nedjelja, 30.11.2014.

humanitarne čestitke

Eto dragi moji pregledači bloga, blogeri, a može i blogeraši i -ice na http://durica.blog.hr Durica traži pomoć za jedno bolesno dijete.

Organizira se humanitarna akcija i ja sam eto odlučila da doniram jedan broj čestitki koje bi se mogle prodati.
Također ću čestitkama sudjelovati u aukciji za nezbrinute pse.

Ne želim se hvaliti svojom humanošću, jer osim zvanja telefonom na određene brojeve, kojeg doniranja u trgovačkim centrima, odlaskom na jedan humanitarni koncert, nisam se nešto baš pretrgla od humanosti. No s godinama čovjek postaje ili sve ravnodušniji ili humaniji.

Ako Durica stvarno uspije organizirati prodaju ili aukciju čestitki bit ću sretna što mogu sudjelovati. A bit će mi još draže ako mi se i vi pridružite.

Humanost je ljudska vrlina koja u nama razvija potrebu da nekome pomognemo. Ljudska bića bi trebala po prirodi i inteligenciji biti humana. No povijest nas uči da smo najnehumanija bića na planetu. Jedino biće koje je smislilo tisuće načina mučenja drugog bića je čovjek. Tu je ljudska kreativnost pokazala svoje tamno lice.

Dakle krenimo protiv mračnih umova našeg roda , upregnimo svu svoju pozitivnu kreativnost i pokažimo malim simboličnim poklonom svoju humanost. Kap po kap i eto slap, kad se male ruke slože, sve se može, sve se može...

I da ne filozofiram više, želim vam ugodno druženje uz izradu čestitki.
Vaša Mela.

A čestitke ? Skoro zaboravila.







Danas mi internet šteka. Jedva sam ubacila ove male slike. Pozdrav: Živi mi i zdravi bili i puno čestitki napravili !!!






- 21:18 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

subota, 29.11.2014.

EKO čestitke

Za izradu vam trebaju raznorazni reklamni katalozi: Kauflanda, Konzuma, Plodina, Mullera, Lidla, Tommya, Jyska, Buhausa...
Zašto ih nabrajam ? Zato što me svaki tjedan zatrpaju svojim reklamama. Zato što imam gomilu toga kod kuće, što zovemo smećem, a zapravo je papirnati otpad. I zato što to moram odložiti na pravo mjesto, u zeleni kontejner. Srećom na poslu skupljamo stari papir.

Ove čestitke prepustite svojim mališanima jer se izrađuju od trganog i gužvanog papira, a oni to baš najrađe rade.

Prvo izaberete u katalogu dijelove na kojima ima najviše zelene boje. Ja preferiram kataloge mat boje.

Trgate i slažete. Kombinirate, dok ne budete zadovoljni.





Ako ste minimalista, za vas su ove čestitke gotove. Upravo primjećujem da je ljubičasta podloga bolja. Ali što je tu je. EKO čestitke se rade od onoga što imaš pri ruci uz minimalan trošak.

Ako volite kititi onda se igrajte.




Ja sam se odlučila za ostatke crvenog kolaža i načinila male kuglice.



Podloga za čestitku je opet sačuvani papir od paketa koji sam dobila. Vjerojatno ste već primijetili da volim bež boju kao podlogu.

Papir je bio malko zgužvan, pa sam ga ja dokraja cijelog zgužvala. Neobično mi se sviđa ta tekstura.

Drugu čestitku sam ukrasila konopom. Lijepila sam silikonom.



Sljedeća čestitka također će se djeci svidjeti. Narežete malo crvenog papira i izrežete jedan krug od kartona. Rezani dijelovi neka budu raznoliki. Krug premažete drvofiksom i na njega slažete komadiće papira jedno preko drugog, tako da malko prelazite rub kruga. Ja baš namjerno želim da krug ne bude savršen.







Zatim sam poželjela da vas iznenadim i da napravim čestitku od korice klementine. Prvo su mi korice pregorjele, a zatim sam uvidjela da kuglica bude nemoguća misija.

Iz pećnice sam izvadila baš zgodnu sliku.


Nisam htjela trgati komaiće da načinim kuglicu pa je nastalo ovo. Idealno za rođendan.
Poslušala sam mecabg i iza zalijepila konopčić da se može zakačiti na zid.



Važna napomena: Konopčić za vješanje na zadnjoj strani nije sretno rješenje jer se čestitka otvara. Moram smisliti nešto drugo. Možda unutra s lijeve strane.

Sretna sam što svoje ideje dijelim s vama. Jedva čekam da mi se pohvalite svojim uradcima.

Pozdrav. Vaša Mela.



- 22:24 -

Komentari (15) - Isprintaj - #

računalne čestitke

Vozim. Naglo kočim. skrećem. Treba fotografirati ovu panoramu. Jutro je. Magleno. Ni tračka suncu. Kakve će to fotografije biti, pitam se. Odlazim na posao i razmišljam: trebam odraditi, pa ubaciti fotke, osmisliti kuglice, isprintati, uzeti papir za čestitke.

Sjedam za stol poslije posla, juriš na čestitke. Jao! Dokument se neće otvoriti. Stiže šef. Priskače u pomoć.

Ni printati ne mogu. Upravo došao čovjek da promijeni boje. Opet šef uskače u pomoć. Na lukavstvo otvara dokument i isprinta mi.


Čekam. Čekam. Čekam čovjeka da završi posao da mogu u boji kopirati. Dočekam. Ajme. Kopiranje je loše. Čovjek ode, a printer proradio i printa na pruge, točkice, blijedo. Jao ! Dobro je počelo. Bit će to "odlične" čestitke.

Blijede fotografije i ne izgledaju loše. Izgleda kao da je u Vrsaru pao snijeg.

Doma ručak u 17 h. A onda na posao. Rezanje, lijepljenje, šljokanje, sušenje, lijepljenje, fotografiranje i evo me tu.

Danas ću vam prezentirati čestitku koju sam napravila uz pomoć Worda.

Najprije izaberete neku svoju fotografiju koja će vam biti pozadina. Ubacite je u word. Umetnete oblik kugle. Otvori vam se gore prozor oblik i u njemu na stilovi oblika idete na kanticu.Idete na teksturu, pa više tekstura. Kliknete na druga tekstura i odaberete fotografiju ili sliku s koje će se napraviti tekstura vaše kuglice. Opet je nabolje da to bude vaša fotografija.

Eksperimentirate dok ne budete zadovoljni.

Zatim opet gore desno na oblik i u prvom prozorčiću pronađete ikonicu sa slovom A za umetanje teksta i napišete neki stih, izreku ili čestitku. Problem je pri pisanju teksta što se ne može puno toga napisati. Kuglica ne smije biti prevelika.

Možete ubaciti i pravokutnik ili zvjezdicu... i u njima napisati čestitku, pozdrav.

Sve elemente ( kuglicu i pravokutnik) složite po želji i isprintajte. Nemojte odmah zadati puno kopija jer vam zbog rezolucije ekrana kuglica može ispasti elipsasta, pa je morate popraviti.



Ako imate bilo koji računalni program za obradu fotografije vaše mogućnosti se proširuju i varijacije na temu su beskonačne.

S obzirom da je sve ovo napravljeno u wordu kvaliteta i mogućnosti su mi bile ograničene. Word nažalost ne daje mogućnost snimanja slika.

A sada da vam kažem što mi se upravo dogodilo. Jučer sam objavila ovaj post. Bio je drugačiji. Danas ga preuređujem.

Što sam napravila ? Kardinalnu početničku grešku. Za pozadinu jedne svoje čestitke odabrala sam fotografiju s interneta. Danas ponovno prošećem po novogodišnjim čestitkama i primijetim da ona pozadina više nije ista. Na njoj je netko, valjda vlasnik nešto dopisao.

Zbunila sam se, a zatim prepala. Došlo mi je iz... Shvatih da mi se obraća autor i da kaže:"Ne diraj, ovo je moje!"
Pođem na stranicu na kojoj je objavljena fotografija, kad ono ne može biti gore Ministarstvo za ljudska prava...
Ajme. Što sad ? Hoću li imati problema ?

Eto jedan trenutak nepromišljenosti i ja prekrših ljudska prava, pravo na intelektualno vlasništvo.

Kažu:"Sve što je na internetu ponuđeni je cijelome svijetu." Ova izreka mogla bi vas dosta stajati.

Doduše, ja sam u postu navela da se takva čestitka ne smije prodavati. I nisam je mislila štancati, ali ... eto preuređujem post.

Ovom se prigodom ispričavam stvaraocu i vlasniku slike koja me je zabljesnula svojom ljepotom pa sam bila nepromišljena.


Uživajte u fotografiranju i stvaranju svoje računalne čestitke. Napravite svoje remek djelo, svoju jedinstvenu računalnu čestitku, koju ćete naravno malko ukrasiti s ukrasima koje imate pri ruci.

Pozdrav od Mele !

- 00:05 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.11.2014.

kuglice od špage

Danas sam eksperimentirala i otkrila kako vrlo jednostavno napraviti kuglice od špage. Kao prvo postoje različite debljine špage. Koristila sam onu najtanju i to 6 trakica odjednom.
Naravno da sam opet mislila pokušati raditi makrame jelkicu, ali me put odveo na drugi kraj, na kuglicu. Tako je to sa mnom, nikad se ne zna.



I počela sam vezati široke čvorove i dobila lijepu kuglicu.



Zatim sam radila šire čvorove i dobila drugačiju kuglicu.



Izrezala zelenu trakicu od filca ( može i tkanine ili kolaža) i napravila čestitke



koje su sasvim lijepe i ovakve. Ako volite da bude sjajnija dodajte na zelenu mašnicu nešto crveno, perlicu, zvjezdicu, minijaturnu šiškicu...

Motati, tj. vezati čvorove mogu i djeca, ali lijepljenje je posao odraslih.


I onda stanite pa se divite.



Naravno ne bih ja bila ja, da nisam probala napraviti i jelkicu. I počela sam motati deblji konop ( srednje debljine). Lijepila sam sa silikonskim pištoljem.



Jelkica definitivno zahtijeva pažljiv rad odrasle osobe jer silikon je vreo. Lijepo sam se spekla dok sam je završila.



Danas sam definitivno oduševila samu sebe. Kuglice su mi predivne. Tako jednostavne , a efektne, čarobne.

Reći ćete :"Što joj je danas? Samu sebe hvali:"

U raznoraznim psihoanalizama psiholozi i psihijatri traže od ispitanika ili bolesnika da se pohvale. Neki ljudi tada zanijeme. Imaju lošu sliku o sebi. Ne pronalaze ama baš ništa čime bi se pohvalili.

Svi volimo čuti pohvalu od drugih, no neobično nam je da se sami pohvalimo. Bojimo se zavisti, ljubomore, zlih misli spram nas. Nek vas to ne brine. Svako toliko pohvaliti samog sebe dobro je za duševno zdravlje i samopuzdanje. A zluradi nek se grizu.

Pa navalite. Danas mi se pohvalite bilo čime.

I uživajte dok stvarate. Pohvalite se prijateljicama, kolegicama, prijateljima, kolegama sa svojim uradcima. Stvarno, zašto ne postoji Dan samohvale ???

Pozdrav od Mele !



- 18:18 -

Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 26.11.2014.

pjesma jelkica

Kao što sam rekla u jednom od prethodnih postova velika sam ljubiteljica narodne baštine, ne samo Istre već cijele lijepe naše. Ne samo Hrvata već i svih manjina. To je naše blago, ta raznolikost, taj suživot.

Dosjetila sam se neki dan kako i pjesmu ukomponirati u jelkicu. Vrlo jednostavno.



U wordu napišete pjesmu tako da zadate sredinu pisanja i pišete u obliku jelke. Mijenjajući font ( oblik i veličinu slova) mijenjate i izgled jelke.

Jelkicu iskopirate i umetnete u tablicu. Isprintate u boji i jelka je spremna za lijepljeje i ukrašavanje.

Evo samo nekoliko prekrasnih hrvatskih narodnih pjesama: Škripi đeram, Teče, teče bistra voda, Evo san ti doša, Raca plava po Dravi,Sanak snilo, Ne zna Tone, Ja posijah repu... iz različitih krajeva naše domovine.



Za ukrašavanje upotrijebite glitere, a možete u bijelim prazninama i crtati flomasterima narodne ukrase, ornamente. Pa će čestitka biti posve narodna.







Ako niste baš ljubitelj narodne baštine, a sviđa vam se ova ideja, iznenadite ovakvom čestitkom dragu osobu u jelku upišite svoje stihove ili stihove dragog pjesnika.

Umjesto jelkice možete napraviti zvonce ili kuglicu.

A ima nešto o čemu ne želim pričati: o tome kako je nekada davno narodno bilo bljak, seljačko, i danas je nekima što me jako rastužuje; o tome kako je narodni govor ( narjčeja, dijalekti) bilo skoro pa strogo zabranjeno u školama; o tome kako biti Hrvat i voljeti svoje ne znači odmah da si nacionalist i obratno kako neki veliki Hrvatine ne vole svoje jer nas sramote, kradu, izdaju; o tome kako crkva huška... ali je ona istovremeno vodila brigu o očuvanju identiteta i narodnog stvaralaštva...
Ja uistinu neću pulitiku u svoju butigu, zato o tome neću govoriti.

Ali ću reći da sam sretna građanka naše domovine koja je u onom malom postotku ( 11% ) koji nikada ne bi napustili domovinu jer je najljepša na svijetu. I još ću reći da imamo prekrasan jezik u kojem za pijetla npr. imate mnogo izraza: pivac, peteh, oroz, kokot, kopun, pevec i tko zna koliko još.
I da sveukupno naše blago treba njegovati i čuvati.

Ako nećete vi, ja ću.

Pa lijep pozdrav s : Oja noja dođi lolo moja, Oooooooooooooooooooooj!

Moram napomenuti da nisam članica nikakve stranke niti ću to ikada postati osim ako se ne osnuje stranka dinosaura. Da sam u crkvi sve obavila, nisam vjernik, ali nisam ni antikrist koji bljuje vatru.

Ugodan rad uz druženje, uz sokiće, kavicu, čašicu i humor.

Svoju narodnu čestitku poklonite poklonicima narodnog. Bit će oduševljeni.

Vaša Mela !


- 19:07 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 25.11.2014.

makrame jelkice

Makrame (riječ potječe iz arapskoga jezika i znači »prugasti ručnik« ili »vezeni veo«) je vještina ukrasnoga uzlanja. ( Prepisano s interneta.)

U našoj kući gdje su bile tri ženske uvijek se je nešto radilo: plelo, heklalo, vezlo, šivalo pa i uzlalo. Tako sam odavno naučila dva osnovna boda i uspješno napravila nekoliko držača za cvijeće.

Neki dan, već u krevetu, padne mi misao na pamet, kako bih mogla napraviti jelkicu uzlanjem konopa ili vune.

I danas nakon panike, kad sam vidjela da se fotografija na blogu tjedna promijenila, i kad sam panično pomislila da moram svaki dan ovaj tjedan nešto napraviti, i kad sam još paničnije spoznala da nemam pri ruci ama baš niti jednu novu čestitku, sjetila sam se zelene vune i ideje o makrameu.


I pokušala sam. I prisjetila se, ali rezultat nije bio onakav kako sam ga zamišljala.



Kao prvo treba vam mislim 20 trakica vune duljine 30 - 40 cm. Kreće se sa čvorom na sredini. Potrebne su vam još dvije ruke da vam pridržavaju početek, ili zakačite pribadačama za stiropor.



I krenete petljati. Svako toliko sam se i ja zapetljala. I ipak uspjela nešto zapetljati. To nešto izgledalo je ovako.



Nema simetrije, jer nema čvrstih čvorova. Vuna je premekana. No nisam se predala. Silikonskim pištoljem sam zalijepila, bolje reći nategnula krajeve da to izgleda poput jelke. Da prekrijem nedostatke i da malo ukrasim jelku dodala sam drvene perlice.

Bilo bi prekomplicirano da sam ih nizala na vunu.



Pošto nisam baš bila zadovoljna svojim uratkom odjurila sam po konop, ne bi li bila bolje sreće.

Ishod je sličan. Dosta sam se namučila. Opet mi je dijete trebalo pridržavati dok radim.



Čestitka bi mogla biti ovakva, ali pošto ja volim kititi dodala sam i perle.



Nadam se da će netko umješniji od mene napraviti čestitku uzlanjem baš onakvu kakvu sam i zamislila: simetričnu, zanimljivu, poput čipke. Jedva čekam da je vidim.

Puno pozdrava od Mele !

P.S. Upravo mi je pala na pamet jedna ideja. Za Svetog Nikolu poklonit ću 10 čestitki onima koji mi je prvi zatraže. Trebate mi samo jasno reći koju. Neke sam poklonila, ali lako ćemo naći zamjenu. Čestitke ću vam poslati prazne, da ih možete drugima pokloniti. Jedna osoba dobit će jednu čestitku.

najljepsezelje1@hotmail.com

- 19:54 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.11.2014.

narodno blago na čestitkama



Ako ste ljubitelj narodne baštine onda tu svoju ljubav možete prenijeti čestitkom i u druge krajeve naše domovine, a i svijeta.

Ne možemo baš previše toga narodnog blaga prikazati na čestitki. Priče, legende, pjesme, glazba, ples, stari zanati... nisu baš prigodni. No nošnja i instrumenti mogu poslužiti kao zanimljiv motiv.

Dobro proučite narodne instrumente svoga zavičaja, nacrtate ih, izrežete i od njih složite jelku ili kuglicu. I eto suvenir čestitke.



Kad sam došla i Istru nisam ništa znala o njihovoj tradiciji. Pošto volim narodnu baštinu brzo sam naučila da su istarski narodni instrumenti: roženice ( sopele, sopile), mih, šurle i vidalice.



Slične čestitke mogu se napraviti od starih alata, starih predmeta...

Istarska narodna nošnja jedna je do najsiromašnijih u Hrvatskoj što govori o siromaštvu istarskog naroda u prošlosti. No ta nošnja u kojoj prevladava smeđa boja sukna ( haljine tzv. modrne ) i ukrasne trake različitih boja mogu poslužiti kao zanimljiva novogodišnja jelka.



Od smeđeg kolaža izrežete oveći pravokutnik. Na njemu zalijepite ukrasne trake. Od toga napravite harmoniku. Gornji dio zaklamate. Zalijepite silikonom i čestitka je gotova.




Slična čestitka može se napraviti od motiva šestinskog kišobrana, šibenske kape...

Upravo pišući ovaj post pala mi je na pamet još jedna ideja kako se može tekst neke narodne pjesme napisati u obliku jelke. Slično kao što sam napisala monolog o kažunu.

Etno čestitke ili kako ih ja zovem i suvenir čestitke tema su kojoj ću se tek posvetiti. Ove dvije čestitke dala sam vam samo za primjer da se upustite u istraživanje narodnog blaga.


Ako se upustite u ovu pustolovinu želim vam ugodan i zabavan rad.

Pozdrav od Mele !






- 19:45 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.11.2014.

jelkica od kelja pupčara

Eto tako, naopako...

Mek se zna što sam danas kuhala.





- 18:45 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

zapaljive jelkice

ZA DOBRA STARA VREMENA:

Ovaj post iskoristit ću da one malo starije podsjetim na dobra stara vremena. Zašto ? Zato što su me šibice podsjetile na radosti stvaranja kad sam bila dijete.

Nekada, ne baš tako davno djeca su kod kuće i u školi radila čudesa od šibica i drvenih štipaljki. Puno se je tada radilo rukama.

Moj rođak Darko napravio je Ajfelov toranj od šibica i stoličicu koja se ljulja od štipaljki.
Ja sam napravila prijateljici za poklon, onako bez nekog povoda, vjetrenjaču od kutija šibica i šibica.

Nekada, ne baš tako davno, postajao je predmet tehnička kultura, na kome smo rezbarili, lijepili, bojali, fotografirali, slagali, rezali...Taj predmet svi su voljeli. Svi smo u školi, ne kod kuće, morali napraviti kućicu za ptice.

A u srednjoj školi na tehničkome smo sklapali najsloženije strujne krugove, rastavljali i sastavljali predmete, na tokarskom stroju izradili maticu, na bušilici nešto probušili. Naravno da sam ja bila ta koja je pukla svrdlo. Jaka mišica.

U srednjoj školi na tehničkome svatko od nas stavio je zaštitnu masku i morao potrošiti jednu elektrodu. Varili smo, da svašta smo radili.

U srednjoj školi učili smo crtati predmete u tri dimenzije po pravilima crtanja i znali smo nacrtati nasloženije drvene modele koji su bili probušeni i neobičnih oblika.

U srednjoj školi na tehničkome od žice sam napravila Miki Mausa. Učili smo dakle i lemiti.

Danas nema pilica i rezbarskog luka, danas nema lemljenja i varenja. Lemi se nešto malo. Danas tehničkog uopće nema u srednjim školama. Možda u strukovnim.

A tehnički u osnovnoj školi ??? Čista fizika, tehnologija, što li već. Udžbenici teški za poludjet, teksta ko u priči. Moje dijete nije učilo pisati tehničko pismo, onako kako smo mi to učili. S knjigama su dobili nekakvu kutiju sa komadićima plastike, drvaca, ljepila i ne znam i ja čega i tobože nešto sklapali.

Gdje je nestao predmet koji nas je veselio, opuštao, učio kroz rad ? Tko je ukrao tehnički novim generacijama i nametnuo im brdo lekcija koje moraju naučiti ?

Reći ćete tehnologija ide naprijed. Slažem se. Ali predmet u kojemu se razvijala ručni rad potpuno je nestao.

Onda se odjednom pojavio HNOS koji je zagovarao učenje kroz radu, igru... Obećavalo se rasterećenje učenika, smanjivanje opsega gradiva, poboljšanje standarda škola radi uvođenja novih tehnologija... Mislila sam: "Napokon." No ništa se značajnije promijenilo nije.

Onda je gospodin Primorac odustao a HNOS je umro.

Od HNOSA nam je ostala: projektna nastava, više terenske nastave, neki učitelji više primjenjuju rad u paru i skupinama. Ovi u nižim razredima više se igraju. A od rasterećenja ništa.


Današnja tehnička kultura mogla bi se zvati tehnologija. S tom tehnologijom moje dijete ne zna promijeniti utikač i utičnicu, ne zna napraviti kućicu za ptice, ne zna što je pilica i rezbarski luk, a i nikada neće naučiti crtati u tri dimenzije...

Reći ćete nostalgična sam. Ja ću reći razočarana sam.

Tko je kriv ? Profesori ne. Plan i program, sustav. Sustav u kojemu sam i ja. I moja mama i moja sestra. Sustav koji stalno nešto mijenja u svrhu poboljšanja.

Mi smo jedina zemlja na svijetu koja ima toliko promjena u tako malo godina, da se više i ne trudim znati tko je moj ministar i koje je promijene donio.

Šuvarove dvije općeobrazovne godine srednje škole po meni su bile jako dobre. Moje dijete je sada prvi razred srednje škole. Jedva se opredijelila, na moj nagovor, koji će smjer odabrati. Premladi su i gotovo. A to njihovo opredjeljenje sa 14 godina je opredjeljenje za cijeli život.

Za sada dosta. Baš sam se zapalila.

Slijede zapaljive čestitke.



Na smećkastom papiru nacrtate jelkicu. Premažete je drvofiksom i slažete šibice kako vam dođe.





Pri kraju morate malko rezati šibice da biste dobili željeni oblik, ili jednostavno popunite sve, pa škarama pažljivo izrežete višak.





Pozdrav od Mele !








- 14:28 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

zašarafljene jelkice

Šaraf, vida ili vijak jedan je neugledan predmet. Ali eto meni je palo na pamet da ih iskoristim za novogodišnju jelkicu.

Srebrnih ima svih vrsta i veličina, a zlatne više ne proizvode.

Primjer ove čestitke već sam dala, ali vrlo davno. Nisam podrobno opisala nastanak čestitke kao što ću sad.



Zašto ponovno ista ? Dva su razloga. Prvo jer se bliže blagdani, a drugo jer se vlasniku željezarije neobično svidjela ova čestitke i naručio je jednu.

Čestitke sam donijela da pokažem djevojci koja radi u željezariji.

I tako čovjek mi dade šačicu vijaka besplatno da mu napravim čestitku. I ja ode sva sretna i zbunjena iz željezarije. Sretna jer mu se sviđa, zbunjena jer mi nešto nije bilo jasno.

Kad sam došla kući sve mi se iskristaliziralo. Zar moja čestitka u koju sam uložila toliko truda vrijedi sitniš? Preveslao me.

I prošlo je nekoliko mjeseci tu čestitku nikako da napravim. Ali kopkala me svjest. Obećanje je obećanje.

Čovjek vjerojatno misli da sam ja njega preveslala.

Naravno, cijelo vrijeme sam znala da ću je napraviti. Nisam se doslovno zainatila.



Za ovu čestitku treba vam komadić tkanine koji ste prije obojili vodenim bojama. Pogodan je komadić plahte, jastučnice ili neke stare bijele majice.

Kod mene se ništa ne baca. Sve se reciklira.

Tkaninu ne režete škarama već isparate. S majicama se to ne može, morate rezati.

Pripremite materijal i počnite slagati vijke.






Ako sam dobro izbrojala treba vam: 8 većih vijaka, 15 manjih vijaka i 2 najveća za stabljiku.

Lijepljenje je vrlo jednostavno. Odgore kapate ljepilo.

I pustite jadan dan ili barem pola dana da se drvofiks stisne.

Kad se sve zalijepi, dodajte ukrase. I njih sam lijepila drvofiksom. Može i silikonom.

Tkanina se uhu ljepilom zalijepi za podlogu i čestitka je gotova.

Zbog težine unutrašnji donji dio malko izrežite da se čestitka lijepo nasloni. A možete jednostavno napraviti čestitku koja se otvara od dolje prema gore.



Da se pohvalim, čestitke od metala osmislila sam sama. Vjerojatno postoji još ljudi na svijetu kojima je ta "bedasta" ideja pala na pamet.

Također moram napomenuti da ne izrađujem čestitke po narudžbi i da ih ne prodajem. Tko bi dao za njih 50 - 100 kn koliko ih procjenjujem.

Uživam da ih smišljam. To mi je svojevrstan hobi. Uživam ih praviti i poklanjati. To mi je nagrada za trud, plus svi vaši lijepi komentari.

Ugodno pravljenje čestitki uz puno smijeha i zabave želi vam Mela. I ne dajte nikome da vas prevesla !

- 11:24 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 22.11.2014.

zgužvana jelkica

Malo zelene tkanine, silikonski pištolj, novogodišnjih ukrasa, papir za čestitke i to je sve.



Rad jednostavan. Krenete lijepiti silikonom od vrha. Dodajete ljepilo na papir i lagano gužvate tkaninu koju ste prije izrezali u obliku trokuta.
Ukrasite po želji.

Inspirirana ovom čestitkom danas sam napisala i pjesmu.

Zgužvana haljinica

U šumici pokraj melena sela,
rasplakala se jelkica zelena.
Zgužvala joj se haljinica,
pa je tužna, nevesela lica.
Srušio joj se dugogodišnji san.
Kako li će na novogodišnji bal ?

Dotrčala dječica da je tješe,
no utjehe u riječima ne bješe.
Sve udilj plače jelkica:
„Zgužvana mi je zimska haljinica!“

Rastrčala se dječica po svuda,
dala sebi podosta truda.
Donijeli joj svakojake stvari,
ali za njih jelkica ne mari:
„Neću igračke, slatkiše i balone!
Želim raskošnu haljinu do Nove !“

Pohitala dječica do selašca
i donesoše crvena srdašca.
Doletjela i ptičica iz gnjezdašca.
Dojuriše i životinje sa brdašca.
Okitiše jelkicu da je milina,
ne smeta joj zgužvana haljina.

Kočoperi se jelkica u šumi,
rekli bismo da nam nešto glumi.
Pukla ju je sreća sve do nosa,
ne vidi ništa od sreće i ponosa.

Eno je u šumici,
ponosno hoda,
jer raskošna
zgužvanost,
danas je
najnovija moda.



Pozdrav od mene Mele !

Dosta mi je čestitki danas, bar za koji sat. Idem blogati.

- 17:51 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

željezne jelkice

Mislim da su ovo jedne od najjeftinijih čestitki, ako se ne izuzme skupi i fini kolaž na kome se radi čestitka.

No i što se tiče kolaža tu se možete poslužiti A4 tvrđim papirom u bojama kojih ima kupiti u knjižarama. Neke ih knjižare prodaju na komade, a neke nažalost na cijele kutije. Jedan komad ja sam platila 70 lp.



Dakle brzo u žaljezariju i nakupujte si po vrlo povoljnim cijenama ( lipe su u pitanju) šaku matica , šajbi i vijaka različitih veličina. Zlatne matice su skuplje.



Okupite svu svoju dječicu uza se i dajte ima da slažu i kombiniraju. Tako se uče simetriji i asimetriji, te razvijaju kreativnost.

Kad složite na papiru za čestitke jelkicu ili pahuljicu ( moji prijašnji postovi) pristupa se lijepljenju ljepilom za drvo ( drvofiks, pattex).



Lijepljenje nije prezahtjevno, ali je radi urednosti bolje da ga obave odrasli.Manje matice i vijci lijepe se kapanjem ljepila u rupice ( od gore ). Matice s velikim rupama kao npr. ove žljebaste, lijepe se ručno isto drvofiksom.

VAŽNA NAPOMENA: Kad ukapate ljepilo u rupice matica ili vijaka čačkalicom lagano pogurajte ljepilo do dna, do papira. Nekoliko poteza gore-dolje je dovoljno. Ljepilo će se polagano spustiti i osušiti.

Sušenje je polagano i najbolje je da te jelkice ne dirate jedan dan.



Ako ste zadovoljni učinjenim, kad se drvofiks stvrdne i postane proziran, vaša čestitka je gotova. Ako želite razbiti srebrnastu boju s malo crvene boje napravite mašnice i dodajte crveni kolaž.

Ako imate usku ukrasnu trakicu i klamaricu lako možete napraviti mašnicu. S unutrašnje strane mašnice ( strana koja se ne sjaji ) zaklamajte. Kroz zaklamani dio provucite lijevi i desni dio i eto mašnice.

Najbolje je to napraviti velikom klamaricom. Ja ovaj put nisam imala puntica za veću klamaricu pa sam se malko pomučila s manjom klamaricom.



Željezne čestitke vrlo su teške pa zbog težišta ne mogu stajati. Zbog toga je potrebno malo odrezati unutrašnji dio čestitke kako bi se lijepo naslonila ( to se odnosi na čestitke koje se otvaraju s desna na lijevo).



Zato je najbolje da se ove čestitke rade tako da se otvaraju od dolje prema gore.

Zbog svoje težine ove čestitke nažalost nisu pogodne za slanje poštom, jer je velika poštarina, ali tko vam brani da ih uručite osobno, ili ih kradomice nekome ostavite u stanu.

Ugodno željezarenje. Pozdrav od Mele !

P.S. Postoji jedna kletva koju je izmislila moja prijateljica: "Dabogda te pogodila Melina čestitka!!!"


- 15:51 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 21.11.2014.

dekupaž na moj način



Slika vam kaže sve.



Imate dvije mogućnosti, lijevo žličica brašna s vodom, desno malo drvofiksa s vodom.



Najprije strgate rukama motive. Zatim skinete jedan sloj salvete tako da ostanu dva sloja ili jedan sloj ( salveta Djeda Mraza bila je jednoslojna, ali malo deblja - Kaufland 4,99 kn).

Stavite motive na bijeli papir iz mape i premazujete lagano od sredine prema kraju. Povremeno je potrebno i tapkati da se ovlaži salveta (dvoslojna).



Već pri premazivanju papir će se malo zgobati. No to nek vas ne brine, u tome i jeste draž ovog rada. I zgužvani dijelovi i crtice su također dobrodošli.

Kad se sve osuši, odrežete škaricama za nokte i zalijepite tako da zalijepite samo središnji dio, neka rubovi strše. Ja sam lijepila uhu ljepilom, a može i silikonom.



Djed Mraz je premazan brašnom i vodom. Meni se osobno ovaj način rada više sviđa jer slike dobiju bijelu patinu.



Snjegović je premazan drvofiksom i vodom. Nema promjena, isti je kao i na salveti.



Ja definitivno glasam za brašno. A vi ?

- 18:58 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

jelkice od srca

Za ovu čestitku treba malo više vremena.
Recimo da jedan dan slikate s djecom, a drugi od slika pravite čestitke.

Da biste dobili lijepe nijanse boja slika se vodenim bojama uz dodatak bijele tempere - ili jupola, ipola. Bijeli papir najprije se pošara olovkom, a zatim se različitim bojama bojaju polja.
Bijela boja dodaje se direktno na vodenu i s malo vode pomiješa. Ta se tehnika inače zove gvaš.



Što više boja u kontrastu, dobit ćete bolje podloge za čestitke.



Od zelenog kolaža izreže se 6 približno jednakih srca i zalijepite ih na izrezanu šarenu podlogu.
Može se lijepiti od gore prema dolje i obratno.





Svijetla jelkica lijepljena je od dolje prema gore.



Na kraju bijelim markerom podebljate rubove jelkica, po želji ukrasite jelkice ili ih ostavite neukrašene. Dodirne točke boja možete iscrtati šljokicama.

Ova ideja sa srdašcima nije moja. Naišla sam na internetu na nju i pokušala na svoj način osmisliti čestitke.

Pozdrav od Mele svima koji kod kuće ili u školi prave čestitike !

- 16:11 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.11.2014.

dvije nježne božićne jelkice

Kako čestitke mogu biti nježne ? Eto tako.
Izbor boja i materijala čini ih takvima.
Ako se ne slažete slobodno recite.



Materijal: nekakva bijela čipka - kod mene konkretno plastična za omatanje poklona, reljefna salveta, ukrasna srebrnasto-bijela trakica i božićne srebrne pahuljice ili zvjezdice, crveni papir za čestitke i bijeli papir iz mape.

Kao papir za čestitke može vam poslužiti deblji A4 papir koji možete kupiti u knjižarama. Ima ga u više debljina i boja. Komad 70 lp.



Mrežica i motivi su zaljepljeni silikonskim pištoljem.



Pripazite kod salvete. Najbolje je zalijepiti 2 dijela, jer je jedan dio sam za sebe pretanak i proziran. Zajedno režite oba dijela, a poslije svaki dio zalijepite.

Na ove salvete slučajno sam naišla u Konzumu. Naravno da ću ih korisiti samo za svoje ideje.

Slobodno se igrajte i eksperimentirajte.
Ja skoro nikad ne znam kako će izgledati moja čestitka kad je počnem raditi. Slažem, dodajem, premješam, smještam... dok ne budem zadovoljna ili dok se ne umorim.

Veseli pozdrav od Mele !



- 19:45 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 18.11.2014.

christmas handmade cards

Kolaž, papir za čestitke i jedna zlatna perlica.



Crveni i žuti kolaž i 4 različite zelene boje kolaža. Kolaž izrežete na trakice. Crveni i žuti kolaž izrežete na malo tanje trakice.



Strpljivo ispletete trakice. Dobro bi došle u pomoć još dvije ruke.
Ispleteni papir pažljivo zalijepite na bijeli papir.



Na kartonu nacrtate jelku, izrežete je i prislonite je na pleteni dio kolaža. Olovkom označite rubove i izrežete pleteni kolaž.



Ostatak od pletenog kolaža nemojte baciti. I on se može iskoristiti za još jednu jelkicu.





Zalijepite obje jelkice na tamni kolaž da bude što veći kontrast, ukrasite kanticu i to je to.







Ako djeca požele raditi ove čestitke udovoljite im. Trebat će im samo mala pripomoć. Naravno mislim na djecu školske dobi.

Pozdrav od Mele !

- 17:59 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.11.2014.

suvenir čestitka - kažun

Malo lavande ili ružmarina, koji kamenčić s mora i sastavak jednog djeteta napisan u obliku kažuna.



Kao suvenir čestitke mogu vam poslužiti različiti motivi: Arena, crkve, zidine, stara vrata, slavoluci, kule, stare kuće, romanički ili gotički prozori, stare barke, kažuni, narodna nošnja, stara lokomotiva, stari predmeti...

Fotografirate bilo koji od kulturno-povijesnih spomenika ili nekih predmet iz narodne baštine. Izrežete fotografiju i ukrasite šljokicama, kamenčićima, trakicama...

Uživajte u istraživanju i stvaranju.

Pozdrav do Mele !

- 15:17 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 15.11.2014.

novogodišnje čestitke od novogodišnjih ukrasa

Dakle da se malko ponovim:

Ako vam se ne da uložiti puno truda u izradu čestitke, a želite se zabavljatiti reckanjem, lijepljenjem, kombiniranjem i prije svega svima omiljenim kupovanjem, na pravome ste mjestu.
Prošvrljajte po Konzumu, Lidlu, Plodinama, Kauflandu... i naći ćete nekoliko ukrasa koji se mogu iskoristiti za izradu čestitki.



Prvo dobrano, kao i ja , popljujte sve cijene, jer sve to što vidimo na policama nabavljeno je bagatele, da bi mi platili i do 10 puta skuplje, a neke stvarčice i 100 puta.


Kad dođete k sebi od astronomslih cijena za šačicu plastike i pronađete nešto upotrebljivo i jeftino, evo vam ideja.

Ako još imate bolji papir za čestitke i kolaž, divit ćete se svojim uradcima.
Za djecu su zgodne raznorazne 3D naljepnice.









Ako vam je sve od ponuđenog čini kičem, vrhunskim neukusom; ako vi želite sami napraviti čestitku i želite razvijati dječju kreativnost, tada bacite pogled na brdo mojih prethodnih postova. Možda vam se što i dopadne i krenete u izazov da sami nešto iskreirate.

Ugodan rad bilo da ste sami, u krugu obitelji ili u učionici.

Pozdrav od Mele !

- 19:04 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

prstenja i broševi



Ovo ljeto uživala sam sjedeći na šljunku birajući prekrasne kamenčiće. Od njih sam već napravila nekoliko čestitiki i broševa. Jučer sam napravila i prstenja.

Kamenčiće najprije treba oprati vodom da se skine sol s njih. Za metalnu bazu broša ili prstena, koje možete kupiti u knjižarama, lijepila sam drvofiksom ili superglu ljepilom.











Kad se prstenja i broševi zalijepe slijedi lakiranje.
Većina kamenčića kad se osuši izblijedi. Njihove izvorne boje i šare ponovno se vide kad ih premažemo prozirnim lakom za nokte.

Pozdrav od Mele !

P.S. Ne zanosite se da s ovime možete zaraditi. Nema kruha od toga. Eventualno možete nekoga obradovati.

- 12:11 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 12.11.2014.

brze čestitke

Vrijeme je pravljenja čestitki za one koji ih žele osobno uručiti ili poslati poštom.

Ne da vam se raditi nešto teško. Želite da to budu lijepe čestitke, ali da ih napravite brzo i jednostavno. Želite da i djeca sudjeluju u radu.

Problem riješen.
Odete u bilo koji šoping centar i kupite nekoliko različitih ukrasnih trakica. Nisu jako skupe, a od njih možete napraviti više čestitki.



U šoping centrima naći ćete svakojakih čudesa koje možete upotrijebiti i za izradu čestitki. Pazite ! Nemojte pretjerati !


Naći ćete tamo svakojakih Djedova Mrazova, jelkica, snjegovića, sobova... Izaberete motive i ako imate papir za čestitke, kolaž, uhu ili magnetin ljepilo vaše čestitke bit će gotove za pola sata.





Najvažnije je da uživate u radu. Nije priša. Imate još dovoljno vremena da napravite brdo čestitki.

Pozdrav od Mele !

- 21:21 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.11.2014.

veseli snjegovići

Potrebno vam je: drveni

štapići za pregledavanje grla ili od sladoleda, filc ili tkanina različitih boja, ukrasne pribadače , kliješta, drvofiks ljepilo i silikonski pištolj.



Prvo se oboji drvce samo s jedne strane. Nije potrebno da kupujete bijelu temperu. Obojite jupolom ( bojom za krečenje ). Bojamo čistom bojom bez dodavanja vode.

Zatim se prvo odredi gdje će biti nos. Okrugla pribadača može se zabosti ili joj se prikrati iglica pa se zalijepi drvofiksom da stoji ukoso.
Okrugloj pribadači potpuno se skarati iglica.

Zatim se olovkom nacrtaju oči i usta.



Šeširić je napravljen od crnog debljeg kolaža, no može proći i tanki. Šal od filca. Dugmadići su glavice pribadača, kolaž ili pravi dugmadići ( gumbi, botuni).
Sve se ti dijelovi kao i drvce zalijepe silikonom.

Ako baš nemate filca, pribadača i tkanine pri ruci sve možete napraviti od kolaža. Za nosić se napravi mala narančasta ili crvena kuglica...


Sretno s radom.
Pozdrav od Mele !

- 19:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.11.2014.

dvije rođendanske čestitke



Malo tkanine mikrofibre koja je pogodna za rezanje, malo dugmadi i ukrasne trake i eto ideje.
Po želji možete kombinirati cvjetiće od kartona i tkanine.



Trakice sam lijepila drvofiksom. Ostale dijelove tekućim ljepilom magnetinom.



Blazinice iliti vateni kružići za skidanje šminke, dugmadići, crvena tkanina mikrofibra, ljepilo i čestitka je učas gotova.

Najprije se izreže srce, a zatim se precrta na vatu. Vata se umanji onoliko koliko je potrebno da se preko nje tkanina može zalijepiti na papir.
Vata i tkanina lijepljeni su tekućim ljepilom magnetin ili uhu, a dugmadići drvofiksom.

Zbog žurbe zaboravih da uslikam gotove čestitke, ali sve se ipak vidi.

Uživajte u osmišljavanju vaših ideja. Pozdrav od Mele !

- 12:40 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Čestitka je poruka napisana rukopisom s raznim lijepim željama.

Ručno napravljena čestitke imaju veću vrijednost nego ona koja se izradi tvornički. Svaka napravljena čestitka mali je umjetnički rad, unikat. Vrijeme utrošeno na pravljenje čestitke uvećava i njenu vrijednost. Koliko smo je dugo radili, toliko smo proveli vremena razmišljajući o osobi koju želimo ugodno iznenaditi.

U današnje vrijeme SMS-ova i mailova skoro se izgubilo čestitanje putem čestitki. Hladne poruke s raznoraznim računalskim crtežima i animacijama pokušavaju nadomjestiti nedostatak vremena i postaju "moderne" čestitke svakome tko nam je prijatelj i tko nam to nije.

Nemojte biti onaj tko će pritiskom na tastaturu pokušati iznenaditi prijatelja, roditelje, dragoga ili dragu...

Napravite svoju čestitku u koju ćete unijeti svu svoju kreativnost, svoj duh i svoju ljubav !

Poklanjam vam svoje ideje, a vi u njih unesite svoju maštu, veselje i duh.

Mela

Linkovi

POSEBNA ČESTITKA - LADICE ( s posvetom )

ČESTITKA SOVA ( kolaž, kamenčići )

ROĐENDANSKE ČESTITKE ( kolaž, kamenčići )

ROĐENDANSKE ČESTITKE ( maca, djevojčica)

ROĐENDANSKE ČESTITKE ( cvijet, srce)

ROĐENDANSKE ČESTITKE ( baloni, tri srca )

ČESTITKA ZA VJENČANJE

ČIZMICA SVETOG NIKOLE

ČESTITKE ZA ROĐENJE ( kolica, stopala )

VALENTINOVO ( pismo )

ČESTITKE OD SLUČAJNIH SRCA RANDOM HEARTA

JESENSKE ČESTITKE ( leptir, košarice )

JESENSKE ČESTITKE ( pejzaž, stabla, košarice )

RIBICE OD PLASTELINA

SNJEGOVIĆ ( od blazinica )

SNJEGOVIĆ ( od drvenih štapića )

DJED MRAZ

SUVENIR ČESTITKA - KAŽUN ( kamenčići )

SUVENIR ČESTITKA - KAŽUN ( sastavak A. Popovića )

SUVENIR ČESTITKA - BATANA

ETNO ČESTITKA ( jelka od narodne pjesme )

ETNO ČESTITKA ( narodni instrumenti, narodna nošnja )

MORSKE ČESTITKE

ŽELJEZNE ČESTITKE ( pahuljice, jelka )

ŽELJEZNE ČESTITKE ( jelke )

MIRISNE ČESTITKE ( jelke, kolica )

NOVOGODIŠNJI UKRASI OD ŠIŠARKI

NOVOGODIŠNJE RELJEFNE ČESTITKE ( folija )

NOVOGODIŠNJE RELJEFNE ČESTITKE ( kamenčići )

PUKNUTE NOVOGODIŠNJE ČESTITKE

NOVOGODIŠNJE ČESTITKE ( od novogodišnjih ukrasa )

NOVOGODIŠNJE ČESTITKE ( od špage )

NOVOGODIŠNJE ČESTITKE ( od plastike )

CD NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

VEZENE ČESTITKE

EKO ČESTITKE ( škartoc, kuglica, jelkice, kišobran )

EKO ČESTITKE ( stari papir, jelke, kora od naranče )

EKO ČESTITKE ( od recikliranog papira )

KUTNI RADNI REGAL

BROŠEVI ( kamenčići, metal )

BROŠEVI ( papir, kamenčići )

PRSTENJA I BROŠEVI ( od kamenčića )

SLUČAJNA SRCA RANDOM HEARTA

ČESTITKE ZA VALENTINOVO


novogodišnje čestitke

Na ovom blogu ću vam prezentirati sve čestitke koje sam do sada radila. Među njima najčešće su one božićne i novogodišnje.
Neke od čestitki su moje vlastite ideje, a neke sam ideje "ukrala" od drugih i preradila na svoj vlastiti način.

Želim vam ugodan rad i dobru zabavu pri stvaranju čestitki.
Vaša Mela