www.reliablecounter.com
Click here Požutjela enigmatika (66) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Požutjela enigmatika (66)

05.06.2018.

Prva križaljka na makedonskom jeziku

Zagonetački povjesničari svakodnevno otkrivaju nove činjenice vezane za početke zagonetačkog stvaralaštva u našoj zemlji, a posebno u svakoj od republika i pokrajina. Ovaj napis je mali prilog makedonskoj historiografiji zagonetaštva.

„Mlad borec“, list narodne omladine u Makedoniji, u dvobroju 11-12 od 28. XII. 1944. godine objavljuje prvu križaljku na makedonskom jeziku pod naslovom „Ukrštenica“. To ne znači da križaljkotvorstvo do tada na području Makedonije nije postojalo. Neki časopisi objavljivali su križaljke, ali isključivo na srpsko-hrvatskome jeziku.

Križaljka iz Mladog boreca bila je klasična križaljka sa simetričnim likom, s jednakim brojem vodoravnih i okomitih riječi (po 22). U sredini lika bila je skupina od 8 crnih polja. Obrojčenje je bilo standardno u liku. Prosječna dužina riječi uvrštenih u križaljku bila je 3,75 slova. U ovoj križaljci javilo se nekoliko nepravilnosti. Tako se pod 24 vodoravno traži „ženska organizacija“ koju treba upisati naopako, pod 33 okomito ispuštena je množina, riječi pod 9 vodoravno i 33 okomito su iste.

Sastavljač ove prve križaljke ne može se potpunom točnošću odrediti jer križaljka nije potpisana. Pretpostavlja se, uzimajući u obzir da je u istom listu (broj 21 od 4. IV. 1945. godine) križaljka potpisana samo s imenom „Panče“, da je i autor ove prve bio isti. Neke indicije govore da se radi o Panči Mihajlovu tadašnjem novinaru u Mladome borecu, danas generalnom direktoru NIP „Nova Makedonija“. Njegova sjećanja iz tog razdoblja dobro bi došla u rasvjetljavanju početaka makedonskog križaljkotvorstva.

(Vasil Pačemski, Zagonetač broj 293, travnja 1983., str. 7)

Enigmopovjesnik

Oznake: Zagonetač

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.