NBA Twilight Zone

ponedjeljak, 23.08.2010.

40 MINUTES OF TRUTH - PREVIEW: Croatia vs U.S.A. (28th August 2010, 19.00 CET)



ONE FOR THE HISTORY - 1992 BARCELONA OLYMPIC FINAL BETWEEN CROATIA AND USA



HISTORY OF THE MATCH-UP: USA leads the series 3-0


1992 OLYMPIC GAMES IN BARCELONA, GROUP: Croatia 70, U.S.A.103
SHORT RESUME: with all eyes on the match-up of the future Chicago Bulls teammates Kukoc vs Pippen, Nets SG Drazen Petrovic was up to the task as expected and proved that he is already one of the NBA's elite players.

1992 OLYMPIC GAMES IN BARCELONA, FINAL: Croatia 85, U.S.A. 117
SHORT RESUME: Croatia opened the game as best it could with C Franjo Arapovic dunking one down on a fastbreak and gaining historical 26:25 lead for Croatia. But Barkley scored the three-pointer on the next possetion and the rest is history.

1996 OLYMPIC GAMES IN ATLANTA, GROUP: Croatia 71, U.S.A, 102
SHORT RESUME: talented Croatia guards Mulaomerovic and Rimac have been left undrafted in 1996 NBA Draft and were eager to prove themselves against The Dream Team III. With both Kukoc and Radja performing below their NBA level Raptors C Zan Tabak picked up a slack and scored 19 points (on 8-13 from the field, 7 rebounds).



2010 EXIBITION RECORDS

- Croatia N/A (losses coming from Lithuania, Greece and Russia)

- USA 3-0



PROPABLE STARTERS


CROATIA

PG Roko Ukic, Fenerbahce Ulker

SG Zoran Planinic, CSKA Moscow

SF Marko Tomas, Fenerbahce Ulker

PF Ante Tomic, Real Madric

C Luka Zoric, BC Zagreb


USA

PG Chauncey Billups, Denver Nuggets

SG Derrick Rose, Chicago Bulls

SF Kevin Durant, Oklahoma Thunder

PF Lamar Odom, L.A. Lakers

C Tyson Chandler, Charlotte Bobcats



SHORT PREVIEW

In order to keep it close Croatia should play the best game it can at the moment given the injuries of it's backcourt players over the summer (Ukic, Kus, Planinic). If the Croatia sticks up to the game plan, score open shots and attack the offensive boards effectively it's starting unit could stay close.

However performance of Croatian bench reinforcements (Popovic, Bogdanovic, Peric, Loncar, Banic, Andric) will determine if this game will become just a regular or a blow out loss.

In the best case scenario this game could stay close until the last couple of minutes but this is when Mike Krzyzewski's Hall of Fame type experience takes over Joke Vrankovic's limited Euroleague experience with Cibona.

In any case this game should be just a formality for Team USA if it 's players give their best on the floor. Croatia NT should save the strenght for the next important games in the group (vs Brasil and Slovenia) while trying not to embarass itself in front of the global audience.



KEYS TO WIN THE GAME


CROATIA

1 - slow down the tempo either with hitting shots or not commiting turnovers
2 - attack the offensive boards being aware that Chandler is only true center out there
3 - install the zone defense to protect the basket from "pick and role" schemes


USA

1 - apply defensive pressure in massive extent in order to create easy transition baskets
2 - protect the basket from the easy drives and prevent offensive rebounding
3 - exploit favorable match-ups, especially try to have a big night from Kevin Durant


Marjan Crnogaj is editor-in-chief of Nba.blog.hr & CroHoops.com.
He can be reached at marjan.crnogaj@gmail.com








23.08.2010. u 23:06 • 0 KomentaraPrint#

petak, 20.08.2010.

"THE DECISION"



LBJ MAKES HIS LIFETIME DECISION: MIAMI HEAT


Dogodilo se. NBA liga već godinama, pa možda i desetljećima nije vidjela ovakav razmještaj snaga. Zadnjih mjeseci na „to“ se gledalo kao na neki realan, ali opet nedostižan rasplet. Ipak, stari lisac Pat Riley po tko zna koji put pokazao se kao majstor svog zanata.

Kao GM Miami Heata, najprije je uspio u organizaciju dovesti Chrisa Bosha – trenutno možda i najbolju „četvorku“ u ligi. Istog dana, Dwyane Wade, sada već legenda Miamija, odlučio je ostati u klubu i već je tada bilo jasno da će Heat sljedeće sezone igrati važnu ulogu na Istoku.


ODLUKA

No, čekalo se još nešto, ili bolje rečeno, još nekoga. LeBron James, najveća zvijezda ovogodišnjeg prijelaznog roka, još nije objavio odluku o svom budućem klubu.

Koliko je cijela ta situacija oko LeBrona bila napeta, najbolje govori podatak da je sam James odlučio svoju odluku objaviti uživo na američkoj televiziji ESPN, u specijalnoj jednosatnoj emisiji „The Decision“, čija je zarada otišla u dobrotvorne svrhe. Čak je i nba.com, službena Internet stranica lige odvojila posebni dio s naslovom „The Decision“, koji je bio zadužen samo za objavljivanje glasina, i novih insajderskih informacija vezanih uz LeBrona Jamesa.

Cleveland, Chicago, New York, New Jersey, Los Angeles i Miami. Svih šest gradova i svih šest organizacija živjeli su u nadi da će Kralj James doći k njima. Više puta tijekom proteklih dana James je naglašavao da mu je najvažniji kriterij u odabiru budućeg kluba – pobjeda. Želio je odabrati klub u kojem će imati šansu osvojiti nekoliko naslova. Sve je to upućivalo na Miami koji je već imao Wadea i Bosha, ali to se činilo predobro da bi bilo istinito, pa se nitko nije usudio to prognozirati. Ipak, James je zaista rekao da odlazi u Miami. Mnogi smatraju da bi ovo mogla biti prekretnica u novu eru NBA lige i to baš na prijelazu desetljeća.


KLETVA CLEVELANDA

Cleveland je radnički grad. Cleveland nema spektakularan „skyline“, nema filmskih zvijezda, glamura ili elegancije kao što imaju New York, Los Angeles ili Miami. I što je još bitnije, već više od 60 godina nema naslov prvaka iz nijednog od četiri najveća sporta u SAD-u (košarka, bejzbol, hokej i američki nogomet). Kada se sve to zbroji, jasno je da Cleveland ima reputaciju luzerskog grada. LeBron James je bio jedina figura koja je Cleveland izdizala iz te reputacije.

Zbog toga su ljudi u Clevelandu, pa čak i u cijeloj saveznoj državi Ohio, svim srcima željeli da James ostane u Cavaliersima. Malo je reći da su ostali razočarani raspletom. Navijači koji su gledali „The Decision“ na velikom ekranu u Clevelandu, počeli su bacati i paliti dres Cavaliersa s brojem 23. Od tog dana, LeBron James više nije dobrodošao u Clevelandu. Frustracija je bila tolika da je Dan Gilbert, vlasnik franšize Cleveland Cavaliersa, poslao otvoreno pismo navijačima Clevelanda u kojem obećaje da će baš oni osvojiti NBA naslov i kako će „kletva Clevelanda“ pratiti LeBrona u Miami.


KRALJEVSKI DOČEK

LeBronova jednosatna televizijska emisija razbijesnila je mnoge. Pričalo se kako je taj potez dokazao optužbe da je LeBron pretjerao i da je cijeloj ideji „free-agenta“ pristupio pogrešno, egocentrično. Što tada tek reći na sljedeći potez?

Nekoliko dana nakon službene objave, tri zvijezde novog Miami Heata okupile su se u gradu kako bi se predstavile navijačima kluba. Malo je reći da je doček bio spektakularan. Osim što se skupilo desetak tisuća navijača, vodstvo kluba i tko zna koliko akreditiranih novinara, igrači su praktički obećali nekoliko naslova prvaka.

Mnogima su ova dva događaja bila dovoljna da već tri mjeseca prije početka sezone zamrze Miami Heat, jer, kako objavljuje nba.com: „nitko ne voli Golijata, a Miami Heat je postao upravo to“. Ipak, lako je razumijeti oba poteza, posebice onaj potonji. Dolazak takvih igrača u klub i grad znači rasprodane ulaznice te vjerojatno najveću gledanost njihovih utakmica cijele sezone. Zašto onda vodstvo kluba nebi iskoristilo takav potencijal već tijekom ljeta? Ovakav doček sigurno će unijeti još više pozitivne nervoze u navijače Heata koje čeka sezona kakvu nikada nisu iskusili.


KOŠARKA JE MOMČADSKA IGRA

Kada su shvatili da priča o „prenapuhanosti“ trojice igrača baš i ne drži vodu, američki novinari krenuli su korak dalje sa kritiziranjem momčadi iz South Beacha. Govorili su da Miamiju nije ostalo gotovo ništa mjesta pod „salary capom“ i da neće uspjeti oformiti ekipu koja će imati barem 8 igrača u rotaciji. Stavljali su Heat u koš sa sličnim momčadima u prošlosti. Najsvježiji je primjer momčad Lakersa iz 2004. godine, u kojoj su igrali Shaq, Kobe, Malone i Payton, samo da bi izgubili u finalu od Detroit Pistonsa 4-1. Što razlikuje ovu momčad Heata od tadašnjih Lakersa?


1. Shaq i Kobe već neko vrijeme nisu funkcionirali zajedno.
2. Malone i Payton već su bili veterani i najbolje partije bile su daleko iza njih.


Za razliku od njih, Heatova velika trojka igrala je zajedno vrlo uspješno u reprezentaciji, a svi su u zlatnim igračkim godinama – 25 (James), 26 (Bosh) i 28 (Wade).

Još je jedan dio priče, onaj najvažniji, ostao otvoren – ostatak rostera momčadi. Naivno je vjerovati da postoje bilo koja tri igrača na svijetu koji mogu otići do kraja sami. Zato su novinari bili itekako u pravu kada su rekli da treba skupiti još barem 5 solidnih igrača za uspješnu sezonu. Prvi korak prema tome napravio je Udonis Haslem, koji je odbio brojne ponude drugih klubova i ostao u Miamiju unatoč puno manjoj plaći. Ostao je i Mario Chalmers, mladi razigravač koji je odigrao solidnu rolu protekle sezone, a nakon toga, potpisao je legendarni litavski centar Zydrunas Ilgauskas. Govori se još o puno imena, ali takve se glasine često znaju pokazati neistinitima.

Ostalo je još mnogo rupa na rosteru Heata, ali Ilgauskas, Haslem i Chalmers su dobar početak. Pat Riley zaista ima priliku života i teško je za vjerovati da će je upropastiti.


RILEY NA ISKUŠENJU

Kada se već spominje Pat Riley, teško je ne uzeti u obzir mogućnost da će on voditi momčad sljedeće sezone. Kao GM, u mogućnosti je sam sebe učiniti glavnim trenerom Heata. Zadnji put kada je nanjušio priliku za naslov, 2006. godine, upravo je to i napravio i odveo Heat do naslova prvaka. Riley je u NBA krugovima jedna od cijenjenijih osoba. 80-ih godina vodio je „Showtime“ Lakerse, desetak godina kasnije odveo je Knickse do NBA finala, a 2006. osvojio je već spomenuti naslov prvaka. Pitanje je samo hoće li Riley složiti momčad u koju će vjerovati. Zato je vrlo lako moguće da će se Eric Spoelstra, sadašnji trener Heata, morati pomaknuti u stranu.


NBA ELITA

Ove promjene u ligi i razmještaj snaga navest će ostale kandidate za naslov da se pojačaju pa čak i ako to znači duboko ući u „luxury tax“. Branitelji naslova Lakersi sigurno neće ovo gledati mirno i sigurno će povući barem jedan potez kojim bi si vratili epitet favorita uoči nove sezone. Orlando Magic koji se nalazi u istoj diviziji kao Miami neće tako lako prepustiti naslov najbolje momčadi Floride. U svakom slučaju vodeće momčadi lige morati će se pojačati i to će dovesti do stvaranja svojevrsnog elitnog kruga momčadi koje će voditi glavnu riječ u doigravanju 2011. Ostali će se morati zadovoljiti plasmanom među 16 najboljih momčadi lige, ali dalje od toga neće moći.

Sigurno je da nas čeka uzbudljiva sezona kakvu već dugo nismo gledali, ali sve ostalo je nepoznato. Tko će se sljedeće godine u ovo doba moći hvaliti naslovom prvaka ostaje neizvjesno, ali taj će naslov možda značiti više jer konkurencija nikada nije bila jača.


Petar Jelušić je redoviti suradnik Nba.blog.hr & CroHoops.com od 2006.








20.08.2010. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.08.2010.

SVI ZA JEDNOG JEDAN ZA SVE: Dario Šarić odveo Hrvatsku U16 reprezentaciju do Europskog Zlata, proglašen MVP-em



HRVATSKI JUNIORSKI FINAL FOUR 2010 - DARIO ŠARIĆ, KK ZAGREB


Bilo je za pretpostaviti da će najveća Europska košarkaška nada jurišati na triple-double u Finalu protiv Litve
kojoj je Hrvatska prethodno već uzela mjeru. I bi triple-double: 30 POENA - 11 ASISTENCIJA - 11 SKOKOVA

Kažu da Šarićevi prosjeci od 24.3 poena, 11.5 skokova i 5.8 asistencija neodoljivo podsjećaju na one Rickya Rubia
koji je sa 23.3 poena, 12.8 skokova i 7.0 asistencija predvodio Španjolsku do bronce 2005 i ugravirao svoje ime na
buduću košarkašku kartu Europe i Svijeta.

Predsjednik HKS-a Danko Radić kaže da je Dario "košarkaški dragulj kojega treba još puno brusiti" (izvor:Radio Antena) a ja ću se nadovezati pa ću napisati da ga treba brusiti, ali je potreban fini brus u vidu više minuta u ozbiljnoj seniorskoj konkurenciji u društvu ozbiljnih igrača.

A KK Zagreb je angažiranjem centra Maria Kasuna napravio jedan izuzetan iskorak za domaću košarku i neupitno dokazao da je upravo upravo na toj, potencijano Euroligaškoj košarkaškoj stazi.

Jer da je ovo 1980 i da se dečko nekim slučajem zove Dražen našao bi se već neki Mirko koji bi mu dao šansu da pokaže što zna i umije, složio ekipu oko njega i otišao do krova Europe u idućih 4-5 sezona.

Odreknite se provizija, dajte da vidimo Malog kako igra i pobjeđuje!


Marjan Crnogaj je glavni urednik Nba.blog.hr i CroHoops.com
Slobodno ga možete kontaktirati na marjan.crnogaj@gmail.com







16.08.2010. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#

subota, 14.08.2010.

Basketball Hall of Fame inducts Class of 2010



BASKETBALL HALL OF FAME INDUCTS CLASS OF 2010: The U.S. Olympic gold medal teams from 1960 and 1992 led the way Friday, as the class of 2010 was inducted into the Basketball Hall of Fame


Marjan Crnogaj is editor-in-chief of Nba.blog.hr & CroHoops.com.
He can be reached at marjan.crnogaj@gmail.com







14.08.2010. u 09:55 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 11.08.2010.

CRNA GORA SANJA EUROBASKET: Azuri u Bijelom Polju



PEK & ROLL - KLJUČNI IGRAČ REPREZENTACIJE CRNE GORE NIKOLA PEKOVIĆ ĆE U IDUĆOJ NBA SEZONI IZNENADITI MNOGE PROTIVNIKE POD NBA OBRUČIMA


Azuri u Bijelom Polju, Crna Gora sanja Eurobasket – tako bi se ovih dana mogla opisati košarkaška zbivanja u najmlađoj državi republika bivše Jugoslavije.

Crnogorci su na čelu kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2011. godine u Litvaniji. Crna gora je na startu poslala kući Letoniju sa 30 poena razlike, 96:66, a potom je pobjeđena Finska u gostima sa 14 poena razlike, 74:60. Danas u 18:30h igra se možda jedan od odlučujućih mečeva za raplet u grupi, jer Crna Gora ima dvije pobjede, a Barnjani, Belineli i drugovi samo jednu pobjedu i čak dva poraza!

Snaga crnogorskog nacionalnog tima leži u tri činjenice. Prva, odličan trener, Duško Vujošević je prethodnih godina postizao fantastične razultate sa Partizanom, a sada je sjeo na klupu CSKA. Drugo, Crna Gora posjeduje jak timski duh i veliku motivaciju zbog kulta reprezentacije i gladi za pobjedama. Treće, ekipa ima možda najdominantnijeg centra u Evropi Nikolu Pekovića, koji će od naredne godine igrati u NBA ligašu Minesoti. Pored Pekovića, u reketu su tu Vraneš (Uniks Kazanj), Golubović (Kaha Laboral, sada u Turskoj) i Drobnjak (nekada Sietl, Atlanta i Klipersi), tako da se rijetko koja evropska država može pohvaliti sa toliko snage i visine u reketu. Neki će reći da je boljka reprezentacije na bekovskim pozicijama, što je djelimično tačno, jer timu nedostaje bar još jedan iskusni plej i bar još jedan vrhunski bek šuter. Ipak, to se nadoknađuje tako što pleja igra Amerikanac na crnogorskim pasošem Omar Kuk, a postojala je varijanta da zaigra i bivši igrač Toronta i Sakramenta Quincy Douby, što se na kraju nije ostvarilo.

Tim izgleda ovako, prethodne mečeve počinjala je petorka Omar Kuk (Valensija), Suad Šehović (Bosna), Vladimir Dašić (Real Madrid, pregovara sa Albom), Vladimir Dragičević (Budućnost) i Slavko Vraneš (Uniks Kazanj). Sa klupe, redom po pozicijama, ulaze mladi Vladimir Mihailović (Mornar Bar), Goran Jeretin (Lokomotiva Kuban), Miloš Borisov (Hemofarm), Milko Bjelica (Lijetvus Ritas), Nikola Peković (Minesota Timberwolves) i dvojica centara Predrag Drobjak i Vladimir Golubović.

Neki veliki talenti crnogorske košarke kao što su Ivan Koljević i Nenad Mijatović ne nose državni dres, jer nisu uspjeli da juniorski potencijal pretvore u seniorski kvalitet, a poznato je da Vujošević voli da vodi tim gdje se svakome tačno zna mjesto. Takođe, postoji žal što crnogorski dres ne nosi Saša Pavlović, momak iz Bara velikih fizičkih predispozicija, koji već godinama igra u NBA, prvo Juta, pa Klivlend. Veća šteta za budućnost crnogorske košarke je što se mladi Nikola Mirotić odlučio za reprezentaciju Španije. Košarkaški Savez je ranije pregovarao sa njim, ali je Mirotić odlučio da igra za državu gdje je postao jedan od najboljih igrača svog godišta u Evropi i buduća nada Real Madrida.

Sve u svemu, velika Italija dolazi na megdan Crnoj Gori, državi sa jedva 700.000 ljudi, strepeći za plasman na Evropsko prvenstvo. S druge strane, Crna Gora ima veoma respektabilan tim u evropskim okvirima, koji može sa svakim da igra, što je posebo važno i ''trči i pucaj'' i tešku pozicionu igru. Upoređujući je sa ekipama u regionu, evidentno je da tim nema imena Srbije, Hrvatske ili Slovenije, ali isto tako da je bolji od Makedonije i Bosne i da može da igra sa svima, što je u savremenom sportu najvažnije, jer odavno ne važi ono ‘’ko je bolji na papiru’’. Na terenu, Crna Gora izgleda borbeno, snažno, kvalitetno i brzo, šta ćete više od košarke.


Marko Mišić radi na Televiziji Vijesti koja producira sportsku emisiju "23 sata", te je ekskluzivni dopisnik Nba.Blog.hr & CroHoops.com iz Crne Gore


11.08.2010. u 16:17 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 10.08.2010.

2010 FIBA U16 EUROPEAN CHAMPIONSHIP, DAY 5: Croatia led by phenomenal Dario Saric convincingly beats Greece



HE ALWAYS PLAYS TO HIS MAX - DARIO SARIC, CROATIA


Leading scorer of the competition Croatian NT forward Dario Saric continued to amaze with yet another masterful performance and led Croatian U16 NT to an almost unbelievable 70-49 victory over Greece, which secures quarterfinal spot for Croatia.

Saric simply shined registering as much as 31 points, 15 rebounds and 6 steals while outscoring complete Greek NT starting line-up by 31:25! However the game was not decided until the 4th quarter when Saric joined forces with versatile SG Karlo Lebo (15pts, 3 ast) and the dynamic duet finished the things up for Croatia.

European basketball phenom is now the leading scorer of the tournament with an average of 24.0 points per game. All eyes are on him before tomorrow showdown with the struggling 1-3 Lithuanian side.


Marjan Crnogaj is editor-in-chief of Nba.blog.hr & CroHoops.com.
He can be reached at marjan.crnogaj@gmail.com







10.08.2010. u 15:54 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 08.08.2010.

NO MONEY, NO PROBLEM: Cibona Zagreb borrows Croatian PF Mario Delas from Zalgiris Kaunas



2009 FIBA WORLD CHAMPIONSHIP - MARIO DELAS HIGHLIGHTS


Time has definitely changed. Or stopped for some.

Cibona, a Croatian basketball giant with substantial financial problems which we have already reported before, is loaning a MVP of 2009 FIBA World Championship from it's traditional Euroleague rival Zalgiris Kaunas.

And that's not all Folks. Cibona, which ows all of the salaries to the majority(meaning over 90%) of the Croatian players who played for the ball club in the last THREE seasons is now again testing the stability of already crushed players market making the move for which they really can not firmly guarantee a payment.

Cibona's newly appointed coach Zdravko Radulovic is naturally very happy about the transfer which brings him even more formidable frontline power (for free?):

"We are very close to the aim of having a young, potent team made from Croatian players, who should become future basketball stars. Mario Delas, Leon Radosevic and Tomislav Zubcic have played together since they were kids. I am very glad that Delas and Zubcic will compete for the minutes, this will make them both better."


Recent 2010 FIBA European Championship in Zadar has confirmed that Mario Delas is a serious ball player, but who needs to show even more presence on the both ends of the floor and raise his overall level of agressivness.

His career has been stumbling down since leaving Croatia last year. If his agent made this move a year ago Delas would regenerate his career playing alongside Cibona's "young guns" trio of Bogdanovic-Zubcic-Radosevic.

It's is amazing that in one year player such as Radosevic has completely overshadowed Delas by his recent career achievements, and he was only his sparingly used back-up in the 2009 FIBA World Championship. At this point Delas is stucked behind him in a Cibona rotation and awaits a chance to again prove himself.

But with a recession hitting Croatia hard there are really no guarantees that this season will be a look-a-like of the previous one which Cibona led by ingenious coach Velimir Perasovic and PG Jamont Gordon made a one to remember.

Although coach Radulovic talks about competition between Delas and Zubcic it needs to be stated that Zubcic is forced to play a power forward due to a incompetence of almost all coaches who have worked with him in the past.

He still has talents to play a small forward, but the time is running out for him. At this point 6'10'' Zubcic has been brainwashed and forced to continue his career as "a worker" instead of "the creator".

Even if Delas establishes him as the best of the three above mentioned prospective power forwards he will still have to compete for a starting job with a proven Croatian 26 year old journeyman PF/C Drago Pasalic, who is alike Delas also from the town of Split.

Without coach Perasovic and amazing court leader in Jamont Gordon this bunch of talented Croatian players could easily become a bunch of hungry Wolves in the dark and cold Euroleague winter. And why is that - because money still makes this world turn around. Of course, there are always exceptions, and the last Cibona season was a huge one.

The players should still act accordingly to the most famous line of the movie "Jerry McGuirre": "Show me the money!". Either that or they are free to join CroHoops League.


Marjan Crnogaj is editor-in-chief of Nba.blog.hr & CroHoops.com.
He can be reached at marjan.crnogaj@gmail.com







08.08.2010. u 10:16 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 04.08.2010.

CROHOOPS BLOCKBUSTER: C Mario Kasun signs 700K/1Y deal with BC Zagreb



MARIO KASUN SCRIMMAGES WITH HIS FRIENDS 2006


BC Zagreb season ticketholders have received some great news today - one of the premium Croatian frontcourt players at the moment, center Mario Kasun has signed a lucrative one-year deal with the team from Trnsko for approximately 700.000 Euros in cash and some undisclosed real estate assets.

The deal which was completed during the early hours of Monday evening in downtown Zagreb will certainly make BC Zagreb one of the major contenders for the respective NLB and Croatian Championship titles, and also extensively increase its chances in the upcoming FIBA Eurocup competition. This season BC Zagreb will play its games in the Drazen Petrovic Dome which was entirely exclusive Cibona Zagreb homecourt in the past.

Kasun, who was one of the premium NBA per minute rebounders while playing for Orlando Magic along with all-star C Dwight Howard, was definitely slowed by injuries during his two season long NBA tenure. However, he was able to bounce back and put together a nice four season Euroleague stint with FC Barcelona and Efes Pilsen.

Although there is still no official statement from the ex-Orlando Magic center a source close to him has stated that

"he is definitely looking forward to join forces with the veteran guard Damir Mulaomerovic, who was one of the premium European players during the early stage of Mario's career, and Mario always wanted to play together with him".


Mario will also have the privilege of teaming up with Croatian NT center Luka Zoric and make a formidable frontcourt tandem which will thrive from a numerous "pick and roll" plays exercised by point guards Damir Mulaomerovic and Toni Prostran. His overall defensive/offensive inside presence could relatively boost prospect's SF Dario Saric's chances of operating more easily within various defensive/offensive schemes.

This deal will also definitely increase the level of competitiveness in Croatian basketball as a whole. Kasun is not a member of Croatian NT from 2009.



Marjan Crnogaj is editor-in-chief of Nba.blog.hr & CroHoops.com.
He can be reached at marjan.crnogaj@gmail.com







04.08.2010. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

Image and video hosting by TinyPic

INDEPENDENT CROATIAN BASKETBALL SITE
SINCE 2004. e-mail:
crohoops@gmail.com

PARTNER SITES

CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM
ZENSKA-KOSARKA.COM
HR-KOSARKA.COM



NBA LINKS

NBA - PAST
NBA - PRESENT
NBA - FUTURE
INJURED LIST
FANTASY PICKS
RUMOR MILL
$ALARIES
PLAYERS ASSOCIATION
REFEREES
NBA TORRENTS
GAMES ARCHIVE



EURO LINKS

EUROLEAGUE
ULEB CUP
FIBA EUROPE
ADRIATIC LEAGUE
SPANISH ACB LEAGUE
ITALIAN LEGA A LEAGUE
RUSSIAN SUPERLEAGUE
CROATIAN A1 LEAGUE
EUROHOOPS.COM
EUROHOPES.COM



CRO LINKS

ZAGREB CO
CEDEVITA ZAGREB
CIBONA ZAGREB
SPLIT
ZADAR
SIBENIK
DUBROVNIK
DUBRAVA
CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM



Total of 18 Croatian players were selected
on NBA Draft throughout the last 30 years
Year-Player-Position-Round-Pick


1972 Kresimir Cosic C Portland 10 144
1973 Kresimir Cosic C L.A. Lakers 5 84
1986 Drazen Petrovic SG Portland 3 60
1987 Franjo Arapovic C Atlanta 7 159
1989 Dino Radja PF Boston 2 40
1990 Toni Kukoc F Chicago 2 29
1991 Zan Tabak C Houston 2 51
1998 Bruno Sundov C Dallas 2 35
1999 Gordan Giricek SG Dallas 2 40
2000 Dalibor Bagaric C Chicago 1 24
2000 Josip Sesar SG Seattle 2 47
2002 Mario Kasun C L.A. Clippers 2 41
2003 Zoran Planinic PG New Jersey 1 22
2005 Roko Ukic PG Toronto 2 41
2006 Damir Markota PF Milwaukee 2 59
2007 Stanko Barac C Indiana 2 39
2008 Ante Tomic PF Utah 2 44
2011 Bojan Bogdanovic G/F New Jersey 2 31
2012 Tomislav Zubcic F Toronto 2 56



TOP 10 MOST INFLUENTIAL INDEPENDENT NBA TEAM BLOGGERS

Forum Blue and Gold – Los Angeles Lakers
Posting and Toasting
Hot Hot Hoops – Miami Heat
Need4Sheed – Detroit Pistons
Stepien Rules – Cleveland Cavaliers
Eight Points Nine Seconds – Indiana Pacers
Blog-A-Bull – Chicago Bulls
Raptors Republic – Toronto Raptors
The Knicks Wall – New York Knicks
Knicks Journal – New York Knicks
source: www.sportsoverdose.com



ARCHIVE

Travanj 2013 (17)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (18)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (17)
Rujan 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (7)
Listopad 2010 (2)
Kolovoz 2010 (8)
Srpanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (9)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (16)
Rujan 2008 (15)
Kolovoz 2008 (9)
Srpanj 2008 (21)
Lipanj 2008 (26)
Svibanj 2008 (24)
Travanj 2008 (27)
Ožujak 2008 (27)
Veljača 2008 (25)
Siječanj 2008 (26)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (23)
Listopad 2007 (26)
Rujan 2007 (26)
Kolovoz 2007 (30)
Srpanj 2007 (21)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (31)
Travanj 2007 (29)
Ožujak 2007 (31)
Veljača 2007 (28)




"Možeš imati jedan, pet ili sto milijuna dolara, a opet možeš ručati i večerati samo jednom." - DRAŽEN PETROVIĆ