Deseta umjetnost - enigmatika

Stigla razglednica

12.10.2017.

Svi pratitelji enigmatskih blogova čuli su za Štefana Markoviča iz Mengeša. Još 2. listopada Štefan mi je poslao razglednicu koja je nakon osmodnevnih putešestvija konačno stigla na moju adresu. Zahvaljujući mu se odlučih napisati crticu više o Mengešu, mjestu iz kojega nam Štefan dolazi.Mengeš (njem. Mannsburg) gradić je u središnjoj Sloveniji u pokrajini Gorenjskoj sjeverno od Ljubljane. Bio je nastanjen već u željeznome dobu o čemu svjedoče grobišta iz halštatskoga i latenskoga razdoblja. Prvi se puta spominje 1154. Kao naselje nastao je 1955. spajanjem mjesta Mali i Veliki Mengeš i Pristava pri Mengšu. Uz Mengeš teče rječica Pšata, a ponad njega je vrh Gobavica (435 m). Stanovnika ima nešto više od 6000.

Mengeš je i središtem istoimene općine u Sloveniji. Općina ima četiri naselja: Dobeno, Loka pri Mengšu, Mengeš i Topole. Stanovnika je više od 7000. Mengeš je poznat po izradi harmonika (obiteljski obrti Zupan, Kapš i Burger). Znamenitosti ovoga gradića su župna crkva sv. Mihaela, Staretov grad iz XVII. stoljeća, Marijino znamenje, Gradski park Trdinov trg, Euharistični križ na Gobavici podignut 1935. te grad Jablje koji je nacionalni spomenik kulture.

Poznate osobe iz Mengeša su: književnik Janez Trdina (1830.-1905.), slikar Franc Jelovšek (1700.-64.), isusovac, matematičar, misionar u Kini, zvjezdoznanac i kartograf Ferdinand Avguštin Hallerstein (1703.-74.), začetnik slovenske stenografije prof. Franc Novak (1856.-1936.), pjesnikinja Franja Trojanšek Zorana (1867.-1935.), kazališna glumica Polonca Juvan (1884.-1952.), svećenik i povjesničar umjetnosti Janez Veider (1896.-1954.), naivni slikar Anton Šuštar (1893.-1977.), književnik i publicist Ivan Sivec (1949.), zagonetač, nakladnik i publicist Štefan Markovič, prvi slovenski dijabetolog prof. dr. Ljudevit Merčun (1900.-54.) i pjevačica i glasoviračica Tanja Žagar (1982.)

Zemljopisac

Oznake: Š. Markovič, Mengeš

Slovenka s dva imena i dva prezimena

10.10.2017.Zdenka Barbara Ban Fischinger dugogodišnjom je ravnateljicom zoološkoga vrta u Ljubljani. Nama je zanimljiva jer ima dva imena i dva prezimena kao i osobe u prilogu od 3. listopada 2017.

Štefan Markovič

Oznake: zanimljivosti, Š. Markovič

Iz Štefanove zbirke imena

15.08.2017.

Slovenski zagonetač Štefan Markovič iz Mengeša poslao mi je zbirku jednorječnih imena od 10, 11, 12, 13 i 14 slova. Za vas sam izdvojio ona najduža imena od 13 i 14 slova:

13 – GEBREGZIABHER (etiopski trkač Gebremairam), KHASHBAATARYN (mongolski judaš Tsagaanbaatar), MUNGUNCHIMENG (mongolska judašica Baldorj), SUBCOMANDANTE (meksički gerilac i pjesnik Marcos) i SUMITRANANDAN (indijski pjesnik Pant)

14 – RAJINDRAPARSAD (mauricijski nogometni sudac Seechum)

Imenko

Oznake: Š. Markovič, imena

1100. broj KiH-a

11.08.2017.

Konačno je izašao 1100. broj KiH-a (Križanke in humor) – javio je kolega Štefan Markovič koji je poslao i njegovu naslovnicu. Zahvaljujem se i čestitam slovenskim kolegama, uredništvu, suradnicima i rješavačima KiH-a. Podsjećam na raniji prilog o KiH objavljen na DUE 23. lipnja 2017. iz kojega navodim samo mjesec i godinu izlaska prvoga broja: srpanj 1971.Enigmat

Oznake: KiH, Š. Markovič

Štefan o KiH-u

22.07.2017.

Najdugovječnij slovenski zagonetački čaospis jest KiH (Križanke in humor). O njemu pisah u prilogu od 23. lipnja 2016. (v.). Nedavno sam u 1100-tome prilogu napisao da je KiH dosegnuo tu brojku, ali nije, dogurao je do 1098. broja. Tim je povodom kolega Štefan Markovič napisao pojašnjenje koju s malim ispravkama objavljujem u cijelosti:

U žiži intreresa ljubitelja enigmatike u Sloveniji, ovih dana je sudbina najstarije slovenačke enigmatske revije KIH. Prvi broj je izašao pre četrdeset godina, te je u tih četrdeset godina svake druge srede obradovao ljubitelje enigmatike. Kako je KIH najstarija enigmatska revija, koja je u to vreme uspela da održi kvalitet objavljenih radova, ona je tokom tih četrdeset godina bila putokaz razvoja slovenačke enigmatike. Uistinu tiraž joj je tokom godina opao, jer su se pojavljivali drugi enigmatski listovi, koji su oduzimali priličan broj kupaca revije KIH. Uz to, redakcija i izdavač su svoju ponudu enigmatskih listova dopunili sa Specialnim izdanjem KIH. Isti je po svom konceptu bio negde oko 80% enigmatski list, a ostatak dopunjen sa zanimljivostima i člancima, koji mogu zanimati širi broj kupaca (čitalaca) lista. Revija je najpre izlazila četiri puta godišnje, pa šest puta i na kraju osam puta godišnje (u svako godišnje doba po dva broja). Pre par godina je izdavač (Delo Revije) svoja enigmatska izdanja dopunio sa Lady križankama. Ideja je bila, da jednu od najtiražnijih slovenačkih nedeljnih revija Lady (nedeljni tabloid) dopuni sa enigmatikom. Ista revija se publikuje svakog prvog četvrtka u mesecu.
Prvi broj KIH-a izašao je u okviru grafične kuče Delo. Sa organizacijskim promenama, koje su bile uslovljene tadašnjim stanjem, to je bilo sve do razpada nekdašnje države, bilo direktno, bilo kao OOUR Delo Revije (u doba Zakona o udruženom radu), kasnije kao Delo Revije d.o.o. (kasnije d.d.) u okviru vlasništva Dela. Firma Delo Revije d.d. registrovana je 1990. Ista kuća ima u vlasništvu svega skupa negde oko 30 različitih revija/magazina, među kojima i najtiražnije na našem tržištu (Jana, Lady, Obrazi, Naša žena – najstarija slovenačka revija koja izlazi več 70 godina, Rože in vrt, Anja, Stop, Smrklja, Ambient, Moj mikro, ...). Neke od njih su bile u vreme nekadašnje Jugoslavije prisutne i na tržištu današnjih država nastalih na ovim prostorima. Uz to izdavać je i vlasnik i organizator priredbi Slovenka leta (Slovenka godine) te Viktorji popularnosti (Viktori popularnosti – nešto slično kao američki Oskari u filmskoj industriji), koje su na našim prostorima medijsko vrlo prisutne i cenjene.
Tokom tranzicije vlasništvo nad tvrtkom Delo Revije d.d. se je menjalo, ali revije su normalno izlazile, sve dok do vlasništva nije došao sadašnji vlasnik, Sadašnji vlasnik (barem večinski) je firma Monera d.o.o., koja je takođe vlasnik i nekih drugih firmi u Sloveniji i Srbiji. Vlasnik firme je Matej Raščan, koji je takođe i direktor firme Delo Revije d.d.. Za kupovinu firme Delo Revije d.d. (verovatno i za druge potrebe) vlasnik je najmio kredite, po pisanju medija negde oko 30 mil. €. Sve te kredite je preneo na firmu Delo Revije d.d., koja u ovom obimu poslovanja te sa akumulacijom koja se ostvaruje u toj branši nije u mogućnosti, da vraća kredite. Tako dolazi do neplaćanja dobavljača (štamparija, distributor, ...), isplate ličnih dohodaka sa zakašnjenjem i bez plaćanja doprinosa, do neisplata honorara za vanjske suradnike (ti nisu isplaćeni več par meseci), neisplata financijskih nagrada dobitnika nagrada u enigmatskim listovima, ... Treba reći, da barem do sada, naporom zaposlenih (oko 60 osoba) te vanjskih suradnika, nije bilo videti, da je kvalitet revija opao. Ali početkom osmog meseca došlo je do slučaja, da su neke revije izašle sa kašnjenjem, među njima i KIH. Vlasnik je kao garanciju za vraćanje kredita dao hipoteku na robne marke svojih revija, pa je s toga došlo do slučaja, da je NKB Maribor, koja potražuje največi iznos, pravo na hipoteku iskoristila, te objavila javnu aukciju za prodaju svih revija u kompletu. Aukcija je najavljena za 11.8., sa startnom cenom nešto iznad 10 mil. €, ali javnost ne veruje u uspeh aukcije. Sa druge strane analitičari biznis dnevnih novina Finance, procenjuju da je moguće prodati samo tri revije (među njima nisu enigmatske) u vrednosti negde oko 3 mil. €. Da li to znači potop firme i revija, među njima i najstarije (za mnoge i najbolje) slovenačke enigmatske revije? Nadam se, da ne. Tako je u ove ljetne dane među enigmatičarima u Sloveniji jedna od glavnih tema razgovora uz hladno piće sudbina KIH-a.

Štefan Markovič

Oznake: Š. Markovič, KiH

Štefanov prilog

03.12.2016.

"Jedan je Štefan" (istinit događaj koji se zbio 1. prosinca 2016. u Sloveniji)

„Pre mesec dana dobio sam poziv na svedočenje u jednoj parnici u Mariborskom sudu. Iz poziva nije bilo razvidno radi čega, a posle konzultacije sa odvetnicom ja juče krenem put Maribora. I pošto je bila parnica zakazana vrlo rano, u 8:30 ja bih u Mariboru več pre 8 ujutru. Čekao sam sve do 13. sati da dođem na red za svedočenje i na objašnjenje sutkinje, zašto sam pozvan, jer navodno nisam dobio platu od jednog poduzetnika u periodu februar 2014. - jun 2014. Sutkinja je bila potresena kada sam izjavio da u toj firmi nisam nikad radio i da sam od 22.11.2012 u mirovini. Šok je bio i za predstavnicu tužilaštva, a jedino se advokat optuženog smeškao, je je dobio jak argumenat. Ni sutkinja, ni niko drugi nije znao objasniti, kako i gde su mene našli. Sutkinja je pogledala u desetak centimetara debeo fascikl, našla je nekog Štefana Markoviča, bez adrese i bez ..... I oni pozovu mene.
Zajedno sa mnom je čekalo je dvadesetak nekadašnjih radnika u toj firmi. I pošto je došlo do takve greške, umesto, da se stvar završi kako je sutkinja najavila, ona mora pronaći pravog Štefana Markoviča, poslati mu poziv barem mesec dana ranije pre novog ročišta. A do tada svi radnici čekaju“.

Štefan Markovič

(U Hrvatskoj se ovo ne može dogoditi samo zato što „poduzetnici“ ne završavaju na sudu zbog neisplate plaća vlastitim radnicima, dok se ostalo događa svakodnevno)

Oznake: Š. Markovič

Štefanovi prinosi

01.12.2016.

- ARTUR RUTAR – slovenski novinar čije su ime i prezime međusobne premetaljke

Poznati Slovenci s prezimenom koje je zapravo ime

- JOŽEF STEFAN, fizičar
- RUDOLF CVETKO, mačevalac i prvi Slovenac s olimpijskom medaljom koju je osvojio 1912. na oI u Stockholmu
- ANJA ŠTEFAN pjesnikinja
- URBAN FRANC, skijaški skakač
- FRANC ALOJZ, gospodarstvenik
- FRANČEK JOŽEF, kemičar
- JOŠT JAKŠA (šumar, predsjednik Gasilske zveze Slovenije (Vatrogasni savez Slovenije)
- LADO KOSTA, kemičar 1921.-1986.)
- JAKOB ALJAŽ, svećenik, narodni prosvjetitelj i planinar
- BERTA AMBROŽ, pjevačica na Euroviziji nastupila 1966.
- PETER AMBROŽ, pjevač
- MATEJA ANDREJKA, strjeličarka
- CENE AVGUŠTIN, povjesničar umjetnosti
- TOMAŽ AUGUŠTIN, nogometaš iz Ptuja
- ANTON AŽBE, slikar Ažbe je vrlo rijetko ime, prim. Ažbe Jug - nogometni vratar))
- VLADIMIR BARTOL, književnik
- JERNEJ DAMJAN, ski-skakač)
- BRANKO FILIP, biciklistički stručnjak
- PETRA DOBRILA, slavistica, 1920.-2006.
- MITJA FERENC i TONE FERENC, povjesničari
- ALEŠ FERENC, filmski redatelj


I još nekoliko zanimljivosti. Najprije mijenjaljke: ANA KUČAN (odbojkašica) i ANA KUČAN (arhitektica), VERONIKA STABER (njemačka alpska skijašica) i VERONIKA STABEJ (poklisarka) i MARIJA ŠESTAK (troskokašica) i MATIJA ŠESTAK (njezin muž i trener), potom usmjerena potiraljka TOMMI LUUKKONNEN (finski šahist sa čak 4 para jednakih slova te anagramirani naslovi njemačkoga pjesnika Matthiasa Göritza čije se stihozbirke zovu LOOPS (2001.) i POOLS (2006.) i naposljetku monovokalik KHASHBAATAR TSAGAANBAATAR (mongolski judaš) s 24 slova i sa samo jednim samoglasnikom - A

Štefan Markovič

Oznake: Š. Markovič, imena, Prezimena, Premetaljke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se