www.reliablecounter.com
Click here Države svijeta (10) - AUSTRIJA - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Države svijeta (10) - AUSTRIJA

08.02.2017.

Austrija je srednjoeuropska država neovisna od 27. srpnja 1955. Površine je 83.872 km2. Broji oko 9 milijuna stanovnika. Okružuje ju osam susjednih zemalja: Lihtenštajn, Italija, Njemačka, Češka, Slovačka, Madžarska, Švicarska i Slovenija. Podijeljena je na 9 saveznih zemalja – Štajerska, Koruška, Gradišće, Donja i Gornja Austrija, Tirol, Salzburg, Vorarlberg i Beč. Glavni i najveći grad jest Beč, dok su ostali veći gradovi Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt. Najveća rijeka je Dunav, a najviši vrh Grossglockner (3.798 m). Važnije rijeke su još Inn, Mura i Drava.

Austrija je članicom Europske unije pa joj je valuta euro koji ima 100 centa. Službeni jezik je njemački ali s dvama dijalektima – bavarsko-austrijskim i alemanskim. U Gradišću se govori još hrvatskim, madžarskim i romskim jezikom, dok se u Koruškoj govori slovenski.




U Austriji je 6 nacionalnih parkova – Hohe Tauern, Neusidler See – Seewinkel, Thayatal, Kalkalpen, Gesäuse i Donau-Auen. Svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini pripadaju stari dio Salzburga, dvorac Schönbrunn s vrtom, željeznička pruga Semmeringbahn, stari dio Graza, Wachau u Donjoj Austriji, stari dio Beča i NP Neusiedler See te naseobine sojenica oko Alpa koje dijeli s Francuskom, Austrijom, Švicarskom i Slovenijom.

U svijetu Austrija je najpoznatija po zimskome turizmu, skijanju i skijaškim skokovima. Kitzbühel, Schladming, St. Anton, Bischofshofen i Sölden – znana su zimska središta. Innsbruck je, pak, dva puta (1964. i 1976.) bio domaćinom ZOI.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.