www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Bajramska čestitka

21.08.2018.

Blagdan prinošenja žrtve i najznačajniji islamski blagdan jest Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Slijedi redovito dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.



Svim pratiteljima bloga DUE i inim zagonetačima islamske vjeroispovijedi te svim muslimanima diljem svijeta želim da ga provedu u miru skupa sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima te da im prinesena žrtva bude dodatnim poticajem u učvršćivanju vjere, izgradnji suživota i činjenju dobrih djela.

Čestitar

Oznake: vjera

Gospojino

15.08.2018.

Najveći blagdan vezan uz Blaženu Djevicu Mariju jest Velika Gospa. Slavi se 15. kolovoza. Njegov dulji naziv glasi Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo. U mojemu kraju uobičajen je naziv Gospojino. Slavi se diljem svijeta, a posebice svečano u marijanskim svetištima i župama čija je nebeska zaštitnica BDM.



Blagdanska premetaljka

VJERA, NADA, A BLIŽE MAJCI!

(Luka Pavičić, Izazov broj 101, 15. VIII. 1997.)

Tolišanin

Oznake: vjera

Mlada misa

06.08.2018.

Sedmi sveti sakrament u rimokatoličanstvu jest Svećenički red. Jedna od brojnih zadaća svakoga svećenika jest služenje (slavljenje) Svetih misa. Prva misa koju u cijelosti služi jedan svećenik zove se Mlada misa koju mladomisnik obično slavi ispred župne crkve u župi iz koje potječe.



Jučer je mladomisnikom bio fra Silvio Zlatarević iz Ugljare i time postade drugim ugljarskim svećenikom u XXI. stoljeću. Zanimljivo je da fra Silvija zovu Mali jer je visok „svega“ 195 cm i teži „samo“ 170 kg.

Nazočnik

Oznake: vjera

SP u Rusiji u zagonetkama (10)

22.06.2018.

Asocijacija



Da bi ste odgonetnuli asocijaciju s ključem 7 – 9 trebate znati zanimanje osobe s naslovnice Katoličkoga tjednika.

Neto

Oznake: vjera

Ramazanska čestitka

15.06.2018.

Poštovani prijatelji islamske vjeroispovijedi!

Prošao je mjesec ramazan, razdoblje pročišćenja tijela i duše i dodatnoga zbližavanja s Bogom. Došao je Ramazanski Bajram, dan kada konačno treba utažiti glad i žeđ te otvorenoga srca i duše u vlastitome domu dočekati drage goste.

Želim vam svima sretan i berićetan Ramazanski Bajram.



Čestitar

Oznake: vjera

Uskršnja čestitka

08.04.2018.



Svim pratiteljima bloga DUE pravoslavne vjeroispovijesti i svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskome kalendaru neka je sretan i blagoslovljen dan uksrsnuća našega Gospodina Isusa Krista. Obitelj neka bude na okupu, blagdanski stol nek' bude pun, a srca nek' zrače tako nam potrebnom ljubavlju.

Nedjeljko Nedić

Oznake: vjera

Uskršnje čestitke na zagonetački način

01.04.2018.



(Robert Pauletić, Križaljka kviz broj 8, 8. IV. 1993., str. 5)

Pisanice (premetaljka)

SJAJAN UKRAS!

Boris Nazansky „Urednička riječ“, Kvizorama broj 783, 7. IV. 2007., str. 3)



(Siniša Komljenović, Kviskoteka broj 890, 7. V. 2012., str. 29)



(Franjo Perković, Feniks broj 606, 29. III. 2018., str. 2)



Svim pratiteljima bloga DUE rimokatoličke vjeroispovijedi neka je sretan i blagoslovljen Uskrs!

Čestitar

Oznake: vjera

Božićna čestitka

07.01.2018.

Poštovani prijatelji pravoslavne vjeroispovijedi!

Vama, Vašim obiteljima i najbližima i svim pravoslavcima dobre volje želim sretan Božić i Isusovo porođenje. Spasiteljevo rođenje neka vam donese radost u srcu i duši kojom ćete dobiti poticaj i dodatnu snagu za dane što stoje pred vama. I hvala vam velika na praćenju bloga DUE.



Čestitar

Oznake: vjera

Božićna čestitka 2017.

25.12.2017.



Poštovani prijatelji rimokatoličke vjeroispovijedi!

Na dobro vam došao Božić i Isusovo porođenje. Budite zdravi i radosni, podijelite sreću s bližnjima i potrebitima i neka vas svjetlost Božića prati u sve dane života vašega.

Čestitar

Oznake: vjera

Žarkova čestitka




Žarko Đokić

Oznake: Žarko Đokić, vjera

Sretan imendan (22) - ANDRIJA

30.11.2017.

I ovo ime grčkoga je podrijetla i izvedeno je iz pridjeva „andreios“ – hrabar, muževan. Najpoznatiji Andrija svakako je jedan od Dvanaesterice sv. Andrija, apostol čiji je danas spomendan.



Ovo je ime u svim svojim inačicama rijetko među zagonetačima. Pronađoh Andriju Turkovića, Andreja Kodelea, Andreja Kukeca i Andreja Bobiča.

Imendanko

Oznake: vjera

Sretan imendan (21) - KATARINA

25.11.2017.

Svakoga 25. studenoga rimokatolici slave blagdan sv. Katarine Aleksandrijske (oko 284. – oko 307.). Egipatska je to mučenica o kojoj se vrlo malo zna. Podnijela je mučeništvo početkom I. stoljeća u Aleksandriji. Slave ju i druge kršćanske crkve. Tijelo joj počiva u manastiru na poluotoku Sinaju.



Ime Katarina izvedeno je iz grč. pridjeva „kathare“ – čista. Jedno je od češćih ženskih imena na svijetu u svim svojim inačicama: Katarina, Katerina, Ekatarina, Jekaterina, Kata, Katica, Catherine, Katrin, Kathryn, Katja, Katie, Katina i dr. Svima njima neka je sretan imendan.

Imenko

Oznake: vjera, imena

Blagdan u premetaljci

01.11.2017.



VI STE VIS na nebesima,
kojim ravna Bog,
ljudima ste pravi primjer
duha uzoritog.

Nedjeljko Nedić

Oznake: N. Nedić, Premetaljke, vjera

Sretan imendan (20) - MATEJ

21.09.2017.

Sveti Matej, apostol i evanđelist, jedan je od Dvanaesterice. Nema podataka o godinama njegova rođenja i smrti. Zna se da bijaše carinikom i da je autorom prvoga evanđelja. Zaštitnikom je carinika, novčara, knjigovođa, poreznika i brokera. Rimokatolici njegov spomendan slave 21. rujna, dok ga pravoslavci slave 16. studenoga po julijanskome kalendaru (29. XI. po gregorijanskomu).



Ime Matej izvedeno je iz hebr. „mattah“ – dar i „Yahve“ – Bog pa bi ponaški značilo Božidar. Među zagonetačima, sa svim svojim inačicama, i nije tako često – Mate Ivandić, Mate Medvidović, Mate Milišić, Matej Bor i Mato Glibo.

Kalendarije

Oznake: imena, vjera

Sv. Marko Križevčanin, treći hrvatski svetac

07.09.2017.

Rođen je u Križevcima 1589. pod imenom Stjepan Marko Krizin. Studirao je u Grazu i Rimu. Svećenikom postaje 1615. Potom postaje ravnateljem sjemeništa u Trnavi i ostrogonskim kanonikom te upraviteljem benediktinske opatije Szeplak kod Košica. U to je doba u tomu dijelu Slovačke jačao kalvinizam. Marko se pridružio poljskim isusovcima Stjepanu Pongraczu i Melkioru Grodzieckome u pružanju pomoći katolicima. Sva trojica su uhićena 3. rujna 1619. i pogubljena 7. rujna 1619. Svetcem je proglašen 2. srpnja 1995. Zaštitnikom je Bjelovarsko-križevačke biskupije.



Kalendarije

Oznake: vjera

Velika Gospa

15.08.2017.

Blagdan Uznesenja BDM (Velika Gospa) slavi se po rimokatoličkome kalendaru 15. kolovoza. To je zapovjedni svetac, ali i državni blagdan u Hrvatskoj i inim zemljama u kojima je rimokatoličanstvo glavnom religijom te neradni dan za Hrvate u BiH.



Lourdes, Fatima, Loretto, Guadeloupe, Chenstochowa, Mariazell, Međugorje, Trsat, Marija Bistrica, Aljmaš, Sinj ... neka su od mjesta u kojima se Gospa posebice zdušno slavi. Župe je nemoguće pobrojati. Među njima je i župa Uznesenja BDM u mojemu rodnom selu Tolisi jedna od najmnogoljudnijih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, čiju župnu crkvu vidite na slici.



Svima koji ovaj blagdan proslavljaju čestitku upućujem i dvama križaljkama.



(Nedjeljko Nedić, PEN broj 6, Velika Gospa 2003., str. 1)



(Mate Ivandić, 50 skandi broj 562, 8. VIII. 2017., str. 10)

Vjernik

Oznake: vjera, pen, 50 skandi

Sretan imendan (19) - DOMINIK

08.08.2017.

Sveti Dominik (Caleruega, oko 1170. – Bologna, 6. VIII. 1221.) španjolski je svetac pravoga imena Domingo de Guzman Garces. Osnivačem je dominikanskoga reda (Ordo praedicatorum). Proglašen je svetim već 1233. Dominikanci imaju više samostana u Hrvatskoj od kojih je najpoznatiji onaj u Bolu na Braču i samo jedan u BiH – u Klopču kod Zenice.



Spomendan sv. Dominika je danas, 8. kolovoza. Ime je izvedeno iz lat. pridjeva „dominicus“ – gospodski. Znam samo jednoga zagonetača s tim imenom: osmosmjerkaša Dominika Buljana. Ni ime Nedjeljko, koje je zapravo naša verzija imena Dominik, nije baš često među zagonetačima. Tako ii slično zovu se Nedeljko Kraker, Nedeljko Nikolčić, Neđo Banjanin i autor priloga Nedjeljko Nedić.

Imenko

Oznake: vjera, imena

Sretan imendan (18) - ANA i JOAKIM

26.07.2017.

Isus Spasitelj imao je samo jednu baku i jednoga djeda Anu i Joakima, roditelje BDM, čiji je danas spomendan. Oboje se spominju u apokrifnome spisu iz II. stoljeća koji se zove „Protoevanđelje sv. Jakova“. Nikakvih preciznijih podataka o njima nema. Sveta je Ana zaštitnikom župe Domaljevac kod Orašja.



Ime Ana izvedeno je iz hebr. „hannah“ – milost, a ime Joakim od hebr. „Yo“ – Bog i „yaqim“ – uzvisuje, podiže. Ana je jedno od najčešćih ženskih imena na svijetu, ali sam se sjetio samo jedne zagonetačice – Ane Kolobarić. Nasuprot njemu, Joakim je rijetko ime koje nije nosio nitko od zagonetača.

Kalendarije

Oznake: vjera

Sretan imendan (17) - ILINO

20.07.2017.

Danas je blagdan sv. Ilije, proroka. Povezan je s grmljavinom pa ga zovu Ilija Gromovnik. Narod kaže da kada grmi zapravo sv. Ilija vozi tikve koje mu zbog brzine ispadaju pa nastaje grmljavina.



Ime Ilija naša je inačica židovskoga imena Elias (hebr. Aliyya, od „El“ – Bog i „Yah“ – Bog u značenju moj Bog je Jahve). Jedno je od češćih muških imena, ali nije tako često među zagonetačima: Stančul, Džojić, Đurković, Ozdanovac, Petrovski. Svima njima želim sve najbolje.

Kalendarije

Oznake: vjera

Sretan imendan (16) - PETROVO

29.06.2017.

Danas je blagdan svetih Petra i Pavla u narodu znan kao Petrovo ili Petrovdan.. Petar bijaše najvažnijim apostolom, pravim imenom Šimun, kojega je Isus, kao svojega nasljednika prozvao Petrom (od lat. „petrus“ – kamen). Drži ga se prvim rimskim biskupom, odnosno papom.
Pavla, pak, broje kao trinaestoga učenika jer je on popunio prazninu nakon Judina samoubojstva. Ime mu je izvedeno od lat. „paullus“ – malen.



Obadva imena vrlo su česta. Ima i zagonetača s nekim od tih imena: Pavle Bogdanović, Pero Galogaža, Petar Bizumić, Pero Šarić, Pero Matijević, Petar Pismestrović, Pavo Dominković, Petar Tomec, Petar Restović, Pavle Andrejević, Petar Ivegeš ...

Kalendarije

Oznake: vjera

Tijelovo (Brašančevo)

15.06.2017.

Danas je blagdan Tijelova čiji puni naziv glasi Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Spomen je to na posljednju večeru kojom je ustanovljena euharistija. Blagdan se po prvi puta spominje u XIII. stoljeću, a zapadno ga kršćanstvo prihvaća u XIV. stoljeću. U kalendaru redovito dolazi prvoga četvrtka nakon blagdana Presvetoga Trojstva ili devetoga četvrtka po Uskrsu. Tijelovo je zapovjedni svetac.



Budući da je Tijelovo vezano za Uskrs, ove je godine „palo“ na 15. lipnja, odnosno na nadnevak kada se slavi spomendan sv. Vida, mučenika. O tomu svetcu se malo zna. Rodio se oko 290. u gradiću Mazzara del Vallo, a mučki je umoren oko 303. godine negdje u Lukaniji. Zaštitnikom je grada Rijeke i župe Vidovice kod Orašja te glumaca, komičara, plesača i epileptičara.

Kalendarije

Oznake: vjera

Spasovo

25.05.2017.

Blagdan Uzašašća Gospodinova na nebo – Spasovo, slavi se redovito četvrtkom 40 dana po Uskrsu. Jasno je, dakle, da kao i Uskrs „hoda“ po kalendaru. Ove se godine proslavlja danas, 25. svibnja. Za kršćane Spasovo je zapovjedni blagdan. U mnogim župama i mjestima Spasovo je blagoslovom polja prim. u Donjoj Mahali i Baziku u okolici Orašja i Domaljevca.



Kalendarije

Oznake: vjera

Sretan imendan (15) - LEOPOLD

12.05.2017.

Danas je blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića drugoga hrvatskoga sveca. Rodio se u Herceg-Novomu 12. svibnja 1866. Za svećenika franjevca kapucina zaređen je 1890. Neumorno je ispovijedao. Umro je u Padovi 30. srpnja 1942. Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. listopada 1983.



Ime Leopold složeno je od srednjevisokonjemačkoga „liut“ – narod i „bald“ – odvažan, hrabar. Rijetko je to ime kojega je nosio i jedan zagonetač – Zagrepčanin Leopold Braje.

Kalendarije

Oznake: vjera, imena, L. Braje

Splitski svetac

07.05.2017.

Danas je blagdan sv. Dujma, solinskoga biskupa i mučenika. Rođen je u Siriji nepoznatoga nadnevka i godine. Salonitanskim biskupom bio je od 284. do mučeničke smrti 304. Dva se datuma spominju kao dani njegove mučeničke smrti – 10. travnja i 7. svibnja. Kako je grad Split za svoj dan uzeo 7. svibnja, prevladao je upravo taj nadnevak. Sv. Dujam zaštitnikom je Splita i cijele Splitsko-makarske nadbiskupije.



Ime Dujam izvedeno je od Domnius premještanjem slova imenice „dominus“ – gospodar. Kako je od iste imenice nastalo i ime Dominik (Dominko), to znači da da su Duje i Nedjeljko zapravo imenjaci. Ne znam nijednoga zagonetača imenom Duje, ali znam da je Dujo jedan od pseudonima osječkoga enigmata Josipa Dubrovića.

Kalendarije

Oznake: vjera

Sretan imendan (14) - FILIP i JAKOV

03.05.2017.

Dvojica od prve Dvanaesterice. Filip je potjecao iz Betsaide na Genezaretskome jezeru. Nadnevak i godina njegova rođenja su nepoznati. Propovijedao je po Grčkoj, Siriji i Frigiji skupa s apostolom Bartolomejem i sestrom Miriamne. Razapet je na križu oko 80, godine u Hierapolisu. Jakov Alfejev također je jedan od Dvanaestorice. Rođen je u Galileji početkom I. stoljeća. Mučki je umoren pribijanjem na križ 62. godine u Jeruzalemu. Spomendan im je zajednički – 3. svibnja.



Ime Filip izvedeno je iz grčkih riječi „philos“ – prijatelj i „hippos“ – konj pa znači „prijatelj konja“, dok je ime Jakov nastalo od hebr. „Yahveh“ – Bog i „aqobh“ – peta te znači „koji slijedi Jahvinu petu“.
Među zagonetačima oba su imena rijetka. Sjetio sam se samo trojice Filipa: Karačića, Mikušinca i Petrovića dok ne znam nijednoga kolegu imenom Jakov.

Kalendarko

Oznake: imena, F. Karačić, vjera

Sv. Josip Radnik

01.05.2017.

Ovaj je blagdan u crkvenu godinu uveo papa Pio XII 1955. odredivši tada njegovo slavljenje na 1. svibnja. Začetak odluke Pija XII. valja tražiti u enciklici pape Leona XIII. iz 1889. pod nazivom „Quamquam pluries“ u kojoj je među inim „sve radnike i ljude skromnih životnih prilika uputio na sv. Josipa kao uzor i primjer za nasljedovanje.“
Belišće, Borovo, Oštra Luka-Bok kod Orašja, Osijek, Slavonski Brod – neke su od župa kojima je sv. Josip Radnik zaštitnikom.

Kalendarko

Oznake: vjera

Uskršnje tucanje

17.04.2017.



(slika s naslovnice Katoličkoga tjednika broj 15-16 od 16. travnja 2017.)

I u mojemu je kraju „na snazi“ običaj lupanja pisanica udaranjem jedne o drugu. Pravila te igre nalažu da se najprije jaja moraju udarati šiljastim gornjim dijelom, koji se zove vratelj. Potom, slabije jaje tuče oblim i obično slabijim donjim dijelom, koji se zove šopa, u vratelj jačega jajeta. Razbijeno jaje pripada pobjedniku. U nekim mjestima oraške općine, poput Tolise i Oštre Luke, organiziraju se natjecanja s novčanim nagradama za vlasnike najjačih jaja.

Natjecatelj

Oznake: vjera

Uskrs 2017. - 2030.

16.04.2017.

Ove godine Uskrs je istoga nadnevka i po gregorijanskome i po julijanskome kalendaru - 16. travnja. Slično se dogodilo i 2014. kada je Uskrs "pao" na 20. travnja. Novo poklapanje zbit će se tek 2025. kada ćemo zajednički slaviti 20. travnja i 2028. kada će biti 16. travnja. Dakako, ovo ne će vrijediti ukoliko se dvije Crkve dogovore oko zajedničkoga nadnevka slavljenja Uskrsa. Izvolite sada pročitati nadnevke Uskrsa u razdoblju 2018. - 2030. za rimokatolike i pravoslavce:

2018. - rkt. 1. IV., psl. 8. IV.
2019. - rkt. 21. IV., psl. 28. IV.
2020. - rkt. 12. IV.,, psl. 19. IV.
2021. - 4. IV., psl. 2. V.
2022. - 17. IV., psl. 24. IV.
2023. - 9. IV., psl. 16. IV.
2024. - 31. III., psl. 5. V.
2025. - 20 travnja
2026. - rkt. 5. IV., psl. 12. IV.
2027. - rkt. 28. III., psl. 2. V.
2028. - 16 travnja
2029. - rkt. 1. IV., psl. 8. IV.
2030. - rkt. 21. IV., psl. 28. IV.

Kalendarko

Oznake: vjera

Uskršnja čestitka

15.04.2017.

Poštovani posjetitelji bloga DUE, cijenjeni kolege!



Uz zahvalu na redovitome praćenju svega što sam napisao i prikazao na blogu "Deseta umjetnost - enigmatika", svima vam od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka vam Isusovo uskrsnuće podari dostatnu snagu i poticaj da s novom ljubavlju, vjerom u Boga, prirodu i ljude hrabro kročite životnim putevima i stranputicama i da nikada ne klonete duhom. Hvala vam svima i čitamo se i dalje.

Nedjeljko Nedić, mag. arh.

Oznake: vjera

Veliki tjedan

13.04.2017.

Razdoblje između Cvjetnice i Uskrsa naziva se Velikim tjednom. Odnosi se uglavnom na dan muke Isusove (Veliki četvrtak), dan Isusova razapinjanja na križ (Veliki petak) i dan iščekivanja uskrsnuća (Veliku subotu). Ovim rečenicama prilažem odgovarajuću zagonetku – talijanku s indirektom.



(Mate Medvidović, Kviskoteka broj 293, 26. V. 2000. i broj 1000, 14. VI. 2014., str. 83)

Kalendarko

Oznake: vjera, M. Medvidović, talijanke, indirekti, Kviskoteka

Današnji blagdan

25.03.2017.

„Poslije šest mjeseci posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenomNazareth k djevici zaručenoj s mužem iz Davidove kuće, komu je bilo ime Josip. A djevici bijaše ime Marija. Kad anđeo uđe k njoj, reče joj: „Raduj se, milosti puna! Gospodin je s tobom!“ Na te riječi ona se prepade i počne razmišljati što znači taj pozdrav. Anđeo joj reče: „ Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, ti ćeš začeti i roditi Sina komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.“ ... (Lk 1, 26.38).

Navod je, dakako, vezan za današnji blagdan Navještenja Gospodinova – Blagovijest. To nije zapovjedni blagdan, ali ga vjernici izrazito štuju.

Kalendarko

Oznake: vjera

Sretan imendan (11) - JOSIP

19.03.2017.

Danas je blagdan sv. Josipa Marijina zaručnika i Isusova poočima. Bio je iz roda Davidova. Rodio se u Betlehemu oko 90. pr. Kr., a umro je 20. srpnja 18. u Nazarethu. Zaštitnikom je Crkve, očeva, nerođene djece, iseljenika, tesara, radnika, blagajnika, inženjera te Hrvatske, obaju Amerika, Austrije, Kanade, Filipina i velikoga broja gradova.



Ime je izvedeno od hebr. "Yo" (Yahve - Bog) i "yasaf" - povećao je. Jedno je od najčešćih muških imena na svijetu (Josip, Joso, Jose, Josef, Joseph, Jozo, Joža, Jože ...).
Više zagonetača nosi ili je nosilo ime Josip (Budisavljević, Ričko, Dubrović, Bobinac, Biuk, Derenčin, Butina, Kesić, Filipović, Szabo, Mešić ...), Jozo (Boban), Joso (Nedić), Jože (Stabej, Petelin, Hrastnik, Berdon, Kelher, Pauman, Bogataj, Borko, Pungartnik, Šuntner, Žitnik). Svim živim nositelji(ca)ma tih imena želim sretan imendan.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Slovo o blagdanu

04.03.2017.



Sluga Božji otac Ante Antić (Šepurine na otoku Prviću, 16. travnja 1893. – Zagreb, 4. ožujka 1965.) – Franjevac koji je djelovao u Zagrebu i Makarskoj, poznat po karitativnome radu, ljubavi prema bližnjima i ispovijedanju. Za svećenika je zaređen u Šibeniku 29. srpnja 1917. Pokopan je na Mirogoju, ali su njegovi posmrtni ostatci kasnije preneseni u kriptu ckrve Gospe Lurdske u Zagrebu. Proces njegove kanonizacije otvoren je 1984. Časnim slugom Božjim proglašen je 5. svibnja 2015.

Kalendarko

Oznake: vjera

Čista srijeda

01.03.2017.

Rimokatolici bi obvezatno trebali postiti i nemrsiti tri puta godišnje: na Čistu srijedu, na Veliki petak i na Badnjak. Kako je Uskrs ove godine 16. travnja, Čista srijeda (Pepelnica) je danas, 1. ožujka. Pepelnicom se zove stoga što vjernike tijekom Svete mise posipaju pepelom. Čista srijeda prvim je danom Korizme.

Kalendarko

Oznake: vjera

Svetac zaljubljenih

14.02.2017.

O svetomu Valentinu (oko 175. – oko 269.) zna se vrlo malo. Spominje se po prvi puta u izvješću sv. Bede Časnoga iz VIII. stoljeća koje je uvršteno u Rimski martirologij. U tomu izvješću stoji da je bio biskupom u gradu Terniju u Umbriji te da je mučeničku smrt podnio u doba vladavine cara Klaudija II. Gotskoga 269. godine. Zaštitnikom je zaljubljenih i brakova.



Valentinko

Oznake: vjera

Stepinčevo

10.02.2017.

Danas je spomendan bl. Alojzija Stepinca, kardinala (Brezarić pokraj Krašića, 8. svibnja 1898. - Krašić, 10. veljače 1960.). Negovo puno ime glasi Alojzije Viktor. Svećenik je Franjevačkoga reda. Za biskupa je imenovan 1934, nadbiskupom zagrebačkim postaje 1937., a kardinalom 1952. Osnivačem je Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.



Časnim slugom Božjim proglašen je 9. listopada 1981., dok je beatificiran, odnosno proglašen blaženikom, 3. listopada 1998. Dalji proces njegove kanonizacije privremeno je zaustavio papa Franjo, koji od zajedničkoga povjerenstva Crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne crkve traži utvrđivanje istinitih činjenica o Stepinčevome djelovanju tijekom II. svjetskoga rata. Stepinčevo je zaštitnikom više župa, a među njima i župe Orašje u Posavini. U dodatku prilažem premetaljku Antuna Cvitkovića iz nove Kvizorame:

ČIN POSVETE

(Antun Cvitković, Kvizorama broj 1297, 11. II. 2017., str. 3)

Oznake: vjera

Pa(večera)k

01.02.2017.

Još uvijek nisam uspio doznati zašto se u mojemu kraju blagdan Svijećnice (Prikazanja Gospodinova u hramu) zove MARINO. Zato na taj dan svi koji nose Gospino ime ili neko od brojnih njegovih inačica slave imendan. I to je tako samo u oraškoj Posavini i nigdje drugdje. A noć uoči Svijećnice zove se PAVEČERAK. Običaji nalažu zajednički doček Marina uz glazbu i pjesmu, pa će tako biti i večeras u našim domovima kulture.

Pavečerko

Oznake: pučki običaji, vjera

Hrvati na nebo uzneseni

30.01.2017.

Mnogi znaju imena trojice hrvatskih svetaca, no Hrvati su Rimskoj Crkvi dali i veliki broj blaženika i časnih Sluga Božjih. Poslagao sam ih po nadnevcima spomendana.

svetci

1.) sv. Leopold Bogdan Mandić – 12. V.
2.) sv. Marko Križevčanin, mučenik – 7. IX.
3.) sv. Nikola Tavelić, mučenik – 14. XI.

blaženici(e)

1.) bl. Alojzije Stepinac, kardinal – 10. II.
2.) bl. Jakov Zadranin – 27. IV.
3.) bl. Ozana Kotorska – 27. IV.
4.) bl. Julijan iz Bala – 4. V.
5.) bl. dr. Ivan Merz – 10. V.
6.) bl. Marija Propetoga Isusa Petković – 9. VII.
7.) bl. Adam iz Kotora – 31. VII.
8.) bl. Augustin Kažotić, biskup - 3. VIII.
9.) bl. Miroslav Bulešić, mučenik - 24. VIII.
10.) bl. Katarina Kosača Kotromanić, kraljica – 25. X.
11.) bl. Gracije iz Mula – 9. XI.
12.) bl. Mario Kotorski – 7. XII.
13.) bl. Grgur Kotorski – 13. XII.
14.) bl. fra Oton Pulski – 14. XII.
15.) bl. Drinske mučenice – 15. XII.

časni Sluge i Službenice Božji

1.) sl. B. o. Ante Antić – 4. III.
2.) sl. B. Franjo Kuharić, kardinal – 11. III.
3.) sl. B. Vendelin Vošnjak – 18. III.
4.) sl. B. Petar Barbarić – 15. IV.
5.) sl. B. fra Šimun Filipović – 9. V.
6.) sl. B. Serafin Kodić Glasnović – 11. V.
7.) sl. B. fra Josip Cigić – 21. V.
8.) sl. B. vlč. Nikola Bijanković – 10. VIII.
9.) sl. B. fra Ivo Peran – 14. IX.
10.) sl. B. majka Klara Žižić – 21. IX.
11.) sl. B. Ana Marija Marović – 3. X.
12.) sl. B. Marica Stanković – 8. X.
13.) sl. B. Josip Lang, biskup – 1. XI.
14.) sl. B. Aleksa Benigar – 1. XI.
15.) sl. B. fra Placido Cortese – 7. XI.
16.) sl. B. Josip Stadler, biskup – 8. XII.
17.) sl. B. Antun Mahnić, biskup – 14. XII.

osobe na glasu svetosti

1.) fra Vjeko Ćurić, mučenik - 31. I.
2.) fra Lovro Milanović, mučenik – 2. II.
3.) Petar Kružić, branitelj Klisa – 12. III.
4.) Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan – 30. IV.
5.) fra Anđeo Zvizdović – 7. VI.
5.) Andrija, Lovro i Petar, bokeljski mučenici – 7. VII.
6.) Šimo Ivkić - 19. VII.
7.) fra Augustin Augustinović – 24. VII.
8.) Diva Grabovčeva - 2. VIII.
9.) vlč. Ivan Burik - 8. X.
10.) fra Zvjezdan Linić – 7. XII.

svetci i svetice koji su djelovali među Hrvatima

1.) sv. Donat, zadarski biskup – 25. II.
2.) sv. Irinej Srijemski – 25. III.
3.) sv. Dujam Solinski – 7. V.
4.) sv. Gaudencije, osorski biskup – 1. VI.
5.) sv. Kvirin Sisački – 4. VI.
6.) sv. Anastazije, solinski mučenik – 26. VIII.
7.) sv. Jeronim, crkveni naučitelj – 30. IX.
8.) sv. Dimitrije Srijemski, mučenik – 26. X.
9.) sv. Ivan Trogirski, biskup – 16. XI.
10.) sv. Mavro Porečki – 21. XI.
11.) sv. Jakov Markijski – 28. XI.

Kalendarko

Oznake: vjera

Svetac i naučitelj

28.01.2017.

Sv. Toma Akvinski, dominikanac, mislilac, teolog i crkveni naučitelj, jedan je od najvećih crkvenih umova u njezinoj povijesti.



Rodio se u dvorcu Aquino u Roccasecci na jugu Italije 28. siječnja 1225. Predavačem je postao već u 23. godini. Napisao je mnogo filozofsko-teoloških djela od kojih je najpoznatije „Teološka suma“. Preminuo je u Fossanovi 7. ožujka 1274. Svetcem je proglašen 18. srpnja 1323. Zaštitnikom je Italije, akademika, mislilaca i prodavača knjiga.

Kalendarko

Oznake: vjera

Današnji svetac

24.01.2017.



Danas, 24. siječnja, spomendan je sv. Franje Saleškoga, francuskoga biskupa i crkvenoga naučitelja (1567.-1622.). Kao svojega zaštitnika i imenodavca uzeli su ga salezijanci, koje je sredinom XIX. stoljeća utemeljivo sv. Ivan Don Bosco, što se nazivlju i Družbom sv. Franje Saleškoga. Njegovo najpoznatije djelo je „Filotea“.

Kalendarko

Oznake: vjera

Svetica u vremenu

21.01.2017.

Sv. Janja (Agneza) djevica i mučenica štovana je svetica koja je mučeništvo podnijela u trinaestoj godini koncem III. ili početkom IV. stoljeća. Točna godina njezina rođenja i mučeništva nije poznata. Zna se jedino da je bila iz imućne obitelji, da ju je zaprosio rimski prefekt u ime svoga sina i da ga je ona odbila. Saznavši da je kršćanka, izveo ju je na sud i pogubio. Njezin je spomendan 21. siječnja.



Kalendarko

Oznake: vjera

Sretan imendan (10) - ANTUN

17.01.2017.

sv. ANTUN, opat i pustinjak (Koma u Egiptu, 251. – 17. siječnja 356.) – Jedan od rijetkih svetaca iz prvih stoljeća kršćanstva koji je doživio duboku starost. Spomendam mu se slavi 17. siječnja.



Sjetih se ovih zagonetača s tim ili sličnim imenom: Antun Krnjaić i Anton Ferderber iz Zagreba, Antun Babijanski iz Umaga, Antun Golubić iz Ludbrega, Anton Sindik iz Beograda, Antun Košir iz Osijeka. i Antun Cvitković iz Karlovca, a kolega Galogaža Antona Jurića iz Aachena. Zanimljivo je znati da ovo ime potječe iz etruščanskoga jezika, koji još uvijek nije dešifriran, pa je njegovo značenje nepoznato.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Božićna čestitka

06.01.2017.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijedi, koji Božić slave po julijanskome kalendaru, upućujem najsrdačnije čestitke. Neka im na Božić srca budu prepuna radosti, ljubavi i sreće koju će podijeliti sa svojim bližnjima i neka tako ostane zanavijeke.



Čestitar

Oznake: vjera, čestitke

Bogojavljenje


Rimokatolici diljem svijeta 6. siječnja obilježavaju blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Prisjećanje je to na poklonstvo maga s istoka novorođenome Isusu. Evanđelist Matej ih spominje ne navodeći im imena. Legenda kaže da ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Dana su im i imena Gašpar, Melkior i Baltazar (GMB je kratica na sličicama ili naljepnicama koju svećenici dijele prigodom blagoslivljanja domova). Njihove relikvije su preko Carigrada i Milana dospjele u Köln gdje se čuvaju i danas u velebnoj prvostolnici.



Kalendarko

Oznake: vjera

Sretan imendan (9) - NEVINA DJEČICA

28.12.2016.

Blagdan Nevine dječice, u narodu zvan i Mladenci, koji se slavi 28. prosinca podsjeća na gnjusan zločin židovskoga kralja Heroda iz I. st. Na Mladence imendan proslavljaju osobe s imenom Nevenka i Nevenko. Tako imendan čestitam svima njima, poglavito zagonetačicama Nevenki Perici i Nevenki Nedić te širokobriješkomu velemajstoru Nevenku Soldi.

Kalendarko

Oznake: imena, blagdani, vjera

Sretan imendan (8) - IVANDAN

27.12.2016.

Sv. Ivan, ap. i ev. bio je sinom Zebedeja i Salome. Prvi se s Andrijom pridružio Isusu. Jedini je od Dvanaesterice koji je stajao podno Isusova križa. Kršćanstvo je propovijedao u Maloj Aziji gdje je i umro oko 100. godine. Autor je jednoga evanđelja, triju poslanica i Otkrivenja.



Ime Ivan izvedeno je iz hebrejskoga „Yahveh“ – Bog i „hanan“ – milostiv te znači „Bog je milostiv“. To je najčešće muško ime na svijetu – Ivan, Jovan, Juanita, John, Johann(es), Ivana, Jovan(k)a, Ivo, Ivica, Jan, Jovo, Gianna, Jean, Jeanne, Johnny, Juan, Ivano, Gianni, Jovica, Johanna ... Ime je često kod zagonetača: Klajn, Kunac, Mandir, Šubat, Mikić, Šako, Skec, Radovniković, Berek, Bubanj, Bažik, Šagadin, Nedić, Bošnjaković, Čagalj, Lisac, Mišković, Teleki, Vuković ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Sretan imendan (7) - SVETI STJEPAN


Najpoznatiji je od prve sedmerice đakona (Stjepan, Filip, Prokor, Nikanor, Timon, Parmen i Nikola). Pripadao je skupini obraćenika helenista. Rodio se i mučenički umro u I. st.



Ime Stjepan grčkoga je podrijetla i izvedeno je iz imenice „stephanos“ (vijenac). U raznim se inačicama javlja kod mnogih naroda – Stjepan, Stevan, Štefan, Stephan, Stefanie, Stephen, Steven, Steve, Stijepo, Stevo, Steffen, Stefan, Stipe, Stjepana, Stevica ... Javlja se i među zagonetačima – Horvat, Krupa, Tumpić, Varaždinac, Tkalčević, Markovič, Orešić, Bakšaj, ...

Imenoslovac

Oznake: imena, blagdani, vjera

Božićna čestitka

24.12.2016.

Poštovani blogovski prijatelji rimokatoličke vjeroispovijedi!

Čestit vam Božić i Isusovo porođenje i veliko hvala što pratite blog Deseta umjetnost - enigmatika!



Čestitar

Oznake: blagdani, vjera, čestitke

Badnjak

23.12.2016.

BADNJAK je dan uoči Božića. Za rimokatolike jedan je to od obvezatnih dana posta i nemrsa. U mojemu kraju riba nije dijelom pučke tradicije. Kod nas je na badnjačkom blagdanskom stolu obvezatan krumpir pečen u ljusci i grah skuhan na ulju te kiseli kupus kao prilog.
Badnjaku se najviše raduju djeca. Ona, naime, od ranih jutarnjih sati obilaze domove rodbine, susjeda i prijatelja i dobivaju poklone - čokolade, bombone, jabuke, igračke i novac. A prije nego li nam je došao Zapad djeca su morala pjevati kako bi zadobila naklonost domaćina i odobrovoljila ga za darivanje. Taj se običaj zove kvocanje.

PJESMA ZA KVOCANJE* I

Ko – ko – koko – da,
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
za veliku jabuku!

PJESMA ZA KVOCANJE II

Ko – ko – koko – da
'ko šta ima neka da,
a 'ko nema neka sprema.
Kukuriku ...
baba na šljiviku,
a djed na torabi*
'oće babu da zgrabi!

PJESMA ZA KVOCANJE III

Ja sam doš'o na dva točka
da vam budem prva kvočka*.
Ja sam doš'o priko mora
da mi date šaku or'a.
Ja sam siš'o sa planine
podajte mi i slanine,
a tamo je jako zima –
naspijte mi lončić vina.
Ja sam stig'o od ovaca
pa mi dajte i novaca.
Na planini vjetar vije
naspijte mi i rakije!

Najbogatije darove dobivala su djeca koja prva nekomu dođu - prve kvočke. Obiljem poklona darivano je unuče koje je prespavalo kod bake i djeda i na Badnjak ujutro zapalilo prvu vatru. To se unuče zove položaj. Ja nikada nikomu nisam bio položajem, jer su obje moje bake i obadva djeda umrla prije nego sam se rodio.

Položaj

Oznake: blagdani, vjera

Sretan imendan (6) - LUCIJA

13.12.2016.

SVETA LUCIJA jedna je od najpoznatijih svetica. Skoro sve što se zna o njoj plodom je legenda. Jedino je pouzdano da je živjela koncem III. i početkom IV. st. i to vjerojatno u Siracusi na Siciliji i da je tamo i podnijela mučeništvo. Bila je iz imućne obitelji, ali je bogatstvo razdijelila siromasima i posvema se predala Bogu.



Prema legnedi sama si je iskopala oči kako je mladići ne bi salijetali. U svojoj boli pravila je stočić, ali ga nikada nije završila. Stoga u narodu postoji izreka: "Rasteg'o ti se pos'o k'o svete Lucije stočić". Pučka praznovjerica veli da stočić koji bi ste izradili trebate ponijeti na polnoćku i tijekom Svete mise stati na njega. Tkogod bi se okrenuo, ima nečastivog u sebi.

Upravo na njezin blagdan, 13. prosinca, mladići i djevojke trebaju na zasebnim papirićima ispisati i pohraniti po 13 ženskih, odnosno muških imena. Svakoga dana, ali bez gledanja, moraju odbacivati po jedan listić. Preostali moraju pogledati na Božić i taj bi morao biti njihov izabranik ili izabranica. Još se jedna praznovjerica vezuje uz današnji blagdan. Naime, u jednu bočicu večeras morate uliti malo tekućine i tako sve do polnoćke kada bi bočica trebala biti puna. Napunjenu bočicu ponesite sa sobom na polnoćku i potrudite se da izađete među prvima da bi ste pred crkvenim vratima izlili tekućinu iz nje. Ona(j) tko bi poskočio vještac je ili vještica.

Na svetu se Luciju od davnina sije žito koje će se tijekom božićnih blagdana nalaziti na stolu prilikom objedovanja. Brojanice sv. Lucije, pak, otkrivaju nam kakvo će vrijeme biti sljedeće godine prema sljedećmu načelu - kakvo vrijeme bude 13. prosinca bit će u siječnju i tako dalje.

Ime Lucija potječe od lat. pridjeva "lucius" - svijetao. Prema tomu Lucija i Svjetlana su zapravo imenjakinje. Zagonetačice s tim imenom nema, ali u Kviskotekinoj redakciji radi novinarka Lucija Kapural kojoj, kao i svima drugima koji danas slave imendan, želim sve najbolje. Posebno izdvajam sve stanovnike karipske otočne državice Svete Lucije.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Svetac - darivatelj

06.12.2016.



SVETI NIKOLA (Patera u antičkoj Liciji, 15. ožujka 270. - Mira, 6. prosinca 343.) jedan je od najomiljenijih svetaca. Zaštitnikom je djece, djevojaka i pomoraca. Uz njegov je spomendan vezan običaj darivanja djece.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Današnji svetac

30.11.2016.



Sv. ANDRIJA, apostol (? - 60.) jedan je od Dvanaesterice i brat apostola Petra. Propovijedao je među Skitima u Rusiji. Mučeništvo je razapinjanjem na križu u obliku slova "X" podnio u Patrasu u Grčkoj. Prometni znak koji označava prelazak preko željezničke pruge zato se i zove Andrijinim križem. Štugu ga sve katoličke crkve. Spomendan mu je 30. studenoga. Ime Andrija izvedeno je iz grčkoga pridjeva "andreios" - muževan, hrabar.

Kalendarko

Oznake: vjera

Svetica u vremenu

25.11.2016.

SVETA KATARINA ALEKSANDRIJSKA (oko 382. - oko 307.), djevica i mučenica jedna je od, ako tako mogu reći, "najpopularnijih" svetica. Točnih podataka o njoj uopće nema.



Jedna od legenda kaže da je mučeništvo podnijela u IV. stoljeću u rodnome gradu u Egiptu u doba provincijalnoga upravitelja Maksimina Daie zato što se nije htjela udati za njega. Zanavijeke je ostala u pučkoj meteorološkoj izreci - "Sveta Kata baca sni'g za vrata".
Ovo je ime u raznim inačicama (Kata, Katica, Katarina, Kate, Catherine, Katrin, Kathryn ...) često među ženama. Ime je izvedeno iz grčkoga pridjeva "kathare" - čista.

Kalendarko

Oznake: vjera

sv. Nikola Tavelić

14.11.2016.

Prvim je hrvatskim svetcem. Rodio se 1340. godine u okolici Šibenika. Mlad je pristupio franjevačkome redu. Kao svećenik najprije je 12 godina djelovao u Bosni. Potom je 1391. s fra Adeodatom iz Ruticinija (Italija) i fra Petrom iz Narbone (Francuska) otišao u misiju u Svetu zemlju. Tamo im se pridružio fra Stjepan iz Cunea u Italiji. Sva četverica su mučeničku smrt podnijeli na današnji dan, 14. studenoga 1391. Blaženikom je proglašen 1898, a svetcem 1970. od strane pape Pavla VI.



Velikome broju hrvatskih župa zaštitnikom je upravo sv. Nikola Tavelić. Jedna od njih jest župa Županja 2.

Dominicus

Oznake: vjera

Novi hrvatski blaženici

06.11.2016.

Danas je u Skadru nakon 14-ogodišnje kauze blaženim proglašeno trideset osam mučenika vjere umorenih u Albaniji u doba komunističkoga režima Envera Hoxhe. Među njima su i dvojica hrvatskih svećenika - fra SERAFIN KODIĆ GLASNOVIĆ (Janjevo na Kosovu, 25. travnja 1893. - Lješ, 11. svibnja 1947.) i don ANTON MUZIĆ (MUZAJ), Vrnavokolo kod Vitine na Kosovu, 1921. - Skadar, 1948.). Ne sjećam se da sam ikada u križaljkama zamijetio njihova prezimena pa sam stoga to pribilježio.



(fra Serafin i don Anton)

Kalendarije

Oznake: vjera

Blagdan SvihSvetih

01.11.2016.

Rimokatolici 1. studenoga slave blagdan SvihSvetih. Začetci ovoga blgdana sežu u IV. stoljeće kada se u Antiohiji slavio blagdan svih svetih mučenika na prvu nedjelju po Duhovima. U VI. stoljeću blagdan se slavi i u Rimu i to istoga dana. Tek 100 godina poslije papa Bonifacije VI. stavlja ga na 13. svibnja, da bi ga papa Grgur IV. 835. premjestio na 1. XI.
Zagrebačko naselje Sesvete te mjesta Sesvete kod Pleternice i Sesvete Ludbreške nose naziv po današnjemu blagdanu. Prezime Sesvečan također.
Na SviSvete se na Šibovačama u Donjoj Mahali kod Orašja tradicionalno održava vašar. Na ovogodišnjemu, na kojemu sam dakako bio, moglo se kupiti svašta, a ponajviše zimske odjeće, alve i vruće svinjetine i janjetine.



Pomoćni biskup zagrebački Sluga Božji mons. Josip Lang (Lepšić kraj Ivanić Grada, 25. siječnja 1857. - Zagreb, 1. studenoga 1924.) umro je upravo na SviSvete pa je to i njegov spomendan.

Vašardžija

Oznake: vjera

Noć vještica

31.10.2016.

Noć uoči blagdana SvihSvetih, koja se obilježava u SAD, Kanadi, Irskoj, Australiji, Novome Zelandu ..., zove se NOĆ VJEŠTICA. Na engleskome naziv joj je HALLOWEEN što je izvedeno iz All Hallow's Eve. Simbol Noći vještica je bundeva u kojoj je zapaljena svijeća (v.). Riječ je o poganskome običaju koji se veže uz Kelte te ga Crkva ne priznaje. Svjetsku popularnost stekla je zahvaljujući horroru Johna Carpentera iz 1978. u kojemu su glavne role odigrali Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis i Nancy Loomis.



Brrrr...brrrr

Oznake: vjera

Rimokatolički blagdan 12. rujna

12.09.2016.



Premetaljka - MIR JE I ONIMA koji ga proslavljaju, poput župljana župe Oštra Luka-Bok kod Orašja čija je crkva na slici, i onima koji ga ne slave. O kojemu je blagdanu riječ?

Nedjeljko Nedić

Oznake: vjera, Premetaljke, N. Nedić

Premetajna čestitka za Kurban Bajram




Premetaljka s izmjenom (U=A) - A. BRKAN: BUJRUM!

Nedjeljko Nedić

Oznake: vjera, N. Nedić, Premetaljke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.