www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novi opis pojma "omara"

27.09.2018.

Za pojam „omara“ u Polićevoj Petici navedeno je pet opisaka od kojih se u križaljkama najčešće javlja sljedeći opis: „sparno vrijeme pred kišu, omorina, zapara, sparina, omora. Ovaj se pojam može opisati i kao „zbirka kratke proze hrvatske književnice Darije Žilić iz 2013.

Sastavljač

Oznake: petoslovi

Zanimljivo petoslovno ime

09.08.2018.

Ninon je francusko žensko ime koje sadrži samo jedan suglasnik – N. Petoslovnih imena sa slovnom kombinacijom u kojoj su suglasnici na 1., 3. i 5. mjestu iznimno su rijetka pa pokušajte pronaći još poneko. Onih sa samoglasnicima na navedenim mjestima ima: Agata, Elene ..., kao i onih s tri suglasnika Nenni,Sissy ...



A na slici je francuska motkašica Ninon Guillon Romarin čija oba prezimena završavaju na slovo „N“ baš kao i njezino ime, što je također rijetkost.

Zanimljivko

Oznake: petoslovi

Volvo

08.05.2018.

Švedski proizvođač kola, autobusa i kamiona „Volvo“ utemeljen je 1927. kada su proizvedena prva kola Sjedište mu je u Göteborgu. Službeni naziv toga koncerna je „Aktienbolaget Volvo“ (skraćeno AB Volvo). Tvrtka zapravo djeluje od 1915. i najprije je proizvodila kotrljajne ležaje. Otuda joj i naziv „Volvo“ koji je izveden iz lat. „volvo“ – kotrljati se.



Zagonetačima je taj naziv zanimljiv jer u sebi sadrži hrvatsku i srpsko-bošnjačko-crnogorsku riječ za domaće govedo.

Zanimljivko

Oznake: zanimljivosti, petoslovi

Novi petoslov

30.04.2018.

U ER5 Branka Polića nije navedeno ime Arnon koje nosi niz. književnik židovskoga podrijetla Arnon Grunberg (A. Yasha Yves Grünberg, 1971.) koji piše i pod pseudonimom Marek van der Jagt. Od njegovih djela izdvajam romane „Plavi ponedjeljci“ (1994.) i „Tirza“ (2006.)



Rječničar

Oznake: petoslovi

Petoslov "OLAKO"

23.07.2017.

Godinama se u našim križaljkama petoslov „OLAKO“ opisuje kao prilog ili pridjev u značenju: prilično lako, na lak način, bez teškoća i napora, sasvim malo, nedovoljno promišljeno, neprimjereno ... Novu mogućnost ove su nam godine ponudli pjevačica Ivana Kindl i saksofonist Igor Geržina snimivši pjesmu naziva „Olako“ i videospot za nju. Opis koristite, a pjesmu poslušajte.

Ivana Kindl i Igor Geržina - Olako

Rječničar

Oznake: petoslovi, glazba

Raritetan petoslov

26.05.2017.



Poznati katalonski košarkaš Sergio Llull (Sergio Llull Melia, 1987.) ima nevjerojatno prezime. Sastoji se od samo pet slova od kojih su čak četiri slova „L“. Pitam se postoji li još neka osoba na svijetu sa sličnim prezimenom? A riječ je o vrhunskome košarkašu koji se s madridskim Realom okitio četirima naslovima državnoga prvaka, pobjednikom Eurolige i Interkontinentalnoga kupa 2015. te srebrom i broncom na olimpijadi i tri zlata i broncom na europskim prvenstvima.

Zanimljivko

Oznake: šport, petoslovi

Rijetka imena (29) - ANERA

14.05.2017.

U našim se križaljkama petoslov „ANERA“ redovito opisuje kao „ličko žensko ime“ ili „drama Ive Brešana“. Jučer sam na blogu „Knjigoljub“ pronašao poznatu osobu toga imena.



Zove se ANERA RYZNAR (Zagreb, 1982.) i dr. sc. je s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, književna kritičarka, publicistica, kroatistica i anglistica. Mislim da posvema zaslužuje pojavljivanje u opisima križaljaka.

Zanimljivko

Oznake: imena, petoslovi

Znate li

21.02.2017.

Pliva je lijevi pritok Vrbasa u BiH s prekrasnim slapovima u Jajcu. Jeste li znali da naziv zagrebačke tvornice lijekova nema nikakve veze s tom rijekom? Njezin je naziv, naime, zapravo akronim od "Proizvodnja lijekova i vakcina"!



Ilija Ozdanovac

Oznake: petoslovi, kratice

Jeste li za gužvu?

12.01.2017.

Petoslov „gužva“ može značiti „veliki broj ljudi na određenome prostoru, stiska“, „pomutnja, metež“ i „zgužvani komad slame, sijena, kudjelje i sl.“. U okolici Orašja „gužva“ je i „neprekinuti red listova duhana nanizanih na jednome koncu“. Izvedenice ove imenice su glagoli gužvati, izgužvati, pogužvati, zagužvati (napraviti gužvu, žarg.), zgužvati, imenice „gužvara“ (vrsta pite savijače) i gužvanje.

Nekoliko izraza u sebi sadrži riječ „gužva“: hvatati na gužvu, loviti u gužvi – htjeti izvući korist na brzinu, imati gužvu – biti u strci zbog preobimnoga posla. Gužva koju zacijelo nitko ne voli jest ona u čekaonici banke, pošte, ambulante i sl.

Tako nije s filmovima: Gužva u Hong Kongu (Mu Chu, 1973.), Velika gužva u kineskoj četvrti (John Carpenter, 1986.), Obiteljska gužva (Stephen Frears, 1994.), Velika gužva u Bronxu (Stanley Tong, 1995.), Troje je gužva (Jordan Brady, 2002.), Gužva i frka (Craig Brewer, 2005.) i Gužva u glavi (Nicolas Charlet i Bruno Lavaine, 2008.).

Izgužvani

Oznake: petoslovi

Petoslovno ime Akira

09.08.2016.

U skoro svim križaljkama petoslov AKIRA isključivo se opisuje kao "ime slavnoga japanskoga redatelja Kurosawe". Rijetko kada opis glasi: "ime japanskoga skijaša Sasakija". Gledajući utakmicu Novi Zeland - Japan (12 : 14) u ragbiju 7 na OI u Riju opazio sam još jednoga Akiru, ali ne u japanskoj nego u novozelandskoj repki. On je AKIRA IOANE (1995.) i japanskoga je podrijetla. Mladen Marković podsjetio me na još dvojicu poznatih Japanaca s tim imenom napominjući kako je to u Japanu vrlo često muško ime: AKIRA SUZUKI (jap. kemičar nobelovac 2010., 1930.) i AKIRA KAJI (japanski nogometaš (1980.)

Zanimljivko

Oznake: petoslovi

Peterostruki inicijali

11.07.2016.

Kod Slavena uobičajeno je jedno ime i jedno prezime. Iznimkom su Rusi kod kojih svatko ima ime, prezime izvedeno od očeva imena i prezime. Romani i Germani, pak, često imaju po više imena i prezimena pa sukladno tomu i znatno više osoba s troslovnim, četveroslovnim, petoslovnim ... inicijalima. U nastavku donosim popis nekoiko osoba koje imaju petoslovne inicijale.

JEAN-BAPTISTE PHAM MINH MAN - vijetnamski kardinal nadbiskup Ho-Chi Minha (1934.) - JBPMM

JULIA SCARLETT ELIZABETH LOUIS-DREYFUS - Am. glumica (1961., "Seinfeld") - JSELD

ISABELLE GENEVIEVE MARIE ANNE-GALL - pjevačica koja je Francusku predstavljala na Euroviziji 1965 (France Gall, 1947.) - IGMAG

TAMAGNINI MANUEL GOMES BAPTISTA NENE - port. nogometaš sa 66 utakmica za repku (1949. - TMGBN

ALBERT MALCOLM RANJITH PATABENDIGE DON - kardinal sa Šri Lanke i nadbiskup Colomba (1947.) - AMRPD

MARGARET MARY EMILY ANNE MYRA - am. glumica (Meg Ryan, 1961., "I. Q.") - MMEAM

ABDUL RASHID SALIM SALMAN KHAN - ind. glumac (1965., "Pozdrav ljubavi") - ARSSK

CARLOS BRITO MANUEL LEAL QUEIROZ - port. nogometni stručnjak (1953.) - CBMLQ

CAEL NORMAN JOSH LANGEVIN SANDERSON - am. hrvač slobodnim načinom zlatni na oI 2004. u kategoriji do 84 kg (1979.) - CNJLS

MARIA CORAZON SUMULONG COJUANGLO AQUINO - fil. državnica Corazon Aquino (1933.-2009.) - MCSCA

DAVID GEORGE BROWNLOW CECIL BURGHLEY
- brit. trkač zlato na OI 1928. na 400 m sa zaprekama (1905.-81) - DGBCB

Zanimljivko

Oznake: petoslovi, inicijali

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.