srijeda, 04.03.2009.

Predlažemo Vam da otvorite svoj dnevnik na pollitika.com i sami objavite podatke o kriminalu čiji ste svjedok.


Postoje dva osnovna načina kako se blogera može uhvatiti. Prvi način je da u samom sadržaju svog dnevnika objavite podatke ili okolnosti koje bi suzile moguće izvore informacija te vas na taj način identificirati. Recimo, izuzetno bi glupo bilo napisati kako je “zamjenik ministra donio taj_i_taj račun na moj stol s očigledno krivotvorenim odobrenjem tajnika, te je inzistirao na hitro(tm) plaćanju”. Na ovaj način nije osobito teško zaključiti, čak i korumpiranom djelatniku javne uprave o kome se radi.Druga metoda je da netko iz informatike ministarstva, analizirajući promet koji se događa na mreži vrlo jednostavno utvrdi koja računala su pristupala kojim web stranicama. Računala koja međusobno komuniciraju ostavljaju iza sebe trag u vidu log dokumenta. Znajući IP adresu javnog blog servisa nije teško iz desetina tisuća zapisa pronaći samo one koji se odnose na komunikaciju između inkriminirajućeg dnevnika i vrlo konkretnog računala smještenog u računovodstvu ministarstva.Postoji mnogo načina kroz koje možete postati i ostati anonimni na internetu, no prije nego što odaberemo određenu metodu potrebno je odlučiti koliko smo paranoični kako bi izabrali primjereni način zaštite, osobito stoga što pojedine metode zaštite uključuju poprilično znanje tehnologije i računala.
- Pseudonimi
Najjednostavniji način zaštite identiteta je kreiranje izmišljenog nadimka/pseudunima/aliasa. Kreiranje besplatnog email računa na nekom od servisa (hotmail, yahoo, hushmail - gmail iako dobar nije idealan jer uvijek postoji neki trag kroz pozivnice za otvaranje email računa) je prvi korak ka anonimnosti. Jedan od najefikasnijih metoda za anonimno registriranje na servise koji traže važeću email adresu je 10 minutes email; email adresa kreirana na ovom servisu vrijedi svega desetak minuta i potom se briše, sasvim dovoljno da se sakrije trag. Nakon što ste odabrali email adresu, lagano je kreirati blog račun na nekom od besplatnih blog servisa (uključivo i na pollitika.com). Iako postoji nekolicina domaćih blog servisa, možda je bolje odabrati blog servis u nekoj dalekoj i vrlo demokratskoj ili ne baš dobro povezanoj zemlji kako bi onemogućili ili barem značajno otežali pristup blogu od strane domaćeg korumpiranog sudstva, policije i/ili obavještajne zajednice (server na kojem se nalazi pollitika.com smješten je na drugom kontinentu). Ne koristite plaćene servise jer ćete ih u pravilu platiti kreditnom karticom, a trag novca je najlakše pratiti. Dobre adrese za tako nešto su: blogsome, blogger, wordpress ili naravno pollitika.com.
Izvor politika.com

- 19:08 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se