Objavljeno: ponedjeljak, 31.07.2006. ljeta Gospodnjeg

BALJEZGAM...



Koja je priča? Zakaj se sve ovo događa? Koji im je qrac?

Sve je zapravo počelo jednog dana, kad sam se vratio s posla kući i vidio na CNN-u kako se ruši WTC. Misli sam da starci gledaju neki film.

11.09.2001. Tad je počelo...

Nekoliko tjedana nakon 9/11, Talibani su odbijali predati Osamu Bin Ladena. I tako su Ameri započeli zračne napade na afganistanske vojne objekte i centre za obuku.

Samo 3 mjeseca kasnije, Talibanski režim je kolapsirao, a zadnje postrojbe pobjegle su na jug u grad Kandahar.

Svi su tada mislili da je gotovo. Bilo je gotovo. Demokracija je pobijedila! No, nije bilo baš tako…

Sada, 5 godina poslije, rat u Afganistanu daleko je još od svog kraja. U međuvremenu 3 su nova rata započela. Još ih je nekoliko na horizontu.

I upravo sada, kritične se stvari događaju koje bi mogle ubrzati korak promjena.

Afganistan: Upravo sada, dok ovo pišem, NATO je u procesu preuzimanja osiguranja južnog djela, koje je trenutno pod kontrolom koalicije (ako je još uvijek).

Timing im je mrak. Ta regija trenutno prolazi svoju najkrvaviju fazu nasilja od pada Talibana 2001.

Prošli tjedan, nekoliko stotina talibanskih boraca napalo je zapadno Afganistansku zgradu vlade granatama i strojnicama. Jučer, talibani prijete da će ubiti jednog inženjera uhvaćenog na jugu.

A sada…taram..taram..pojavljuje se novi komandant NATO-a, Lt. Gen. David Richards i misli da je našao čudotvorno rješenje. U subotu je provalio da će učini više, nego samo napadati talibane. On bi jurišao na moćnike koji vode trgovinu opijumom. Da se i tu neki biznis preuzme...kad su već u banani sa naftom.

Al', pazi sad:

NATO ima samo 9 000 vojnika, koji bi trebali pokrivati planine veličine Texas-a. Buahahahahaha!!!!

Za usporedbu: Sovjeti kada su osvajali Afganistan u 80-ima, koristili su 500 000 vojnika, od kojih se 15 000 nije vratilo kući vodoravno i još k tome nisu pobijedili. A NATO bi poslao 9 000 dečkića od 18 – 25 godina. Pobit će ih ko male zečeve.

Irak: Pentagon pojačava snage sa 4 000 novih vojnika (čitaj: zdrogirane djece). Ali, i misija postaje opasnija:

Ne samo da moraju zaustaviti pobunjenike, oni ujedno moraju zaustaviti građanski rat. Umjesto da se bore protiv jednog neprijatelja, oni se moraju boriti sa mnogim grupama i grupacijama od Jihad-ista, Šiitskih militanata, a često i protiv same korupirane vlade.

Prošli tjedan, irački premijer je izjavio da, ako amerika izgubi u Iraku, da će to biti monumentalna pobjeda terorizma u Svijetu, događaj koji bi mogao imati gadne posljedice. Ali, nešto je zaboravio. Pobjeda amerikanaca u Iraku je i pobjeda Irana. I kaj sad? Nemreš baš ispast magarac, a cijeli svijet te gleda. I tako je počeo rat protiv Irana.

Nije vam nitko rekao? Onda, slušaj vamo. U Teheranu su ovaj vikend vlasti objavile, da je konflikt sa zapadom - neizbježan. Toliko neizbježan, da ih je strah o tome i govoriti. Njihova je interpretacija da je rat Izraela protiv Hezbollaha u Libanonu, zapravo samo početak napada na Iran.

Slično o tome razmišljaju ovaj vikend i pametnjakovići u bijeloj kući, samo malo obratno: Hezbollah je stvoren od strane Irana, financiran od Irana i naoružavan od Irana. I tako je po njima, napad na Izrael – napad na zapad (ovo je dobro, tak bum svoj 1. album nazval – napad na zapad…).

I tako, ako baš nisi 100% slijep, primjetit ćeš da je rat između SAD-a i Irana zapravo već počeo (kod suseda u dvorišću).

Sirija: Prošli tjedan, Sirija upozorava da neće dozvoliti Izraelskim avionima da pređu granicu – nekažnjeno, prijeteći se otvorenim sukobom, ukoliko se to dogodi.

Ali ovaj vikend, Izraelske rakete letjele su prema samoj granici sa Sirijom, svega nešto manje od kilometra, uništavajući Libanonski imigracijski centar.

Sirijske vojne snage stavljene su na najviši stupanj opasnosti. Izrael je pozvao 15 000 rezervista koji su spremni da budu raspoređeni u visinama Golana, na granici između dviju država.

Ono na kaj Izraelci p#$%e, je to da je podosta tih raketa koje im lete u dvorište - „Made in Syria“. Bijes preljeva čašu. Još im je tu uletila i ona Rajsica, da ih kao malo smiri, no izgleda da je još jedan oružani sukob neizbježan.

A kaj je sa Saudijskom Arabijom? Oni pak podržavaju Sunije u Iraku, što bi ih moglo zapravo uvući u konflikt. Tu je još i Turska, veliki neprijatelji Kurda u Iraku, koja se zaklela da će poslati trupe u Irak čim se Kurdistan odvoji od Iraka.

I tak…kak je vama prošao dan?

Ovo sam natrkeljao 31.07.2006. u 22:20 i stvarno me zanima tvoje mišljenje.
Protrkeljaj (2) - Ispljuni na papir - #





O temi BALJEZGAM... izjasnili su se:













<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.


blog