www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Tri rijetka četveroslova

03.12.2017.

Na blogu „Knjigoljub“ zapazio sam vijest o predstavljanju nekoliko indijskih književnika. Troje sam izdvojio zbog zanimljivih imena i prezimena.

ARUN Bankrishna Kolatkar (1932.-2004. od čijih sam djela izdvojio dva: „Jejuri“ i „Chirimiri“), MRIDULA GARG (1938.) i JEET Thayil (1959.).

Zanimljivko

Oznake: Četveroslovi

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (3) - ODOSTRAŽNIK 4

17.10.2017.

Radi se o rječniku Radoša Pušonjića punoga naziva „Odostražnik riječi od četiri slova“. Objavilo ga je EU „Bjelovar“ 1975., odnosno godinu dana ranije nego ER-4 istoga autora. U rječnik je uvršteno 5679 četveroslovnih riječi abecedno poslaganih prema zadnjemu slovu pa su tako najprije navedene riječi koje završavanju na slovo „A“, potom na slovo „B“ itd. Budući da nema opisaka rječnik je jednostavno neuporabljiv bez ER-4. Ja ga uopće ne koristim.

Rječničar

Oznake: R. Pušonjić, Četveroslovi

Četveroslovi na "ŠĆ"

11.10.2017.

ŠĆAF - Vinograd u Labinštini

ŠĆAH – Najviši vrh otoka Ugljana (288 m)

ŠĆAP - Štap kod Zagoraca

ŠĆAV - Ljekovita biljka, kiselica,cecelj (Oxalis acetosella)

ŠĆER – Ženski potomak, kći kod Crnogoraca

ŠĆIP - Štipanje u Dalmaciji

ŠĆIR - Biljka iz porodice štirovki, štir, amarant

ŠĆIT – Selo u općini Porozor-Rama s franjevačkim samostanom i župom Rama-Šćit; Planina u BiH SZ od Fojnice

ŠĆRB - Krezub u Dalmaciji

ŠĆUK – Bh. nogometni reprezentativac, Jasmin (1990.)

Marko Mihaljević

Oznake: Četveroslovi, M. Mihaljević

Četveroslov "ASKA"

07.08.2017.

Zagonetačima i odgonetačima najpoznatiji književni lik Ive Andrića zacijelo je ovčica Aska. U mojemu priručnom rječniku riječi od 4 slova zabilježih sljedećih pet opisa ovoga četveroslova: Ovčica iz priče „Aska i vuk“ bh. književnoga nobelovca Ive Andrića – Asima odmila – Model Isuzua - Grad na S Finske – Bivši bgd. ženski pop duet.



Evo i nove mogućnosti. ASKA CAMBRIDGE, japanski trkač na 100 i 200 m, osvajač srebrene kolajne u štafeti 4 x 100 m na OI u Riju 2016. Ne, nisam pogriješio, zbilja je japanski sprinter pravoga imena Asuka Antonio Cambridge (1993.), kojemu je otac Jamajčanin, a majka Japanka!

Zanimljivko

Oznake: šport, Četveroslovi

Četveroslov "ESTI"

16.06.2017.

„ESTI“ se u križaljkama redovito opisuje kao „Kraći naziv za Estonce“. Nova mogućnost za opisivanje rečenoga četveroslova glasi: „Ime izraelske manekenke Ginzburg“. Njezino puno ime i prezime zapravo je Esther Daphna Ginzburg Keizman (6. ožujka 1990.), pa su njezini četveroslovni inicijali EDGK također zgodni za pribilježiti.



Rječničar

Oznake: moda, Četveroslovi

Novi izam

07.05.2017.

Profesor hrvatskoga jezika i književnosti, knjižničar, stripofil i publicist Miroslav Cmuk (Varaždin, 1983.) objavio je nedavno knjigu naziva „Stripizam“ u koju je uvrstio 40 vlastitih ogleda što ih je ranije objavio na portalu stripovi.com i magazin gradske knjižnice Rijeka te u časopisima „Tema“, „Zarez“ i „Kvadrat“. Nama zagonetačima zanimljiv je po monovokaličnome prezimenu CMUK, nazivu djela STRIPIZAM i po autoru predgovora za knjigu MIDHATU AJANOVIĆU koji je nekoć objavljivao karikature u Skandi čvoru.

Rjučnučar

Oznake: slovo "U", Četveroslovi, devetoslovi

Četveroslov "Aron"

07.04.2017.

Ovaj se četveroslov većinom opisuje kao „Mojsijev (stariji) brat iz Biblije“ ili „ime latvijskoga šahista Nimcoviča“. Aron je naravno židovsko muško ime. Tako se zovu i madžarski plivač Szilagyi te hrvatski arhitekt Varga. Aron je istodobno i kraći naziv ljekovite biljke aronac (Arum maculatum) te prezime više osoba: hrvatskoga slikara Antona (1859.–1920.), francuskoga sociologa, mislioca i političkoga teoretičara Raymonda, talijanskoga glazbenoga teoretičara Pietra (1480.–1545.), njemačkoga slikara Antona (1859.–1900.) i njemačkoga fizičara Hermanna (1845.–1913.).

Rječničar

Oznake: Četveroslovi

Četveroslov "ARIK"

05.04.2017.

Ovaj se pojam u našim križaljkama redovito opisuje kao „kanal za natapanje tla u središnjoj Aziji“.



No „ARIK“ je također i ime austrijsko-izraelskoga slikara, pjesnika, dizajnera, pjevača ... Brauera (1929.), pa taj opisak toplo preporučam urednicima naših enigmatskih časopisa
.
Opisivač

Oznake: Četveroslovi

Čudnovat četveroslov

04.03.2017.

Najpopularniji južnokorejski boy-band, utemeljen 2003., zove se „DBSK“ (pokrata imena Dong, Bang, Shin i Ki). Od 2009. to je duet u sastavz U-Know Yunhe i Max Chingmin. Spominjem ga zbog toga što se na kineskome tržištu javljaju pod nazivom „TVXQ" (Tong Vfang Xien QI), dok se u Japanu zovu „Tohoshinki“. Dakle, taj sastav ima čak tri naziva.



Zanimljivko


Oznake: Četveroslovi

ESAD

21.12.2016.

Četveroslovno ime ESAD u našim se križaljkama u većini opisuje kao "ime sarajevskoga skladatelja Arnautalića". Arnautalić (1939.) pokrenuo je 1967. sarajevski glazbeni festival Vaš šlager sezone. Ovo se ime također može opisati i kao "ime hrv. književnika Jogića (Prijedor, 1941., Mrtvi vlak – roman)", kao "ime hrvatskoga crtača stripova Ribića (1972.) ili kao "ime hrv.-bh. mislioca i sociologa Ćimića (1931.)". Sva trojica su dostatno poznati da bi završili u opisima naših križaljaka. Inače, ime Esad izvedeno je iz turskoga pridjeva "asad" - vrlo sretan.

Imenoslovac

Oznake: Četveroslovi

Četveroslov BAKO

20.11.2016.

Pojam BAKO rijedak je u križaljkama. Imam nekoliko opisa te riječi: Nacionalni park na Z indon. otoka Jave – Knjiga hrv. slikarice i modne dizajnerice Gordane Radić (1955.) iz 2010. - Mjesto na I et. pokrajine Welege – Nacionalni park u Maleziji na Z otoka Bornea proglašen 1957. – Mjesto na Z Obale Bjelokosti – Prof. dr. sc. na zgb.Fakultetu elektrotehnike i računalstva, Niko - Pseudonimno prezime autorice romana Jane Perkanova, Ana.
A na ovogodišnjemu FRAMAfestu u Sarajevu pobijedila je FRAMA iz Tuzle s pjesmom Auxilium (lat. "pomoć") u kojoj je glavni vokal SUZANA BAKO (na slici je desno) iz Ugljare kod Orašja (1999.)



Kako Suzana pjeva možete poslušati. Glazbeni je dar naslijedila od otca Predraga gitarista najpopularnijega oraškoga sastava Raščica.

FRAMA Tuzla - Auxilium

Glazboljubac

Oznake: Četveroslovi, glazba

Istoslovni četveroslovni inicijal

03.10.2016.

Poznatih osoba s jednakim dvoslovnim inicijalima ima mnogo. Onih s tri jednaka inicijalna slova znatno je manje, dok su posve rijetke osobe sa četiri jednaka slova u svojim inicijalima. Donedavno znao sam za američkoga trkača JEREMIAHA J. J. JOHNSONA čija dva središnja inicijala nisam razriješio, dok se na svjetskome prvenstvu u atletici u Pekingu 2015. nije pojavio kubanski troskokaš punim imenima i prezimenima PEDRO PABLO PICHARDO PERALTA, dakle PPPP, koji je osvojio srebrenu kolajnu. Zgodni četveroslovi, zar ne!

Nene

Oznake: Četveroslovi, inicijali

Nova Nora

12.08.2016.

U skoro svim križaljkama četveroslov NORA opisuje se kao drama Henrika Ibsena. Vjerujem da je taj opisak dosadio odgonetačima pa stoga evo novoga: "talijanski vaterpolist, Alessandro (1987.)". Nadam se da će ući u uporabu.

Zanimljivko

Oznake: Četveroslovi

Enigmatika je svuda oko nas

11.12.2015.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH – SIPA – 30. je studenoga u Sarajevu izvela akciju kodnoga naziva „Rebus“. Detalji i posljedice nas ne zanimaju, ali bilo bi zanimljivo znati je li netko od SIPA-inih šefova možda zagonetač?
Nedjeljko Nedić

Oznake: zanimljivosti, Četveroslovi

Ljama

11.10.2015.

Svi križaljkaši dobro znaju da je ljama andska tegleća životinja. Nešto više o ovoj životinji pronađoh u 3. svezku Hrvatske enciklopedije (2001.). Ljama pripada porodici deva. Latinskoga je naziva Lama glama. Nastala je od gvanaka (Lama guanicoe). Živi u Andama na visini do 4.000 metara. Peruanci je koriste za prijevoz tereta, ali cijene i njezinu dlaku i mlijeko. U srodstvu je s alpakom.



Iako je ljama tipično južnoamerička životinja može se pronaći i na drugim kontinentima. U HTV-ovoj emisiji „Seoska gozba“, emitiranoj u nedjelju, 11. listopada, natjecateljice je ugostila obitelj Kršlin iz Grdanjaca kod Bregane na samoj granici između Hrvatske i Slovenije. Ta obitelj, pored kalifornijskih pastrva, uzgaja i nekoliko ljama, koje su već dobile i mlade, odnosno, kako reče domaćin, oljamile su se. Glagol „OLJAMITI“, u značenju donijeti ljamče na svijet, zacijelo ne postoji u rječnicima pa ga vrijedi zabilježiti.
Nedjeljko Nedić

Oznake: Četveroslovi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.