrh je Olympos (1951 m) na planini Troodos, a najdulja je rijeka Pedieos (98 km).

Cipar je republika s jednodomnom skupštinom u kojoj su Grci i Turci većinski narodi, a grčki i turski službeni jezici. Valuta je euro koji ima sto centa. Naziv himne je „Imnos pros tin eleftherian“. Svemrežni je nastavak .cy. Na Trodosu su znamenite „obojene“ pravoslavne crkve i manastiri uvršteni na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (28) - BUTAN

09.06.2018.

Kraljevina smještena na južnim pristrancima istočne Himalaje čiji naziv na domorodačkome jeziku dzongkha glasi Druk Yul (Zemlja zmajeva). Zauzima površinu od 47.000 km2. Graniči samo s Tibetom na sjeveru i s Indijom na zapadu, istoku i jugu. Polovica ozemlja Butana leži iznad 3.000 metara. Najviši je vrh Kula Kangri (7.554 m). Sve rijeke (Torsa, Wong, Sankosh, Tonqsa, Manas) pripadaju slijevu Brahmaputre. Glavni je grad Thimphu, a ini veći gradovi su Punakha, Paro i Phuntsholing. Stanovnika je oko 800.000.



Butan je jedino budističko kraljevstvo na svijetu. Ustanovljeno je 1616. Hinduisti. kojih je oko 35 %, nepalskoga su podrijetla. Novčana jedinica je ngultrum koja broji sto četruma. Svemrežni nastavak glasi .bt. Naziv domopjeva je „Druk tsendhen“. Ime sadašnjega kralja je Jigme Khesar Namgyal Wangchuk. Tri su etničke skupine: Ngalong, Sharchop i Lhotshampa.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Kostrč

15.05.2018.

Kostrč je naselje smješteno u središnjemu dijelu općine Orašje. U sastavu je Županije Posavske. Okružuju ga Tolisa, Matići, Donja Mahala i Ugljara. Prema popisu iz 2013. ima nešto više od 1.500 stanovnika. U selu je područna škola, dom mladeži, mjesna ambulanta, poštanski ured, mjesna kapelica sv. Ante Padovanskoga u okviru župe Uznesenja BDM Tolisa i nogometni stadion „Brdo“ na kojem utakmice igra županijski ligaš „Kostrč“ utemeljen 1951. pod nazivom „Partizan“. Najveći uspjesi toga kluba su osvajanje Kupa Zadrugara 1989. i završnica prvenstva H-B 1996.

O nastanku naziva sela postoje dva predanja: prva kaže da je selo dobilo naziv po harambaši Kostrešu, koji se jedanputa spasio bijegom na području današnjega Kostrča, dok druga veli da je tamo bilo puno kosova koji su posvuda trčkarali. Selo je poznato po velikome broju neženja, doktora znanosti i bunara. U Kostrču je još 1. svibnja 1948. održana humoristično-satirična priredba „Vrabac“ koja je ove godine obilježila punih 70 godina postojanja. Tim je povodom objavljena i monografija. Poznati Kostrčani su prof. dr. sc. fra Ilija Živković, jezikoslovac prof. dr. sc. Josip Baotić, pjesnik, slikar i umjetnički fotograf Joso Živković Soja, fra Zvonko Mikić, HSS-ovac Anto Džojić, novinar Anto Baotić, izvorni glazbenik Branko Mišković Srco, političar i diplomat Zvonko Mišković Crndžo, pjesnikinja Ljerka Mikić, slikari Marko i Slavko Živković, prof. dr. sc. Pavao Mikić, teolog Ivo Baotić ...

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (27) - BURUNDI

06.05.2018.

Burundi je država u središnjoj Africi smještena između Tanzanije, Ruande i DR Konga. Zauzima površinu od 27.834 km2 koju nastava oko 10 milijuna stanovnika. Glavni grad je Bujumbura. Ostali veći gradovi su Bururi, Gitega, Ngozi, Muyinga, Ntega, Mabanda i Kinyinya. Najveća rijeka je Ruvubu. Na njezinu jugozapadu jezero je Tanganyika od kojega 32.900 km2 pripada Burundiju. Zemlja je teritorijalno podijeljena na 15 pokrajina.



Službeni jezici u Burundiju su kirundski i francuski, no govori se i svahili. Većinski narod je Hutu (85 %). Tutsija je 14 % i Tiva pigmejaca 1 %. Vodeća je vjera rimokatoličanstvo. Valuta je burundijski franak koji ima 100 sentima. Burundi je neovisnost stekao 1962. Dan neovisnosti slavi se 1. srpnja. Od 6. lipnja 1998. Burundi je republika. Zakonodavnu vlast ima jednodomna nacionalna skupština.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (26) - BURKINA FASO

05.04.2018.

Burkina Faso (Zemlja poštenih ljudi) država je u zapadnoj Africi koja leži između Malija, Nigera, Benina, Toga, Gane i Obale Bjelokosti. Glavni grad joj je zagonetačima iznimno zanimljivi Ouagadougou. Dva veća grada su Bobo-Dioulasso i Koudougou. Glavne rijeke su Crna (1350 km), Crvena i Bijela Volta koje su sastavnice Volte. Država je administrativno podijeljena na 13 regija. Površine je 274.200 km2. Stanovnika ima oko 17 milijuna. Najbrojniji narod je Mossi (oko 40 %). Najviši vrh je Tena Kourou (749 m).



Neovisnost je proglasila 5. VIII. 1960. Do 1984. zemlja se zvala Gornja Volta. Nacionalni praznik slavi se 4. kolovoza u spomen na 4. VIII. 1983. Burkina Faso je republika s parlamentarnim sustavom. Skupština je dvodomna i sastoji se od Nacionalne skupštine i Zastupničkoga doma. Valuta je franak koji broji 100 centima. Vodeća vjera je islam. Službeni je jezik francuski i nekoliko plemenskih jezika. Naziv domopjeva je „Une Seule Nuit“. Svemrežni nastavak Burkine Faso je .bf.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (25) - BUGARSKA

07.03.2018.

Bugarska se nalazi na jugoistoku Europe. Obuhvaća površinu od 110.910 km2 koju nastava nešto više od 7 milijuna stanovnika. Susjedne države su joj Rumunjska, Srbija, Makedonija, Grčka i Turska. Na istoku izlazi na Crno more. Najviši vrh je Musala (2.925 m) u gorju Rila, a najdulja rijeka je Dunav. Dobrudža, Stara planina, Ludogorje, Rila, Vitoša, Sredna gora, Sakar, Strandža, Rodopi i Pirin planine su i planinski lanci u Bugarskoj. Važnije rijeke su još Ogosta Iskr, Jantra, Lom, Osm, Marica, Struma i Luda Kamčija. Glavni je grad Sofija, dok su veći gradovi Plovdiv, Burgas, Varna, Ruse, Stara Zagora, Pleven Dobrič, Sliven i Šumen.



Bugarska je neovisnim kraljevstvom postala 22. rujna 1908. Prema Ustavu od 12. srpnja 1991. to je parlamentarna republika s jednodomnom skupštinom (Narodno sobranie). Teritorijalno je podijeljena na 28 oblasti i 278 kotareva. Članicom NATO-a je od 2004., a EU Bugarska od 2007. Bugarska valuta je lev koji ima 100 stotinki. Službeni je jezik bugarski. Većinski narod su Bugari, a vodeća vjera pravoslavlje. Naziv bugarske himne je „Mila rodino“. Svemrežni nastavak je .bg. Dan neovisnosti kao nacionalni praznik slavi se 3. ožujka.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Bok

03.03.2018.

Bok je mjesto na jugu općine Orašje. Po prvi se puta spominje još 1548. pod nazivom Donji Boki (Gornji Boki je današnja Oštra Luka). Početkom nove ere po svoj su ga prilici nastavali Kelti jer su na tamošnjemu starom groblju, zvanom Staro selo, pronalaženi arheološki nalazi vezani za Kelte. To se groblje i danas koristi za pokapanje mrtvih, iako postoji Novo groblje na zapadu Boka. Godine 1743. selo dobiva naziv Bubalov Bok da bi se koncem XVIII. stoljeća zvalo kao i danas - Bok. Selo je smješteno između Obudovca u općini Šamac (RS) te Oštre Luke, Tolise i Bukove Grede i između toka rječice Briježnice i Gojmera. Teritorijalno pripada općini Orašje i F/BiH. Skoro svi stanovnici, njih oko 1.400, su Hrvati. Zovu se Bočanima.

Bok ima područnu školu, dok osnovnu školu dijeli s obližnjom Oštrom Lukom s kojom ima i zajedničku župu Imena Marijina te KUD „Ravnica“. Nogometni klub „Bok“ postoji od 1950. Poznati Bočani su povjesničar dr. sc. Ivo Kosić, dr. sc. Snježana i Ivo Džijan, nogometaši Đuro Džijan i Luka Ragić, nogometni djelatnik i sudac Krunislav Džijan, poduzetnik Zlatko Krištić, pjesnikinja Mira Šubašić, svećenici fra Valerije Filipović, preč. Pero Ivan Grgić i fra Anto Lopandić, zagonetač i logičar Tunjo Džijan, junak DR-a Miroslav Filipović Miki i odbojkaški olimpionik Pavo Grgić.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (24) - BRUNEJ

08.02.2018.

Brunej je sultanat na SZ otoka Bornea, kojega čine dva područja što ih razdvaja teritorij malezijske savezne države Sarawak, ukupne površine 5.770 km2. Nalazi se na obalama Južnokineskoga mora. Jedini kopneni susjed Bruneja jest Malezija. Glavni grad je Bandar Seri Begawan, dok su ostali veći gradovi Kuala Belait, Seria i Tutong. Najduža rijeka je Belati. Država je podijeljena na četiri okruga. Najviši vrh Bruneja je Bukit Pagon (1.850 m). Službeni je jezik malajski, iako se govori i engleskim i kineskim. Među stanovništvom prevladavaju Malajci. Ima i Kineza, Britanaca te domorodaca iz naroda Iban. Brunej broji oko 350.000 stanovnika.



Islam je vodeća religija. Novčana valuta je brunejski dolar (ringgit) koji ima 100 centi ili sena. Zahvaljujući ogromnim ležištima nafte i prirodnoga plina Brunej je jedna od najrazvijenih zemalja na svijetu. Brunej je neovisna država od 1. siječnja 1984. Članicom je UN-a, ASEAN-a i Commonwealtha. Naziv brunejske himne glasi „Allah Peliharakan Sultan“. Najveći državni praznik je Nacionalni dan koji se slavi 23. veljače. Svemrežni nastavak Bruneja je bn. Sadašnji sultan Hassanal Bolkiah vlada od 1967. Njegovo puno ime Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ima 9 riječi s ukupno 61. slovom!

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Ugljara

05.02.2018.

Ugljara je selo na sjeveru općine Orašje smješteno između grada Orašja i Donje Mahale. Od rijeke Save zaštićena je nasipom. Prvi se puta spominje 1752. u matičnoj knjizi krštenih župe Bijela. Stanovništvo je odvajkada većinsko hrvatsko. Prema popisu iz 1991. Ugljara je brojala 1400 žitelja, dok ih prema popisu iz 2013. tamo živi 1350. Sami sebe nazivaju Ugljarcima iako bi etnik mogao glasiti i Ugljarani. Kućanstava je oko 350. Po crkvenoj podjeli Ugljara pripada župi Tolisa. U selu je područna crkva posvećena sv. Jurju, mučeniku, čiji se blagdan obilježava 23. travnja. Nogometni klub iz Ugljare zove se „Posavac“ i danas se natječe u najnižem rangu II. županijskoj ligi. Poznati Ugljarci su gospodarstvenik mr. sc. Franjo Benković, pjesnik Marko Vincetić Roko, hrvatski nogometni reprezentativac Mato Neretljak, teolozi doktori znanosti Ambrozije i Jakov Benković, tekvondašica Barbara Benković, kazališna glumica Ljiljana Porobić Afrić, bh. nogometni reprezentativac Miro Klaić, gospodarstvenik Mirko Vincetić, general HVO-a Đuro Matuzović, tekvondaš Marko Stanić, tenisačica Sandra Martinović, teolog dr. sc. fra Zvonko Benković, povjesnik Stjepan Ilija Verković, zagonetač i publicist Nedjeljko Nedić.
Na koncu jedna zanimljivost: Ugljara je općinski rekorder, a vjerojatno i državni, prema broju domazeta u odnosu na ukupan broj brakova. Trenutačno ih je oko 50.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Kopanice

17.01.2018.

Kopanice su selo na sjeveroistoku općine Orašje uz rijeku Savu. Prema popisu iz 1991. brojale su 1.317 stanovnika (78 % Hrvata i 22 % Srba), dok popis iz 2013. kaže da je sada stanovnika samo 807 i svi su Hrvati. Selo se po prvi puta spominje na Müllerovu zemljovidu iz 1701. kao Kopanitz. Graniči s Vidovicama (općina Orašje) i Vučilovcem (Brčko distrikt). Samostalnom su župom, posvećenom sv. Mihovilu, od 1979. Poznate osobe iz Kopanica su saborski zastupnik Antun Lovrić (HSS), guslač Pejo Župarić Peša, časna sestra Katarina Lukačević, misionar salezijanac Sebastijan Marković, pučki aktivist Petar Iljić i salezijanac Pejo Orkić.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (23) - BRAZIL

06.01.2018.

Najveća država u Južnoj Americi s ozemljem od 8.514.877 km2 po čemu je peta država po veličini na svijetu. Od 14 južnoameričkih zemalja ne graniči jedino sa Čileom i Ekvadorom. Sastoji se od triju prirodnih cjelina: južnih ogranaka Gvajanskoga gorja na sjeveru, Amazonije u sredini i Brazilskoga visočja na jugu. Jednako tako Brazil je hidrografski podijeljen također na tri dijela: porječje Amazone, porječje La Plate te porječje na istoku s rijekama koje utječu u Atlantik. Najviši vrh je Neblin (3.014 m).



Brazil ima 207 milijuna stanovnika. Teritorijalno je podijeljen na 26 saveznih država, savezni distrikt Brasilije i gradove. Brazil je jedna od zemalja kojoj je priznato pravo na dio Antaktike. Službeni jezik je (brazilski) portugalski. Naziv domopjeva je „Hino nacional brasileiro“, a geslo glasi „Ordem e progresso“. Svemrežni nastavak je .br. Brazil je neovisnost stekao 7. rujna 1822. Sve do 1889. bio je carstvom, a otada je republika s dvodomnom skupštinom kongresom. Glavni je grad Brasilia. Najveći grad je, pak, Sao Paulo, dok su ostali veliki gradovi Rio de Janeiro, Salvador, Fortaleza, Porto Alegre, Belo Horizonte, Recife, Belem, Manaus, Natal, Goiania, Curitiba, Nova Iguacu ... Novčana jedinica je real koji broji 100 sentava. Prevladavajuća religija je katoličanstvo. Dan brazilske državnosti slavi se 7. rujna.

Pisati o Brazilu, a ne dotaknuti se nogometa, grijeh je. To je najnogometnija zemlja na svijetu i jedina koja se naslovom svjetskoga prvaka okitila čak pet puta: 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. Domaćinom SP-a bio je 1950. i 2014. Brazil ima i najveći nogometni stadion na svijetu – Maracanu, te najboljega svjetskoga igrača Pelea. Selecao ili Carioce može se podičiti i ovim igračkim veličinama: Garrincha, Didi, Vava, Zagalo, Leonidas, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Junior, Falcao, Zico, Roberto Carlos, Dunga, Socrates, Eder, Cafu, Neymar ...

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Bukova Greda

27.12.2017.

Od trinaest naselja općine Orašje Bukova je Greda veće jedino od Jenjića i Lepnice. Prema popisu iz 1991. imala je 306 stanovnika hrvatske i srpske nacionalnosti, dok ih je sada svega 136. Selo je smješteno u središnjemu dijelu općine između Tolise, Boka i Oštre Luke. Pokraj Bukove Grede protječe rječica Briježnica. Poznato je po nogometnome klubu „Jedinstvo“ i vojarni „Sinovi Posavine“ III. pješačke bojne Oružanih snaga BiH. Najpoznatije osobe rođene u Bukovoj Gredi su nogometni djelatnik Iljo Dominković, pravnik Dragutin Ivanović i vlč. Anto Dominković. Književni etnik glasi Bukovogređani, no lokalni naziv za stanovnike Bukove Grede je Bukovljani.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (22) - BOSNA I HERCEGOVINA

06.12.2017.

Zemlja na jugoistoku Europe sa svega trima susjedima: Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom. Glavni grad joj je Sarajevo, dok su ini veći gradovi Mostar, Tuzla, Banja Luka, Zenica i Bihać ... Zauzima površinu od 51.157 km2. Stanovnika je nešto manje od 4 milijuna. Najviše je Bošnjaka (oko 48 %), Srba (oko 37 %) pa Hrvata (oko 14 %). Najviši vrh je Maglić (2.387 m), a najduža rijeka Sava u koju među inim utječu, Drina i Bosna.



Nakon što su ju 1463. zauzele osmanlije sve do 1878., i pripajanja Austro-Ugarskoj monarhiji, bila je dijelom Otomanskoga carstva. Po svršetku I. svjetskoga rata ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije, a iza II. svjetskoga rata postaje narodnom republikom u Federativnoj narodnoj republici Jugoslaviji, poslije nazvanoj SFRJ. Neovisnost je stekla 1. ožujka 1992. Taj se nadnevak slavi kao Dan neovisnosti, dok se Dan državnosti proslavlja 25. studenoga u spomen na zasjedanje ZAVNOBiH-a 25. XI. 1943. u Mrkonjić Gradu. BiH ima himnu službenoga naziva „Državna himna BiH“, koja se zove još i „Intermezzo“, čiji tekst još uvijek nije prihvaćen. Valuta je konvertibilna marka koja ima 100 feninga, no u optjecaju su i valute okolnih zemalja (euro, srpski dinar, kuna).



BiH je teritorijalno podijeljena na dva entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku te područje Distrikta Brčko. F/BiH dalje se dijeli na 10 županija/kantona: Posavsku, Tuzlansku, Unsko-sansku, Zeničko-dobojsku, Središnjobosansku, Hercegbosansku, Zapadnohercegovačku, Sarajevsku, Bosansko-podrinjsku i Hercegovačko-neretvansku. Na čelu države je tročlano Predsjedništvo u kojemu su trenutačno Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Državna skupština ima Zastupnički dom i Dom naroda, kao i Federalna skupština, dok je Narodna skupština RS-a jednodomna, no njezine odluke može preispitivati Vijeće naroda.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Jenjić

26.11.2017.

Smješteno je na jugoistoku općine Orašje. Ima 70-ak kućanstava i svega 100-tinjak stanovnika hrvatske nacionalnosti prema popisu iz 2013. Seoce je daytonskom crtom podijeljeno između općine Orašje u F/BiH i općine Donji Žabar u RS-u. U njemu je područna crkva Male Gospe koja je uključena u župu Sv. Vida u Vidovicama. Prije rata selo je brojalo oko 300 stanovnika. Čak je imalo i nogometni klub „Bosanac“. Najpoznatije osobe iz Jenjića su pučki ortopedi Đuro Mišković, Kata Mikić i Antun Mišković. Stanovnici Jenjića su Jenjićani, no oni sami sebe zovu Jenjićarima.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Praznik u BiH (niz mijenjaljki)

25.11.2017.

DANE U JAVNOSTI

Promijenite tri slova i dobit ćete konačnu odgonetku – najveći praznik u BiH čijim građanima tim povodom upućujem srdačne čestitke.



Čestitar

Oznake: zemljopis, razne zagonetke

Države svijeta (21) - BOLIVIJA

05.11.2017.

Smještena je u središnjemu dijelu Južne Amerike. Površine je 1.098.580 km2 koje nastava oko 11 milijuna stanovnika. Većina Bolivijanaca živi na ravnjaku Altiplano. Graniči s Brazilom, Peruom, Argentinom, Čileom i Paragvajem. Glavni grad Bolivije je Sucre, dok je sjedište Vlade u La Pazu. Najveći grad je milijunski Santa Cruz, a ostali veći gradovi su Cochabamba, Oruro i El Alto. Najviši vrh je Nevado Sajama (6.542 m), najdulja rijeka Pilcomayo (2.500 km), a najveće jezero Titicaca. Na zapadu zemlje je pustinja Salar de Uyuni. Zemlja je podijeljena na devet departmana (Beni, Pando, Oruro, Tarija, Santa Cruz, Chuquisaca, Cochabamba, Potosi i La Paz, koji se dijele na 112 pokrajina s općinama i kantonima.



Neovisnost je Bolivija stekla 6. kolovoza 1825. Na taj se nadnevak i slavi nacionalni praznik. Bolivijska valuta je boliviano koji ima 100 centava. Službeni jezici su španjolski, kečuanski, ajmarski i guarani. Naziv himne je „Bolivianos, el hado propicio“. Više od 90 % stanovnika su rimokatolici. Kositar, zlato, prirodni plin, soja, drvo najvažniji su izvozni proizvodi. Najpopularniji šport u je nogomet. Bolivija još uvijek nije osvojila niti jednu jedinu olimpijsku kolajnu.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Selo Lepnica

26.10.2017.

Općina Orašje broji ukupno 13 naselja. Najmanje od njih i ujedno jedino s većinskim srpskim stanovništvom jest Lepnica. Ima svega 100-tinjak stanovnika i 37 kućanstava. Daytonska ga je crta podijelila tako da je veći dio pripao Orašju u F/BiH, a manji dio općini Donji Žabar u RS-u. Lepnica je smještena na SI općine Orašje između Vidovica, Jenjića i Orašja. Meni jedina poznata osoba rođena u Lepnici je prim. spec. neurolog dr. med. Slobodan Babić koji radi u brčanskoj bolnici. Stanovnici Lepnice su Lepničani.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (20) - BOCVANA

05.10.2017.

Južnoafrička država površine 581.730 km2. Graniči s Južnoafričkom Republikom, Namibijom i Zimbabveom. Od Zambije i Angole ju odvaja koridor Caprivi koji pripada Namibiji. Najveći dio Bocvane čini pustinja Kalahari. Glavne rijeke su Nata, Limpopo, Chobe i Okavango. Stanovnika broji oko milijun i pol i jedna je od najrjeđe naseljenih svjetskih država. Većinski narod jest Tswana iz skupine bantuskih naroda. U pustinji Kalahari žive prastanovnici Bušmani i Hotentoti na koje je pozornost skrenula filmska komedija „Bogovi su pali na tjeme“. Glavni grad Bocvane je Gaborone, dok su ini veći gradovi Francistown, Selebi-Phikwe i Lobatse. Najviša točka je vrh Tsodilo Hills (1.489 m). Upravne jedinice su okruzi (njih 9), koji su podijeljeni na 28 podokruga, te 4 gradska područja.



Novčana valuta je pula koja ima 100 teba. Bocvana je samostalnom državom postala 30. rujna 1966. Ostala je članicom Commonwealtha. Prema Ustavu Bocvana je parlamentarna republika s predsjedničkim sustavom. Predsjednik je istodobno i predsjednik vlade. Parlament čine Dom poglavica i Narodna skupština. Nacionalni praznik jest 30. rujna. Naziv himne je „Fatshe leno la rona“. Njezina glavna gospodarska grana je proizvodnja dijamanata zbog čega je Bocvana jedna od najrazvijenijih afričkih zemalja, poslije koje dolazi turizam sa safarijem. U Bocvani je mnogo nacionalnih parkova od kojih je najpoznatiji „Chobe“. Svemrežni nastavak glasi bw. Najveći problem Bocvane zove se AIDS (SIDA).

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (19) - BJELORUSIJA

06.09.2017.

Država u istočnoj Europi smještena između Rusije, Ukrajine, Poljske, Latvije i Litve. Zauzima površinu od 207.600 km2 koje nastava oko 9,5 milijuna stanovnika. Skoro 21.000 rijeka (Dnjepar, Pripjat, Berezina, Sož ...) i manjih vodotokova teče Bjelorusijom obuhvaćajući oko 90.600 km ozemlja te 10.700 jezera od kojih su najveća Naroč (Narač), Osveja i Crveno jezero. Glavni je grad milijunski Minsk, a veći su Grodno, Mogilev, Gomelj, Vitebsk, Brest, Bobrujsk i Baranoviči. Teritorijalno je podijeljena na glavni grad Minsk i šest oblasti (voblastsi) – Minsk, Grodna, Mahiljov, Brest, Vitebsk i Gomelj, koje se dijele na rajone. Najviši je vrh Dzeržinska gora (345 m), a najdulja rijeka Dnjepar (2.280 km).



Najbrojniji narod su Bjelorusi (oko 80 %), pa onda Rusi, Ukrajinci, Poljaci, Židovi i Tatari. Službeni su jezici bjeloruski i ruski. Pravoslavci i rimokatolici najbrojnije su vjerske skupine, dok su grkokatolici i židovi u manjini. Valuta je bjeloruska rublja koja ima 100 kapiejki. Neovisnost je proglasila 25. srpnja 1990. da bi međunarodno priznata bila 25. kolovoza 1991. Nacionalni praznik, Dan neovisnosti, slavi se 3. srpnja. Naziv himne je „My Belorusy“.

Zemljoznanac

Oznake: zemljopis

Općina Privlaka

05.09.2017.

Smještena je u središnjemu dijelu Vukovarsko-srijemske županije. Zvanično je utemeljena 7. veljače 1997. odvajanjem od općine Otok. Obuhvaća jedino naselje Privlaku. Površine je 52,41 km2 i broji oko 3.000 stanovnika. Prvi se puta spominje 1332. kao Perlak (Porlak).



U Privlaci je osnovna škola Stjepana Antolovića, dječji vrtić „Palčica“ (2007.) i župa Sv. Martina Tourskoga s crkvom iz XVIII. stoljeća. Od društava i udruga u Privlaci djeluju KUD „Ivan Domac“, nogometni klub „Mladost“ (1951.), rukometni klub „Privlaka“ (1980.), taekwando klub „Cro-Cop“, lovačko društvo „Fazan“ (1917.), lokalna akcijska grupa „Bosutski niz“, strjeljačko društvo „Sokol“, DVD utemeljen 11. lipnja 1926. i kulturni centar „Klasje“. Poznati Privlačani su kick-boksač Mirko Filipović (Cro-Cop), slikar Ivan Domac, športski djelatnik Franjo Minga, zagonetač Ilija Ozdanovac, pučki književnik Pavo Grgurovac, književnik i nakladnik Martin Grgurovac i prosvjetni djelatnik Stjepan Antolović.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Lake Webster

25.08.2017.

To je jezero u SAD državi Massachusetts na granici s Connecticutom kod grada Webstera. Spominjem ga zato što je njegov naziv na jeziku Nipmuc, koji pripada skupini algonqinskih jezika, glasi ovako:

CHARGOGGAGOGGMANCHAUGGAGOGGCHAUBUNAGUNGAMAUGG

Treba li vam veća kazna od čitanja njegova naziva koji ima 45 slova i znači otprilike ovo:

JA PECAM NA SVOJOJ STRANI, TI PECAŠ NA SVOJOJ STRANI, A NITKO NE PECA U SREDINI!

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (18) - BENIN

08.08.2017.

Benin je država u zapadnoj Africi smještena na sjevernoj obali Gvinejskoga zaljeva. Zauzima površinu od 112.622 km2. Graniči s Togom, Burkinom Faso, Nigerom i Nigerijom. Glavna je rijeka Oueme (450 km), a najveće jezero Nokoue (138 km2). Glavni je grad Porto-Novo iako je najveći Cotonou, dok su ostali veći gradovi Djougou, Abamey i Parakou. Benin ima oko 9 milijuna stanovnika. Najveći vrh je Mont Sokbaro (648 m). Država je podijeljena na 12 departmana: Alibori, Atakora, Atlantique, Borgou, Collines, Donga, Kouffo, Littoral, Mono, Oueme, Plateau i Zou s ukupno 77 općina.



Novčana je jedinica franak koji ima 100 centimesa. Benin je neovisnom državom od 1. VIII. 1960. Sve do konca 1975. zvao se Dahomej. Prema Ustavu od 2. prosinca 1990. Benin je republika s jednodomnom skupštinom. Državni praznik je Nacionalni dan koji se proslavlja 1. kolovoza. Službeni je jezik francuski. Naziv domopjeva je „L'Aube Nouvelle“. U Beninu žive pripadnici 40-ak narodnosnih skupina među kojima je najbrojniji narod Fon. Najzastupljenija vjera je animizam iza kojega slijede kršćanstvo i islam.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Andrijaševci

27.07.2017.

Nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji južno od Vinkovaca. Čine ju dva naselja – Andrijaševci i Rokovci. Predaja kaže da su dva brata, Andrija i Rok, napravili kuće na dvjema obalama rijeke Bosut. Prema popisu stanovništva iz 2011. općina broji nešto manje od 4.100 stanovnika (obadva sela imaju više od 2.000 stanovnika). Andrijaševce i Rokovce dijeli rijeka Bosut. Andrijaševci su s njezine lijeve, a Rokovci s desne strane. Naselja su spojena mostom.



Andrijaševci i Rokovci pripadaju župi sv. Roka, imaju zajedničku školu Ivane Brlić Mažuranić, jedan nogometni klub („Frankopan“) i isti muški rukometni klub („Frankopan“). Na području općine djeluje Udruga mladih „Ruke“, Udruga umirovljenika, Udruga žena, Udruga „Academus“. U okviru obilježavanja dana općine od 2011. održava se kulturna priredba „Bosutski dani“. Kod Rokovaca je arheološko nalazište iz srednjega vijeka Rokovačke zidine s ostatcima stare franjevačke crkve.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (17) - BELIZE

11.07.2017.

Država u Srednjoj Americi smještena na jugoistočnome dijelu poluotoka Yucatana s izlazom na Karipsko more. Kopneni su joj susjedi Meksiko i Gvatemala. Zauzima površinu od 22.965 km2 koje nastava više od 266.000 stanovnika. Najviši vrh je Victoria Peak (1.122 m). Najduže rijeke su Belize, Honda i New. Glavni je grad Belmopan, a ini veći gradovi su Belize, Orange Walk, San Ignacio-Santa Elena i Corozal.



Službeni je jezik engleski iako je španjolski rašireniji. Govori se i grifunskim jezikom. Po vjerskoj pripadnosti Beližani su rimokatolici i protestanti. Valuta je beliški dolar koji ima 100 centa. Belize je neovisan od 21. rujna 1981., kada je prihvaćen Ustav. Taj se nadnevak slavi kao Dan neovisnosti. Članicom je Commonwealtha. Sve do 1973. zvao se Britanski Honduras.
Belize je najpoznatiji po koraljnome grebenu dugome 282 km, drugome po veličini u svijetu, po nekoliko endemskih životinja: tukan duginoga kljuna, jaguarundi, ozelot, margaj te po nalazištima iz majanskoga doba.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (16) - BELGIJA

17.06.2017.

Zemlja na SZ Eurpe smještena između Nizozemske, Luksemburga, Francuske i Njemačke. Obuhvaća površinu od 30.528 km2 i eksklavu Baarke-Hertog u Nizozemskoj sa 7,48 km2. Belgija izlazi na Sjeverno more. Im aoko 11 milijuna stanovnika. Glavni je grad Bruxelles(fr. Brussel). Ostali veći gradovi su Antwerpen (fr. Anvers), Gent (fr. Gand), Charleroi, Liege (flam. Luik), Brugge (fr. Bruges) i Namur (flam. Namen). Teritorijalno je podijeljena na sjeverni dio – Flandriju, južni dio –Valoniju i autonomno područje glavnoga grada Bruxellesa. Flandriju čini pet pokrajina: Zapadna i Istočna Flandrija, Antwerpen, Flamanski Brabant i Limburg, a Valoniju također pet: Namur, Liege, Valonski Brabant, Hainaut i Luxembourg. Općina je ukupno 589. Navažnije rijeke su Meuse (Maas) i Schelda, dok je najviši vrh Botrange u Ardenima (694 m).



Belgija je ustavna, parlamentarna i nasljedna kraljevina federalnoga ustroja. Kralj je vrhovni vladar i vojni zapovjednik. Dvodomnu skupštinu čine Senat i Zastupnički dom. Samostalnost je stekla 4. listopada 1830. Ustav je donesen 7. veljače 1831. Nacionalni praznik je 21. srpnja 1831. Naziv himne je Brabanconne. Službeni su jezici nizozemski, francuski i njemački. Valuta je euro (100 centa).

Belgijski grad Antwerpen bio je domaćinom ljetne olimpijade 1920. Skupa s Nizozemskom Belgija je 2000. ugostila europsko prvenstvo u nogometu. Slavu ove zapadnoeuropske zemlje pronijeli su književnik Maurice Maeterlinck nobelovac iz 1911., romanopisac Georges Simenon, pobjednica Eurovizije iz 1986. Sandra Kim, biciklist Eddy Merckx, fizičar i kemičar ruskoga podrijetla Ilja Prižogin nobelovac iz 1977. , nogometaši Jean-Marie Pfaff, Enzo Scifo, Jan Ceulemans, Eden Hazard, Paul van Himst, Vincent Kompany ... nogometni klub „Anderlecht“ osvajač KPK 1976. i 1978. i Kupa UEFA 1983.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Vrbanja

07.06.2017.

Smještena je na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije na granici sa Srbijom između rijeke Save, obronaka Fruške gore, autoceste Zagreb-Lipovac i pruge Vinkovci-Brčko. Površine je 191 km2. U njezinu su sastavu naselja Vrbanja, Soljani i Strošinci. Stanovnika je manje od 5.000. Vrbanja se prvi puta spominje 1443. kao Possesio Werbanya. Godine 1536. osvajaju ju Turci. Formiranjem Vojne krajine sve do 1808. bila je pod upravom Petrovaradinske pukovnije i Brodske regimente.
Na području općine dvije su osnovne škole, „Mara Švel Gamiršek u Vrbanji i „Josip Kozarac“ u Soljanima, te područna škola u Strošincima, zatim KUD-ovi „Posavac“ Vrbanja, „Andrija Pekar“ (slovačka manjina) i „Slavonija“ Soljani te „Seljačka sloga“ Strošinci, Udruga stvaratelja u kulturi „Possesio Werbanya 1443“ Vrbanja, Udruga žena „Poticaj“ Vrbanja, SRU „Spačva“ Vrbanja“, ŠRU „Štuka“ Soljani, nogometni klubovi „Vrbanja“, „Slavonija“ Soljani i „Srijemac“ Strošinci.



Kulturne priredbe su „Kulturno proljeće“ Vrbanja i „Dani Slovaka u Soljanima“ (od 2010.). Kod Soljana su uz rijeku Studvu ostaci srednjovjekovne utvrde Zvjezdangrad. U Vrbanji je župna crkva Preslavnoga imena Marijina, u Soljanima područna crkva Pohođenja BDM, a u Strošincima područna crkva Preobraženja Gospodinova. Poznate osobe rođene u ovim trima mjestima su Miss Universe Hrvatske za 2012. Elizabeta Burg, povjesnik i književnik Ivan Ćosić, političar Matej Janković, pravnik i političar u BiH Milan Katičić, političar i pisac Ante Kovač, redatelj i pjesnik Marko Landekić, sociolog prof. dr. sc. Zvonko Lerotić, kulutrni djelatnik Mato Medvedović, političar Josip Purić, boksač Hrvoje Sep,književnica Mara Švel Gamiršek i političar Tihomir Zovak.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Denali

26.05.2017.



U Čvorovoj Šestici ovaj je pojam opisan kao „mjesto uz rijeku Susitnu u saveznoj američkoj državi Aljasci“. Mnogo bolji opisak jest „najviši vrh Sjeverne Amerike (6.194 m) koji se nalazi na jugu SAD Aljaske u okviru istoimenoga nacionalnog parka“. Većina zna da se taj vrh nekoć zvao Mount McKinley. Pa o čemu se radi? Taj vrh se sve do 1896. zvao Denali. Tada mu je naziv promijenjen u Mount McKinley po 25. američkom predsjedniku Williamu McKinleyu (1843.-1901.) ubijenome u atentatu 14. rujna 1901. Stari naziv vraćen mu je 2015.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Gunja

25.05.2017.

Gunja je mjesto i istoimena općina u zapadnome Srijemu smješteno uz lijevu obalu Save uzduž granice s BiH. S Brčkom ju spaja most. Najveće je to selo u Cvelferiji s površinom od 31,01 km2. Ima oko 4.000 stanovnika koji se nazivaju Gunjanci, iako je ispravno i Gunjani. Nekoć je bila u sastavu općine Županja. Prvi se puta spominje 1378. u spisima „De conformitate vitae Beati Francisci ad vitam Domini Iesu“ pod nazivom Alšan. Sve do strašnoga povodnja u svibnju 2014. Gunja je bila poznata po privatnome poduzetništvu i suživotu Hrvata i Muslimana, a onda je poplava uništila skoro sve.



Muslimani su se u Gunju doselili većma između 1942. i 1946. Džamija je u Gunji otvorena 28. rujna 1969. i najstarijom je džamijom u RH, dok je crkva sv. Jakova apostola iz 1848. U Gunji djeluje osnovna škola Antuna i Stjepana Radića, KUD „Graničari“, BKUD „Behar“, multimedijalni centar „Studio kreativnih ideja“, nogometni klub „Jadran“ (1928.), lovačko društvo „Ris“, ribičko društvo „Šaran“ ...
Poznati Gunjan(c)i su general austrougarske vojske Marijan Varešanin, novinar Stjepan Bogutovac, glazbenik Krešimir Bogutovac, jezikoslovac dr. sc. Krešimir Mićanović, aktualni općinski načelnik Hrvoje Lucić, književnik Miroslav Mićanović, vitez DR-a Jakov Filipović.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Zanimljiv zemljopis u Makedoniji

22.05.2017.

ARHANĐEL, ARVATI, BABINO, BLIZANCI, BOGORODICA, BOLNO, BOTUN, B'S, CRVULEVO, ČERKEZI, ĆAFA, DREN, DUF, DVORIŠTE, DŽEPIŠTE, DŽUMABOS, ĐAVATO, EDNOKUĆEVO, EVLA, FALIŠ, FURKA, GERMAN, INČE, ISTIBANJA, IVENI, KARABUNJIŠTE, KISELICA, KLISURA, KOLIBARI, KONJARI, KONJSKO, KORITO, KOŠARKA, KOZICA, KRAVARI, KRSTOAR, LAŽEC, LOPATE, LOPATICA, MAČEVO, MAGAREVO, MOGILA, MOIN, NERAV, NOGAEVCI, OČIPALA, OKTISI, OPTIČARI, PADALIŠTE, PODRŽI KONJ, POUM, PRAVEDNIK, PRDEJCI, PRELJUBIŠTE, PRETOR, PROBIŠTIP, PRSTEN, PSAČA, PUTURUS, RAEC, RIČ, SEKIRANI, SLEPČE, S'LP, SPAS, SREDOREK, STRAHOJADICA, SUVO GRLO, SVETA, SVINJIŠTE, ŠEOBA, ŠTUKA, ŠUPLJI KAMEN, TAOR, TROJKRSTI, TROOLO, UBOGO, UDOVO, UZEM, VOLINO, VRANČE, VRTEŠKA, ZLOKUĆANI, ŽABENI

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (15) - BARBADOS

12.05.2017.

Neovisni otok – država u skupini Privjetrinskih otoka (Windward) u Malim Antilima. Površine je 431 km2. Najviši vrh otoka je Mount Hillaby (340 m). Glavni je grad Bridgetown, dok su veći gradovi Crane, Holetown, St. Lucy, St. Andrew, Batsheba, Christ Church, Oistins i Speightstown. Barbados broji oko 300.000 stanovnika među kojima prevladavaju crnci. Država je podijeljena na 11 općina.



Novčana valuta je barbadoški dolar (BDS) koji ima 100 centa. Otokom su najprije vladali Španjolci da bi od početka XVII. stoljeća pa sve do neovisnosti 1966. bio britanskom kolonijom. Ustav je usvojen 30. studenoga 1966. kada se proslavlja Dan neovisnosti. Barbados je ustavna parlamentarna kraljevina s dvodomnom skupštinom (Senat i Skupštinski dom), članica Commonwealtha. Službeni jezici su nacionalni engleski i kreolski engleski (bajan). Himna Barbadosa zove se „In Plenty and in Time of Need“. Najpoznatiji Barbadošani su pjevačica Rihanna (Robyn R. Fenty) i sprinter Obadele Thompson osvajač bronce na 100 m na OI u Sydneyu 2000.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Drenovci

24.04.2017.

Smještena je na jugu Vukovarsko-srijemske županije u blizini granice s BiH i Srbijom. Površine je 200,02 km2. Ukupan broj stanovnika prema popisu iz 2011. bio je 5.174: Drenovci – 1.946, Posavski Podgajci – 1.255, Rajevo Selo – 987, Račinovci – 700 i Đurići – 280. Ovih pet sela čine općinu Drenovci kojoj je središte u Drenovcima. Osnovne škole su u Drenovcima, Posavskim Podgajcima i Račinovcima, a područne u Rajevu Selu i Đurićima. Župa Drenovci posvećena je sv. Mihaelu arkanđelu, u Posavskim je Podgajcima crkva Presvetoga Trojstva, u Račinovcima crkva sc. Ivana Krstitelja, u Đurićima crkva sv. Juraja, dok su u Rajevu Selu crkva sv. Ilije, grkokatolička crkva sv. Jozafata i pravoslavna crkva sv. Prokopija. Na području općine djeluju i četiri nogometna kluba: „Borac“ Drenovci (1929.), „Sloga“ Račinovci (1929.), „Posavac“ Posavski Podgajci (1930.) i „RAŠK“ Rajevo Selo (1932.). Za izdvojiti su i Općinska narodna knjižnica, udruga za promicanje vjere i kulture „Duhovno hrašće“ i teniski klub „Cvelferija“.
Od 1994. u Drenovcima se održavaju Pjesnički susreti, a iste godine Drenovci su bili domaćinom i prve Raspjevane cvelferije, priredbe koja se otada svake godine održava u jednomu od dvanaest sela koja pripadaju Cvelferiji. U mjestima ove općine rođeno je ili živjelo više poznatih osoba: nogometaš Ivan Cvjetković, pučki pjesnik i tekstopisac Đuka Galović, kemičar i metalurg, izumitelj žarulje Franjo Hanaman, kapucin i mučenik fra Pavao Ivakić, izučavatelj glagoljice, paleograf i arhivist fra Marko Japundžić, zagonetači Milan Komadina i Štefan Markovič, novinar, urednik, kritičar i književnik Luka Pavlović, Miss Hrvatske 2001. Rajna Raguž.

Susjed

Oznake: zemljopis

Kosovska naselja zanimljivih naziva

23.04.2017.

Ima ih također. Nisam izdvojio nijedan na albanskome jeziku.

AJKOBILA, BABIN MOST, BERBERIŠTE, BIVOLJAK, CECELIJA, CRKOLEZ, CRVENI, ČELIK, ĆUŠKA, DESETAK, DULJA, EREČ, FIRIĆEJA, GALICA, GLADNO SELO, GODIŠNJAK, GRLICA, GRNČAR, GUŠAVAC, HRTICA, KISELA BANJA, KIŠNA REKA, KLINČINA, KLOKOT, KOBILJA GLAVA, KONJSKO, KOPRIVA, KOTLINA, KOŽICA, KRAJK, KRLIGATE, KRPIMEJ, KUKAVICA, LEPINA, LISICA, LOVAC, LUGADŽIJA, MEĐEĐI POTOK, MEŠINA, NAKARADE, NEVOLJANE, OKLAP, OKOSNICA, OVČARE, PADALIŠTE, PALIVODENICA, PLAKAONICA, PLAVA, POMAZATIN, POTUROVCE, POŽARANJE, PRČEVO, REPA, REZALA, RVATSKA, RZNIĆ, SLUP, SUVO GRLO, SVINJARE, SVRHE, ŠIŠARKA, ŠLJIVOVICA, ŠTEDIM, ŠUPKOVAC, TRIKOSE, TRLABUĆ, TRUDNA, UJZ, VATA, VRAČEVO, VRAGOLIJA, VUČA, ZAGULJE, ZASKOK, ZLOPEK, ZRNOSEK, ZRZE, ZUBIN POTOK, ŽAŽA, ŽDRELO, ŽILIVODA, ŽUR

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (14) - BANGLADEŠ

21.04.2017.

Država u južnoj Aziji smještena u Bengalskome zaljevu. Ima samo dva kopnena susjeda – Mijanmar na jugoistoku i Indiju. Površine je 147.570 km2 koju nastava više od 150 milijuna stanovnika po čemu je ova siromašna zemlja sedma na svijetu. Najveći dio zauzima aluvijalna močvarna nizina rijeka Ganges, Brahmaputra i Meghna. Glavni je grad višemilijunska Dhaka, dok su veći gradovi miljunski Chittagong, Khulna, Rajshahi, Narayangani, Rangpur i Mymensingh.



Izdvajanjem Pakistana iz Indije 15. kolovoza 1947. područje današnjega Bangladeša postaje njegovom istočnom pokrajinom. Neovisnost stječe 26. lipnja 1971. koji se slavi kao državni praznik – Dan neovisnosti. Naziv himne je Amar Sonar Bangla. Najmnogoljudnija etnička zajednica su Bengalci. Službeni je jezik bengalski. Novčana valuta zove se taka koja ima 100 paisa. Oko 90 % stanovnika Bangladeša je islamske vjeroispovijedi.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (13) - BAHREJN

03.04.2017.

Otočna državica u Perzijskome zaljevu ukupne površine 694,5 km2 smještena između Katara i Saudijske Arabije s kojom je spojen Mostom kralja Fahda. Broji oko 600.000 stanovnika. Sastoji se od 33 otoka od kojih su najveći Bahrein, Muharraq, Umm Nasan, Sitra i otočje Hawar. Glavni je grad Manama (Al Manamah), a veći su gradovi Al Rifa, Madinat Isa i Muharraq. Teritorijalno je podijeljen na 12 distrikta. Bahrejn nema prirodnih vodotokova. Najviša točka je Ad-Dukhan (134 m).



Bahrejn je neovisan od 1971. Najprije je bio emiratom, dok je od 2002. kraljevinom. Službeni jezik jest arapski. Državna religija je islam temeljen na šerijatskome zakonu. Valuta je bahrejnski dinar koji ima 1000 filsa. Glavna gospodarska grana je proizvodnja nafte, no Bahrejn se sve više okreće financijskim tijekovima i drži se središtem arapskoga bankarstva. Naziv domopjeva je „Bahrainona“. Velika nagrada Bahrejna u kalendaru je Formule 1 od 2004.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Novi zemljopis

30.03.2017.

U posljednjih 25 godina 17 je naselja u BiH promijenilo nazive. Četrnaest ih je u RS-u, a 3 u F/BiH. Poslagao sam ih abecednim redom. navodeći prvo novi, dok je u zagradi bivši naziv.

Brod (Bosanski Brod), Drvar (Titov Drvar), Đurđev Grad (Kula kod Zvornika), Gradiška (Bosanska Gradiška), Kneževo (Skender Vakuf), Kobaš (Bosanski Kobaš), Kostajnica (Bosanska Kostajnica), Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Mokro (Duboko Mokro kod Širokoga Brijega), Novi Grad (Bosanski Novi), Oćevija (Oćevlje Gornje kod Vareša), Petrovo (Bosansko Petrovo Selo kod Gračanice i Ćela kod Prijedora), Potkozarje (Ivanjska kod Banje Luke), Srpovci (Husrpovci kod Prnjavora), Sveti Stefan (Divič kod Zvornika) i Šamac (Bosanski Šamac).

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Neka mjesta zanimljivih naziva u Srbiji

18.03.2017.

ATENICA, BA, BEOMUŽEVIĆ, BIOC, BLATO, BRLOG, BRNJICA, BRUS, BRZAN, BRZA PALANKA, BUAR, BUDILOVINA, CARINA, CRNA TRAVA, CRNI KAO, CRNČA, CRVENA JABUKA, ČAR, ČESTA, ČEŠLJEVA BARA, ČUČALE, ĆELIJE, ĆULOVINE, ĆUPRIJA, DIĆI. DLJIN, DRAGIDEO, DRAGOVITA, DUBLJE, DUVANIŠTE, DVORIŠTE, DŽEP, DŽEPNICA, ĐINĐUŠA, FIJULJ, GOLA GLAVA, GOLOBOK, GOLOČELO, GOLUBINJE, GORNJI DEJAN, HRTA, IGRIŠTE, IZROK, IZUMNO, JAREBICE, KAONA, KLINCI, KOKOŠICE, KOSTOMLATICA, KUJAVICA, KUPUSINA, LAĆISLED, LISICE, LOJANICA, LOKVA, LUKAVICA, LJUTICE, MAKOVIŠTE, MEĐUREČ, MEHANE, MILINA, MILIVA, MRČE, MUČIBABA, NAKUČANI, NEGRIŠOLI, NEPRIČAVA, NESVRTA, NEVADE, OBRVA, OSIPAONICA, PEČENOG, PETKA, PLOČA, PLOČNIK, POJATE, POLOM, POTREB, POŽEŽENO, PRADA, PRALJA, PUSTOVLAH, RAKOVA BARA, RALJA, RIBARI, ROANDA, RTI, RVATI, SEKICOL, SEMEDRAŽ, SENOKOS, SISEVAC, SKADAR, SKAKAVCI, SKRŽUTI, SKUPLJEN, SOVLJAK, STARAC, STOGAZOVAC, STUPANJ, SUDSKO SELO, SUVO SELO, SVEŠTICA, SVINJIŠTE, ŠARE, ŠARKAMEN, ŠARONJE, ŠETKA, ŠETONJE, ŠEVIŠ, ŠLJIVOVA, ŠLJIVOVIK, ŠPAJ, ŠUME, TAOR, TEČIĆ, TOPLA, TRBUŠAC, TRMBAS, TUĐIN, TURICA, UB, UDOVICE, UGAO, URSULE, VARNA, VENČANE, VETA, VISIBABA, VLAŠKA, VOĆNJAK, VOJNICI, VOJSKA, VRANE, VRAPČE, VRAŽOGRNAC, VRMDŽA, VRTIGLAV, ZASAD, ZLATA, ZLOT, ŽABARE, ŽABARI, ŽELJEVO.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Cerna

16.03.2017.

Nalazi se u Vuovarskoj-srijemskoj županiji između Gradišta i Vinkovaca. Čine ju naselja Cerna i Šiškovci koja su nekoć bila u sastavu općine Županja. Prostire se na površini od 69,26 km2. Broji oko 4.500 stanovnika. Kroz Šiškovce protječe rijeka Biđ, a kroz Cernu Biđ i Berava koji se spajaju u Bosut. Cerna ima čak devet mostova pa je zovu Malom Venecijom. Tradicionalna kulturna priredba u Cerni su „Žetvene svečanosti“ koje se održavaju od 1977.



Osnovna škola Matije Antuna Relkovića u Cerni otvorena je 1764. U Cerni djeluje KUD „Tomislav“ osnovan 1975., NK „Tomislav“ (1925.), udruga građana „Žubor slavonske riječi“ (2006.), SRU „Šaran“, RK „Cerna“, TKD „Sokol“, TK „Buzga“ i DVD, dok u Šiškovcima djeluju NK „Budućnost“ (1966.), KUD „Slavko Janković“ i DVD.

Najpoznatiji Šiškovčanin je teolog fra Josip Blažević, provincijal hrvatskih konventualaca, dok je poznatih Cernjana (Ceranaca) više: slikari Željko Begović, Goran Crnjac, Josip Jemrić, Goran Kalić i Anđelko Mrkonjić, književnici Janja Jozić, Ivica Čičković, Marinko Bošković i Mato Godanj, modni dizajner Matija Čop, prof. dr. sc. na FSB-u u Zagrebu Josip Kasać i prof. dr. sc. na FF-u u Zagrebu Vlatko Previšić.

Susjed

Oznake: zemljopis

Države svijeta (12) - BAHAMA

12.03.2017.

Otočna država u Floridskome prolazu smještena istočno od SAD Floride i sjeverno od Kube. Puni naziv joj je Bahamska Zajednica. Čini ju arhipelag s 30 naseljenih, oko 700 nenaseljenih otoka i oko 2.000 školjeva, koji zauzimaju oko 100.000 četvornih milja Atlantskoga oceana. Najveći bahamski otok je Andros. Važniji otoci su New Providence, Grand Bahama, Inagua, Abaco, Eleuthera, San Salvador (otok do kojega je prvo doplovio Kolumbo), Exuma i Cat Island. Ukupne je površine 13.940 km2. Stanovnika je više od 300.000. Glavni grad Bahama je Nassau. Drugi veći gradovi su Freeport-Lucaya, Marsh Harbour, Bailey Town i Dunmore Town.




Bahama je neovisnost proglasila 10. srpnja 1973., no ostala je dijelom Commonwealtha. Taj dan istodobno je i Dan neovisnosti Bahame. Zakonodavnu vlast čini dvodomni parlament sa Senatom i Skupštinskim domom. Naziv himne je „March On, Bahamaland“. Valuta je bahamski dolar koji ima 100 centa. Službeni jezik je engleski. Zemlja je podijeljena na 31 okrug. Glavna gospodarska grana jest turizam. Jedini šport u kojemu je Bahama osvojila olimpijsku kolajnu je atletika. Bahamu je opjevao nekoć iznimno popularan njemački pop-sastav „Boney M“ u pjesmi „Bahama Mama“ koju možete i poslušati.

Boney M - Bahama Mama

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Neobični nazivi mjesta u Vojvodini

23.02.2017.

ADA, ALEKSA ŠANTIĆ, ALIBUNAR, AŠANJA, BAČKI JARAK, BAGREMOVO, BELEGIŠ, BELO BLATO, BEZDAN, BIKOVO, BOGARAŠ, BOGOJEVO, BUĐANOVCI, BUSENJE, ČALMA, ČONOPLJA, ČURUG, DERONJE, DOBRICA, EČKA, FARKAŽDIN, FEKETIĆ, GAKOVO, GOSPOĐINCI, GUDURICA, ILANDŽA, JABUKA, JANOŠIK, KARLOVČIĆ, KELEBIJA, KNIĆANIN, KOLUT, KUKUJEVCI, KUPUSINA, LABUDNJAČA, LEMEŠ, LEŽIMIR, MALI BEOGRAD, MANĐELOS, NADALJ, NEUZINA, NOĆAJ, OBORNJAČA, ODŽACI, PARAGE, RASTINA, RATA, RATKOVO, SEČANJ, SURDUK, SUSEK, ŠAJKAŠ, ŠULJAM, ŠUPLJAK, TOBA, TOVARIŠEVO, VIŠNJEVAC, ZOND, ŽABALJ, ŽEDNIK, ŽIVA.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (11) - AZERBAJDŽAN

22.02.2017.

Jedna od brojnih država nastalih raspadom SSSR-a. Azerbajdžanska SSR nastala je 28. travnja 1920. Neovisnost je Azerbajdžan proglasio 30. kolovoza 1991. Površine je 86.600 km2. Ima nešto više od 9 milijuna stanovnika. Valuta je manat koji ima 100 gopika. Službeni jezik je azerski iz skupine turkijskih jezika. Izim Azera ovu zemlju nastavaju i Armenci, Rusi, Lezgi, Tališi, Avari i Turci.



Smješten je na južnome Kavkazu. Na njezinu istoku je Kaspijsko jezero. Graniči s Rusijom, Armenijom, Iranom, Gruzijom, dok njezina eksklava Nahičevan graniči s Armenijom, Iranom i Turskom. U okviru Azerbajdžana je i Gorski Karabah nastanjen Armencima. Zemlja je podijeljena na 65 okruga i 9 gradova. Glavni grad jest Baku, a veći gradovi su Gäncä, Naftalan, Sumqayit i Güzdek te Stepanakert. Najvažnije rijeke su Kura i Aras. Na rijeci Kuri je umjetno jezero Mingäcevir koje je istodobno i najveće jezero. Više od polovice ozemlja Azerbajdžana čine planine od kojih je najviši Veliki Kavkaz (4.466 m).
Nacionalni praznik je 28. svibnja – Dan neovisnosti. Himna nosi naziv „Marš Azerbajdžana". Vodeća religija je islam sa šijitskom većinom. Azerbajdžan je športska velesila u hrvanju.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Babina Greda

19.02.2017.

Babina Greda veliko je selo zapadno od Županje uz rijeku Savu. Nekoć je bilo u sastavu županjske općine, dok je sada samostalnom općinom. Površine je 79,51 km2. Ima oko 3.600 stanovnika. Spominje se još oko 1.200 kao Gerenda. Tada je bilo smješteno oko potočića Saonice i Dubočice, da bi se oko 1691. preselilo na visoko tlo pored potoka Berava.



Osnovna škola u Babinoj Gredi djeluje od 1775., KUD "Mijat Stojanović" od 1903., nogometni klub "Šokadija" osnovan je 1923., čitaoničko društvo "Seljačka sloga " 1935., konjogojstvena udruga "Babina Greda" 1942., udruga "Likovni krug Babina Greda" i "Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine" 2002. te Udruga žena Babina Greda 2007. Općina također ima i šahovski klub "Šokadija", lovačku udrugu "Jastreb", športsko-ribolovnu udrugu i DVD. Kulturna priredba "Konji bijelci" održava se od kolovoza 1981.

Poznati Babogredci su: učitelj i prosvjetitelj Mijat Stojanović, biskup đakovačko-srijemski Stjepan Bauerlein, građevinski stručnjak prof. dr. sc. Franjo Verić, književnik prof. dr. sc. Ilija Babić, književnik i novinar Franjo Babić, novinar HRT-a Martin Vuković, nogometaš Josip Biškić i slikarica, pjesnikinja i etnografkinja Ana Verić.

Susjed

Oznake: zemljopis

Orašje ponovno ima hotel

09.02.2017.

Prije rata Orašje se ponosilo hotelom "Kej". U divljoj pri(h)vatizaciji na apsurdistanski način "Kej" nestade s bh. turističkoga zemljovida. Skoro je 20 punih godina trebalo da bi nikao novi hotel.



Koncem listopada prošle godine, naime, poduzetnik Drago Živković ponad je same obale rijeke Save podigao hotel "Navis". Njegov naziv u prijevodu s latinskoga znači "Lađa". Kada bih ga mogao slikati iz zraka, vidjeli bi ste zašto se tako zove. Hotel ima visoke 4 zvjezdice i oko 40 ležaja. Nanese li vas put u glavni grad Županije Posavske - Orašje - svakako navratite u Navis!

Posjetitelj

Oznake: zemljopis

Države svijeta (10) - AUSTRIJA

08.02.2017.

Austrija je srednjoeuropska država neovisna od 27. srpnja 1955. Površine je 83.872 km2. Broji oko 9 milijuna stanovnika. Okružuje ju osam susjednih zemalja: Lihtenštajn, Italija, Njemačka, Češka, Slovačka, Madžarska, Švicarska i Slovenija. Podijeljena je na 9 saveznih zemalja – Štajerska, Koruška, Gradišće, Donja i Gornja Austrija, Tirol, Salzburg, Vorarlberg i Beč. Glavni i najveći grad jest Beč, dok su ostali veći gradovi Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt. Najveća rijeka je Dunav, a najviši vrh Grossglockner (3.798 m). Važnije rijeke su još Inn, Mura i Drava.

Austrija je članicom Europske unije pa joj je valuta euro koji ima 100 centa. Službeni jezik je njemački ali s dvama dijalektima – bavarsko-austrijskim i alemanskim. U Gradišću se govori još hrvatskim, madžarskim i romskim jezikom, dok se u Koruškoj govori slovenski.




U Austriji je 6 nacionalnih parkova – Hohe Tauern, Neusidler See – Seewinkel, Thayatal, Kalkalpen, Gesäuse i Donau-Auen. Svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini pripadaju stari dio Salzburga, dvorac Schönbrunn s vrtom, željeznička pruga Semmeringbahn, stari dio Graza, Wachau u Donjoj Austriji, stari dio Beča i NP Neusiedler See te naseobine sojenica oko Alpa koje dijeli s Francuskom, Austrijom, Švicarskom i Slovenijom.

U svijetu Austrija je najpoznatija po zimskome turizmu, skijanju i skijaškim skokovima. Kitzbühel, Schladming, St. Anton, Bischofshofen i Sölden – znana su zimska središta. Innsbruck je, pak, dva puta (1964. i 1976.) bio domaćinom ZOI.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Zanimljiva mjesta u Đetića

02.02.2017.

ARZA, BABINO, BARE, BAŠČA, BEGOVINA, BERI, BILEĆA, BLATINA, BOAN, BOBOVO, BOJATI, BOJNA NJIVA, BOKOVO, BOLEŠTINA, BOTUN, BUBANJE, BUČE, CARINE, CKLA, CRNCI, CRNIŠ, CRNOKRPE, CRVENA PAPRAT, ČARDAK, ČELOBRDO, ČEŠLJARI, ĆURILAC, ĆURKE, DALJAM, DIDE, DOBROTA, DONJI KOKOTI, DOSUĐE, DRAGOVOLJIĆI, DRIJENAK, DRPE, DUGA, DUPILO, DUŽI, FARMACI, FRASKANJEL, GLAVATI, GLIBAĆI, GOMILE, GORAŽDE, GRANICE, GRBE, GRNČAR, GUBAVAC, IZLASCI, IZVORI, JABUKA, JABUKE, JASEN, JASTREB, JAVLJEM, JELENAK, KAMENO, KANJE, KATUN, KISELICA, KLOPOT, KOLIJEVKA, KOLJENO, KOPILJE, KOPITO, KORITA, KORNET, KOS, KOŠARE, KOTLINE, KOTRABUDAN, KOZICA, KRAVARI, KRNJA JELA, KRUTA, KUKAVICA, KUTA, LAGATORI, LESKOVAC, LIJESKA, LIJEVA RIJEKA, LIVADE, LOPATE, LOZNICA, LJUĆE, LJUTA, LJUTIĆI, MADŽARI, MAJSTORI, MAŠNICA, MAŠTE, MEĐEĐE, MEĐREČ, MOKRO, MOMČE, MRTVO DUBOKO, NABON, OBLO BRDO, ODŽAK, OKLADI, ORAH, ORASI, OŽEZI, PADEŽ, PALEŽ, PALJEVINE, PAPE, PARCI, PAUČINA, PETINE, PLAKALA, PLUŽINE, PODBABAC, PONIKVICA, PONOR, POPRATNICA, POŠĆENJE, POŽAR, PRAGA, PREKORNICA, PRIJERADI, PROŠĆENJE, PROVALIJA, RADOJEVA GLAVA, RAKITA, REČ, RIĐANI, SAVIN BOR, SIPANJE, SLADOJEVO KOPITO, SMRDUŠA, SRIJEDE, STANJEVIĆA RUPA, STOLAC, STRP, STRUG, STUBA, STUPOVI, SUKURUĆ, ŠLJUKE, ŠTEDIM, ŠTITARI, TOMBA, TUCANJE, TUĐEMILI, TURČINI, ULICA, VELJE DUBOKO, VIDIJENJE, VIDRE, VLADIMIR, ZAGORJE, ZAUGAO, ZENICA, ZGRADE, ZLOSTUP ...

Možda je ovo i najbolji izbor do sada?!

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Štitar

25.01.2017.

Štitar je najmlađa općina u Hrvatskoj. Proglašena je 8. prosinca 2006. U njezinu je sastavu jedino selo Štitar udaljeno oko 5 km od Županje. Pored Županje graniči još s Babinom Gredom, Cernom i Gradištem, dok ju na jugu opasuje rijeka Sava. Zauzima površinu od 40,12 km2. Stanovnika je oko 2.200. Štitar je nastao u drugoj polovici XVIII. stoljeća spajanjem više manjih zaselaka.



U selu su dvije crkve posvećenu sv. Mateju: stara neogotička s početka XIX. st. i nova s konca XX. st. Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića otvorena je 1830. Od kulturnih institucija i udruga u Štitaru djeluje KUD Josipa Kozarca, NK „Sloga“ (1935.), DVD „Štitar“, ŠK „Dukat“ (1998.), etnokujna „Štitarske snaše“ (2006.), udruga za promicanje kulturnih i gospodarskih vrijednosti „Špencle“, ŠRU „Smuđ“ (1996.) te udruga „Blago slavonskog sela“. Od 2005. Štitar je početkom lipnja domaćinom priredbe „Odavno smo graničari stari“.

Najveći promicatelj Štitara jest tamburaški sastav „Najbolji hrvatski tamburaši“ (bivši „Zlatni dukati“). Od poznatih osoba izdvajam teologa, socijalnoga radnika i pisca Ivana Šarića Baću (1946.), povjesnika i prosvjetnoga djelatnika Ivana Martinovića (1848.-1927.) te klasičnoga filologa i prevoditelja Josipa Benakovića (1856.-1937.).

Susjed

Oznake: zemljopis

Zanimljiva Dežela

21.01.2017.

Za danas sam izdvojio zanimljive nazive mjesta u Sloveniji.

ABITANTI, APAČE, BABNA POLICA, BABNI VRT, BANJA LOKA, BENEDIKT, BLATNO, BOROVNICA, BRIGA, CIRKULANE, ČEČE-DEL, ČRNI, ČUDNO SELO, DUPLJE, GOLO, GRIŽE, HLEBČE, IZVIR, KAMENCE, KLADA, KOBILJE, KONJSKO, KORITA, KORPE, KOŠIŠE, KOZJE, KRUŠČE, KVASICA, LOKVE, LOME, LOPAR, LOPATA, LOŽ, MAČKI, MALINIŠČE, MEKINJE, MLAKA, MOČILA, MORAVA, MULJAVA, NANOS, NAREDI, NOŽICE, OGRADA, OGULIN, OLIKA, PEPELINO, PISARI, PLES, POBEGI, PODGORICA, POKOJNICA, POLICA, POLICE, POLOM, POLZELA, PRAZNIKI, PRIHODI, RAKE, RAKOVNIK, RIM, ROB, RODICA, ROGOZA, SAD, SOCERB, SRNJAK, STAJE, STARŠE, STOPE, STRAŽA, TIŠINA, TLAKE, TRAVA, TRBOVLJE, VALBURGA, VIŠNJE, VRATA, VRT, VUKOVCI, ZASIP, ZAZID, ZIMICA, ŽALEC, ŽENIK, ŽIRI

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (9) - AUSTRALIJA

18.01.2017.

AUSTRALIJA – Jedina država koja je istodobno i kontinent. Obuhvaća površinu od 7.682.300 km2. Podijeljena je na 6 saveznih država (Victoria, New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania i Western Australia) i 3 teritorija (Northern Territory, Jarvis Bay i Austrlian Capital Territory). Pod upravom Australije su i otočje Norfolk, otoci Koraljnoga mora, Kokosovi otoci, Australski antarktički teritorij, Božićni otok te otočići Ashmore i Cartier i Heard i McDonald.



Najviši vrh Australije je Mount Kosciuszko (2.226 m), dok je najdulja rijeka Murray (2.530 km). Ova zemlja nema kopnenih susjeda. Najbliži morski susjedi su joj Novi Zeland i Indonezija.Ima više od 20 milijuna stanovnika među kojima je i mnogo doseljenika s Balkana te nešto domorodačkih Aborigina. Glavni grad je Canberra od koje su veći Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth i Adelaide. Službeni je jezik engleski. Valuta je australski dolar. Država je članicom Commonwealtha, neovisna od 1. siječnja 1901.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Zanimljivi nazivi mjesta u BiH

13.01.2017.

Ako ste se čudili interesantnim nazivima mjesta u Hrvatskoj, tada znajte da BiH uopće ne zaostaje za njom. Uostalom, uvjerite se!

AVLIJA, BANDIN ODŽAK, BARIMO, BAŠTINA, BIJELA, BLAŽ, BOROVNICA, BUKOVA GREDA, BUZEKARA, CRNAC, ČAĐAVAC, ČAPLJINA, ČEKRČIĆI, ČEŠALJ, ČIZMA, ČOSETA, ĆAĆICE, ĆEĆE, DANCI, DESETNIK, DŽEPI, DŽIMRIJE, ĐEDINO, FAKIĆI, FONJGE, GAZIBARE, GNOJNICA, GNJILIŠTE, GRK, GUSAK, HRIPAVCI, IFSAR, ISJEK, IZBOD, JARE, JARUGA, KAĆUNI, KESIĆI, KOČARIM, KONJBABA, KONJODER, KONJSKO, KOPITO, KRAGUJEVAC, KRAVICA, KRBETA, KRUŠKOVO POLJE, KUTA, KUTUZERO, KUŽNJAČA, LAMOVITA, LIZOPERCI, LOPARE, LJENOBUD, MEOPOTOČJE, MIČIVODE, MIR, MJEŠAJI, MOKRONOGE, MOTIKE, NASEOBINA BABANOVCI, NASEOBINA HRVAĆANI, NASEOBINA LIŠNJA, NEBOGOVINE, NEPRAVDIĆI, NIŠTAVCI, NJUHE, OBAD, ODŽAK, OKOLICA, OKRUGLICA, OMETALA, ORAH, OŠTRA LUKA, OŠVE, OTPOČIVALJKA, PISARI, PODOBZIR, PODOVI, POLJACI, POMOL, PONIKVE, POPLAT, POREBRICE, RODIJELJ, SAMARI, SELJUBLJE, SKOKOVI, SKUCANI, SMRTIĆI, SVINJAREVO, ŠIĆI, TIŠINA, TRN, UBAVA, UNUKOVIĆI, VESELA, VILENJAK, VRAŽALICA, VRAŽIĆI, ZAVELIM, ZBILJE, ZEBE, ZLOKUĆE, ŽABLJAK, ŽLJEBOVI, ŽRVANJ, ŽULJ, ŽUNE.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Zanimljivo zemljopisje

03.01.2017.

U Hrvatskoj zbilja ima naselja s vrlo zanimljivim nazivima. Samo za vas prelistao sam oba svezka Leksikona naselja Hrvatske (Mozaik knjiga, Zagreb, 2004.) i Imenik naseljenih mjesta Hrvatske (Čvor, Bjelovar, 1993.). Vjerujem da ćete se i nasmijati.

APATIJA, BABINA GREDA, BAČVA, BANOVA JARUGA, BATINA, BATOMALJ, BEČ, BELAJ, BISKUPIJA, BLANJE, BLATO, BOL, BRČIĆI, BRLOG, BRNJICA, BUDAK, CEPIDLAK, CICVARE, CESTICA, CIGLENA, CISTA VELIKA, CRNAC, CRNI, CRNI DABAR, CUGOVEC, ČABAR, ČAĐAVAC, ČATRNJA, ČEPIĆ, ČEPIKUĆE, ĆELIJE, DABAR, DANCI, DESNO ŽELJEZNO, DJEDINA RIJEKA, DONJA BATINA, DONJA BANDA, DONJA PAČETINA, DONJE CJEPIDLAKE, DONJE VINO, DRAGOZETIĆI, DRAŽ, DRAŽICA, DRAŽICE, DRUM, DUGOBABE, FILIPINI, GAĆELEZI, GENERALSKI STOL, GIZDAVAC, GLAVAT, GLINA, GOLA, GORIŠ, GORNJA BATINA, GORNJA PAČETINA, GOVEDARI, GRANJE, GRBAVAC, GROHOT, GRUDNJAK, HRTIĆ, ISLAM GRČKI, ISLAM LATINSKI, JAGMA, JAPAGA, JARUGE, JAZAVICA, JAZBINA, JEŽEVO, KALDRMA, KARASI, KAŠLJAVAC, KIP, KLADA, KLEPEĆE SELO, KLINAC, KLUPICA, KLJAKE, KLJUČ, KOBASIČARI, KOM, KORITO, KOZARICE, KOZICA, KOZJAČA, KRIVI PUT, KRUŠKOVAČA, KUČE, KUJIĆI, KUKCI, KURJAK, KUTNJAK, LAZINA ČIČKA, LEMEŠ, LIPOVAČA, LISAC, LISIČIĆ, LISIČINE, LOKVE, LOPAR, LOŽNICE, LUBENICE, LUDBREG, LUPOGLAV, LJUTA, MAČE, MAČKI, MAČKOVAC, MAČKOVEC, MAČKOVO SELO, MALA JAZBINA, MALA PAČETINA, MALA RAKOVICA, MEĐEDI, MILANEZI, MRAVINJAC, MURVICA, NAKOVANJ, NOVI SKUCANI, OŠTRI ZID, OTKOPI, OTROVANEC, PALJEVINA, PALJEVINE, PAUKOVAC, PAUKOVEC, PAUNOVEC, PEDALJ, PEPELANA, PETINA, PETLOVAC, PIJAVIČINO, PILA, PIŠKOREVCI, PISAK, PLAVCI, PLUSKA, PODKILAVAC, POGANOVCI, PONIKVE, POŽAR, POŽARI, PRAŽNICA, PRKOS, PUHOVO, PUTINI, RAČAK, RAČICE, RADOIŠĆE, RAZBOJIŠTE, RAZDRTO, RAZLOGE, RAZLJEV, RAŽANJ, REPAŠ, RIT, RODIN POTOK, ROGAČ, ROZGA, RTIĆ, RTINA, RUPA, RUPE, SASI, SASTAVAK, SIBENIK, SIROTIĆI, SIŠČANI, SKAKAVAC, SKELA, SLOBODNA VLAST, SMIŠLJAK, SMOKVICA, SMRDELJE, SMRTIĆ, SOVARI, SOVINJAK, SREDNJAK, SRIJEDSKA, STARI SKUCANI, SUŠA, SVETI JURAJ U TRNJU, SVETI PETAR U ŠUMI, SVINJAREC, SVINJAREVCI, SVRAČKOVO SELO, ŠAŠ, ŠIJE, ŠILO, ŠLJIVOVAC, ŠPIČKOVINA, ŠTAKOROVEC, ŠTAKOROVICA, ŠUPLJA LIPA, ŠVAJCARNICA, TIĆI, TISNO, TOČAK, TOČIONIK, TORANJ, TREMA, TRNJE, TROJEGLAVA, TURČIN, TUŽNO, UTISKANI, VAŠKA, VEDRINE, VELIKA GLAVA, VELIKA JAZBINA, VELIKA MUČNA, VELIM, VEPRINAC, VERA, VID, VINA, VOLODER, VUKŠIN ŠIPAK, ZAHRT, ZAPEĆ, ZARILAC, ZBJEG, ZVONIK, ŽABICA, ŽDRALOVI, ŽENA GLAVA, ŽENODRAGA, ŽESTILAC, ŽIDOVNJAK, ŽIVIKE!

Žurio nisam, ali sam sigurno neke (ne)namjerno preskočio.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (8) - ARMENIJA

02.01.2017.

ARMENIJA je zemlja smještena u južnome dijelu Zakavkazja. Zauzima površinu od 29.800 km2 koje nastava nešto više od 3 milijuna stanovnika. Graniči s Gruzijom, Turskom, Iranom, Azerbajdžanom i azerbajdžanskom eksklavom Nahičevan. Glavni grad je Erevan s više od milijun stanovnika, dok su veći gradovi Vanadzor, Gjumri, Razdan, Ečmiazdin i Abovjan. Najviši vrh Armenije je Aragac (4.090 m), najveće jezero Sevan čiji je odvirak rijeka Razdan



Od 5. prosinca 1936. Armenija je saveznom republikom u okviru SSSR-a. Neovisnost je proglasila 23. rujna 1991. Armenska novčana jedinica jest dram koji ima 100 luma. Teritorijalno je podijeljena na 11 pokrajina (arm. marz): Aragacotn, Ararat, Armavir, Gegharkunik, Kotajk, Lori, Sjunik, Širah, Tavuš, Vajots Dzor i Erevan. Područje Gorskoga Karabaha, koje od 1923. pripada Azerbajdžanu, nastanjeno je većinom Armencima. Službeni je jezik armenski ali je često u uporabi i ruski. Armenija je 301. kao prva na svijetu kršćanstvo proglasila državnom religijom.

Na olimpijskim igrama samostalno nastupa od 1994. Svjetskom je velesilom u hrvanju i dizanju utega. Veliki broj Armenaca živi u drugim zemljama. Šahist Gari Kasparov, tenisač Andre Agassi, pjevač Charles Aznavour, pjevačica Cher, obitelj Kardashian ... – svi su podrijetlom Armenci.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Gradište

18.12.2016.

GRADIŠTE je mjesto i istoimena općina sjeverno od Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prostire se na 5.756 ha. Broji oko 3.500 stanovnika koji sami sebe zovu Gradištancima (književni naziv glasio bi Gradištani). Prva škola u Gradištu djelovala je od 15. siječnja 1831. Zaštitnik sela i općine je sv. Franjo Asiški kojemu je i posvećena župna crkva.



U Gradištu je 1947. osnovan nogometni klub „Slavonac“, a 2002. tekvando klub „Sokol“. Tamošnji KUD zove se „Seljačka sloga“, dom za stare i nemoćne je „Svjetlost“, dok je etnokuća naziva „Snašini kućari“. Najpoznatiji Gradištanci su svećenik i ilirac Mato Topalović (1812.-62., Tamburaši ilirski – stihozbirka), književnik i stilističar Krešimir Bagić (1962., Rječnik stilskih figura), pjevač i skladatelj Šima Jovanovac (1952., Bećarska škola), pučki književnici Antun Jovanovac, Mato Mandić, Pavao Varnica i Ilija Dretvić i književnik Ivo Mijatović Ico (1969., Muke po Andriji – roman).

Susjed

Oznake: zemljopis

Države svijeta (7) - ARGENTINA

17.12.2016.

Argentina je po površini od 2.780.092. km2 i prema broju stanovnika od oko 43 milijuna druga u Južnoj Americi. Na sjeveru graniči s Bolivijom, Paragvajem, Urugvajem i Brazilom, a na zapadu i jugu sa Čileom. Neovisnom državom je od 1916. Teritorijalno je podijeljena na 23 pokrajine i jzaseban federalni okrug glavnoga i najvećega grada Buenos Airesa. Istočni dio Ognjene zemlje posebna je pokrajina eksteritorijalna od matice zemlje čilskim ozemljem.



Veliki gradovi su još Cordoba, Santa Fe, Rosario, La Matanza, Mendoza, La Plata, Moron, San Miguel de Tucuman, Lomas de Zamora, Mar del Plata, Quilmes, Lanus i General San Martin. Najviši vrh Argentine je Aconcagua (6.959 m) koji je i najviši na kontinentu. U riječni sustav La Plate na sjeveroistoku utječu Parana, Paraguay i Urugvay, dok su ine veće rijeke Colorado, Chubut, Rio Negro i Chico. Jezera su na području Anda i u pokrajini Buenos Aires. Valuta je argentinski peso koji ima 100 centava. Službeni jezik u Argentini je španjolski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (6) - ANTIGVA I BARBUDA

07.12.2016.

ANTIGVA I BARBUDA otočna je državica u skupini Mali Antili na razmeđi Karipskoga mora i Atlantika. Okružena je otocima Guadalupe, Montserrat, Sveti Bartolomej i Sveti Kristofor i Nevis. Sastoji se od triju otoka: Antigve, Barbude i Redonde koja je nenaseljena.



Zahvaća površinu od 442 km2. Stanovnika je oko 70.000 od kojih je polovica u glavnome gradu St. John'su. Dva veća grada zovu se Codrington i All Saints. Po državnome uređenju to je parlamentarna kraljevina u okviru Commonwealtha. Neovisnost je proglasila 1. studenoga 1981. Valuta je istočnokaripski dolar koji ima 100 centa. Službeni jezici su kreolski engleski i engleski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (5) - ANGOLA

28.11.2016.

ANGOLA je država na jugozapadu Afrike. Zauzima površinu od 1.246.700 km2 na kojoj živi oko 12 milijuna stanovnika. Smještena je između Konga, DR Konga, Zambije i Namibije. Na istoku izlazi na Atlantik. Neovisnost je proglasila 11. studenoga 1975. Glavni joj je grad Luanda. Veći gradovi su Huambo, Benguela, Lobito i Lubango.



Najviši vrh Angole je Moco (2.559 m). Glavne rijeke su Kwango, Kasai, Kunene, Kwando i Kwanza. Angolska valuta je kwanza, a njezin stoti dio je ivei.Zanimljivo je da Angola ima eksklavu (teritorij u drugoj državi) Cabindu okruženu Kongom i DR Kongom.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Bošnjaci

27.11.2016.

BOŠNJACI su selo istočno od Županje te središte istoimene općine. Naselje ima oko 4.000 stanovnika. Prvi se puta spominje 1476. Općina ima vrlo zanimljiv grb na kojemu se nalazi jedino oborak (pola, savitak) pun brašna, po čemu je jedinstvena u svijetu te vlastito glasilo - BOŠNJAČKI LIST. U Bošnjacima postoji Šumarski muzej. Zaštitnikom sela jest sv. Martin, dok se Dan općine proslavlja 22. svibnja u spomen na Krvave bošnjačke izbore 22. svibnja 1897. kada su ubijena 9-erica Bošnjačana a skoro 100 ih je ranjeno.



Bošnjaci imaju nogometni i rukometni klub Zrinski i šahovski klub Bošnjaci, KUD "Branimir", DVD "Bošnjaci", pjevačke skupine Nene, Snaše i Baće, športsko-ribolovnu udrugu "Virovi". Najpoznatiji Bošnjačani i Bošnjakuše su glumci Nada Subotić i Vanja Drach, književnik Vinko Juzbašić, pučki pjesnik Ivan Gačić, sabornik Antun Lovrić, svećenik i pjesnik Antun Jovanovac, šahist Ivica Leaković te franjevac i prosvjetitelj fra Bernardin Toma Leaković.

Susjed

Oznake: zemljopis

Općina Odžak

23.11.2016.

Općina Odžak smještena je na zapadu Županije Posavske. Zauzima površinu od 158 km2, a broji oko 19.000 stanovnika. U jezinu su sastavu naselja Ada, Donja i Gornja Dubica, Donji i Gornji Svilaj, Novi Grad, Novo Selo, Odžak, Posavska Mahala, Potočani, Prud, Vrbovac, Vojskova i Zorice. Svoj dan općina proslavlja 8. veljače u spomen na 8. II. 1996. kada su se prvi Odžačani vratili na svoja ognjišta. U gradu Odžaku je mala općinska vijećnica - BELEDIJA, zaštićeni spomenik kulture BiH te dvije radijske postaje - Radio postaja Odžak i Radio Preporod.. Općina je domaćinom triju poznatih priredaba:Musinih dana u ožujku, Dana sjećanja u svibnju i Posavskoga kola u kolovozu,
Poznate osobe rođene na području odžačke općine su: književnici Musa Ćazim Ćatić i Velibor Čolić, političari Alija Izetbegović, Mijo Matanović, Stipo Ivanković, Mato Dorić i Ivo Jelušić, znanstvenik Pavo Barišić, povjesnici Luka Jukić, Delimir Odić i fra Josip Dobroslav Božić, novinari Ilija Ilić i Luka Jurić, gospodarstvenici Marko Knežević, MUhamed Sejdić, Matije Pačak i Petar Senković, nogometaši Mario Mandžukić, Sulejman Halilović i Ivo Iličević, pjevači Meho Puzić i Ivo Fabijan, boksač Zejd Džananović, izvorni glazbenici Jerkan Brašnić i Mato Duspara, mučenik fra Juro Radman, davatelj krvi Muharem Krdžalić, domoljub Zdenko Odić, odbojkaši Toni Kovačević, Pero Stanić, Perica Božić, Marko i Josip Jazvić.

Županijac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (4) - ANDORA

21.11.2016.

Površinom od 468 km2 ANDORA se ubraja među najmanje države na svijetu. Neovisna je od 14. ožujka 1993. Demokratskom je kneževinom kojom zajednički upravljaju francuski predsjednik preko svojega namjesnika i i biskup iz španjolskoga grada Urgela također preko namjesnika. Zakonodavnu vlast ima Opće vijeće dolina s 28 članova.



Država je podijeljena na 7 župa. Broji oko 70.000 stanovnika.Njezin glavni grad jest Andorra la Vella, dok su veća naselja Les Escaldes i Encamp. Službeni jezik je katalonski, a govore se i španjolski i francuski. Najviši vrh je Pic Alt de Coma Pedrosa (2.946 m). Najduža rijeka je Valira. Andorska valuta je euro.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (3) - ALŽIR

16.11.2016.

ALŽIR (punim nazivom Demokratska Narodna Republika Alžir) najveća je država u Africi s površinom od 2.381.741 km2. Ima oko 30 milijuna stanovnika. Teritorijalno je podijeljena na 48 pokrajina. Smještena je na sjeverozapadu Crnoga kontinenta s izlazom na Sredozemno more. Graniči s Marokom, Tunisom, Libijom, Malijem, Nigerom, Zapadnom Saharom i Mauritanijom. Obuhvaća tri područja: primorski Tell s gorjem Atlas, Alžirsko visočje i Alžirsku Saharu koja zauzima čak 85 njegova ozemlja.



Glavni grad je Alžir (sa širom okolicom ima više od 3,5 milijuna stanovnika). Ini veći gradovi su Oran (Ouahran), Constantine (Qacentina), Annaba, Batna, Setif (Stif), Sidi Bel Abbes, Blida, Skikda, Biskra, Bejaia i Tebessa (Tbesa).Najviši vrh Alžira je Tahat (2.918 m) u gorju Ahagar (Hoggar). Valuta je alžirski dinar koji ima 100 santima. Službeni jezik je arapski, ali se govore i berberski i francuski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Općina Domaljevac - Šamac

08.11.2016.

Utemeljena je tijekom Domovinskoga rata na slobodnome teritoriju bivše općine Bosanski Šamac.Površine je 42 km2, po čemu je najmanja općina u sastavu Županije Posavske i jedna od najmanjih u BiH. Broji oko 7.000 stanovnika. U njezinu su sastavu mjesta Domaljevac i Bazik te dijelovi naselja Šamac, Brvnik, Grebnice, Tišina i Tursinovac. Iz njihovih su naziva izvedeni etnici BAZIČANI, ŠAMČANI, BRVNIČANI, GREBNIČANI, TIŠINJANI i TURSINOVČANI, dok za stanovnike Domaljevca postoje dva naziva - DOMALJEVČANI (književni) i DOMLJEČANI (lokalni). Općinsko središte jest Domaljevac.



Poznate osobe koje rođenjem potječu s ove općine su znanstvenici Vera Rede i Nenad Abramović, novinar Pejo Gašparević, povjesničari Pejo Ćošković i fra Roko Špionjak, jezikoslovac Stjepan Blažanović, odbojkaši Tomislav Ćošković i Perica Čičković, književnik Mato Blažević, pjesnik Ivo Vlahović, športski djelatnik Šimo Čičković, nogometaši Stjepan Ivić Braco, Ilija Katić, Darko Matić, Matijas Pejić i Stamenko Ćošković, nogometni stručnjak Ilija Lucić, davatelj krvi Mladen Lucić, glazbeni sastavi Vesele Domlječanke i Domaljevački prijatelji ...

Posavac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (2) - ALBANIJA

05.11.2016.

Albanija (Republika e Shqipërisë) zemlja je na zapadu Balkanskoga poluotoka. Površine je 28.748 km2 i ima stanovnika oko 3,5 milijuna. Na kopnu se graniči s Crnom Gorom, Kosovom, Makedonijom i Grčkom, a na moru s Grčkom i Italijom. Izlazi na Jonsko i Jadransko more.



Glavni grad Albanije je Tirana, dok su veći gradovi Drač (Durres), Elbasan, Skadar (Shkodër), Vlora (Vlorë), Korcë, Berat, Lushnje, Kavajë i Gjirokastër. Albanska valuta je lek koji ima 100 ćintara (qintara). Najvažnije rijeke u Albaniji su Bojana (Bunë), Drim (Drin), Mat, Shkumbin i Vjosa (Vjosë). S Crnom Gorom dijeli Skadarsko jezero, s Makedonijom Ohridsko, a s Grčkom i Makedonijom Prespansko jezero. U Albaniji žive dvije skupine Albanaca: Gegi i Toski.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Države svijeta (1) - AFGANISTAN

30.10.2016.

Afganistan je zemlja u središnjoj Aziji. Puni joj je naziv Islamska republika Afganistan. Ima više od 23 milijuna stanovnika. Glavni grad Afganistana jest Kabul, dok su veći gradovi Kandagar, Herat i Mazar-e Sharif. Država je podijeljena na 31 pokrajinu. Valuta je afgan koji sadrži 100 pula. Službeni jezici su afganski (pašto) i perzijski (dari). Već skoro 40 godina u Afganistanu se vode ratni sukobi.



Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Zanimljivi zemljopis

29.10.2016.

Pronašao sam nekoliko mjesta čiji su nazivi zapravo etnici ili posvojni pridjevi izvedeni od njih i evo ih.
- BUGAR kod Bihaća u BiH
- GRK u općini Brod na S BiH
- MADŽAREVO kraj Novoga Marofa
- MADŽARI selo J od Siska
- NIJEMCI naselje u zapadnome Srijemu
- POLJACI, mjesto nedaleko od Zadra i selo u Distriktu Brčko u BiH
- ŠPANSKO, gradsko naselje na Z Zagreba
- TURČIN kod Varaždina

Skupljač

Oznake: zemljopis

ALEP

24.10.2016.

Cijela Sirija jedna je velika bojišnica na kojoj svi ratuju sa svima zahvaljujući interesima bogatih velesila. U središtu pozornosti ipak je najveći sirijski grad ALEP u kojemu se zna i tko pije (psi rata) i tko plaća (njegovi jadni stanovnici). Zaslužio je koju rečenicu više.



Grad Alep nalazi se na sjeveru Sirije u dolini rijeke Quwayq. Središtem je istoimene sirijske pokrajine. Prema podatcima iz 2006. brojao je oko 2,5 milijuna stanovnika. Ima još nekoliko naziva: ALEPPO (latinski), BEROEA (VEROEA, grčki), HOLOB (novoaramejski), HALAB (arapski), HALEP (turski). Njegov popularan naziv jest Aš-Šahba (ar. "pepeljast"). Drže ga najstarijim naseljem na svijetu, dakle starijim i od Jerihona, jer je bio nastanjen čak 11.000 godina pr. Kr. Njegovo drevno središte 1986. UNESCO je uvrstio na popis svjetske kulturne baštine. Znamenitosti Alepa su zidine s devet vrata dugačke 5 km, srednjovjekovna utvrda, Citadela, Nur ad-Drinova medresa iz 11.24., Velika alepska džamija (Zaharijina džamija) u kojoj je grob Zaharije otca sv. Ivana Krstitelja, sokak Medina dužine 13 km najvećom je svjetskom tržnicom.
Po Alepu je nazvana i zasebna vrsta bijeloga bora ALEPSKI BOR (Pinus halepensis) koji može narasti do visine od 20 m.



Nesirijac

Oznake: zemljopis

Općina Orašje

22.10.2016.

Dan općine Orašje jest 23. listopada pa mi je to povodom objave nekoliko važnih činjenica o njoj koje bi ste možda trebali znati.



OPĆINA ORAŠJE

- Smještena je na sjeveroistoku BiH u Bosanskoj Posavini. Zauzima površinu od 166 km2. U njezinu su sastavu grad Orašje, koji je istodobno i središtem Županije Posavske, jedne od 10 županija u okviru F/BiH, te 12 seoskih naselja: Donja Mahala, Tolisa, Oštra Luka, Vidovice, Matići, Bok, Kostrč, Ugljara, Kopanice, Bukova Greda, Jenjić i Lepnica. Prema popisu stanovništva iz 2013. općina Orašje broji 21.584 stanovnika koji žive u 6.234 kućanstva

- Prvi spomen nekoga od naselja u sastavu današnje općine Orašje seže u davnu 1244. kada se u povelji kralja Bele IV. navodi područje Terra Tolys (grčki „mutna zemlja“). No, sudeći barem prema arheološkim nalazima, ovaj su kraj ljudi nastavali još u prapovijesno doba. Najznačajnija arheološka nalazišta su Živkovića brdo i Basucka u Donjoj Mahali, Gradić u Matićima i Gajevi u Vidovicama

- Za turske okupacije ovaj dio Posavine pripadao je Zvorničkome sandžaku. Prvi muslimani u Orašje dolaze 1863. U doba Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije ozemlje današnje oraške općine podijeljeno je na općine Donja Mahala i Orašje, a nakon II. svjetskoga rata formira se nova općina pod nazivom Orašje u koju su uključena i sela Čović Polje, Lončari i Donji Žabar. Daytonskim sporazumom tri potonja sela ulaze u sastav novoutemeljene općine Donji Žabar u RS-u

- Zaštitni znak cijele općine jest most na Savi između Orašja i Županje. Prvi most podignut je 1968. Srušen je tijekom ratnih djelovanja 1991. Današnji je otvoren 1998.

- U Orašju je sjedište Vlade Županije Posavske, Županijskoga tužiteljstva, Županijske ispostave MIO te tijela općinske uprave

- Od 1998. u Orašju djeluje Županijska opća bolnica s oko 200 kreveta, koja je sljednicom Ratne bolnica Tolisa

- Općina Orašje može se podičiti najstarijom osnovnom školom u BiH koja od 1823. djeluje u Tolisi, zatim prvom zemljoradničkom zadrugom u BiH osnovanom 1904. također u Tolisi te crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, koja je skupa s pripadajućim starim samostanom proglašena nacionalnim spomenikom kulture. U njezinu je okrilju i povijesno-arheološki muzej „Vrata Bosne“ s bogatom knjižnicom. Prema crkvenoj podjeli naselja općine Orašje su u sastavu župe Tolisa, Orašje, Vidovice, Kopanice i Oštra Luka – Bok, dok je Orašje samostalnim džematom u sastavu Islamske zajednice u BiH

- Osim spomenute osnovne škole u Tolisi na području naše općine postoje i osnovne škole u Vidovicama, Donjoj Mahali, Orašju i Boku, područne škole u Kostrču, Matićima i Oštroj Luci te gimnazija i srednja strukovna škola u Orašju

- Dio nove oraške srednje škole zauzima veleučilište u sastavu Mostarskoga sveučilišta s mogućnošću studiranja novinarstva, hrvatskoga jezika i književnosti, ekonomije, menedžmenta, poljoprivrede ...

- Radiopostaja Orašje, Dom zdravlja, HT Eronet, regionalna elektrodistribucija, pošte u svim većim naseljima, više trgovačkih centara (Maxi, Bingo, Yimor), nekoliko proizvodnih poduzeća (Bosanac, mlin „Ivo i Bele“, crjepana „Vinković“, „Posavinakoka“, „Dinoza“, „Coprotec“ ...) – svi sa sjedištem na našoj općini

- Od kulturnih priredaba za izdvojiti su prijeratne „Posavske večeri kulture“, „Međunarodni motosusreti“ koji se u organizaciji Motokluba „Posavac“ održavaju od 1991., „Dani hrvatskoga filma“ čiji početak vodi u 1996. i „Dani Tolise“ koji se priređuju od 2007.

- Najvažniji šport naravno je nogomet. Najstariji nogometni klub jest oraški „Hajduk“ osnovan 1920., dok najveće uspjehe bilježi federalni ligaš HNK „Orašje“ koji je 2006. osvojilo naslov pobjednika Kupa BiH

- Mnoge znamenite osobe rođene su ili su djelima vezane za našu općinu: prvi ilir Bosne fra Martin Nedić st.; povjesničar prof. dr. sc. vlč. Krunoslav Draganović; oftalmolog prof. dr. sc. akademik Vladimir Čavka; psiholog, teolog, novinar i publicist, general franjevaca trećoredaca prof. dr. sc. fra Ilija Živković; osnivač prve osnovne škole u BiH fra Ilija Starčević; vidovljanski mladić koji je umro na glasu svetosti „sv“. Šimo Ivkić; paraolimpijski odbojkaš trostruki olimpionik u stojećoj odbojci Pavo Grgić; glumac Ivo Gregurević; nogometni reprezentativci Mato Neretljak, Aco Živković, Velimir Brašnić i Bakir Beširević; književnici Mato Nedić i Joso Živković Soja; kotorski biskup mons. Ilija Janjić, publicist i zagonetač Nedjeljko Nedić; političari Pavo Kobaš, Ivo Živković Ivanda i Ivo Vincetić Miki; glazbeni aranžer, skladatelj i producent, utemeljitelj duhovnoga rocka Slavko Nedić; gospodarstvenici Drago Živković i Đuro Vinković, general HVO-a Đuro Matuzović te svi pripadnici legendarne 106. oraške brigade HVO-a.

Stanovnik

Oznake: zemljopis

Zanimljiv zemljopis

20.10.2016.

Nakon gaćica na redu je grudnjak. Mjesto takvoga naziva postoji u Hrvatskoj. GRUDNJAK je seoce u općini Zdenci u Virovitičko-podravskoj županiji. Prema popisu iz 2011. brojalo je svega 11-ero stanovnika.



Zanimljivko

Oznake: zemljopis

Ovo nigdje nema

18.10.2016.

Bosna i Hercegovina čudnovata je i smiješna zemlja. Mogao bih nabrojati više od stotinu razloga za takve tvrdnje, no navest ću samo jedan primjer. Najmanja općina u cijeloj državi jest općina ISTOČNI MOSTAR u Republici Srpskoj. Pripadaju joj svega dijelovi triju naselja s nazivima Kamena, Kokorina i Zijemlje. Sjedište općine je Zijemlje. Prema popisu iz 2013. ukupan broj stanovnika ove općine je 280, dobro ste pročitali - 280, odnosno ima manje stanovnika od Vatikana. To je vjerojatno općina s najmanjim brojem stanovnika na cijelome svijetu

Zanimljivko

Oznake: zemljopis

O gaćicama je ovdje riječ

17.10.2016.

Gaće moje krpat' bi' vas mor'o,
poder'o i' razigrani doro!



Pronašao sam četiri mjesta čiji su nazivi povezani s gaćicama pa stoga i uvodni bećarac.

GAĆELEZI - MJesto kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji s 200-tinjak stanovnika

GAĆEŠKO SELO - Selo u općini Barilović u Karlovačkoj županiji

GAĆICE - Naselje u općini Vitez u Središnjobosanskoj županiji u BiH s oko 600 stanovnika

GAĆIŠTE - Selo u općini Suhopolje u Virovitičko-podravskj županiji s 300-tinjak stanovnika

Zanimljivko

Oznake: zemljopis

Novi Tolišani

15.09.2016.

Rijetke su riječi koje počinju s petoslovom "TOLIS". Jedna od njih jest TOLISA. naziv mojega rodnoga mjesta, naselja s oko 900 kućanstava zapadno od općinskoga središta Orašja u BiH. Selo je dobilo naziv po rijeci TOLISI, desnom pritoku Save, kod Tolise. Njihovi nazivi potječu od grčke riječi "tolys" - mutan.



U Rječniku osobnih imena Mate Šimundića i Prosvjetinome imenoslovu Milana Bosanca navedena su imena TOLISLAV i TOLISLAVA, izvedena od starinskoga glagola "toliti" - smiriti, odobrovoljiti, blažiti ... U općini Krupanj u Mačvanskome okrugu u Srbiji postoji selo TOLISAVAC. Ovim četirima pojmovima pridružujem još francuskoga nogometaša igrača Olimpiquea Lyonnaisa iz Lyona imenom Corentin TOLISSO (Tarare, 1994.) te američkoga bejzbolaša u Cincinnati Redsima koji se zove John L. TOLISANO.. Zbilja me zanima što im znače prezimena?

Tolišanin

Oznake: zemljopis

Trebižat

24.07.2016.

Trebižat je rijeka na jugu BiH. Izvire u drinovačkome zaselku Peć-Mlini u općini Grude, a utječe u Neretvu na Strugama kod Čapljine. Dužine je 51 km. Kod Studenaca tvori slap Kravicu (v.). Dijelom je ponornica. Zagonetačima bi trebala biti zanimljiva zbog čak devet (9!) različitih naziva koje nosi: Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrlika, Tihaljina, Mlade i Trebižat, po čemu je jedinstvena i u svjetskim okvirima. Trebižat je također i selo u općini Čapljina.



Zanimljivko

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.