template by cromma.com

No warranties whatsoever

srijeda, 06.04.2005.

Obožavam one "terms of use" i slične kvazi-nadri-para-pravničke tekstove koji se danas nalaze na dnu gotovo svake internetske stranice. Apsolutni biser koji sam pronašao (pa izgubio) na Internetu je jedna stranica "za odrasle" čiji su autori tako detaljno elaborirali temu "zašto nitko nebi trebao gledati ovu stranicu" da sam morao pročitati sve do kraja: u pedesetak točaka, autori su obradili sve sve sve moguće probleme koje može izazvati gledanje pornografije - od zakonskih, medicinskih i psiholoških, pa sve do socijalnih problema... čak su se potrudili i preporučiti surferima da se više druže s ljudima i izgrade veze koje će im omogućiti sretniji seksualni život. Ha???
Gotovo da su sami sebe optužili za sve zamislive zločine protiv čovječanstva, osim genocida...

Ali, ne dešava se to samo na Internetu. Poznato je da u Americi možeš tužiti bilo koga za bilo što - dapače, ova praksa se pretvorila u 'industriju' koja danas hrani stotine tisuća američkih advokata... a posljedica svega je da se gotovo na svakom proizvodu nalazi nekakav "no responsibility disclaimer".
Jučer sam, na primjer, vidio igračku u obliku vatrogasnog aparata, u kojoj se nalaze bombončići, a na kutiji piše nešto kao: "ovo ne možete koristiti za gašenje požara!"
Na plastičnim vrećicama piše: "Oprez, mogućnost gušenja", na igračkama: "nije za mlađe od X godina", a na cigaretama: "Pušenje izaziva sigurnu smrt u mukama".

Na novom DVD-u "Vježbajte sa Cindy", kojeg možete nabaviti na boljim kioscima - odmah u drugom kadru se prikazuje poruka: "Prije početka vježbanja, posavjetujte se sa svojim lječnikom", jer vježbanje izaziva infarkt, probavne smetnje, upalu mišićne ovojnice, može odgoditi menstruaciju ... ili smanjuje pokretljivost spermija, ako ih imate.



Na internetu, svaka stranica čiji autori drže do sebe ima "Terms" i "Acceptable Use Policy". Ako stranica nema ove dokumente, onda to nije 'ozbiljna stranica' i nemojte je zaboga posjećivati!

I tako, u želji da i namu.blog postane 'ozbiljna stranica', te zbog evidentne potrebe zaštite autora od svake odgovornosti, odlučio sam objaviti i sljedeći "disclaimer":




PPU - Prihvatljiva politika uporabe


1) Namu, u daljem tekstu "autori", se ograđuju od svake odgovornosti.

2) Autori se ograđuju od bilo kakve odgovornosti za sve što su rekli, napisali, prikazali, nacrtali ili učinili na ovome blogu, te na ostalim internetskim stranicama, ili u životu općenito

3) Ne dajemo jamstva (izričita ili implicirana) na sadržaj ovoga bloga: u smislu istinitosti, prihvatljivosti, korisnosti, komercijalne uporabljivosti ili prihvatljivosti objavljenih informacija. A osim toga ne tvrdimo niti dajemo jamstvo da su objavljene informacije uporabljive na bilo koji način i u bilo koju svrhu.

4) Objavljene informacije nisu bezopasne, dapače: Previše informacija može izazvati psihičke smetnje kod određenih osoba i ozbiljne poremećaje poput padavice, shizofrenije ili paranoidnih neuroza. Posjetitelji ovoga bloga preuzimaju punu odgovornost - ovaj blog čitate isključivo na vlastitu odgovornost.

5) Gledanje u monitor oštećuje vid. Ukoliko zaželite ispisati ovaj blog, činite to na vlastitu odgovornost - toner nekih pisača može izazvati probavne smetnje ili iritaciju kože podbratka, a u većim količinama i rak sluznice. Nemojte lizati ili žvakati jednom ispisane stranice!

6) Ovaj blog možete koristiti samo za zakonom dozvoljene aktivnosti. Uporaba ovoga bloga za nezakonite radnje je strogo zabranjena. Ovo uključuje (bez ograničenja) kopiranje, distribuciju ili korištenje teksta objavljenog na ovome blogu s namjerom izazivanja tjeskobe, frustracije ili zlojađa kod drugih osoba, ili korištenje informacija s namjerom prijetnje ili ucjene drugih osoba ili samoga sebe.

7) Sadržaj ovoga bloga je namjenjen osobama starijim od 4 godine. Ne preporučamo čitanje osobama mlađim od 4 godine ili starijim od 76 godina.

8) Autori oviga bloga se ograđuju i ne mogu biti odgovorni za bilo koji trošak, gubitak zarade ili oštećenje opreme i uredskog namještaja - koji mogu nastati (na bilo koji način) kao posljedica posjećivanja ovoga bloga ili korištenja informacija objavljenih na ovome blogu.

9) Ukoliko ste zaposlenik vladine organizacije, moje firme, bilo koje međunarodne organizacije ili pak spadate u bilo kakvu udrugu, sektu ili vjersku zajednicu - autori ovog bloga vam izričito zabranjuju dolazak i čitanje ovih sadržaja bez valjanog naloga prvostupanjskog suda. Sve informacije koje ste pročitali, prije pribavljanja sudskog naloga su prikupljene na nezakonit način i ne mogu se koristiti kao dokazni materijal ili argument sudske parnice.

10) Autori ovoga bloga nisu vlasnici Interneta, niti mogu biti odgovorni za sadržaj drugih stranica na Internetu.

11) Autori ovoga bloga izričito tvrde da su objavljeni tekstovi pisani u trenutcima smanjene uračunljivosti, pod utjecajem alkohola i drugih zakonom dozvoljenih opijata, te se sadržaj ovoga bloga mora promatrati upravo tako: kao polu-suvislo blebetanje

12) Tko ne bude poštivao ova pravila - magarac!



A što se tiče prava na kopiranje - koje su svi do zadnjeg blogera zaštitili patentom u svim zemljama svijeta - ja ću biti (nadam se) originalan:

Eksplicitno (i evidentno, u pisanom obliku) dozvoljavam svako kopiranje, distribuciju, objavljivanje i javno izvođenje svih pisanih sadržaja na ovome blogu - osim sadržaja zaštićenih pravima drugih autora - te se odričem svake zarade koju možete iskamčiti prodajom ovih tekstova. Dozvoljavam svaku uporabu i zlouporabu mojih tekstova, do besvjesti, u zakonom dozvoljenim granicama.



- 10:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Stranicu dijelom sponzorira eGlasnik