template by cromma.com

Sasvim nevažne činjenice

srijeda, 04.04.2007.

Evo, počeo sam pisati još jedan post o Severini, ali nepredvidivi tokovi svijesti su me odveli na sasvim drugu stranu. A nisam namjeravao pljuvati, nego naprotiv - Seve od prije par dana postala više nego simpatična - nakon što sam pročitao par intervjua u Storyu i Gloriji :)) ... A kako sam od Severine došao do astrofizike??? Pa, nekako je skoro-pa-logično ... Severina zvijezda, zvijezde, galaksija, astrofizika ... hmmm :)) No, ostavljam Severinu za drugi put, sad sam se nešto zamislio o brzini i Svemiru i svemu ostalom (47).

Najgrublje objašnjeno, brzina je odnos prevaljenog puta i vremena utrošenog na kretanje. Namjerno nisam napisao "prostor kroz vrijeme" jer ovaj odnos nije nužno brzina, nego (iako ima iste mjerne jedinice) može predstavljati i "neke druge stvari". Da me ne pitate u komentarima koje su to "druge stvari" :)) spomenut ću samo prostorno-vremenske distorzije, koje tako obožavaju Trekkiji i pisci SciFia, a u principu su sasvim banalna i sveprisutna pojava.

No ... BRZINA ... Jeste li ikada razmišljali o tome kojom se brzinom krećete upravo sada, dok sjedite za svojim računalom i zurite u monitor? Naravno brzina je relativna, pa se u odnosu (relativno) na monitor i zidove svoje sobe ne krećete uopće - ali Zemlja se kreće, a s njom i vaša stolica. Zanima li ikoga kojom brzinom upravo sada prolazite kroz Prostor? Naravno, ovaj podatak nikome neće značiti ništa u životu - no ova sasvim nevažna činjenica će vas sigurno fascinirati.

Dakle ovako: Radius Zemlje je oko 6360 km, pa ispada da je opseg naše planete oko 2PIr = 40.000 kilometara. Zbog rotacije Zemlje, čovjek koji živi blizu ekvatora, svakodnevno prijeđe put od oko 40.000 km u 24 sata - što znači da putuje zajedno s površinom Zemlje brzinom od oko 1666,6 km/h u smjeru istoka.

Ako živite nešto dalje od ekvatora (negdje oko 45. paralele) brzina kojom putujete na istok će biti nešto manja (manji je put, odn. kruna sfere) - tako da je brzina na 45. paraleli negdje oko 1666 x cos(45) = 1178 km/h ! ili oko

Brzina preko tisuću km/h je stvarno fascinantna, posebno ako zaželite iskočiti iz orbite i ostati na mjestu, dok ostatak planete nastavi svojim putem. Dakle, kada biste zastali na mjestu, zapadni zid sobe bi se zaletio u vas brzinom supersoničnog mlažnjaka - za usporedbu, 1178 km/h je brzina od oko 327 metara u sekundi, a brzina zvuka (Mach 1) je 330 m/s ...

Ali to nije sve! Rotacija oko Zemljine osi je peace of cake u usporedbi s putem koji napravimo u eliptičnoj putanji oko Sunca. Put koji Zemlja (a i mi s njom) prijeđemo godišnje je oko 940 miliona kilometara, u trajanju od 365x24 sati ... što znači da putujemo brzinom od oko 107.306,00 km/h ... ili preko 29.807 metara u sekundi!

Može li kome koristiti ova činjenica? Možda je dobro znati da, ako ste iz druge galaksije i želite sletjeti na Zemlju svojim UFO-om, morate se dobro potruditi :)) jer pičimo brzinom od skoro 30 kilometara u sekundi! - pa nas probajte stići ako možete!

A na koncu, možemo si još malo zakomplicirati stvar, jer je rotacija oko svoje osi i oko Sunca samo početak ... Zemlja se zajedno sa Suncem vrti oko centra Galaksije (koja se uz to širi i skuplja), pa se zajedno sa Galaksijom i udaljava od centra "Velikog praska" (a možda i rotira u odnosu na taj centar), a nebih se kladio ni u to da centar Svemira miruje ... Pa kad bi tu putanju netko želio nacrtati, vidjeli bismo da se svaki Čovjek na Zemlji kreće kroz prostranstva Svemira nezamislivom brzinom i u višestruko uvijenoj spiralnoj putanji!

Osjećate li laganu vrtoglavicu??? Trebali biste ... :))

- 12:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Stranicu dijelom sponzorira eGlasnik