www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Iz zagonetačke fotoriznice (67)

29.10.2018.

Već smo imali prigodu vidjeti jednu fotografiju sa skupštine Enigmatskog kluba „Božidar Vranicki“ iz Splita. U svojoj arhivi pronašao sam još jednu koju je snimio A. Vican 22. ožujka 1987. Bilo je to u vrijeme održavanja 3. skupštine EKBV-a. Ovo je starija generacija na kojoj prepoznajem nekoliko i danas aktivnih zagonetača. Evo prilike Željku Bilankovu da nas upozna s tadašnjim članovima.



Osobno sam prepoznao Luku Pavičića, Ivicu Radovnikovića, Nadu Paić, Željka Bilankova i suprugu mu i još neke (no ne bih želio da pogriješim u navodima)… Možda može i Luka pomoći …

Neki Tip

Oznake: EKBV, S. Horvat

Bili smo na SOZAH-u (17)

24.10.2018.

Tijekom oproštajnoga blagovanja u vinariji „Vinia“ u Purićanima javnosti je predstavljena monografija „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ autora Stjepana Horvata, popularnoga Štefa. Djelo je objavilo poduzeće „Čvor“ d.o.o. s potporom Bjelovarsko-bilogorske županije. Odgovorni urednik je Hrvoje Horvat, korekturu je načinila Gordana Belak, a grafičko oblikovanje Dragutin Novak.



Na njezinih 144 stranice Štef je kronološkim redoslijedom sažeo sva najvažnija zbivanja u 50 godina postojanja i djelovanja Čvora i time ovjekovječio nekoć najbrojnije zagonetačko društvo u bivšoj državi i sve Čvorovce. Monografija „Pedeset godina bjelovarskog Čvora“ djelo je koje zaslužuje svakovrsnu pohvalu i vašu pozornost.

Čvorovac

Oznake: ZDČ, S. Horvat, SOZAH

Iz zagonetačke fotoriznice (7)

15.08.2018.

I ovu fotografiju dobio sam od nekog člana EUB-a čije ime na žalost nisam zapisao pa i dalje tražim fotografa! Razred Osnovne škole u Brezovici gdje je održana Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar 1973. Skupštini je prisustvovalo četrdesetak zagonetača među kojima i ovih sedam na slici: Velija Ajnadžić, Ranko Skopal, Pavle Bogdanović (1934.-1993.), Radoš Pušonjić (1928.-1997.), Nedeljko Kraker (1940.-2017.), Božo Horvatinović i Vladimir Kuterovac (1936.-2016.). Ovo samo potvrđuje koliku je potporu imao EUB u to vrijeme, a kroz njegove redove prošlo je više od devedeset posto osoba koje su se bavile zagonetkama.



Na ovoj slici, naslovljenoj „Sedam urednika“ su Mladen Đurđević (1944.-2004.), Boris Antonić, Ivica Mlađenović, Vlasta Pavlović (1921.-1982.) Slavko Peleh, Antun Košir i Stjepan Horvat.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (6)

14.08.2018.

Ne znam tko je snimio ovu fotografiju dvojice sudionika Četvrte skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar održane 25. II. 1973. godine (tražimo autora!). Veliki pušači i zagonetači: Velija Ajnadžić (1939.-2008.) i Radoš Pušonjić (1928.-1997.). Radoš je na ovoj skupštini izabran u Člansku kontrolu EUB-a, zajedno s Ljubislavom Drakulićem i Zdravkom Kurnikom (1937.-2010.). Velija je živio u Zagrebu kao vojno lice iako je bio rodom iz Varošišta kod Rogatice u BiH. I Radoš je bio vojno lice, živio je u Zagrebu sa suprugom Ivankom s kojom je po odlasku u mirovinu otišao u njezin rodni kraj Kostanjevicu kod Krškog u Sloveniji, gdje su imali manji vinograd i staru okućnicu. Radoš je umro od srčanog udara koseći travu na tom svom imanju.



Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (5)

13.08.2018.

Četvrta skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar održana je 25. II. 1973. godine u prostorijama Osnovne škole u Brezovici a prisustvovala su četrdeset i dva zagonetača, uglavnom najvjernijih prijatelja EUB. Na skupštini su prihvaćene izmjene Statuta i izabrana tijela i osobe koje će u narednom vremenu rukovoditi Enigmatskim udruženjem Bjelovar. Ne znam tko je snimio ovu fotografiju, pa ako ju autor prepozna neka se javi.



Ovdje će biti dosta posla oko prepoznavanja osoba na slici. Ići ću redom od lijeve strane bez obzira stoje li ili čuče: (?), (?), (?), (?), Vladimir Šarić, Mladen Đurđević, Vladimir Kuterovac,(?), Ivica Perković, Ljubislav Drakulić, (?), (?), Boris Nazansky, Željko Lovošević, Zdravko Kurnik, Marko Smolčić, Antun Košir, (?), Radoš Pušonjić, (?), Slavko Peleh, Ivo Fici, (?), Ranko Skopal, Pavle Bogdanović, Drago Štiglić, Nedeljko Kraker, Đuro Knežević, Edgar Blažičević, Zvonimir Bach, Marijan Jurić i Velija Ajnadžić.
Ovi upitnici mogli bi biti: Boris Antonić, Mirko Barač, Drago Batinić, Obrad Blagojević, Krešimir Franjić, Mladen Gatalica, Stjepan Horvat, Božo Horvatinović, Refik Husedžinović, Branko Ilić, Luka Jelavić, Anton Krnjaić, Mesud Malkoč, Miroslav Martinić, Branko Medak, Davor Perkov, Ivan Ređep, Stjepan Tumpić i Petar Zovko. Svi oni nazočili su ovoj skupštini, ali neki nisu bili na slikanju!

Neki Tip

Oznake: ZDČ, S. Horvat

Iz zagonetačke fotoriznice (1)

09.08.2018.

Sređujući zagonetačku i osobnu pismohranu „Čvora“, pronašao sam na stotine fotografija vezanih za zagonetačka događanja od vremena kada sam se počeo zanimati za zagonetaštvo. U danas dalekim šezdesetim, sedamdesetim pa moglo bi se reći i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, nije bilo mnogo fotoaparata a oni bolji bili su luksuz. O tome kako se slikalo, izrađivalo i pohranjivalo fotografije u albume, ne bih u ovoj rubrici. No zanima me sve što je vezano uz fotografije sa zagonetačkih druženja, jer samo neke, uglavnom skupne, objavljivane su u časopisima ili nekim prigodnim publikacijama.

Ova rubrika ima osnovni zadatak saznati – utvrditi, ako će to biti moguće, tko je sve na pojedinim fotografijama, pa čak i kada su one nastale. Uz svaki fotoprilog bit će i kraći tekst, a vas pratitelje ovog bloga molimo za aktivno sudjelovanje u prikupljanju što više podataka o nekoj fotografiji. Možda će nekad nekomu poslužiti koji podatak iz naših zajedničkih sjećanja.
Ako i vi imate poneku fotografiju iz razdoblja od 1970. do 1990. javite mi se na e-poštu: stjepan@cvor.hr pa ćemo i s njom obogatiti ovu fotoriznicu.



Ovu fotografiju snimio je Jovan Vuković na III. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 12. rujna 1971. godine. Pogled na dvoranu s dijelom nazočnih zagonetača prigodom otvaranja susreta i odavanja počasti umrlim zagonetačima između dva susreta. Pomozite u otkrivanju imena pojedinih zagonetača. U drugom redu prvi slijeva je Nikola Popović, zagonetač iz Niša. Do njega je Milan Puškar, zagonetač iz Okučana (?). Treći je Ilija Stančul zagonetač iz Kikinde. Četvrtog se ne sjećam (?) kao ni zagonetača u pozadini.

Neki Tip


Oznake: S. Horvat, ZDČ, SZOJ

Štef bjelovarski (5)

16.06.2018.



(Stjepan Horvat, Čvor Razbibriga broj 77, 26. II. 1972., str. 1)



(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 171, 3. I. 1997., str. 20)



(Stjepan Horvat, Najskandi broj 33, 1. III. 1986.)



(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 554, 18. XII. 2012., str. 34)



(Stjepan Horvat, Skandi Feniks broj 983, 15. V. 2018., str. 16)

Kolega

Oznake: S. Horvat, Čvor razbibriga, Najskandi, Skandifeniks, Osmosmjerka

Čvorovih pedeset godina (1)

17.05.2018.

Novu nizanku na DUE posvećujem velikome jubileju poduzeća „Čvor“ dd iz Bjelovara, koje je sljednikom Zagonetačkoga društva „Čvor“ (ranije Enigmatsko udruženje „Bjelovar“ i EU „Čvor“). U ime svih pratitelja ovoga bloga i u svoje osobno ime Čvoru čestitam na prvih 50 godina postojanja i djelovanja. Ponosan sam što bijah skromnim kotačićem u Čvorovoj epopeji.



(Željko Jandragić i Stjepan Horvat, Skandi Feniks broj 983, 15. V. 2018., str. 16 i 17)

Čvorovac

Oznake: ZDČ, Ž. Jandragić, S. Horvat, Skandifeniks

Štef bjelovarski (4)

04.03.2018.



(Stjepan Horvat, Čvor jugoslavensko izdanje broj 1, 1. V. 1971., str. 1)



(Stjepan Horvat, Čvor razbibriga broj 86, str. 3)

Zagonetač je naše ogledalo

Ni najveći optimisti nisu vjerovali da će „Zagonetač“ izdržati ovaj tempo izlaska s ovom količinom materijala koji se sada pruža zagonetačkom čitalaštvu. Pedesetak kartica različitih tekstova mjesečno i nije tako mali sadržaj što se u izdavačkim okvirima drži da je dostatno za tri normalna arka neke knjige. Naravno, sitan slog i nabit, bez bjelina, prijelom ovog lista omogućili su da na šesnaest stranica sadašnjeg formata stanu toliki prilozi. Sadržaj svakog broja je različit, no već ovim trećim brojem „Zagonetač“ se predstavio onakav kakav je u današnjem trenutku najbolji mogući stručni časopis. Prije samog pokretanja Zagonetača s mnogo strana i od mnogih eminentnih zagonetača i urednika obećana je svesrdna pomoć (i financijska i suradnička), što se ipak nije ostvarilo. Izostale su „udarne“ teme koje bi razdrmale pomalo već zaspale zagonetačke pregaoce, izostala je kolegijalna suradnja i još jednom je do izražaja došao naš mentalitet – brini se samo za ono što je tvoje, jer grijeh bi bio (ili je posrijedi nešto drugo?) da dođe do udruživanja zagonetačkih snaga u svim vidovima zagonetačkog izražavanja.
Ipak, „Zagonetač“ se pojavljuje i bez obzira na sve prepreke istinski zagonetači, koji u enigmatici ne vide samo sastavljanje križaljaka i dodatni izvor svojih zarada, prihvatili su ga. Njegovi suradnici, čiji je broj svakog dana sve veći (a pohvalne su mlade snage), ispunjavaju njegove stranice onako kako najbolje umiju. Jer da se čeka dok nekome sazri neka ideja proći će i ovaj naš enigmatski vlak i konačno – danas ne bismo imali u zagonetaštvu ono što imamo.

(Stjepan Horvat, Zagonetač broj 294, svibnja 1983., str. 1)



(Stjepan Horvat, Najskandi broj 12, 11. V. 1985.)



(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 496, 18. VII. 2010., str. 31)

Kolega

Oznake: S. Horvat, čvor, Najskandi, Čvor razbibriga, Zagonetač, Osmosmjerka

Štef bjelovarski (3)

04.11.2017.



(Stjepan Horvat, Čvor razbibriga broj 77, 26. II. 1972., str. 1)

Klupski susreti Čvora i VAZAK-a

Enigmatska sekcija KUDŽ „Ivo Mikac“ – VAZAK održala je svoj redovni sastanak 29. VI. 1985. godine u Koprivnici. Tom prilikom došlo je do klupskih susreta s prestavnicima ZD Čvora, a organizirano je i prigodno natjecanje u kojemu su nastupile četiri ekipe VAZAK-a i ekipa ZD Čvora. Žiri je kao pobjednike proglasio ekipu ZD Čvora (Željko Jandragić, Dušan Kos i Tomislav Pejić), druga je bila ekipa VAZAK II (Dušan Rogić, Đuro Blažeka i Davor Brlek), a treće mjesto zauzela je ekipa VAZAK I (Darko Galić, Petar Pupić i Juraj Sambolek). Pojedinačno najbolje rezultate pokazali su Željko Jandragić (143 boda), Darko Galić (140), Vanda Sambolek (133), Dušan Kos (132) i Petar Pupić (115 bodova).

(Stjepan Horvat, Zagonetač broj 309 (18), srpnja-kolovoza 1985., str. 14)



(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 100, 18. I. 1994., str. 6)

Kolega

Oznake: S. Horvat, Čvor razbibriga, Zagonetač, Osmosmjerka

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (2) - LZJ

16.09.2017.

Stjepan Horvat „Leksikon zagonetača Jugoslavije“ (EU „Čvor“, Bjelovar 1979.) – Kapitalno zagonetačko djelo s proslovom osječkoga velemajstora Borisa Antonića i autorovim pogovorom. Od 200 stranica, na njih 171. životopisi su zagonetača, a u posebnome prilogu su dešifrirani pseudonimi te popis zagonetača s nepotpunim podatcima i korištena vrela. Ovo bi djelo trebao imati svaki zagonetač. Naslovnicu ne donosim jer imam samo preslik knjige.

Neuvrštenik

Oznake: S. Horvat, LZJ

Dvojnici (12) - STJEPAN HORVAT

07.09.2017.

Ako je Horvat najčešće prezime u Hrvatskoj, onda znate da je među muškarcima s tim prezimenom mnogo Stjepana. Za dvojnika zagonetaču, uredniku, publicistu i enigmatskome posleniku Stjepanu Horvatu iz Bjelovara (slika gore) odabrao sam pjevača Stjepana Horvata (slika dolje).





Parac

Oznake: S. Horvat

Štef bjelovarski (2)

22.07.2017.



(Stjepan Horvat, Čvor razbibriga)



(Stjepan Horvat, Osmosmjerka broj 450, 18. VIII. 2008., str. 34)

Čvorovac

Oznake: S. Horvat, Čvor razbibriga, Osmosmjerka

Štef bjelovarski (1)

18.04.2017.

STJEPAN HORVAT (Stare Plavnice, 20. kolovoza 1947.) – Alfa i omega legendarnoga Zagonetačkoga društva „Čvor“ iz Bjelovara (ranije EU „Bjelovar“ i EU „Čvor“), novinar, zagonetač, urednik i publicist. Zagonetanjem se bavi još od osnovne škole. Prvi je rad objavio u zagrebačkome Plavome vjesniku od 31. siječnja 1963. Izim Čvorovih časopisa, kojima je bio glavni i odgovorni urednik ili samo odgovorni urednik (Čvor razbibriga, Mini čvor, Skandi čvor, Čvor križaljka, Predah, Čvorak, Klasje, Superskandi, Vic skandi, Hit skandi, Ribiči i ribe, Logika, Pop skandi, Najskandi, Extratalijanke, ZEZ i Osmosmjerka), surađivao je još u Džepnoj križaljci, Enigmi i više neenigmatskih listova (Glas Slavonije, Vikend, Studio, Bjelovarski list, Karlovački tjednik ...). Sastavljao je različite vrste zagonetaka. Nositeljem naslova zagonetačkoga velemajstora je od 24. veljače 1974.
Idejnim je začetnikom i utemeljiteljem ZD „“Čvor“ koje je pod nazivom EU „Bjelovar“ osnovano 19. svibnja 1968. Dužnost predsjednika obnašao je u razdoblju 1968.-74., dok je kasnije bio član Čvorovih upravnih tijela. Pokrenuo je teorijski časopis „Zagonetač“, koji je najprije izlazio kao podlistak Razbibrige, a kasnije kao zasebno izdanje. Objavio je veliki broj članaka, rasprava i raznih priloga iz zagonetačke teorije i prakse. Autor je sljedećih knjiga: „Priručnik za odgonetače“ (1970. i 1976.), „Enigmatski rječnik 2“ (1973.), „Enigmatski rječnik 3“ (1977.), „Leksikon zagonetača Jugoslavije“ (1978.), „Adresar zagonetača Jugoslavije“ (s Radošem Pušonjićem, 1984.), „Pozdrav iz Bjelovara“ (s Božidarom Gerićem, 1994.) i „Imenik naseljenih mjesta Hrvatske“ (1997.).
Jedan je od osnivača Zagonetačkoga saveza Jugoslavije (ZSJ/ESJ) i ZSH i pokretačem Susreta zagonetača Jugoslavije i njihovim redovitim sudionikom. Godine 1993. pokrenuo je Međunarodni salon karikature „Čvorak“. Nagradu Mavro Špicer za prilog teoriji zagonetaštva dobio je 1977. Danas je urednikom Pučkoga kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije.



(Čvor križaljka broj 444, 6. I. 1988., str. 14)

Kolega

Oznake: S. Horvat, četvorine 8 x 8, Čvor križaljka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.