četvrtak, 22.01.2009.

Postoji li veza između zaoštravanja diplomatskih odnosa sa Italijom i najnovijih sukoba sa Slovenijom oko Savudrijske vale?

Image Hosted by ImageShack.us


TKO JE PRODAO SJEVERNI JADRAN TALIJANIMA I SLOVENCIMA?
Dokumenti koji se skrivaju od hrvatske javnosti a koji su potpisani u zadnjih pet godina svjedoče o postojanju sustavne politike koja je omogućila Italiji i Sloveniji puni gospodarsko-ribolovni nadzor nad hrvatskim dijelom Sjevernoga Jadrana. Iz dokumenata je razvidno kako Hrvatski sabor niti u jednom trenutku nije imao spoznaje o potpisivanju takvih ugovora, sporazuma i protokola, iako dokumenti o kojima govorim imaju višestruko štetan utjecaj na hrvatsku suverenitet na hrvatskom dijelu Sjevernog Jadrana, te na gospodarski suverenitet u smislu gospodarenja izlovom i ulovom jadranske ribe. Analiza ovih dokumenata još je akualnija danas nakon što Italija odbija akreditirati hrvatskog veleposlanika u Rimu, a Slovenija je jednostrano proglasila vlasttiti suvernitet i nadležnost nad cijelom Savudrijskom valom.
Trgovina HDZ - IDS
Sasvim je sigurno kako će ovakvi ugovori, iako se prividno odnose samo na suradnju u području ribarstva, predstavljati presedan u budućem rješavanju odnosa Hrvatske sa njezinim susjedima na Jadranu, osobito Slovencima i Talijanima. Operacionalizacija ovakvih ugovora i konvencija pružiti će temelje za neku buduću reviziju hrvatskih državnih granica na moru, a ovo je osobito opasno u kontekstu nedavnog zaoštravanja spora sa Slovenijom oko Savudrijske vale. Postavlja se logičnim pitanje zašto Vlada RH šuti o ovim ugovorima, nije li prešućivanje njihova štetnog utjecaja zapravo tiho odobravanje dogovoreno u koaliciji HDZ – IDS (Sanader – Jakovčić). Nisu li upravo ovakvi ugovori bili uvjet bezrezervne podrške IDS-a politici Vlade Ive Sanadera u Hrvatskom saboru? I ako se radi o najvulgarnijem obliku političke trgovine, ne iznenađuje takav pristup Sanaderove administracije ovom problemu. Još jedna prodaja ne će omesti Sanaderove planove i europski projekt jedne od najnekompetentnijih hrvatskih Vlada od stjecanja neovisnosti.


Izvor: necenzurirano.com

- 13:43 - Komentari (23) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.01.2009.

12 koraka prema komunizmu

Image Hosted by ImageShack.us


1. Kult ličnosti

Ivo Sanader neprikosnoveni je vladar Hrvatske. Gospodar svoje stranke. On je Kralj Sunce oko kojeg se sve okreće. Poželjno je, ponekad čak i obavezno, biti njegovim prijateljem.
2. Partijska podobnost
Prije su se svi karijeristi gurali u Partiju, sada se guraju u HDZ. Prije je partijska knjižica otvarala sva vrata, danas to čini iskaznica HDZ-a.
3. Dogovorna ekonomija
Uoči izbora Ivo Sanader odgovarao je Inu od podizanja cijena nafte. Nakon izbora nagovarao je trgovce da ne podižu maloprodajne cijene. Nedavno je odvratio Zagrebačku banku od namjere da podigne kamate na kredite.
4. Mediji u službi vlasti
U komunizmu glavni urednici i novinari znali su koga se ne dira: Tita, Partiju i Revoluciju. Danas svi oni znaju u koga se ne smije dirati: u premijera Ivu Sanadera. I grupu njegovih bliskih prijatelja. Tek povremeno, i to po nalogu s vrha, smije se po prstima pecnuti neposlušne ministre (i ponekog ličkog šamana).
5. Policija kao čuvar režima
Kad je mafija udarila na Ivanu Hodak i Ivu Pukanića vlast je odmah poručila da "neće više tolerirati organizirani kriminal". I doista, kad je bomba udarila preblizu Banskih dvora i Pantovčaka, odmah je došlo do smjena u policiji, preko noći na čelo ministarstva i ravnateljstva postavljeni su "sposobni i nestranački ljudi".
6. Nema opozicije
Dobro, formalno je ima. Baš kao što je opozicije bilo i u komunizmu. Međutim, tadašnji fiktivni izbor između Saveza komunista i Socijalističkog saveza oni ciničniji među nama mogli bi usporediti s fiktivnim izborom između HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, pa čak i SDP-a
7. Nema šopinga nedjeljom
U komunizmu nije bilo ni službenog Boga ni kapitalizma, pa ni nedjeljnog šopinga. Onda su se pojavili službeni Bog i kapitalizam, pa opet nema nedjeljnog šopinga. Ni tada nismo imali izbora, baš kao što ga nemamo ni danas.
8. Pravosuđe i sudstvo pod kontrolom politike
U komunizmu sudovi su samo potvrđivali optužnice koje je napisala vlast. Danas, u trodiobi vlasti, sudovi i pravosuđe rade ono što odgovara aktualnoj vlasti
9. Odluke se donose u vrhu Partije
Ranije je postojao Centralni komitet, danas imamo uži kabinet predsjednika Vlade. Ranije je Sabor samo potvrđivao odluke donesene u vrhu Partije, danas se ruke dižu za odluke donesene u Sanaderovu društvu.
10. Podobnost, a ne sposobnost
I danas, baš kao i prije dvadeset godina, pojam sposobnosti ima izopačeno značenje: sposoban je onaj tko je podoban, nemoralan, ambiciozan koliko i nekompetentan, kompromitiran, cijepljen od bilo kakvog stava i mišljenja.
11. Preživljavanje na inozemnim kreditima
To je bio recept opstanka jugoslavenskog socijalizma. Do ove godine to je bio recept opstanka Sanaderova režima. Na zaduživanju u inozemstvu temeljilo se kupovanje socijalnog mira, hranjenje golemog državnog aparata i braniteljskih udruga, o njemu je ovisilo zadovoljavanje apetita nezajažljivih koalicijskih partnera,i megalomanski građevinski projekti.
12. Braniteljske udruge kao SUBNOR
Članovi SUBNOR-a bili su povlaštena kasta u Jugoslaviji. Ratni staž i privilegije kupovali su se na sve moguće načine, baš kao što nekontrolirano buja i registar hrvatskih branitelja. I branitelji se, baš poput bivših subnorovaca, poput ideološke komisije miješaju u sve: u ideologiju i politiku, u komunističke zločine iz 1945., u rasprave o homoseksualizmu, u prepirke političara, u nogometni huliganizam...

Izvor: politika.com
- 13:03 - Komentari (20) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.01.2009.

S jedne i druge strane gledajući...

Image Hosted by ImageShack.us

Godina počela s otkazima u Getrou, TDR-u i Cimosu
Na samo Silvestrovo radnicima Getroa uručena je čestitka u obliku 200 otkaza. Radnici na određeno vrijeme prvi mogu očekivati svoje radne knjižice. Među njima je i najmanje 120 radnika Tvornice duhana Rovinj, a isto čeka i 80-ak radnika labinskog Cimosa - tvornice autodijelova i poljoprivrednih strojeva. Otkazi nisu isključeni ni u tvornici cementa Holcim. Otkazi su radnici dobili i u Pazin textilesu, nastalom iz nekadašnjega tekstilnog diva Pazinke. Pogoni se gase, riješili su se svih sedamdeset i troje radnika. Čekaju ih otpremnine, pa red na Zavodu za zapošljavanje.

I dok jedni 2009. vide sa 40 do 50 tisuća građana na Zavodu za zapošljavanje, drugi poručuju da su takva nagađanja neutemeljena. Upućeni smatraju da se stvara umjetna panika, a da za otkaze nije uvijek kriva gospodarska kriza.

Što se, pak, tiče plana za 2009. godinu, mr. Vlahović(TDR) je posebnu pozornost skrenuo na nove uvjete poslovanja – izmjene trošarinskog sustava, nepovoljno poslovno okruženje i pad standarda koji će utjecati na poslovanje kompanije u narednom razdoblju. Unatoč tomu, tvrtka će, zahvaljujući „snažnoj racionalizaciji poslovanja“, smanjenju troškova, dosadašnjim ulaganjima te izlasku na nova tržišta i nadalje stabilno poslovati. „Možda ono što danas radimo ne daje odgovore na sve potrebe društva, njegovih vlasnika i zaposlenika, ali je zasigurno najviše što možemo učiniti za njegovu održivu budućnost.“, dodao je Vlahović.
Kako je zaključeno, Adris grupa nastavlja planirani investicijski ciklus te će u narednoj godini uložiti gotovo 500 milijuna kuna, od čega glavninu u turizmu za izgradnju novog hotela s pet zvjezdica – Lone te izgradnju depandanse hotela Istra na otoku Sv. Andrija.
Moje pitanje glasi mislite li da se sa tih 500 miliona kuna moglo spasiti tih 120 radnika????

- 13:18 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.