www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Novi Feniks (4) - broj 580

31.03.2017.

Iz Feniksa broj 580, koji je izašao jučer, izdvojio sam pet stranica, dok ću još jednu predstaviti sutra.











(Pero Galogaža, Zlatko Delić, Stjepan Varaždinac, Tomislav Rebrović i Željko Jozić, Feniks broj 580, 30. III. 2017., str. 1, 2, 5, 26 i 45)

Suradnik

Oznake: Feniks, P. Galogaža, Z. Delić, S. Varaždinac, T. Rebrović, Ž. Jozić

Pavle Plumbum (1)


PAVLE BOGDANOVIĆ (Čepin, 26. prosinca 1934. – Zagreb, 17. studenoga 1993.) – Najjednostavnije je reći: „Velikan hrvatskoga zagonetaštva“. Tomu dodajem i „Jedan od najvećih u povijesti“. Vrhunski premetaljkaš, tvorac brojnih noviteta, autor izvanserijskih stihovnih zagonetaka. Prva objavljena zagonetka bijaše mu rebus u zagrebačkome Problemu iz 1948. Surađivao je u skoro svim zagonetačkim časopisima što su izlazili u bivšoj Jugi te u Kvizorami i Izazovu. Tijekom 45-ogodišnje karijere objavio je oko 10.000 sastavaka. Neka njegova postignuća do dana današnjega nisu nadvladana. Dobitnikom je Goranove zagonetačke nagrade 1974. i nagrade Boris Janković Argus 1985. U spomen na njega zagrebačka Kvizorama od 1994. priređuje Pavlov memorijal, koji je, smrću Branka Lipanovića, 2000. preimenovan u Memorijal Pavle – Libran. Koristio je brojne pseudonime. Evo nekih od njih: P. B., B. Leopardov, Bogdan E. Pavlović, Šah, Problemus, Pavle i Plumbum.



(Vjesnikov kviz broj 330, 11. X. 1984.)

Kolega

Oznake: P. Bogdanović, Vjesnikov kviz

Posjet Žarka Đokića

30.03.2017.

Po završenome poslu u Tuzli i Puračiću kolega Žarko Đokić navratio je kod mene u Orašje. Zagonetačkim pričama u Cityju nikada kraja.



Susretnik

Oznake: o'ki, N. Nedić

Mikula Mali (1)


IVO MIKIĆ (Vidovice kraj Orašja, 26. listopada 1960. – Dugo Selo, 19. lipnja 2015.): Dipl. inž. šumarstva, zagonetač i enigmatski urednik časopisa „Kviskoteka“, „50 skandi“ i „101 skandi“. Surađivao je također i u Vjesnikovu kvizu, Izazovu, Feniksu i PEN-u. Bio je članom oraškoga Zagonetačkoga društva „Raščica“. Objavio je više od 7.000 zagonetaka, Najviše je križaljaka, ali ima i indirekata, abecednih rečenica, obosmjerki. Autorom je i više noviteta od kojih vrijedi izdvojiti križaljku s usmjerenom potiraljkom i očitač. Potpisivao se s velikim brojem pseudonima, no najprepoznatljiviji su mu Joe, Mixo i Mikula.



(Kviskoteka broj 270, 17. XII. 1999., str. 5)

Kolega

Oznake: I. Mikić, Kviskoteka

Novi zemljopis


U posljednjih 25 godina 17 je naselja u BiH promijenilo nazive. Četrnaest ih je u RS-u, a 3 u F/BiH. Poslagao sam ih abecednim redom. navodeći prvo novi, dok je u zagradi bivši naziv.

Brod (Bosanski Brod), Drvar (Titov Drvar), Đurđev Grad (Kula kod Zvornika), Gradiška (Bosanska Gradiška), Kneževo (Skender Vakuf), Kobaš (Bosanski Kobaš), Kostajnica (Bosanska Kostajnica), Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Mokro (Duboko Mokro kod Širokoga Brijega), Novi Grad (Bosanski Novi), Oćevija (Oćevlje Gornje kod Vareša), Petrovo (Bosansko Petrovo Selo kod Gračanice i Ćela kod Prijedora), Potkozarje (Ivanjska kod Banje Luke), Srpovci (Husrpovci kod Prnjavora), Sveti Stefan (Divič kod Zvornika) i Šamac (Bosanski Šamac).

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Vidoviti Mariofil

29.03.2017.

Cijela Hrvatska bruji o megalomanu Ivici Todoriću, najbogatijemu među Hrvatima i najzaduženijemu Hrvatu na kugli zemaljskoj. Vlast veli da ga se mora spasiti, što zapravo znači nagraditi ga, jer nikoga nije pitao kada se zaduživao. Jednostavnije bi bilo prodati najprije svu njegovu imovinu i firme koje ima i tim novcem poplaćati dugovanja. Ostane li štogod, neka i dalje posluje. A sve ovo pišem zato što sam jučer, prelistavajući stare brojeve Kviskoteke, pronašao vrlo aktualnu premetaljku s odgonetkom do koje ćete lako doći.

Premetaljka

ĆORAVCI, IDIOT!

(Mariofil Soldo, Kviskoteka broj 241, 28. V. 1999., str. 11)

Iz premetaljke je zorno da je kolega Mariofil još prije 18 godina osjetio kako će skončati negdašnji cvjećar, jedan od 200 Tuđmanovih odabranika.

Agrokorovac

Oznake: M. Soldo, Premetaljke, Kviskoteka

Ljiljin Željko (1)

28.03.2017.

ŽELJKO JANDRAGIĆ (Bjelovar, 20. travnja 1959.) – Zagonetač i urednik kojemu je prvi rad, križaljka, objavljena u Čvor razbibrizi od 28. III. 1975. U njegovu stvarateljskom opusu prevladavaju križaljke, iako je objavio i veliki broj malih zagonetaka, rebusa i opetovnih likova. Surađivao je u Čvorovim izdanjima, koje je i uređivao, Vjesnikovu kvizu, Džokerovim časopisima, Sfingi, Eureci, HiK-u, Orbisu, Enigmi i Kotelecu te u Kviskoteci i Izazovu, dok je danas urednikom neparnih brojeva Skandifeniksa, Superskandifeniksa te suradnikom Feniksa i Superfeniksa. Zlatnom križaljkom nagrađen je 1983. Sudjelujući na SZJ-ima, SOZAH-ima i Enigmatskim vlakovima, kao Čvorovac ili Feniksovac, osvojio je bezbroj najviših plasmana. Radove potpisuje s pseudonimima Ž. J., Željan, Jan Dragić, Aries, Ljilja i Željko.



(Čvor križaljka broj 321, 20. IV. 1983., str. 2)

Kolega

Oznake: Ž. Jandragić, Čvor križaljka

Trinaestice na slovo "Q"


U mojemu Rječniku trinaestica svega ih je 10. Znate li koju, napišite. Unaprijed se zahvaljujem.

QUADROCYCLING Podvrsta motokrosa s motociklima na četiri kotača

QUALITY STREET Film iz 1937. Georgea Stevensa: Katherine Hepburn, Franchot Tone, Fay Bainter

QUAESTIO FACTI Ispitivanje o činjeničnome (lat.) – AKD

QUAESTIO IURIS Pravno pitanje (lat.) – AKD

QUASI DELICTUM Skupina obveza koje nastaju na način sličan deliktima iako nisu uvrštene među njih (RRP)

QUEBEC MERCURY Časopis koji je u kan. gradu Quebecu izlazio na engleskome 1805.-63.

QUEENS OF NOISE Album i pjesma grupe Runaways iz 1977. (RE)

QUENTIN BROOKS Am. strijelac (1920.-2007.)

QUEZALTENANGO Grad na J Gvatemale

QUILES SANCHEZ Arg. mislilac, Ismael (1906.-93., Budistička metafizika) – LF

QUINQUAGESIMA Blagdan 50 dana po Uskrsu, Pedesetnica (lat.)

QUINTA PITANGA Stihozbirka Maje Klarić iz 2013.

QUINTUS ENNIUS Rimski povjesnik i pisac (Kvint Enije, 239.-169., Anali)

QUOD VI AUT CLAM Pravno sredstvo za zaštitu zemljišnoga vlasništva u susjedskim odnosima (lat.) – RRP

Trinaestolog

Oznake: slovo "Q", trinaestice

Libranov kutić (1)


BRANKO LIPANOVIĆ (Vis, 2. kolovoza 1929. – Zagreb, 15. siječnja 2000.) – Jedan od korifeja hrvatskoga zagonetaštva, novinar i urednik. Enigmatikom se bavio pune 52. godine. Prve je radove, posjetnicu, premetaljku i metamorfozu, objavio u zagrebačkome Problemu broj 9 od 28. II. 1948. Sastavljao je bezmalo sve vrste zagonetaka, ali među njegovih više od 20.000 radova ipak prevladavaju križaljke, stihovne zagonetke i opetovni likovi. Njegovi su noviteti prstenasta križaljka, indirekt i osmosmjerka (s Ladislavom Grakalićem). Nagradu Zlatna križaljka dobio je 1978. Suator je televizijske Kviskoteke i istoimene knjige (oboje s Lazom Golužom) te pokretač Školske lige i Izleta u nepoznato. Surađivao je u brojnim časopisima, ali je najdublji trag ostavio u Vjesnikovu kvizu. Čuven je po pseudonimu Libran.



(Vjesnikov kviz broj 300, 17. VIII. 1983., str. 9)



(Kvizorama, str. 29)

Kolega

Oznake: B. LIpanović, Vjesnikov kviz, Kvizorama, bjeline

Novo Naslijeđe




Čitatelj

Oznake: nezagonetački časopisi, Književnost

Sudoku Grand Prix 2013.


Svjetski sudokuisti priređuju i trokružno natjecanje nazvano Grand Prix. Iz Feniksa broj 472 od 7. II. 2013., str. 3 donosim vam tablicu najboljih u prvomu krugu i to ponajviše zbog imena i prezimena prvoplasiranoga te prezimena sedmoplasiranoga.

1.)Tiit Vunk (Estonija)
2.) Jan Mrozowski (Poljska)
3.) Jakub Ondroušek (Češka)

4.) Seungjae Kwak (Južna Koreja), 5.) Nikola Živanović (Srbija), 6.) Jason V. Zuffranieri (SAD), 7.) Sinchai Rungsangrattanakul (Tajska), 8.) Prasanna Venkatesh Seshadri (Indija), 9.) Jan Novotny (Češka), 10.) Bertrand Vincent

Svi su riješili sve zadatke i osvojili po 300 bodova pa je o poredku odlučivala brzina.

Nesudokuist

Oznake: sudoku

Konjičanin iz Jajca (1)

27.03.2017.

ZVONIMIR AZINOVIĆ (Konjic, 7. VII. 1921. - ?): Zagonetački velemajstor u sastavljanju pananagramki . Prvi rad, ispunjaljku, objavio je 26. veljače 1938. u Sfingi Rebusu broj 9. Surađivao je još u sarajevskom Problemu i Razonodi, Enigmi, Vjesnikovu kvizu, Džepnoj križaljci, Čvor razbibrigi, beogradskoj Reviji rebusa, zagrebačkome Problemu, osječkoj Zagonetki. Sfingi i Orbisu. Specijalnost mu bijahu pananagramke, no sastavljao je i kriptograme, čarobne likove, tematske križaljke, ispunjaljke, osmosmjerke i premetaljke. Koristio je više pseudonima, no najpoznatiji su mu svakako I. Mirazin i Konjičanin.



(Čvor razbibriga broj 304, 1977., str. 9)

Kolega

Oznake: Z. Azinović, Čvor razbibriga

Muško ime Amar


Ovo je ime arapskoga podrijetla. Izvedeno je iz pridjeva „ammar“ – pobožan, ozbiljan, postojan. U našim se križaljkama obično opisuje kao „ime glumca Bukvića“ ili „ime nogometnog trenera Osima“. Od inih osoba s tim imenom izabrah još hrvatskoga dizača utega Musića i bh. košarkaša Mehića.



Ozbiljni

Oznake: imena

Požutjela enigmatika (4)




(Stjepan Tumpić, Superskandi broj 52, 10. XII. 1982.)

Enigmopovjesnik

Oznake: S. Tumpić, Superskandi, skandinavke

Izašao je novi Superfeniks

26.03.2017.





(Pero Galogaža, Zlatko Delić, Slavko Perković, Valter Kvalić i Čedomir Jelić, Proljetni Superfeniks broj 87, 23. III. 2017., str. 1, 116, 51, 25 i 13)

Suradnik

Oznake: Superfeniks, P. Galogaža, Z. Delić, S. Perković, V. Kvalić, Č. Jelić

Kodolahov fah (1)


DUŠAN KOS (Prezid, 15. prosinca 1938. – Bjelovar, 2004.) – Jedan od najplodonosnijih hrvatskih križaljkaša u povijesti. Prvi rad bila mu je ispunjaljka objavljena u zagrebačkome Pioniru iz 1951. Pored križaljaka sastavljao je i opetovne likove, premetaljke i stihovne zagonetke. Surađivao je u brojnim enigmatskim časopisima. Bio je nositeljem naslova zagonetačkoga velemajstora. Njegovi najpoznatiji pseudonimi su Lepid, Irena i Kodolah.



(Najskandi broj 5, 2. II. 1985.)

Kolega

Oznake: D. Kos, Najskandi, skandinavke

Kviskotekin sastavljački natječaj iz 1995.


Zagrebački enigmatski tjednik „Kviskoteka“ godine je 1995. priredio natječaj za sastavljanje križaljčice 12 x 12. Odazvalo se 83. sastavljača s više od 200 križaljčica. Poredak prvih desetero bio je sljedeći:

1.) Mate Medvidović (Žrnovnica)
2.) Zdenko Ćavar (Široki Brijeg, BiH)
3.) Ivo Mikić (Zagreb)

4.) Zdravko Žarković (Zadar), 5.) Dinka Dragojević (Rijeka), 6.) Nedjeljko Nedić (Orašje, BiH), 7.) Aleksandar Pokrajac (Rijeka), 8.) Dušan Kos (Bjelovar), 9.) Duško Cvitković (Rijeka), 10.) Tomislav Adamek (Zagreb)



(Mate Medvidović, Kviskoteka broj 24, 24. III. 1995., str. 6)

Enigmopovjesnik

Oznake: Kviskoteka, M. Medvidović, križaljke

Nova Kvizorama (6) - broj 1303

25.03.2017.





(Ž. Kušić, Boris Nazansky, Vladimir Kutnjak i Ratimir Ružić, Kvizorama broj 1303, 25. III. 2017., str. 1, 44, 39 i 6)

Suradnik

Oznake: kući, B. Nazansky, V. Kutnjak, R. Ružić, Kvizorama

Knjaz Miloš (1)


MILOŠ MILIĆEVIĆ (Bosansko Suvo Polje kod Doboja, 12. listopada 1952.) – Psiholog i zagonetač, vrhunski premetaljkaš, pjesnik i glumac. Prvi rad bila mu je križaljka objavljena u Vikendu iz 1972. Surađivao je u velikome broju časopisa, a najveći trag ostavio je u Vjesnikovu kvizu. Dobitnikom je nagrade „Boris Janković Argus“. Pored križaljaka i premetaljaka, sastavljao je i druge zagonetke posebice se istaknuvši u palindromima. Uređivao je i izdavao časopis „Skandi horoskop“. Aktivan je i danas.



(Feniks broj 388, 22. X. 2009.)

Kolega

Oznake: M. Milićević, Feniks

Današnji blagdan


„Poslije šest mjeseci posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenomNazareth k djevici zaručenoj s mužem iz Davidove kuće, komu je bilo ime Josip. A djevici bijaše ime Marija. Kad anđeo uđe k njoj, reče joj: „Raduj se, milosti puna! Gospodin je s tobom!“ Na te riječi ona se prepade i počne razmišljati što znači taj pozdrav. Anđeo joj reče: „ Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, ti ćeš začeti i roditi Sina komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.“ ... (Lk 1, 26.38).

Navod je, dakako, vezan za današnji blagdan Navještenja Gospodinova – Blagovijest. To nije zapovjedni blagdan, ali ga vjernici izrazito štuju.

Kalendarko

Oznake: vjera

Karlovački kvadratolog (1)

24.03.2017.

ANTUN CVITKOVIĆ (Karlovac, 11. prosinca 1938.) – Zagonetački velemajstor i vjerojatni svjetski rekorder po broju objavljenih pananagramki. Autorom je i prvoga kvadrata 10 x 10, 10-ak četvorina 9 x 9, više od 200 kvadrata 8 x 8 te više od 300 čarobnih kvadrata 7 x 7. Poznat je i po križaljkama i premetaljkama. Inače, prvi rad objavio je u Čvor križaljci od 24. siječnja 1973. pa ove godine bilježi 44 godine zagonetanja. Živi i stvara u Karlovcu.



(Feniks broj 282, 29. IX. 2005.)

Kolega

Oznake: A. Cvitković, Feniks

Kapa tridesetogodišnjakinja


Kao uspomenu na zajedničke XVIII. Susrete zagonetača Jugoslavije i IX. Izlet u nepoznato, održane u Lipiku 25. – 28. rujna 1986., sačuvao sam plavu kapu koju vidite. Tamo sam po prvi puta vidio dr. Kurpesa, Aurela, Pauletića ... Bilo je nezaboravno.



Susretnik

Oznake: suveniri

Školski leksikoni


Zagrebačka nakladnička kuća „Panorama“ u 60-im godinama XX. stoljeća pokrenula je ediciju „Školski leksikon“ za kvalificirane radnike u 10 knjiga. Od tih 10, ja posjedujem ove dvije čije naslovnice vidite. „Matematika“ je iz 1966., a „Sociologija“ iz 1967. Posve solidni leksikončići.



Leksikograf

Oznake: Rječnici

Kapetan Valter (1)

23.03.2017.

VALTER KVALIĆ (Vozilići, 20. kolovoza 1952.) – Kapetan duge plovidbe, zagonetač, urednik i logičar. Prvi rad objavio je u Čvoru od 21. VIII. 1971. Među njegovim sastavcima prevladavaju križaljke i čarobni likovi. Do danas je objavio oko 9000 raznih zagonetaka. Najplodonosniju suradnju ostvario je u Čvorovim izdanjima, Izazovu, Feniksu i Skandifeniksu. Uredio je svih šest izašlih brojeva Novoga izazova. Tvorcem je više noviteta i redovitim sudionikom zagonetačkih priredaba. Aktivno se bavi i logičkim zagonetkama. Urednikom je časopisa „Logo“. Dužnost predsjednika Svjetskoga zagonetačkoga saveza obnašao je 2008./10.



(Feniks broj 434, 25. VIII. 2011., str. 56)

Kolega

Oznake: V. Kvalić, Feniks

Dvojnici (6) - STJEPAN NAJMAN


I valpovački zagonetač, kroničar i publicist Stjepan Najman ima svojega imensko-prezimenskoga dvojnika. To je župnik župe sv. Nikole u Varaždinu preč. Stjepan Najman.





Zanimljivko

Oznake: S. Najman, dvojnici

Zagonetke iz Nade (10)


Deseti broj sarajevske Nade izašao je 15. svibnja 1895. Na stranici broj 200 objavljene su tri zagonetke.





Rebus su točno odgonetnuli V. Mihalić, Ivan Knifić i Otokar Marašek, slovčanu zagonetku Katica Lasnik, Jelisava Stajić, Mahmud Mehmedbašić, St. Milijević, Ivan Knifić, Aleksa Popović, Ivan Thau, Fehim Spahić, Ragib Kosović, V. Mihalić, A. Ninić i J. Trešnjić, a narodne zagonetke Katica Lasnik i St. Milijević.

Enigmopovjesnik

Oznake: nada

Jurijana (1)

22.03.2017.

MARIJAN JURČEC (Zagreb, 15. veljače 1919. - 18. listopada 1994.) – Zagonetački doajen i urednik, odvjetnik, novinar i publicist. Već s 10 godina, 1929., objavio je šaljive pitalice u zagrebačkome časopisu „Dom i škola“, da bi u Sfingi Rebusu od 16. XII. 1933. objavio pomicaljku. Surađujući u velikome broju časopisa objavio je oko 30.000 raznih zagonetaka. Ponajviše su to križaljke, čarobne četvorine 7 x 7 i 8 x 8, ispunjaljke i premetaljke. Objavio je i više stručno-teorijskih enigmatskih priloga. Autorom je priloga o enigmatici u Hrvatskoj enciklopediji i Općoj enciklopediji JLZ-a. Osnivačem je prvoga enigmatskog kluba u SFRJ – osječkoga EKO-a. Bio je i članom bjelovarskoga Čvora. Sudjelovao je na više SZJ-ova. Jurijan je njegov najpoznatiji pseudonim.



(Kvizorama iz 1994.)

Kolega

Oznake: M. Jurčec, Kvizorama

To sam sastavio ja (2)




(Extra talijanke broj 34, 20. I. 1993., str. 3)

Čvorovac

Oznake: N. Nedić, Extra talijanke, talijanke

Prva slovenska potiraljka


BRAVO! VEDNO DOBER MED A, ...!

(Branko Milovanović, Domenek, 29. VI. 1989.)

Oznake: B. Milovanović, potiraljke, Domenek

Brojka 700

21.03.2017.

Sedamstoti prilog posvećujem brojci 700. Tu brojku dosegnulo je svega šest hrvatskih enigmatskih časopisa: Džepna križaljka, Mini čvor, Skandi čvor, Kvizorama, Kviskoteka i Skandifeniks.



700 dana opsade - Knjiga bh. pisca Željka Ivankovića (Vareš, 1954.) iz 1995.
700 milja od kuće – Pjesma Parnoga valjka s albuma Gradske priče iz 1979.

Jubilarac

Oznake: brojke

Iz Bokijeve riznice (1)


BOŠKO PETROVIĆ (Beograd, 24. srpnja 1936.) – Najznačajnije ime u povijesti srpske enigmatike. Dr. sc., kirurg, anesteziolog, erudit i poliglot. Prvi rad bio mu je rebus objavljen u Pionirskim novinama iz 1949. Surađivao je u Enigmi, Maloj ukrštenici, Razonodi miliona, Iksu, Politikinom mozaiku, Vjesnikovu kvizu, Orbisu, Eureci ... Tijekom više od pedeset godina bavljenja enigmatikom objavio je na desetke križaljaka s velikim bjelinama, opetovne likove grandioznih dimenzija i niz antologijskih premetaljki. Autor je prve slogovne četvorine 5 x 5, četvorine 9 x 9 i četvorine 8 x 8 na francuskome jeziku. Godine 2006. Vladeta Trivunac objavio je djelo „Magični likovi 7 x 11 Boška Petrovića“. Jedan je od utemeljitelja ED „Zagonetka“ iz Beograda. Nositeljem je Zlatne povelje ESS-a za 50-ogodišnje enigmatsko stvaralaštvo. Pseudonim po kojemu je opće poznat jest – BOKI.



(Vjesnikov kviz broj 291, 13. IV. 1983.)

Kolega

Oznake: B. Petrović, Vjesnikov kviz

Malo logike




(Pero Galogaža „Prvih deset svjetskih zagonetačkih prvenstava“, Adamić i Feniks, Rijeka 2002., str. 8)

Oznake: P. Galogaža, logika

Rijetka imena (26) - BELMONDO


Svi znate tko je Jean Paul Belmondo, no znate li da je njegovo prezime istodobno i vlastito ime. Tako se, naime, zove BELMONDO MILIŠA (1962.), glumac, franjevac konventualac, propovjednik, prevoditelj, urednik i kazalištarac.



Marko Mihaljević


Oznake: imena

Iz Bardove enigmatske kuhinje (1)

20.03.2017.

DRAGUTIN KARLO BARBALIĆ (Plavna u Vojvodini, 5. veljače 1923. – Opatija, 22. veljače 1998.) – Jedan od velikana hrvatskoga zagonetaštva i tvorac najviše novotarija. Prvi rad bio mu je kriptogram objavljen u 19. broju zagrebačke Zagonetke od 9. svibnja 1942. Surađivao je u svim časopisima koji su izlazili u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Njegov zagonetački opus odlikovala je nevjerojatna raznolikost radova. Sastavljao je sve: križaljke, rebuse, osmosmjerke, premetaljke, čarobne likove ... Dobitnikom je Goranove zagonetačke nagrade za 1982. Bio je članom bjelovarskoga Čvora i pulske Sirene. Sudjelovao je na više SZJ-ova. Njegov najpoznatiji pseudonim bio je - BARD.


Kolega

(Vjesnikov kviz broj 16, 27. II. 1972.)

Kolega

Oznake: D. Barbalić, Vjesnikov kviz, kaleidogrami

Požutjela enigmatika (3)




(MIle Janković, Čvor križaljka broj 368, 6. II. 1985., str. 2)

Enigmopovjesnik

Oznake: M. Janković, Čvor križaljka, skandinavke

Došlo nam je proljeće


Ranije no obično danas nam je stiglo najljepše godišnje doba – proljeće. Po prvi puta nakon 120 godina prvi dan proljeća je 20. ožujka. Proljeće se vezuje uz staroslavensku božicu Vesnu pa je danas imendan svim ženama s tim imenom.



Proljeće

Sunašce je sinulo,
prirodu probudilo,
proljeće nam donijelo –
čujte djeco to.

Raduju se ptičice,
pjesme složno pjevaju,
potočići žubore,
raduju se, raduju.

Svjetlost bijele bisere
svud okolo prosula,
vedrinom i ljepotom
prirodu obasula.

(Anica Mišetić „Razigrane pčelice“, HKD „Napredak“ podružnica Orašje, 2002., str. 64)

Proljećar

Oznake: pjesništvo

Perkovljevi prijeklopi




(iz knjige Davora Perkova "Čarolija zagonetki", JAM-MARK, Zagreb, 1997., str. 11)

Oznake: D. Perkov, logika

Sretan imendan (11) - JOSIP

19.03.2017.

Danas je blagdan sv. Josipa Marijina zaručnika i Isusova poočima. Bio je iz roda Davidova. Rodio se u Betlehemu oko 90. pr. Kr., a umro je 20. srpnja 18. u Nazarethu. Zaštitnikom je Crkve, očeva, nerođene djece, iseljenika, tesara, radnika, blagajnika, inženjera te Hrvatske, obaju Amerika, Austrije, Kanade, Filipina i velikoga broja gradova.



Ime je izvedeno od hebr. "Yo" (Yahve - Bog) i "yasaf" - povećao je. Jedno je od najčešćih muških imena na svijetu (Josip, Joso, Jose, Josef, Joseph, Jozo, Joža, Jože ...).
Više zagonetača nosi ili je nosilo ime Josip (Budisavljević, Ričko, Dubrović, Bobinac, Biuk, Derenčin, Butina, Kesić, Filipović, Szabo, Mešić ...), Jozo (Boban), Joso (Nedić), Jože (Stabej, Petelin, Hrastnik, Berdon, Kelher, Pauman, Bogataj, Borko, Pungartnik, Šuntner, Žitnik). Svim živim nositelji(ca)ma tih imena želim sretan imendan.

Kalendarko

Oznake: vjera, imena

Nova bjelina sa 6 uzastopnih desetica




(Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 1302, 18. III. 2017., str. 24)

Ovo je prva križaljka sa šest uzastopnih desetica smještenih na početku lika (v. prilog od 14. IX. 2016.)!

Rekorder

Oznake: Kvizorama, N. Nedić, križaljke, bjeline

Boživran 2017.


Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ iz Splita, povodom je 35. obljetnice od utemeljenja, raspisao dopisni natječaj za sastavljače u četiri discipline – križaljka, premetaljka, rebus i čarobni lik.

1.)KRIŽALJKA (skandinavka) 14 x 8 u koju obvezatno treba uvrstiti naziv jedne enigmatske ili logičke zagonetke

2.) PREMETALJKA bez viška ili manjka slova od izraza TRIDESET PET GODINA ENIGMATIKE BOŽIVRANA

3.) REBUS (klasični) u čiju postavku mora biti uvršten jedan broj kombiniran s drugim pojmovima

4.) ČAROBNA ČETVORINA 8 X 8 u koju na bilo kojemu mjestu mora biti uvršten naziv BOŽIVRAN

Svaki sastavljač može poslati najviše tri rada u svakoj od četiriju disciplina. Radovi moraju biti sastavljeni na ijekavici s izvornim pisanjem stranih imena i naziva. Rok za slanje radova je 30. svibnja 2017. Adresa na koju se šalju sastavci je:

EK „Božidar Vranicki“, Vranjički put bb, PP 263, 21 000 Split, a e-pošta:

luka130859@gmail.com

U konkurenciju za naslov pobjednika Boživrana 2017. ulaze samo oni natjecatelji koji radove pošalju u tri ili četiri discipline.

Budući sudionik

Oznake: Boživran

Ivrine ćakule (1)


IVICA RADOVNIKOVIĆ (Split, 12. veljače 1944. – 19. svibnja 2005.) – Zagonetački velemajstor i urednik, svima dobro znani Ivra. Njegov prvi rad bijaše čahura objavljena u osječkomu Rebusu iz 1960. Sastavljao je razne zagonetke, no najdraže mu bijahu premetaljke, rebusi i križaljke. Tvorcem je kriptogramne križaljke. Objavio je više od 10.000 zagonetaka u velikomu broju časopisa (Čvorova izdanja, Vjesnikov kviz, Enigma, Izazov, Feniks ...). Jedan je od utemeljitelja EK „Božidar Vranicki“ iz Splita. Neke je radove potpisivao pseudonimom Dr. Ivo Anković.

Vjenčanica

HAMDO GALIĆ EVA ROCCO
vjenčani, KUPRES

Dok u šumi on stabla obara,
u kuhinji ona majstorije stvara!

(Feniks broj 66, 19. VI. 1977., str. 47)

Kolega

Oznake: I. Radovniković, Feniks, vjenčanice

Nova Kvizorama (5) - broj 1302

18.03.2017.

Novi broj Kvizorame prožet je radovima Vojina Krsmanovića jednoga od velikana bh. enigmatike i suradnika brojnih zagonetačkih časopisa iz BiH, Hrvatske i Srbije kojemu je beogradska Enigma 16. ožujka 1967. objavila prve radove - klin i jednadžbu. Time se Vojin svrstao među rijetke zagonetače s 50 godina "staža". Moje iskrene čestitke cijenjenomu kolegi sa željom da nas još dugo oduševljava svojim umotvorinama.





(Želimir Kušić, Antun Cvitković, Vojin Krsmanović, i Boris Nazansky, Kvizorama broj 1302, str. 1, 19, 12 i 3)

Suradnik

Oznake: Kvizorama, kući, A. Cvitković, V. Krsmanović, B. Nazansky

Neka mjesta zanimljivih naziva u Srbiji


ATENICA, BA, BEOMUŽEVIĆ, BIOC, BLATO, BRLOG, BRNJICA, BRUS, BRZAN, BRZA PALANKA, BUAR, BUDILOVINA, CARINA, CRNA TRAVA, CRNI KAO, CRNČA, CRVENA JABUKA, ČAR, ČESTA, ČEŠLJEVA BARA, ČUČALE, ĆELIJE, ĆULOVINE, ĆUPRIJA, DIĆI. DLJIN, DRAGIDEO, DRAGOVITA, DUBLJE, DUVANIŠTE, DVORIŠTE, DŽEP, DŽEPNICA, ĐINĐUŠA, FIJULJ, GOLA GLAVA, GOLOBOK, GOLOČELO, GOLUBINJE, GORNJI DEJAN, HRTA, IGRIŠTE, IZROK, IZUMNO, JAREBICE, KAONA, KLINCI, KOKOŠICE, KOSTOMLATICA, KUJAVICA, KUPUSINA, LAĆISLED, LISICE, LOJANICA, LOKVA, LUKAVICA, LJUTICE, MAKOVIŠTE, MEĐUREČ, MEHANE, MILINA, MILIVA, MRČE, MUČIBABA, NAKUČANI, NEGRIŠOLI, NEPRIČAVA, NESVRTA, NEVADE, OBRVA, OSIPAONICA, PEČENOG, PETKA, PLOČA, PLOČNIK, POJATE, POLOM, POTREB, POŽEŽENO, PRADA, PRALJA, PUSTOVLAH, RAKOVA BARA, RALJA, RIBARI, ROANDA, RTI, RVATI, SEKICOL, SEMEDRAŽ, SENOKOS, SISEVAC, SKADAR, SKAKAVCI, SKRŽUTI, SKUPLJEN, SOVLJAK, STARAC, STOGAZOVAC, STUPANJ, SUDSKO SELO, SUVO SELO, SVEŠTICA, SVINJIŠTE, ŠARE, ŠARKAMEN, ŠARONJE, ŠETKA, ŠETONJE, ŠEVIŠ, ŠLJIVOVA, ŠLJIVOVIK, ŠPAJ, ŠUME, TAOR, TEČIĆ, TOPLA, TRBUŠAC, TRMBAS, TUĐIN, TURICA, UB, UDOVICE, UGAO, URSULE, VARNA, VENČANE, VETA, VISIBABA, VLAŠKA, VOĆNJAK, VOJNICI, VOJSKA, VRANE, VRAPČE, VRAŽOGRNAC, VRMDŽA, VRTIGLAV, ZASAD, ZLATA, ZLOT, ŽABARE, ŽABARI, ŽELJEVO.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Ivica Primoštenac (1)


IVICA MALJKOVIĆ (Trogir, 20. kolovoza 1947. – Primošten, 10. siječnja 2005.) – Vrhunski hrvatski križaljkaš kojemu je prvi rad bila spajaljka u Čvoru broj 22 iz 1968. Surađivao je u svim Čvorovim izdanjima, Enigmi, Vjesnikovu kvizu, Sfingi, Predahu, Eureci, Izazovu, Kvizorami, Skandifeniksu i Feniksu. Većma je sastavljao križaljke i čarobne likove. Dobitnikom je nagrade „Boris Janković Argus“ za 1980. Poznat je po pseudonimima Ima, Job, Teica, Zonaš, Nepismen i Johnny Malkovich.



(Feniks broj 127, 21. X. 1999., str. 39)

Kolega

Oznake: I. Maljković, Feniks

Novi Feniks (3) - broj 579

17.03.2017.





(Pero Galogaža, Vojin Krsmanović, Aladin Mahmutović, Božidar Šimundža i Stjepan Varaždinac, Feniks broj 579, 16. III. 2017., str. 75, 14, 12 i 5)

Suradnik

Oznake: Feniks, P. Galogaža, V. Krsmanović, A. Mahmutović, B. Šimundža, S. Varaždinac

Hajro Rundžić (1)


HAJRUDIN HODŽIĆ (Glamoč, 22. siječnja 1954.): Pravnik, novinar, zagonetač i urednik. Prvi sastavak, četvorinu 7 x 7, objavio je u Čvor križaljci broj 24 od 20. XI. 1971. Otada je surađivao u svim Čvorovim izdanjima, Enigmi, Vikendu, Eureci, Testu i izdanjima Džokera. Bio je članom uredništva banjolučkoga HiK-a i prvim urednikom sarajevskoga Orbisa. Sudjelovao je na više enigmatskih susreta u Jugoslaviji. Jedan je od organizatora SZJ-a u Sarajevu 1987. Suorganizator je triju enigmatskih susreta na Uni u Bihaću. Danas živi u San Joseu u Kaliforniji (SAD) i surađuje jedino u Feniksu. Radove je često potpisivao pseudonimima HO, Ajax, Rundžić, H. H. i Hajro.



(HiK broj 65, 10. X. 1981., str. 9)

Kolega

Oznake: H. Hodžić, HiK, kriptogramke

Malo, ali slatko (16) - DIJAMANT


To je zahtjevan opetovni (čarobni) lik u čijemu su se sastavljanju rijetki okušali. Njegov drugi naziv je LAMPION.



(Enes Gudić, Čvor križaljka broj 322, 4. I. 1983.)



(Luka Pavičić, Predah broj 11, studeni 2000., str. 39)



(Boris Antonić, Feniks broj 200, 8. VIII. 2002., str. 56)



(Valter Kvalić, Feniks broj 302, 6. VII. 2006.)

Enigmoznalac

Oznake: E. Gudić, L. Pavičić, B. Antonić, V. Kvalić, Feniks, predah, Čvor križaljka

Leksikon zagonetaka (3) - PRVOSLOVKA

16.03.2017.

Stihovna zagonetka kod koje se odgonetka dobiva čitanjem prvih slova ili slogova u svakomu redku. Čita li se samo po jedno slovo tada je slovna, čitaju li se dva ili više slova onda je višeslovna, a ako se čitaju samo prvi slogovi riječ je o slogovnoj prvoslovci. Prvoslovka ima više inačica. Postoji tako slogovna, obrtajna, preskočna, monovokalna, dvoslovna, obostrana, premetajna (AKROSTIHOID), kosa kod koje se čitaju slova po dijagonali, lapidarna, drugoslovna, drugoslovna premetajna, aliteracijska, nepotpuna, dvostihovna, akrostih cijele riječi.

Drugi, i češći naziv za prvoslovku, jest AKROSTIH. Budući da sam o ovoj zagonetki već pisao u rubrici „Malo, ali slatko“ od 9. studenoga 2016., ovoga sam puta izabrao posve nove primjere.

Mrmori more sretno od slobode,
Obalu plavi k'o poljubac vreli,
Jekom se javlja. U dolinu seli
Oblakom blagim prosipljući vode.

Jakost se rađa, oranicom buja,
Hrvatska mati čedo uljuljkava,
Radost se ziba kao meka trava,
Večernja svjetlost tihano leluja.

A ono iznad litica se ruši
Tjerajuć' avet što se šulja kradom,
Srce se pali, kovitlac u duši.

Konac je zlima, prepukla je bol!
Okušaj srećo, kruh, vino i sol,
Jekni još jače i uzavri nadom!

(Milan Taritaš, Hrvatsko slovo broj 876, 3. II. 2012.)

Otišla je zima ljuta,
Žarko sunce jače sja.
Uz potočić pokraj puta
Jedna lasta nebom luta.
A u meni čežnje lete
Kao kad sam – bio dijete!

(Antun Cvitković, Feniks broj 294, 16. III. 2006.)

Ao, spomenik!
Po meni k'o as.
On me iskopa.
Kip samo, eno!
Spi kameno ... o!
Ispao nekom.
Opa, okisnem!
Meko sin pao.
E, samo kopni.
Ni pomak'o se!

(prvoslovka s desetostrukom premetaljkom, Stjepan Omero, Kvizorama broj 986, 26. II. 2011., str. 14)

Kosom oštro, bodro
ozgor okno modro!
Lovornom, pod hvojom,
otr'o oko bojom.
Voćno sočno? Moćno!
Okolo, sonorno,
zvonko zvono zorno ...

(monovokalna, Mladen Pokić, Kvizorama broj 854, 16. VIII. 2008., str. 14)

Krasni gradić, divna plaža,
Ljeska se more na suncu,
Vikendice kao vile
Cakle, blješte na vrhuncu.

(slogovna, Božidar Vrtiprah, Vjesnikov kviz broj 98, 19. XI. 1975.)

Tražimo,
Evo,
Neku riječ,
Imamo gem,
set i meč!

(Zoran Radisavljević, SOZAH u Orahovici, 2006. i Feniks broj 315, 4. I. 2007., str. 47)

Enigmoznalac

Oznake: prvoslovke, A. Cvitković, Feniks, S. Omero, Kvizorama, M. Pokić, B. Vrtiprah, Vjesnikov kviz, Z. Radisavljević

Gliboteka (1)


MATO GLIBO (Mahovljani, 11. kolovoza 1952.) – Jedan od najsvestranijih zagonetača današnjice. Zagonetke objavljuje od 1970. Bio je jedan od urednika banjolučkoga HiK-a. Danas je urednikom Kviskoteke, Stojedinice i Pedesetice. Tvorcem je velikoga broja noviteta (nizalica, zmijokrug, hrvatski pleter, ring-ring, zlatni klon ...). Svoje radove najčešće potpisuje pseudonimima. Neki od njih su Boy, Lovro, Glam, Glorija, Fany. Živi i radi u Zagrebu.



(101 skandi broj 273, 3. III. 2017., str. 21)

Kolega

Oznake: M. Glibo, 101 skandi

Općina Cerna


Nalazi se u Vuovarskoj-srijemskoj županiji između Gradišta i Vinkovaca. Čine ju naselja Cerna i Šiškovci koja su nekoć bila u sastavu općine Županja. Prostire se na površini od 69,26 km2. Broji oko 4.500 stanovnika. Kroz Šiškovce protječe rijeka Biđ, a kroz Cernu Biđ i Berava koji se spajaju u Bosut. Cerna ima čak devet mostova pa je zovu Malom Venecijom. Tradicionalna kulturna priredba u Cerni su „Žetvene svečanosti“ koje se održavaju od 1977.



Osnovna škola Matije Antuna Relkovića u Cerni otvorena je 1764. U Cerni djeluje KUD „Tomislav“ osnovan 1975., NK „Tomislav“ (1925.), udruga građana „Žubor slavonske riječi“ (2006.), SRU „Šaran“, RK „Cerna“, TKD „Sokol“, TK „Buzga“ i DVD, dok u Šiškovcima djeluju NK „Budućnost“ (1966.), KUD „Slavko Janković“ i DVD.

Najpoznatiji Šiškovčanin je teolog fra Josip Blažević, provincijal hrvatskih konventualaca, dok je poznatih Cernjana (Ceranaca) više: slikari Željko Begović, Goran Crnjac, Josip Jemrić, Goran Kalić i Anđelko Mrkonjić, književnici Janja Jozić, Ivica Čičković, Marinko Bošković i Mato Godanj, modni dizajner Matija Čop, prof. dr. sc. na FSB-u u Zagrebu Josip Kasać i prof. dr. sc. na FF-u u Zagrebu Vlatko Previšić.

Susjed

Oznake: zemljopis

Fehimov zagonetni talas (1)

15.03.2017.

FEHIM KUJUNDŽIĆ (Mali Zvornik, 15. veljače 1949. – Zvornik, 9. travnja 1992.): Profesor matematike i legenda bh. zagonetaštva. Prvi sastavak objavio je 1965. u beogradskoj Enigmi. Jedan je od osnivača EK „Simon Racković“ u Zvorniku. Objavio je oko 3.000 zagonetaka surađujući u Čvorovim listovima, Mozaiku, Enigmi, Zagonetki, Eureci, Orbisu, Vjesnikovu kvizu i ZEN-u. Uređivao je enigmatske priloge u školskome časopisu „Galeb“ i u Oslobođenju. Na Radio Zvorniku vodio je i uređivao emisiju „Vesela radio-enigma“. Dio tih zagonetaka uvrstio je 1982. u knjigu „Zagonetni talas“. Dobitnikom je nagrade „Boris Janković Argus“ 1981.



(Vjesnikov kviz broj 112, 2. VI. 1976.)

Kolega

Oznake: F. Kujundžić, Vjesnikov kviz

Feniksove premetajne stotice


Povodom izlaska 100-toga broja riječki enigmatski magazin Feniks raspisao je natječaj za sastavljanje premetaljki na temu STO BROJEVA MAGAZINA FENIKS. Poredak deset najboljih bio je sljedeći:

1.) Antun Cvitković (Karlovac) – SIMFONIJE EKSTRAZABAVNOGA!

2.) Petar Restović (Split) – FINA SVEENIGMATSKA OBZORJA!

3.) Duško Šimpraga (Rijeka) – SABRANI MOZGOVI – JASAN EFEKT!

4.) Ivo Taraš (Kaštel Sućurac) – FANTAZIJO SVEMIRSKOGA NEBA!
5.) Enes Gudić (Bugojno, BiH) – SVJETSKA ENIGMO FINA OBRAZA!
6.) Luka Pavičić (Split) – FIN SI SAJAM ZAGONETKE. BRAVO!
7.) Dušan Kos (Bjelovar) – BRAVO. JAKI GEN, FAMOZNI STE!
8.) Zdravko Žarković (Zadar) – FIN, JASAN K'O GROM. ZABAVITE SE!
9.) Miro Šarić (Split) – NEK' SI MI TRAJNO BEZ GAFOVA – AS!
10.) Milan Miščević (Karlovac) – BAJNO! SVIMA SFERA ZAGONETKI!

Najduhovitijom premetaljkom proglašena je ova: NIJE TA „FIRMA“ K'O BOG ZA SVE NAS! (Ivan Mandir, Zagreb)

(Feniks broj 100, 8. X. 1998., str. 46)

Nesudionik

Oznake: Feniks, Premetaljke, A. Cvitković

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (16) - KRIŽALJKE BEZ POVEZANIH CRNIH POLJA


Vrlo su rijetke, jer ih je teško sastaviti iako se tako ne čini. Donosim vam tri primjera.



(Života Stanković, Čvor križaljka broj 377, 12. VI. 1986., str. 9)



(Jelena Milak, Feniks broj 310, 26. X. 2006., str. 39)



(Mato Glibo, Kviskoteka broj 1131, 14. I. 2017., str. 15)

Rekorder

Oznake: Ž. Stanković, J. Milak, M. Glibo, Čvor križaljka, Feniks, Kviskoteka, križaljke

Eskulapijada (1)

14.03.2017.

ZVONIMIR KURPES (Kalje na Žumberku, 14. listopada 1920. – Sisak, 1. lipnja 2008.) – Primarijus i najveći hrvatski križaljkaš svih vremena. Dobitnik Zlatne križaljke, nagrade „Boris Janković Argus“ i dvostruki prvak Hrvatske u enigmatici. Džepna križaljka, Vjesnikov kviz, Sfinga, Kvizorama, Kviskoteka i Feniks – časopisi su s kojima je najtješnje surađivao. Iako ga svi pamtimo po križaljkama, sastavljao je i male zagonetke i čarobne likove. Potpisivao se s više pseudonima (Hela, Jura, V. Kremzir ...), ali će zauvijek ostati upamćen po jednomu – Eskulap.



(Kviskoteka broj 2, 21. X. 1994., str. 20)

Kolega

Oznake: Z. Kurpes, Kviskoteka

Trinaestice na slovo "Y"


Ovo su natuknice s 13 slova koje imam pohranjene. Znate li koju, dopišite u komentarima. Unaprijed se zahvaljujem.

YACUE DEL NORTE Rijeka na S Dominikanske Republike

YAHIYA DOUMBIA Sen. tenisač rodom iz Malija s 2 poj. turnira (1963.)

YAKUSOKU GEIKO Vježba bacanja u judu pri kojoj se borci dogovaraju o ulogama

YAMIN MUHAMMAD Indon. pjesnik (1903.-62., Indonezija, moja domovina)

YANNICK BELLON Fr. redateljica i montažerka (1924., Marie Annick B., Negdje netko)

YANNICK DALMAS Fr. automobilist s 4 osvojene utrke 24 sata Le Mansa (1961.)

YASMINA KHADRA Pseudonim alž. književnika Mohammeda Moulessehoula (Kabulske lastavice, 1955.)

YASUSHI AKASHI Jap. diplomat, izaslanik UN za područje bivše SFRJ tijekom Domovinskoga rata (1931.)

YASUSHI HIRANO Japanski operni pjevač, bas bariton

YASUYUKI KONNO Jap. nogometaš s 85 rep. nastupa, AP 2011. (1983.)

YAZID MANSOURI Alž. nogometaš sa 67 rep. susreta (1978.)

YEAH YEAH YEAHS Newyorški alter-rock sastav osnovan 2000. (Mosquito)

YEFIM BRONFMAN Am. glasovirač rus. podrijetla, grammyjevac (1958., Salonen)

YEHUDA AMICHAI Žid. pjesnik (1924. – 2000., Sat blagodati)

YELLOW SPRINGS Selo u sred. SAD države Ohio u okrugu Greene

YOANN GOURCUFF Fr. nogometaš s 31. rep. mečem, LP s Milanom 2007. (Y. Miguel G., 1986.)

YOGESHWAR DUTT Ind. hrvač na OI 2012. BR slobodno u kat. do 60 kg (1982.)

YOICHIRO NAMBU Am. fizičar jap. podrijetla, nobelovac 2008. s Kobayashijem i Mashawijem (1921.-2015.)

YOLANDA I LOPOV Film Vincentea Minnellija iz 1945.: Fred Astaire, Lucille Bremer, Frank Morgan

YOLANDE MOREAU Bel. glumica (1953., Zahuktali vlak)

YOON KYUNG-SHIN Južnokorejski rukometaš, 5ZL na AI (1973.)

YORIKO OKAMOTO Jap. tekvondaš, BR na OI i AI (1971.)

YOSEMITE LAKES Mjesto u sred. SAD države Kalifornije u okrugu Madera

YOSHINO KUMANO Nac. park na J jap. otoka Honshua proglašen 1936.

YOTAM HALPERIN Izr. košarkaš, LP s Maccabijem 2004. i 2005. (1984.)

YOUNG THE GIANT Am. alterrock sastav osnovan u Irvineu 2004.; Naziv njegova prvoga albuma iz 2010.

YOUSSEF ZIEDAN Eg. orijentalist i publicist (Azazel, 1958.)

YUGO TRAGEDIJA Djelo prof. dr. sc. političara i ekonomista Šime Đodana (1927.–2007.) iz 1990.

YUHEI TOKUNAGA Jap. nogometaš s 9 rep. susreta (1983.)

YUKI TAKAHASHI Jap. motociklist s 3 GP pobjede (1984.)

YUKO NAKANISHI Jap. plivačica, BR (OI), 2BR (SP) i 2SR na PPI (1981.)

YVES VERHOEVEN Fr. glumac (1961., Tajna)

YVONNE BÖNISCH Njem. judašica, ZL (OI), 2SR na SP i EP (1980.)

YVONNE DE CARLO Am. glumica kan. podrijetla (Peggy Y. Middleton, 1922.-2007., Uzduž i poprijeko) – FE

YVONNE ELLIMAN - Am. glumica i pjevačica (Y. Marianne E., 1951., Love me)

YVONNE VRHOVAC Hrv. romanistica, prof. dr. sc. (Strani jezik u osnovnoj školi)

Trinaestolog

Oznake: slovo "Y", trinaestice

Inačice križaljaka (19) - KRIŽALJKA S OPISNIM DVOJCIMA


Umjesto opisa pod svakim su brojem dana dva pojma što asociraju na odgonetku. Zanimljiva ideja koja, čini mi se, nije ponovljena.



(Alfredo Ivankov, Feniks broj 476, 4. IV. 2013., str. 22)

Enigmoznalac

Oznake: križaljke, A. Ivankov, Feniks

Enigme a la Mollard (1)

13.03.2017.

VLADIMIR KUTNJAK (Čakovec, 10. kolovoza 1954.) – Elektrotehničar po struci, a zagonetač po hobiju i zanimanju. Jedan je od utemeljitelja varaždinskoga VAZAK-a. Njegovo enigmatsko stvaralaštvo odlikuje raznovrsnost i kreativnost. Tvorac je velikoga broja noviteta. Bio je u uredništvu Vjesnikova kviza i Džokerovih izdanja, dok je danas urednik u Kvizorami. Poznat je po pseudonimu Mollard.



(Džoker broj 55, 26. VIII. 1985., str. 12 i 13)

Kolega

Oznake: V. Kutnjak, Džoker

Moj nehotični plagijat


Kada sam ove godine od slova imena i prezimena Mostovoga kandidata za splitskoga gradonačelnika Roberta Pauletića načinio premetaljku PROBAT ĆE I RULET, nisam znao da postah plagijator. A jesam, jer je jednaku premetaljku u Kvizorami broj 761 od 4. studenoga 2006. na str. 16 objavio Boris Nazansky. S križaljkama je to, ipak, znatno teže i rijetko se događa.

Plagijator

Oznake: Premetaljke

Enigmatski časopisi u zagonetkama (23) - EURO HAPPY ENIGMA


Još jedan u nizu enigmatskih listova u izdanju Euro Pressa iz Banje Luke. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je Bojan Božić. Skandinavkama je dodano nekoliko klasičnih križaljčica i osmosmjerki te humor, horoskop i savjeti o ljekovitim biljkama.



Jednadžba riječi

valuta većine zemalja EU + sretan (engl.) + zagonetka = naziv časopisa iz uvoda

Enigmoznalac

Oznake: zagonetački časopisi. jednadžbe

Džepni zagonetač (1)

12.03.2017.

MARIJAN KANCELARIĆ (Baška, 30. rujna 1914. – Zagreb, 4. kolovoza 1987.) - Zagonetač i urednik koji je hrvatsko zagonetaštvo trajno zadužio uređivanjem Džepne križaljke u razdoblju 1953.-1978. Cijeli je svoj radni vijek proveo s enigmatikom. Prve zagonetke objavio je u dječjemu časopisu "Anđeo čuvar" 1929. Surađivao je i u Svijetu, Sfingi i Maloj sfingi. Sa Zagonetkom je surađivao 1945./46., u Problemu 1947./49., a u Ilustriranome je vjesniku 1949./51. vodio enigmatsku rubriku. Rebus je uređivao 1951./53., dok je urednikom Džepne križaljke bio 1953./78. Na koncu bijaše i suradnikom Vjesnikova kviza 1977./87. Njegovim stvarateljstvom dominiraju križaljke i stihovne zagonetke. Radove je potpisivao pseudonimima Bodul, Ra, Arić, Mak, Emka i M. K. Pjesničke i prozne ostvaraje objavljivao je u Anđelu čuvaru, Luči, Hrvatskoj straži i Novinama. U Zagrebu je 1960. objavio zbirku pjesama za djecu "Vjetar priča".

Posjetnica iz Vjesnikova kviza

ZLATKO CESAR

Kolega

Oznake: M. Kancelarić, Džepna križaljka, Vjesnikov kviz, posjetnice

Države svijeta (12) - BAHAMA


Otočna država u Floridskome prolazu smještena istočno od SAD Floride i sjeverno od Kube. Puni naziv joj je Bahamska Zajednica. Čini ju arhipelag s 30 naseljenih, oko 700 nenaseljenih otoka i oko 2.000 školjeva, koji zauzimaju oko 100.000 četvornih milja Atlantskoga oceana. Najveći bahamski otok je Andros. Važniji otoci su New Providence, Grand Bahama, Inagua, Abaco, Eleuthera, San Salvador (otok do kojega je prvo doplovio Kolumbo), Exuma i Cat Island. Ukupne je površine 13.940 km2. Stanovnika je više od 300.000. Glavni grad Bahama je Nassau. Drugi veći gradovi su Freeport-Lucaya, Marsh Harbour, Bailey Town i Dunmore Town.




Bahama je neovisnost proglasila 10. srpnja 1973., no ostala je dijelom Commonwealtha. Taj dan istodobno je i Dan neovisnosti Bahame. Zakonodavnu vlast čini dvodomni parlament sa Senatom i Skupštinskim domom. Naziv himne je „March On, Bahamaland“. Valuta je bahamski dolar koji ima 100 centa. Službeni jezik je engleski. Zemlja je podijeljena na 31 okrug. Glavna gospodarska grana jest turizam. Jedini šport u kojemu je Bahama osvojila olimpijsku kolajnu je atletika. Bahamu je opjevao nekoć iznimno popularan njemački pop-sastav „Boney M“ u pjesmi „Bahama Mama“ koju možete i poslušati.

Boney M - Bahama Mama

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

Podugačak naziv pjesme


Tragajući za riječima od tri slova naišao sam na troslov „K.I.Z.“. To je naziv njemačkoga hiphop sastava iz Berlina. Iako nikada nisam čuo za njega, niti znam ijednu njegovu pjesmu, pregledao sam diskografiju. Tako sam na albumu iz 2005. pronašao pjesmu sa samo dvije riječi u nazivu i sa čak 36 slova! Naziv pjesme glasi: „Das RapDeutschlandKettensägenMassaker“. Kolega Gogoo sigurno će znati prevesti ovu čudnovatu kombinaciju!

Zanimljivko

Oznake: glazba

Nova Kvizorama (4) - broj 1301

11.03.2017.





(Kvizorama broj 1301, 11. III. 2012., str. 1, 41 i 19)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

Strano ime i prezime za jezik polomiti


JORGE JESUS (J. Fernando Pinheiro de J., 1954.) portugalski je nogometni trener. Njegovo ime i prezime izgovara se otprilike ovako: ŽORŽ(E) ŽEŽUŠ! Tih 9-10 slova sadrži čak 4 slova "Ž" i jedno "Š". Ponekada mi je zbilja žao športskih novinara!



Zanimljivko

Oznake: imena, Prezimena

Dopuđini umotvori (1)


VELJKO DOPUĐA (Bihać, 13. lipnja 1939.) - Vrhunski sastavljač križaljaka i opetovnih likova. Objavio je više od 10.000 raznih zagonetaka. Neke od njih predstavit ću u njegovoj nizanki.



(Vjesnikov kviz broj 424, 23. III. 1988., str. 23)

Kolega

Oznake: V. Dopuđa, Vjesnikov kviz, križaljke

3. Feniksov kup

10.03.2017.

Odvijao se tijekom 1998. u sedam kola i završnici. Poredak 16-ero najboljih bio je ovakav:

1.) Miodrag Vučković (Rijeka)
2.) Jovan Nedić (Beli Manastir)
3.) Antun Cvitković (Karlović)

4.) Ana-Marija Cvitković (Karlovac, 5.) Leon Erjavac (Osijek), 6.) Milan Miščević (Karlovac), 7.) Jože Berdon (Vodice, Slovenija), 8.) Tomislav Rebrović (Karlovac), 9.) Luka Pavičić (Split), 10.) Milena Marčec (Crikvenica), 11.) Mirijana Džinić (Rijeka), 12.) Milka Nekić (Rijeka), 13.) Srđan Butorović (Rijeka), 14.) Milovan Kirinčić (Malinska), 15.) Marijan Cindrić (Rijeka) i 16.) Vinko Karmelić (Supetar)



Sudionik

Oznake: Feniksov kup, M. Vučković

Dobre enigme (1)


DRAGAN DOBRA (Bihać, 10 svibnja 1925. – Zagreb, 15. lipnja 2011.) – Zagonetaštvom se aktivno počeo baviti tek po umirovljenju. Sastavljao je sve vrste zagonetaka, ali je najviše pridonio popularizaciji zbrajaljke.



(Feniks broj 11, 11. V. 1995., str. 46)

Kolega

Oznake: D. Dobra, Feniks

Čudnovata prezimena (3) - GAĆE


Što su gaće vjerojatno svi znate. Ali, netko se i tako preziva. To prezime, primjerice, nosi hrvatska rukometna reprezentativka Anita Gaće (1983.).



Zanimljivko

Oznake: Prezimena

Leksikon zagonetaka (2) - ABECEDKA

09.03.2017.

Križaljkaški novitet Jovana Nedića kod kojega se vodoravno riječi upisuju uobičajeno, dok se okomito nižu abecedno poredana slova.



(Jovan Nedić, Čvor križaljka broj 457, 6. VII. 1988.)

Jednak naziv uporabio je i Nedjeljko Nedić za svoju inačicu šifromanke kod koje je svaki pojedini broj istodobno i redni broj nekoga od slova abecede, pa se tako pod brojem 1 redovito upisuje slovo „A“ i tako redom.



(Nedjeljko Nedić, Kviskoteka ljeto 1999.)

Enigmoznalac

Oznake: J. Nedić, Čvor križaljka, N. Nedić, Kviskoteka, križaljke, šifromanke

Čop.Stop (1)


ZLATAN ČOP (Sisak, 6. travnja 1905. – Zagreb, 26. studenoga 1977.) – Zagonetao je skoro punih pedeset godina objavivši oko 5.000 zagonetaka. Većma su to zagonetke u stihu te ine male zagonetke. Nosio je naslov zagonetačkoga velemajstora.

Zemljopisna premetaljka iz Čvora

ZLA IMOTSKA DRAGANA

Književna premetaljka iz Enigme

RAME UZ RAME

(iz knjige „Svet anagrama“ Zorana Radisavljevića, Divit, Beograd 2004., str. 29 i 32)

Kolega

Oznake: Z. Čop, Premetaljke

Devet novih kemijskih počela

08.03.2017.

U mojemu Rječniku dvoslova iz 2014. među inim su navedeni dvoslovni znakovi za 109 kemijskih elemenata. Devet posljednjih, s rednim brojevima od 110 do 119, nema jer su nosili probna imena s troslovnim simbolima. U međuvremenu šest od njih devet dobilo je zvanične nazive, dok su za preostala tri označena zvjezdicom njihovi otkrivači predložili prave nazive koji će vjerojatno biti i prihvaćeni. Čini mi se zanimljivim priložiti vam njihove nove i prijašnje nazive te simbole.

- redni broj 110 – DARMŠTATIJ, znak Ds (raniji naziv ununilij)

- redni broj 111 – RENTGENIJ, znak Rg (prijejašnji naziv unununij)

- redni broj 112 – KOPERNICIJ, znak Cn (prije ununbij)

- redni broj 113 – NIHONIJ, znak Nh (prije ununtrij)*

- redni broj 114 – FLEROVIJ, znak Fl (ranije ununkvadij)

- redni broj 115 – MOSKOVIJ, znak Mc (ununpentij)

- redni broj 116 – LIVERMORIJ, znak Lv (ununheksij)

- redni broj 117 – TENNESSIN, znak Ts (ununseptij)*

- redni broj 118 – OGANESON, znak Og (prije ununoktij)*

Rječničar

Oznake: znanost

Čestitka za Dan žena


Poštovane Dame!



Neka vam je svima, ma gdje bile i štogod radile, sretan i ponosan vaš dan – 8. ožujka, Međunarodni dan žena.



(MIroslav Ligutić, Vjesnikov kviz broj 421, 2. III. 1988., str. 2)

Čestitar

Oznake: praznici, čestitke

Nekoliko izreka o ženama


- Žena može sačuvati samo onu tajnu koju ne zna! (pučka)

- Što nećeš reći majci, reći češ ženi! (albanska)

- Žene su kao kolač, sladak je dok ga ne pojedeš!

- Ženskoj želji, nebeskoj visini i morskoj širini kraja nema! (pučka)

- Žena je nuždno zlo bez koga se ne može!

- Žena može ni od čega načiniti tri stvari: šešir, salatu i svađu! (Sacha Guitry)

- Žena je gospodar svijeta, ali i rob svojih želja!

- Žena je zbunjena kad se od nje traži previše, a smrtno uvrijeđena ako se traži premalo! (Neda Arnerić)

- Žena je nesreća, ali neka nijedan dom ne bude bez nje! (perzijska)

- Žena nije ljubavnica, nego prijateljica i suputnica u životu i mi se moramo unaprijed naviknuti na misao da ćemo ju voljeti i kad postane starica! (Bruno Bjelinski)

Izbornik

Oznake: aforizmi

Čarobnjak Boris (1)


BORIS ANTONIĆ (Osijek, 3. listopada 1938.) – Umirovljeni profesor pedagogije i naš zagonetački doajen. Vrhunski sastavljač čarobnih četvorina i inih opetovnih likova, koji je jednako uspješan u križaljkotvorstvu te zagonetačkoj teoriji. Neki njegovi dosezi još uvijek nisu nadmašeni.



(Kvizorama broj 1067, 15. IX. 2012., str. 12)

Kolega

Oznake: B. Antonić, Kvizorama

Plehanska skandica


Župa Plehan kraj Dervente u svibnju je 2002. objavila probni broj vlastitoga župnoga lista. Skandinavku iz toga časopisa donosim u presliku.



Sastavljač

Oznake: nezagonetački časopisi

Sastanak u Osijeku

07.03.2017.

Predstavnici Mirovne grupe "Oaza" iz Beloga Manastira i nekolicina članova osječkoga ZAKOS-a, suorganizatori XXXIII. SOZAH-a, u subotu su, 4. ožujka, u Osijeku održali prvi zajednički sastanak. Rasprava se vodila o organizacijskim zadaćama vezanim za najveći ovogodišnji skup hrvatskih zagonetača.
Jedan od najvažnijih zaključaka vezan je za zagonetački dio XXXIII. SOZAH-a. Naime, odlučeno je da će se održati i prednatjecanje, ali se ti rezultati ne će pribrajati onima na zagonetačkome dijelu SOZAH-a kao što je bilo protekle dvije godine. Zaključeno je također da pripreme teku prema planu te da se sljedeći sastanak može očekivati početkom svibnja.
Sastanku su nazočili Vesna i Jovan Nedić, Boris Antonić, Josip i Fran Dubrović, Ilija Ozdanovac, Tunjo Džijan, Željko Jozić, Alan Marinić i Nedjeljko Nedić.

Sudionik

Oznake: SOZAH

NOLIT-ov leksikončić




Bibliotekarski leksikon (NOLIT, Beograd, 1984.), kojemu su autori Vladimir Jokanović, Fahrudin Kalender, Emil Popović i Miloš Stojanović, nabavio sam za vrijeme studija u Beogradu. Maloga je formata i s malo natuknica pa ga rijetko prelistavam.

Rječničar

Oznake: Rječnici

Brankovi konaci (1)


BRANKO POLIĆ (Uzovnica kod Ljubovije, 1. studenoga 1942.- Valjevo, 5. kolovoza 2010.) - Ekonomist po struci, a zagonetač i enigmatski dužnosnik po hobiju. Jedan od velikana srpske enigmatike. U njegovu stvaralaštvu pretežu križaljke i opetovni likovi, iako je objavljivao i razne druge zagonetke.

Premetaljka

LAZA ĆE TO VREDNO STOPITI

(I. SES, Niška Banja, 2005. i Miroslav Lazarević i Jovan Vuković "Leksikon srpskih enigmata", Alma, Beograd 2007., str. 227)

Kolega

Oznake: B. Polić, Premetaljke, SES

Posmrtno objavljeno Aurelovo djelo

06.03.2017.

U studenomu 2015. nakladnička kuća "Semafora" iz Zagreba objavila je drugu zbirku aforizama velikana hrvatskoga zagonetaštva Zlatka Stipaničića Aurela pod nazivom "Tata za pametne".



Djelo je priredila Aurelova kći, književnica, novinarka, urednica i nakladnica Silvija Šesto. Nabavite li ju, zažaliti nećete. S Aurelovim aforizmima družit ćemo se još mnogo puta. Za ovaj put evo samo jednoga:

Kad bih znao odgovore postavio bih sva pitanja koja me more!

Aforist

Oznake: Z. Stipaničić, aforizmi, publicistika

Nova bjelina 9 x 8 (8 x 9)


U prilogu od 18. listopada 2016. predstavih jedinu bjelinu 9 x 8 objavljenu u nekom od hrvatskih enigmatskih časopisa, čiji je autor Marko Mihaljević. U jubilarnome 1300. broju Kvizorame objavljena je druga križaljka s bjelinom od 72 polja. Već je prikazana na blogu TIO Slavka Bovana, a evo je danas i na DUE.





(Nedjeljko Nedić, Kvizorama broj 1300, 4. III. 2017., str. 46 i 47)

Oznake: N. Nedić, Kvizorama, križaljke, bjeline

Brankove zganke (1)


Branko MIlovanović (Crnjelovo kod Bijeljine, 31. srpnja 1947.) - Jedan od najsvestranijih sastavljača na prostorima bivše Jugoslavije. Zagonetač, novinar, urednik i publicist. Tvorac je više noviteta i autor niza zagonetačkih rekorda i knjiga. Bio je u članstvu ZD "Čvor" iz Bjelovara, EK "Beograd", UE "Vuk Karadžić" Beograd, UD "Domen" iz Trebnja, a sada je članom EK "Kikinda". Živi u Ljubljani.

Osmosmjerka s riječima od deset slova



(Beokviz broj 26, ljeto 2004. i Vesnik Enigmatskoga kluba Nova zagonetka broj 32, siječnja 2013., str. 38)

Kolega

Oznake: B. Milovanović, Beokviz, osmosmjerke

Požutjela enigmatika (2)

05.03.2017.



(Stanko Šarac, ZEN broj 6, 1. XII. 1984., str. 24)

Enigmopovjesnik

Oznake: S. Šarac, zen, kriptogramke

Premetaljka iz Umorstava u Midsomeru


U Jednoj od novih epizoda popularne britanske televizijske nizanke "Umorstva u Midsomeru", emitirane na HTV-u u petak, 3. ožujka, inspektor Barnaby riješio je slučaj triju umorstava zahvaljujući točnoj odgonetki krnje premetaljke (- I) koja je u prijevodu na hrvatski glasila: I NERED HITNO KAJTE! Odgonetka joj je KATHERININO DIJETE. K tomu, Barnaby se mučio i s križaljkom, koju je na koncu riješila supruga mu Joyce.

Gledatelj

Oznake: film, Premetaljke

Boživranac (1)


Božidar Vranicki (Split, 25. prosinca 1903. - 10. prosinca 1980.) - Legendarni Boživran sa zagonetkama se družio više od 60 godina. Sastavljao je bezmalo sve, no najveći doprinos pružio je na polju anagramistike.

Slovni rebus (6 - 3)

li

fraza: 2 - 2 - 5

(Zagonetka, Osijek 1954.)

Enigmopovjesnik

Oznake: B. Vranicki, rebusi, zagonetka

Nova Kvizorama (3) - broj 1300

04.03.2017.

Jubilarni 1300.-ti broj zagrebačke Kvizorame ugledao je svjetlo dana u subotu, 4. ožujka 2017. Time se hrvatska enigmatska prva dama približila rekorderki Džepnoj križaljci na svega 20 brojeva razlike.



Prvi broj Kvizorame izašao je 28. prosinca 1991. pa joj je do jubilarca trebalo punih 25 godina, 2 mjeseca i 7 dana. Jubilarna Kvizorama protkana je nizom izvrsnih zagonetaka splitskoga zagonetača Miroslava Ligutića, koji upravo 4. ožujka slavi 80. rođendan. Njemu sam posve zasluženo posvetio današnju rubriku „Poznati zagonetači“.



(Miroslav Ligutić, Ratimir Ružić i Ivan Hrgović, Kvizorama broj 1300, 4. III. 2017., str. 14, 40 i 17)

U ime svih pratitelja bloga „DUE“ i u svoje osobno ime uredništvu, suradnicima i čitateljima Kvizorame čestitam ovaj veliki jubilej.

Potiraljka uz jubilej

KARIZMA KVIZORAME TRAJE VEĆ TISUĆU TRISTO BROJEVA!

(Miroslav Ligutić, Kvizorama broj 1300, 4. III. 2017., str. 35)

Suradnik

Oznake: Kvizorama

Poznati zagonetači (39) - MIROSLAV LIGUTIĆ


MIROSLAV LIGUTIĆ

(Split, 4. ožujka 1937.)

Umirovljeni službenik kojemu je prvi objavljeni rad bila palindromna rečenica u osječkomu Rebusu. Sve do osnutka EK „Božidar Vranicki“ u Splitu 1982. objavljivao je rijetko, da bi otada surađivao u Slobodnoj Dalmaciji, Predahu, Gropu, Izazovu, Orbisu, Križaljkama ZG revije ... Najplodonosniju je suradnju, ipak, ostvario u Kvizorami i Feniksu.



( Predah broj 4, travnja 2000., str. 57)

Potirajna čahura

MATO CRKVENAC: IZLAZ IZ EKONOMSKE KRIZE!

(Kvizorama broj 581, 2003., str. 35 i Alojz Buljan „Kombinatorika u ihgrama riječi“, MH Novska, Novska 2003., str. 262)

Višestruki premetajni izraz

OD STRATEGIJA svih najbolja je: DRAGA TIJESTO izbaciti, zatim ne DIRAT' JASTOGE, a da ne doživiš TRAGEDIJA STO samo STOGA TAR JEDI.

(Feniks broj 248, 10. V. 2004.)

U njegovu stvaralačkome opusu prevladavaju premetaljke, potiraljke i opetovni likovi.



(Kvizorama broj 735, 6. V. 2006., str. 12)

Zagonetački doajen u premetaljci

MEŠTAR SLOVNIKA

(Kvizorama broj 919, 14. XI. 2009., str. 3)

Sjedište Vlade (premetaljka)

DIV – SABORNIK

Indirekt (fraza: 1 – 2 – 3)

Nismo za to znali niti mi, ...

Slogovni palindromni indirekt (fraza: 4)

Za dobar (riblji) roštilj potrebno je dosta ...

Računska zagonetka

1 2 3 4 5 6 7 8 9 = 1300

Na lijevu stranu jednadžbe umetnite samo znakove zbrajanja, odnosno oduzimanja, ali tako da na desnoj strani doista dobijete jubilarni broj Kvizorame!

(Kvizorama broj 1300, 4. III. 2017., str, 3, 18, 31 i 39)

Pet potiraljki

TOMISLAV MUŽEK, OPERNI PRVAK SPLIT, POŽURITE!

(Kvizorama broj 629, 24. IV. 2004., str. 35)

JEDAN : PET! BRITKA POBJEDA GORDOG ALBIONA!

(Kvizorama broj 913, 3. X. 2009., str. 35)

I PRETVORBA I PRIVATIZACIJA BEZ PUKA!

(Kvizorama broj 918, 7. XI. 2009., str. 35)

ZAR NE?! LJUDI KOJI IMAJU ŽELE SEBI JOŠ I VIŠE; BOLESNI SI ŽELE SAMO LIJEK I ...!

(Kvizorama broj 1004, 2. VII. 2011.,str. 35)

KOCKARI, PIJANICE, NOĆOBDIJE ... NISU ONI BEDAKI!

(Kvizorama broj 1157, 7. VI. 2014.)

Radove najčešće potpisuje s pseudonimom Liga. Redovitim je sudionikom Kvizoraminih godišnjih natječaja.



(Kvizorama broj 700, 3. IX. 2005., str. 40)



(Kvizorama broj 1300, 4. III. 2017., str. 39)

Enigmopovjesnik

Oznake: M. Ligutić, Kvizorama, Feniks, Premetaljke, indirekti, potiraljke

Bilankovština (1)


Željko Bilankov (Split, 7. ožujka 1955.) zagoneta već 46 godina. Objavio je oko 6.000 radova od kojih su većina križaljke. Njegovu nizanku i započinjem križaljkom.



(Najskandi broj 27, 7. XII. 1985.)

Kolega

Oznake: Ž. Bilankov, Najskandi, skandinavke

Slovo o blagdanu




Sluga Božji otac Ante Antić (Šepurine na otoku Prviću, 16. travnja 1893. – Zagreb, 4. ožujka 1965.) – Franjevac koji je djelovao u Zagrebu i Makarskoj, poznat po karitativnome radu, ljubavi prema bližnjima i ispovijedanju. Za svećenika je zaređen u Šibeniku 29. srpnja 1917. Pokopan je na Mirogoju, ali su njegovi posmrtni ostatci kasnije preneseni u kriptu ckrve Gospe Lurdske u Zagrebu. Proces njegove kanonizacije otvoren je 1984. Časnim slugom Božjim proglašen je 5. svibnja 2015.

Kalendarko

Oznake: vjera

Čudnovat četveroslov


Najpopularniji južnokorejski boy-band, utemeljen 2003., zove se „DBSK“ (pokrata imena Dong, Bang, Shin i Ki). Od 2009. to je duet u sastavz U-Know Yunhe i Max Chingmin. Spominjem ga zbog toga što se na kineskome tržištu javljaju pod nazivom „TVXQ" (Tong Vfang Xien QI), dok se u Japanu zovu „Tohoshinki“. Dakle, taj sastav ima čak tri naziva.



Zanimljivko


Oznake: Četveroslovi

Enigmatski časopisi koje kupujem

03.03.2017.

Enigmatske časopise kupujem od 1974. Prvi list koji sam kupio u životu bio je bjelovarski „Mini čvor“. Kasnije su redom došli „Vjesnikov kviz“, „Skandi čvor“, „Razbibriga“, „Čvor križaljka“, „Džoker“, „Džepni džoker“, „Džokerova razonoda“, „Sfinga“, „Orbis“ i brojni drugi časopisi.
Raspadom Jugoslavije na red su došli „Kvizorama“, „Izazov“, „Križaljka kviz“, „50 skandi“, „101 skandi“, „Kviskoteka“, „Feniks“, „Skandifeniks“, „Superfeniks“, „Superskandifeniks“, „Skandisezam“. Danas redovito kupujem posljednjih osam enigmatskih časopisa i Kvizoramu. A koje časopise kupujete vi?

Kupac

Oznake: zagonetački časopisi

Novi Feniks (2) - broj 578






Suradnik

Oznake: Feniks

Baranja i Dardaneli (1)


Mladen Đurđević (Branjin Vrh, 5. siječnja 1944. – Darda, 30. listopada 2004.) bio je vrhunski hrvatski križaljkaš. Sastavljao je i čarobne likove. Objavio je više tisuća zagonetaka dostatnih za nekoliko monografija.



(Feniks broj 231, 16. X. 2003., str. 46)

Kolega

Oznake: M. Đurđević, Feniks, križaljke

Zagonetna poezija (8) - GORDANA JOVANOVIĆ ŠARIĆ

02.03.2017.

Prosvjetna pedagoginja, pjesnikinja i zagonetačica iz Šimanovaca, rođena u Subotištu 20. siječnja 1949. Pored više stihozbirki objavila je i tri zbirke zagonetaka: „Igra reči“ (2002.), „Đačke zagonetke“ (2008.) i „Anagramisani helenizam“ (2016.). Ne dvojim da ćete sa zadovoljstvom čitati njezine stihove.

Ksena enigmata

Tek četiri pune ima
unučica moja Ksena,
a igra se brojevima,
ta joj igra omiljena.
Brojevima kad barata
ovaj mali enigmata,
nervira se, muči, znoji,
jer tek do deset zna da broji.
Razlike uočava
kad zadatke rešava,
savladala razne finte
da prođe kroz lavirinte.
Tek se uči tom zanatu,
čuće se za tog enigmatu.

(iz knjige „Čarobna bašta“, BeoSing, Beograd 2014., str. 61)

Čahura

Cirkuski zabavljač
baš je pravi vrag,
od nas krije sport
koji mu je drag.

Dvije učahurene premetaljke

U ispitivanju javnosti
izjasnilo se više od pola,
da se ne proizvode
bombe i borna kola.

Ovo je daleko od svakog vica,
u nemačkoj pokrajini živi jedna ptica.

Učahurena obrtaljka

Za enigmate čudo nije
što se afrička zemlja krije
u glavnom gradu Kolumbije.

Dvije premetaljke

Zmija ova kad je ljuta
može ribu da proguta.

Svako me piće i pesma usreći,
od sve moje BRAĆE bekrija sam veći.

(iz knjige „Igra reči“, 2002. i Leksikona srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića, Alma, Beograd 2007., str. 287)

Premetaljka

JAZAK, REMETA
i drugi manastiri
na Fruškoj gori,
baš su mesta sveta
gde se čovek smiri –
ta svetica mudro zbori.

(s Vladimirom Šarićem, „Tupljenje i oštrenje“, 5. IX. 2016.)

Uvodna pesma (premetaljka)

Od stihova i od slova
FIN SAG tkam,
od malo blaga što imam.
Skromnog znanja samo plam.
Postavljam u zlatni ram
radoznali anagram.
Zagonetke ja ti dam,
odgonetke nađi sam.

Mit o božanskoj dojilji (premetaljka)

Koza JE TA MALA Zevsa dojila
kad ga je majka ostavila.
Tiha, boginja sreće i milja,
dobila na dar „rog izobilja“
koji se punio hranom i pićem
i sećanjem na ovo čudno biće.
Koža junakinje ovog mita
dala je besmrtnost Zevsovog štita.
Iz zahvalnosti vrhovni bog
na nebu čuva zvezdani rog.

Mit o trojanskom junaku (premetaljka)

Nije SPOREDAN lik iz mita
Laodamije i Zevsa sin,
njegova je sudbina osobita
posebno njegov smeli čin,
kada je snažan i odvažan,
Ajantu štit istrgnuo.
Ožalio je Zevs voljenog sina,
nije se zbila bolja sudbina:
braneći Hektora, platio je glavom,
a sahranjen je ovenčan slavom.

(iz knjige „Anagramisani helenizam“, BeoSing, Beograd 2016., str. 6, 11 i 70)

Oznake: G. J. Šarić, stihovne zagonetke

Aurelove enigme (1)


Zlatko Stipaničić Aurel (Zagreb, 27. prosinca 1935. – 14. ožujka 2009.) jedan je od velikana hrvatskoga zagonetaštva. Objavio je na tisuće raznih zagonetaka. Njegov opus uistinu je impozantan.



(ZEZ broj 1, 10. VII. 1983., str. 4)

Kolega

Oznake: Z. Stipuničić, ZEZ

Brojka 1300


Stranim turistima u Crnoj Gori brzoglasni broj 1300 služi za dobivanje potrebnih informacija o toj zemlji. Ova se brojka također nalazi i u nazivima dvaju kola: Fiata 1300, proizvođenoga 1961.-67., i Zastave 1300, popularnoga Tristaća, kojega je kragujevačka Crvena zastava proizvodila 1961.-79. K tomu, publicist Radovan Maričić 2009. je godine objavio knjigu pod nazivom „1300 planova Hrvatskoga Jadrana“.

Zanimljivko

Oznake: brojke

Zagonetni aforizmi (11) - MATE IVANDIĆ

01.03.2017.

- Lijenčina je čovjek kojemu je riječ „radio“ puno draža kao imenica, nego kao glagol!
- Danas je normalno da ništa nije normalno!
- Moralni patuljci pate od kompleksa života na visokoj nozi!
- Zadovoljstvo je stavljati jaram na tuđa leđa!
- Trbuh političara i leđa magarca rijetko su prazni!
- Samo pametni mogu poludjeti!
- Sole mi pamet, a meni skače šećer!
- Ruganje je mišljenje o samom sebi upućeno na pogrešnu adresu!
- Čovjek opijen vlašću ne može se otrijezniti!
- Da se plaća porez na glupost, većina bi nosila gaće na štapu!
- Stražnjica i jezik često govore istim jezikom!
- Za održati brak treba puno toga izdržati!
- Život je škola u kojoj je osmrtnica diploma!
- Obećana smo zemlja. Samo ne znam kome!
- Ljudi bez duše ne mogu biti duhoviti!

(Mate Ivandić „Globalno zatupljenje“, Andromeda, Rijeka, 2002.)

Oznake: aforizmi, M. Ivandić

Čista srijeda


Rimokatolici bi obvezatno trebali postiti i nemrsiti tri puta godišnje: na Čistu srijedu, na Veliki petak i na Badnjak. Kako je Uskrs ove godine 16. travnja, Čista srijeda (Pepelnica) je danas, 1. ožujka. Pepelnicom se zove stoga što vjernike tijekom Svete mise posipaju pepelom. Čista srijeda prvim je danom Korizme.

Kalendarko

Oznake: vjera

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.