www.reliablecounter.com
Click here Poetska slagalica - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Poetska slagalica

21.09.2017.

Uz kolajne na nedavnome SES-u medaljaši su dobivali i knjige. Meni je tako pripala „Poetska slagalica“ Marka Peića. Riječ je o stihozbirci, objavljenoj u Subotici 1997., u kojoj su pod svakim slovom abecede u više stupaca nanizane riječi u svim padežima koje započinju uvijek istim slovom. Kao primjer donosim „pjesmu“ pod slovom „Đ“:

Đak
đakonu
đozluke
đonom
đora
đido
đuvegija
đavolski
đipi
đuskajući
đuture
đogata
đubretarova
đikan
Đoka
đakonijinu
đinđuvu
đerdan
đurđevkom
đavoliše
đavolica
Đurđija
đevrekom
đumbirastim
đuvečom
đurđevačkog
đidiju
Đuku
đakoniše
đakela
Đorđe
đaurovu
đordu
đilkoški
đeri

Da bi ste vidjeli kako to izgleda evo i preslika slova „Ć“.





Tko je Marko Peić? Ekonomist, pučki kroničar, sakupljač narodnih umotvorina, književnik, imenoslovac, urednik i novinar rođen u Ljutovu kod Subotice 4. srpnja 1913. Bio je članom Društva ekonomista Vojvodine i Društva pisaca Vojvodine. Objavio je sljedeće knjige: „Hiljadu bećaraca“ (1943.), „Luka Kerčanin“ (satirične pripovijetke, 1996.), „Poetska slagalica“ (1997.), „Javorova smrt“ (spjev, 1998.), „Mladom naraštaju“ i „Za svako vreme, epigramske teme“ (stihozbirke iz 2001.) i „Bećarci – bunjevačke narodne pisme“ (2001.) te skupa s Grgom Bačlijom „Rečnik bačkih Bunjevaca“ (1990.), „Imenoslov bačkih Bunjevaca“ (1994.) i „Narodne umotvorine bačkih Bunjevaca“ (1997.). Komedija „13 grišnih slova“ također je njegovo djelo.
Od brojnih priznanja koja je dobio izdvajam jedino Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima. Umro je u Subotici 6. listopada 2010.

Bećar

Oznake: M. Peić, Književnost

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.