srijeda, 18.05.2016.

Kako biti sretan?

Plavuša se zadnjih tjedana osjeća istinski sretnom i uhvati sebe kako pomisli: baš sam sretna! Prije par mjeseci to si nije govorila, a nije ni prije godinu-dvije i više. Ustvari, ne sjeća se perioda kada je bila osviještena kako je sretna, pri čemu toj sreći nije razlog neki događaj ili događaji, već se jednostavno radi o stanju: sretan sam bez nekog posebnog razloga.

Sada zna da je prethodnom osjećaju nesretnosti bio uzrok to što je radila posao koji ne voli. U stvari, nije posao bio kriv, već sve što je bilo vezano uz posao: ljudi koji nisu iskreni, „upravitelji“ koji muljaju, uvijek nešto mijenjaju, hoće više profita za „dioničare“ – koji su negdje tko zna gdje u svijetu. Malo se – ustvari nikako – vodilo računa o ljudima koji rade u firmi, tu, u Zagrebu; nije ih se pitalo što i kako oni misle što bi trebalo napraviti da se poboljša poslovanje (dakle, na indirektni način se obezvrjeđivala njihova inteligencija i rad), a međuljudski odnosi su se nastojali poboljšati tako da je firma svaku srijedu kupovala zaposlenicima voće ili jednom godišnje ih vodila na isforsirane „tim-gradnje“. Odluka o voću je nastala, valjda, i iz ideje da će radnicima tvrtke više vitamina povećati radnu učinkovitost. Iz sadašnje plavušine perspektive, ova gesta izgleda tragikomično.

A onda je prestala raditi u toj firmi. Nisu bitni razlozi prestanka rada, jer se tu bavimo samo srećom. Nakon perioda od otprilike tri mjeseca u kojem se odvikavala od nesreće i nakupljenog nezadovoljstva, nastupio je period početka sreće. Frederic Lenoir u svojoj knjizi „O sreći“ kaže da je Carl Gustav Jung nazvao „individuacijskim procesom“ ono što nam se događa oko četrdesete godine života: učimo „postati mi sami, onkraj kulturnih i obrazovnih shema koje su nas možda odvratile od onoga što jesmo.“. Naime, piše Lenoir, obrazovanje i kultura nas mogu ponekad spriječiti u razvijanju senzibiliteta, skrenuti nas s puta našeg životnog poziva, ili naših legitimnih težnji. I dalje, citira Goethea koji je rekao: „Osobnost je najveća sreća“. Upravo tako je nešto plavuša počela osjećati: od sada ću raditi samo ono što volim, s ljudima koji su mi dragi i u atmosferi koja je ispunjena pomaganjem i pozitivom, za razloge koji su puno značajniji i vredniji od trpanja para u džepove fiktivnih dioničara.

Tako je plavuša počela raditi ono što voli: pomagati ljudima, upoznavati i družiti se s ljudima koji dolaze iz drugih kultura; a budući da je prestala biti nesretna, svaki novi susret s ljudima, u bilo kojoj okolnosti, bio je ispunjen pozitivom i osmijehom. Nevjerojatno je kako ljudi super reagiraju na dobre vibracije koje netko odašilje!

Sada još samo plavušu čeka pronalazak posla koji će joj biti stalan izvor zarade, kako bi normalno mogla živjeti. No, uzda se u Boga/Stvoritelja i zna da onome tko kuca, vrata će biti otvorena.

I za kraj još samo malo Lenoira i njegove „O sreći“ (knjigu je čitala na način da preskače dijelove koji su joj bili dosadni; uostalom, plavuša misli da tako i treba ubuduće čitati knjige): „Kao i sunce što neprestano sja iznad oblaka, ljubav, radost, mir uvijek su u nama. Grčka riječ eudaimon (sretan) to jednostavno izriče: eu (dobro ili u skladu) i daimon (duh zaštitnik, božanstvo); „biti sretan“ za Grke prije svega znači biti u skladu s našim dobrim duhom ili s božanskim dijelom u nama. Rekao bih: vibrirati u skladu s našim najdubljim bićem.“.

- 13:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se