i z l o g b l o g a

nedjelja, 08.10.2006.

Prostorni sram

Image Hosted by ImageShack.us
Bol na Braču

Novim prostornim planovima koji se upravo donose predviđeno je da se uskoro sagradi 700 kilometara novih kuća i zgrada na obalnom području Hrvatske. To znači, upozoravaju stručnjaci, da ćemo u jednoj generaciji zaposjesti gotovo jednako prostora koliko sve generacije do nas.

- Sve dosadašnje generacije, od Ilira do danas, sagradile su 850 kilometara obale, a novim planovima betoniziralo bi se gotovo 1550 kilometara obale od ukupno 6000 kilometara - objašnjavaju.

Image Hosted by ImageShack.us
Škrip na Braču

- Prema prostornim planovima, samo bi se na području Splitsko-dalmatinske županije trebalo sagraditi 700 hektara novih kuća, što se, ilustracije radi, može usporediti sa 25 starih jezgri Splita s Dioklecijanovom palačom. To je zaista nedopustivo s obzirom na to da je područje od Crikvenice, preko Zadra i Splita, do Makarske ionako preizgrađeno - kaže Belamarić. Čak stotinu gradova i općina od njih 550 do danas nije donijelo prostorni plan. - Plan nisu donijeli Makarska, Hvar, Milna na Braču, mnogo mjesta na Korčuli, Brela, Konavle, Vir, Vis, a čelnici Rogoznice i ne planiraju donijeti plan u skorije vrijeme - rekla je Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,10,4,gradnja_obale,45172.jl

Image Hosted by ImageShack.us

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,10,5,citanka_arhitektura,45298.jl

Image Hosted by ImageShack.us

http://www.youtube.com/watch?v=p0q-7nrQ3X8

- 19:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>