NBA Twilight Zone

petak, 20.08.2010.

"THE DECISION"



LBJ MAKES HIS LIFETIME DECISION: MIAMI HEAT


Dogodilo se. NBA liga već godinama, pa možda i desetljećima nije vidjela ovakav razmještaj snaga. Zadnjih mjeseci na „to“ se gledalo kao na neki realan, ali opet nedostižan rasplet. Ipak, stari lisac Pat Riley po tko zna koji put pokazao se kao majstor svog zanata.

Kao GM Miami Heata, najprije je uspio u organizaciju dovesti Chrisa Bosha – trenutno možda i najbolju „četvorku“ u ligi. Istog dana, Dwyane Wade, sada već legenda Miamija, odlučio je ostati u klubu i već je tada bilo jasno da će Heat sljedeće sezone igrati važnu ulogu na Istoku.


ODLUKA

No, čekalo se još nešto, ili bolje rečeno, još nekoga. LeBron James, najveća zvijezda ovogodišnjeg prijelaznog roka, još nije objavio odluku o svom budućem klubu.

Koliko je cijela ta situacija oko LeBrona bila napeta, najbolje govori podatak da je sam James odlučio svoju odluku objaviti uživo na američkoj televiziji ESPN, u specijalnoj jednosatnoj emisiji „The Decision“, čija je zarada otišla u dobrotvorne svrhe. Čak je i nba.com, službena Internet stranica lige odvojila posebni dio s naslovom „The Decision“, koji je bio zadužen samo za objavljivanje glasina, i novih insajderskih informacija vezanih uz LeBrona Jamesa.

Cleveland, Chicago, New York, New Jersey, Los Angeles i Miami. Svih šest gradova i svih šest organizacija živjeli su u nadi da će Kralj James doći k njima. Više puta tijekom proteklih dana James je naglašavao da mu je najvažniji kriterij u odabiru budućeg kluba – pobjeda. Želio je odabrati klub u kojem će imati šansu osvojiti nekoliko naslova. Sve je to upućivalo na Miami koji je već imao Wadea i Bosha, ali to se činilo predobro da bi bilo istinito, pa se nitko nije usudio to prognozirati. Ipak, James je zaista rekao da odlazi u Miami. Mnogi smatraju da bi ovo mogla biti prekretnica u novu eru NBA lige i to baš na prijelazu desetljeća.


KLETVA CLEVELANDA

Cleveland je radnički grad. Cleveland nema spektakularan „skyline“, nema filmskih zvijezda, glamura ili elegancije kao što imaju New York, Los Angeles ili Miami. I što je još bitnije, već više od 60 godina nema naslov prvaka iz nijednog od četiri najveća sporta u SAD-u (košarka, bejzbol, hokej i američki nogomet). Kada se sve to zbroji, jasno je da Cleveland ima reputaciju luzerskog grada. LeBron James je bio jedina figura koja je Cleveland izdizala iz te reputacije.

Zbog toga su ljudi u Clevelandu, pa čak i u cijeloj saveznoj državi Ohio, svim srcima željeli da James ostane u Cavaliersima. Malo je reći da su ostali razočarani raspletom. Navijači koji su gledali „The Decision“ na velikom ekranu u Clevelandu, počeli su bacati i paliti dres Cavaliersa s brojem 23. Od tog dana, LeBron James više nije dobrodošao u Clevelandu. Frustracija je bila tolika da je Dan Gilbert, vlasnik franšize Cleveland Cavaliersa, poslao otvoreno pismo navijačima Clevelanda u kojem obećaje da će baš oni osvojiti NBA naslov i kako će „kletva Clevelanda“ pratiti LeBrona u Miami.


KRALJEVSKI DOČEK

LeBronova jednosatna televizijska emisija razbijesnila je mnoge. Pričalo se kako je taj potez dokazao optužbe da je LeBron pretjerao i da je cijeloj ideji „free-agenta“ pristupio pogrešno, egocentrično. Što tada tek reći na sljedeći potez?

Nekoliko dana nakon službene objave, tri zvijezde novog Miami Heata okupile su se u gradu kako bi se predstavile navijačima kluba. Malo je reći da je doček bio spektakularan. Osim što se skupilo desetak tisuća navijača, vodstvo kluba i tko zna koliko akreditiranih novinara, igrači su praktički obećali nekoliko naslova prvaka.

Mnogima su ova dva događaja bila dovoljna da već tri mjeseca prije početka sezone zamrze Miami Heat, jer, kako objavljuje nba.com: „nitko ne voli Golijata, a Miami Heat je postao upravo to“. Ipak, lako je razumijeti oba poteza, posebice onaj potonji. Dolazak takvih igrača u klub i grad znači rasprodane ulaznice te vjerojatno najveću gledanost njihovih utakmica cijele sezone. Zašto onda vodstvo kluba nebi iskoristilo takav potencijal već tijekom ljeta? Ovakav doček sigurno će unijeti još više pozitivne nervoze u navijače Heata koje čeka sezona kakvu nikada nisu iskusili.


KOŠARKA JE MOMČADSKA IGRA

Kada su shvatili da priča o „prenapuhanosti“ trojice igrača baš i ne drži vodu, američki novinari krenuli su korak dalje sa kritiziranjem momčadi iz South Beacha. Govorili su da Miamiju nije ostalo gotovo ništa mjesta pod „salary capom“ i da neće uspjeti oformiti ekipu koja će imati barem 8 igrača u rotaciji. Stavljali su Heat u koš sa sličnim momčadima u prošlosti. Najsvježiji je primjer momčad Lakersa iz 2004. godine, u kojoj su igrali Shaq, Kobe, Malone i Payton, samo da bi izgubili u finalu od Detroit Pistonsa 4-1. Što razlikuje ovu momčad Heata od tadašnjih Lakersa?


1. Shaq i Kobe već neko vrijeme nisu funkcionirali zajedno.
2. Malone i Payton već su bili veterani i najbolje partije bile su daleko iza njih.


Za razliku od njih, Heatova velika trojka igrala je zajedno vrlo uspješno u reprezentaciji, a svi su u zlatnim igračkim godinama – 25 (James), 26 (Bosh) i 28 (Wade).

Još je jedan dio priče, onaj najvažniji, ostao otvoren – ostatak rostera momčadi. Naivno je vjerovati da postoje bilo koja tri igrača na svijetu koji mogu otići do kraja sami. Zato su novinari bili itekako u pravu kada su rekli da treba skupiti još barem 5 solidnih igrača za uspješnu sezonu. Prvi korak prema tome napravio je Udonis Haslem, koji je odbio brojne ponude drugih klubova i ostao u Miamiju unatoč puno manjoj plaći. Ostao je i Mario Chalmers, mladi razigravač koji je odigrao solidnu rolu protekle sezone, a nakon toga, potpisao je legendarni litavski centar Zydrunas Ilgauskas. Govori se još o puno imena, ali takve se glasine često znaju pokazati neistinitima.

Ostalo je još mnogo rupa na rosteru Heata, ali Ilgauskas, Haslem i Chalmers su dobar početak. Pat Riley zaista ima priliku života i teško je za vjerovati da će je upropastiti.


RILEY NA ISKUŠENJU

Kada se već spominje Pat Riley, teško je ne uzeti u obzir mogućnost da će on voditi momčad sljedeće sezone. Kao GM, u mogućnosti je sam sebe učiniti glavnim trenerom Heata. Zadnji put kada je nanjušio priliku za naslov, 2006. godine, upravo je to i napravio i odveo Heat do naslova prvaka. Riley je u NBA krugovima jedna od cijenjenijih osoba. 80-ih godina vodio je „Showtime“ Lakerse, desetak godina kasnije odveo je Knickse do NBA finala, a 2006. osvojio je već spomenuti naslov prvaka. Pitanje je samo hoće li Riley složiti momčad u koju će vjerovati. Zato je vrlo lako moguće da će se Eric Spoelstra, sadašnji trener Heata, morati pomaknuti u stranu.


NBA ELITA

Ove promjene u ligi i razmještaj snaga navest će ostale kandidate za naslov da se pojačaju pa čak i ako to znači duboko ući u „luxury tax“. Branitelji naslova Lakersi sigurno neće ovo gledati mirno i sigurno će povući barem jedan potez kojim bi si vratili epitet favorita uoči nove sezone. Orlando Magic koji se nalazi u istoj diviziji kao Miami neće tako lako prepustiti naslov najbolje momčadi Floride. U svakom slučaju vodeće momčadi lige morati će se pojačati i to će dovesti do stvaranja svojevrsnog elitnog kruga momčadi koje će voditi glavnu riječ u doigravanju 2011. Ostali će se morati zadovoljiti plasmanom među 16 najboljih momčadi lige, ali dalje od toga neće moći.

Sigurno je da nas čeka uzbudljiva sezona kakvu već dugo nismo gledali, ali sve ostalo je nepoznato. Tko će se sljedeće godine u ovo doba moći hvaliti naslovom prvaka ostaje neizvjesno, ali taj će naslov možda značiti više jer konkurencija nikada nije bila jača.


Petar Jelušić je redoviti suradnik Nba.blog.hr & CroHoops.com od 2006.








20.08.2010. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

Image and video hosting by TinyPic

INDEPENDENT CROATIAN BASKETBALL SITE
SINCE 2004. e-mail:
crohoops@gmail.com

PARTNER SITES

CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM
ZENSKA-KOSARKA.COM
HR-KOSARKA.COM



NBA LINKS

NBA - PAST
NBA - PRESENT
NBA - FUTURE
INJURED LIST
FANTASY PICKS
RUMOR MILL
$ALARIES
PLAYERS ASSOCIATION
REFEREES
NBA TORRENTS
GAMES ARCHIVE



EURO LINKS

EUROLEAGUE
ULEB CUP
FIBA EUROPE
ADRIATIC LEAGUE
SPANISH ACB LEAGUE
ITALIAN LEGA A LEAGUE
RUSSIAN SUPERLEAGUE
CROATIAN A1 LEAGUE
EUROHOOPS.COM
EUROHOPES.COM



CRO LINKS

ZAGREB CO
CEDEVITA ZAGREB
CIBONA ZAGREB
SPLIT
ZADAR
SIBENIK
DUBROVNIK
DUBRAVA
CROHOOPS.COM
CROSARKA.COM



Total of 18 Croatian players were selected
on NBA Draft throughout the last 30 years
Year-Player-Position-Round-Pick


1972 Kresimir Cosic C Portland 10 144
1973 Kresimir Cosic C L.A. Lakers 5 84
1986 Drazen Petrovic SG Portland 3 60
1987 Franjo Arapovic C Atlanta 7 159
1989 Dino Radja PF Boston 2 40
1990 Toni Kukoc F Chicago 2 29
1991 Zan Tabak C Houston 2 51
1998 Bruno Sundov C Dallas 2 35
1999 Gordan Giricek SG Dallas 2 40
2000 Dalibor Bagaric C Chicago 1 24
2000 Josip Sesar SG Seattle 2 47
2002 Mario Kasun C L.A. Clippers 2 41
2003 Zoran Planinic PG New Jersey 1 22
2005 Roko Ukic PG Toronto 2 41
2006 Damir Markota PF Milwaukee 2 59
2007 Stanko Barac C Indiana 2 39
2008 Ante Tomic PF Utah 2 44
2011 Bojan Bogdanovic G/F New Jersey 2 31
2012 Tomislav Zubcic F Toronto 2 56



TOP 10 MOST INFLUENTIAL INDEPENDENT NBA TEAM BLOGGERS

Forum Blue and Gold – Los Angeles Lakers
Posting and Toasting
Hot Hot Hoops – Miami Heat
Need4Sheed – Detroit Pistons
Stepien Rules – Cleveland Cavaliers
Eight Points Nine Seconds – Indiana Pacers
Blog-A-Bull – Chicago Bulls
Raptors Republic – Toronto Raptors
The Knicks Wall – New York Knicks
Knicks Journal – New York Knicks
source: www.sportsoverdose.com



ARCHIVE

Travanj 2013 (17)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (18)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (17)
Rujan 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (7)
Listopad 2010 (2)
Kolovoz 2010 (8)
Srpanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (9)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (16)
Rujan 2008 (15)
Kolovoz 2008 (9)
Srpanj 2008 (21)
Lipanj 2008 (26)
Svibanj 2008 (24)
Travanj 2008 (27)
Ožujak 2008 (27)
Veljača 2008 (25)
Siječanj 2008 (26)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (23)
Listopad 2007 (26)
Rujan 2007 (26)
Kolovoz 2007 (30)
Srpanj 2007 (21)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (31)
Travanj 2007 (29)
Ožujak 2007 (31)
Veljača 2007 (28)




"Možeš imati jedan, pet ili sto milijuna dolara, a opet možeš ručati i večerati samo jednom." - DRAŽEN PETROVIĆ