www.reliablecounter.com
Click here Države svijeta (23) - BRAZIL - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Države svijeta (23) - BRAZIL

06.01.2018.

Najveća država u Južnoj Americi s ozemljem od 8.514.877 km2 po čemu je peta država po veličini na svijetu. Od 14 južnoameričkih zemalja ne graniči jedino sa Čileom i Ekvadorom. Sastoji se od triju prirodnih cjelina: južnih ogranaka Gvajanskoga gorja na sjeveru, Amazonije u sredini i Brazilskoga visočja na jugu. Jednako tako Brazil je hidrografski podijeljen također na tri dijela: porječje Amazone, porječje La Plate te porječje na istoku s rijekama koje utječu u Atlantik. Najviši vrh je Neblin (3.014 m).



Brazil ima 207 milijuna stanovnika. Teritorijalno je podijeljen na 26 saveznih država, savezni distrikt Brasilije i gradove. Brazil je jedna od zemalja kojoj je priznato pravo na dio Antaktike. Službeni jezik je (brazilski) portugalski. Naziv domopjeva je „Hino nacional brasileiro“, a geslo glasi „Ordem e progresso“. Svemrežni nastavak je .br. Brazil je neovisnost stekao 7. rujna 1822. Sve do 1889. bio je carstvom, a otada je republika s dvodomnom skupštinom kongresom. Glavni je grad Brasilia. Najveći grad je, pak, Sao Paulo, dok su ostali veliki gradovi Rio de Janeiro, Salvador, Fortaleza, Porto Alegre, Belo Horizonte, Recife, Belem, Manaus, Natal, Goiania, Curitiba, Nova Iguacu ... Novčana jedinica je real koji broji 100 sentava. Prevladavajuća religija je katoličanstvo. Dan brazilske državnosti slavi se 7. rujna.

Pisati o Brazilu, a ne dotaknuti se nogometa, grijeh je. To je najnogometnija zemlja na svijetu i jedina koja se naslovom svjetskoga prvaka okitila čak pet puta: 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. Domaćinom SP-a bio je 1950. i 2014. Brazil ima i najveći nogometni stadion na svijetu – Maracanu, te najboljega svjetskoga igrača Pelea. Selecao ili Carioce može se podičiti i ovim igračkim veličinama: Garrincha, Didi, Vava, Zagalo, Leonidas, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Junior, Falcao, Zico, Roberto Carlos, Dunga, Socrates, Eder, Cafu, Neymar ...

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.