website metrics

nabrzaka

nedjelja, 18.10.2009.

101. post. Novi svjetski prvak

Mike Hawthorn, Graham Hill, Jim Clark, Jon Surtees, Jackie Stewart, James Hunt, Nigel Mansell, Damon Hill i Lewis Hamilton. I ove godine ponovno Britanac! Deseti u povijesti. Sve čestitke Jensonu Buttonu na danas osvojenom naslovu svjetskog prvaka! Navijala sam za njega i drago mi je da je u ovom troboju ipak on izašao kao pobjednik. A današnjom je utrkom stvarno pokazao kakva ga hrabrost krasi. Svatko drugi na njegovom bi se mjestu povukao i odvozio jednu mirnu, nevidljivu utrku, nešto poput Hamiltona prošle godine u Brazilu. Možda izgleda kukavički, ali uz toliki ulog meni je normalno da vozač u takvoj situaciji ne glumi junaka i jednostavno pokuša doći do cilja. Postoji mjesto i vrijeme za junaštvo :) Ali Jenson je danas jurio kao da on lovi bodovni zaostatak, a ne Barrichello i Vettel njegovu prednost, prestizao je i gurao se pokraj svakoga i na kraju dogurao do petog mjesta. Imao je i sreće što ga netko od nadobudnih likova nije izgurao sa staze, posebno mi je srce zatreperilo kad je krenuo na Kovalainena jer je Finac valjda toliko ustravljen od otkaza u McLarenu da bi garant napravio neku ludost. Nevjerojatno je kako nekad F1 utrke znaju biti dosadne i bez pravih poteza, a onda se svi pravdaju da su bolidi takvi, nemoguće je pretjecati bla bla bla A danas se dogodi jedan ovakav Brazil i više dobrih poteza u jednoj utrci nego u većem dijelu cijele sezone. I Button, koji se drugu polovicu sezone više manje vozio na svom mjestu bez puno egzibicija, odjednom pretekne pola grida i sve to bez kiše, bez prednosti difuzora, bez ekscesnih situacija - jednostavno i čisto na stazi. To je ono nešto što nam ponekad toliko nasušno nedostaje, potez više, energija više...
Odličnu utrku danas je odvezao i pobjednik Mark Webber. Uvijek je lijepo kad neko od dobrih, starijih vozača dođe do prve pobjede, a onda je jednako lijepo kad ne ostane na toj jednoj nego svom životopisu doda još jedno prvo mjesto. Tako neće morati unucima uvijek pričati jednu te istu priču nego će moći vrtjeti barem dvije :) Webber je slavio drugi put u karijeri i well done. Još barem da razumijem taj australski engleski!
Eh da, ponovno je u Brazilu Brazilac izgubio naslov prvaka od Engleza. Rubens je simpa lik, dobar vozač, stari lisac u svojoj 17-oj sezoni, i sve to stoji, ali meni je ipak Button pozitivniji lik. Uvijek iskren, samokritičan, simpa i nepretenciozan. Komentari koji kažu da nije zasluženi prvak su smiješni. Pobijedio je u prvih šest utrka sezone. Da je pobjede ostvario u zadnjih šest utrka, nitko ne bi govorio o nezasluženom naslovu. Ali kad se približimo listopadu i studenom, svi kao da zaborave koliko je sezona zapravo trajala i da se naslov osvajao od prvog dana. Barrichello je ove godine također vozio dobro, ali znao je biti pravi prdonja. Povremeno se ponašao nezrelo i nezahvalno i cijeli mu je svijet bio za sve kriv. Znao se često okomiti na momčad i nekorektno ih optužiti za svoje neuspjehe. A treći ovogodišnji kandidat, Vettel, je tek mladac, pred njim su još brojne godine u Formuli 1. Premda je Michael Schumacher nedavno u jednom intervjuu objasnio da to što je vozač mlad i tek prvi put juriša na naslov ne znači da ga je manje željan jer svi uvijek žele pobijediti što prije, odmah sad i ovdje. To im je u prirodi. Nikad se ne zna što će se dogoditi u budućnosti. I to definitivno stoji. Kad čovjek ima 18, 19 godina misli da će imati još milijun prilika za nešto, da će se još milijun puta zaljubiti i milijun puta moći otputovati u zemlju o kojoj mašta. A često se dogodi da takve prilike u životu dođu rijetko. Pa i Rubensu je ovo bio 17. pokušaj osvajanja naslova i 17. pokušaj dolaska do pobjede na Interlagosu pa nije uspio. Zato se nadam da će Vettel do svoje krune doći čim prije. Dobre prilike treba cijeniti i ne uzimati ih zdravo za gotovo.
Večeras će se opako slaviti u obitelji Button, evo i ja jednom žujom nazdravljam njihovom uspjehu!



"This morning Jenson said to me 'Dad, you're going to enjoy this one'. His target was to finish on the podium and I thought 'Oh, he is going to drive that way,' and it was a mega drive. I'm so happy. But I could hardly watch as the overtaking was going on. I was peeping through my fingers. For those last seven laps I was holding it back and then when he crossed the line, off I went, and when he came on the radio and he was crying, that didn't help either. When I then saw him I couldn't get him off me. He was crying his eyes out and saying 'I'm World Champion.' That's all he was saying. No other words."
John Button

"For the second year in a row, car number 22, driven by an Englishman and powered by a Mercedes-Benz engine has finished fifth in Brazil to win the world championship – what an amazing list of coincidences.”
Norbert Haug

- 22:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 13.10.2009.

100. post. Jubileeeeeeej

Današnji post stoti je u veličanstvenoj povijesti nabrzaka bloga! Dobar razlog za slavlje, nema šta! Neću puno trubiti i daviti slavljeničkim komentarima i govorima i reći ću samo da je jubilarni post posvećen a kome drugom nego Ayrtonu Senni. Dragom Ayrtonu, gdje god bio, pozdrav iz prohladnog Zagreba i to u tjednu kad F1 cirkus ponovno dolazi u njegov rodni grad. Koliko god to nekima zvučalo bedasto, Ayrton me (naravno, posredno) naučio mnogo stvari. I ne marim što drugi o tome misle :) Bio je poseban, misaon, zatvoren, usamljen i ponosan. I da, u Suzuki je 1989. rekao Prostu da će se zabiti u njegov bolid ako uđe ispred njega u prvi zavoj. I učinio je to. I da, opalio je pljusku Eddieju Irvineu i ponekad je znao biti pravi gad. Ali nek se javi onaj tko za sebe misli da je savršen, molit ću lijepo! :) Ayrton je uvijek i u svemu bio sadržaj, a ne forma. Svaka mu čast na tome.




"You will never know the feeling of a driver when winning a race. The helmet hides feelings that cannot be understood." Ayrton Senna

- 22:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.10.2009.

99. post. Bruninho

Ovih je dana u Formuli 1 u tijeku nešto što se zove "silly season", a podrazumijeva potpisivanje ugovora vozača i ekipa za iduću sezonu, traženje novih radnih mjesta ili pokušaje zadržavanja starih. Alonso se već ugnijezdio, jučer je objavljeno da Robert Kubica prelazi u Renault, a ostale objave očekuju se u narednim danima i tjednima. F1 vozačkom sjedalu u 2010. nada se i Bruno Senna. Ako ste možda mislili da poznato prezime kao od šale otvara sva vrata, čini se da stvar baš i nije tako jednostavna. Teško da bi u Formuli 1 našli prezime poznatije od njegovog i, osim toga, Bruno po svemu sudeći nije beznadežni slučaj poput mnogih neslavnih potomaka slavnih očeva, stričeva i ujaka, ali mjesto u natjecanju još nema. Bruno je prošle godine bio drugi u GP2 prvenstvu, ove je sezone sudjelovao u utrkama izdržljivosti u Le Mans seriji, a sad o mogućem angažmanu za 2010. pregovora sa čak četiri F1 ekipe. Ayrtonov nećak i prošle je godine u ovo vrijeme bio blizu dolasku u F1 - odradio je nekoliko testova za ekipu Brawn, tadašnju Hondu, i Ross Brawn je ozbiljno razmišljao o njemu kao zamjeni za Rubensa Barrichella. Mjesto pored Buttona na koncu je ipak dobio Rubens, a Ross je kasnije izjavio da je presudilo to što su smatrali da će im u tako kriznom razdoblju kao što je oporavak od Hondina odlaska i krpanje nove momčadi bolje doći iskusni vozač i njegovo znanje nego mladac koji o Formuli 1 ipak ne zna ništa. I tako je Bruno dočekao ovogodišnju silly season i sad ponovno pokušava pronaći nešto za sebe. Želja mu je voziti za jednu od postojećih momčadi, a ne za jednu od onih koje će se pojaviti tek dogodine, ali ako to ne upali, pristat će i na neku od tek oformljenih ekipa. Novinari pišu da je za njegove usluge najzainteresiraniji Campos Racing, zatim Manor, a onda i starosjedilačke ekipe poput Williamsa, Toyote i Force Indije. Iako za sad još bez ugovora, Bruno je optimističan: "One way or another we'll be there, and hopefully next year I'll be racing in at least 18 grands prix." Pohvalna je i njegova iskrenost oko koristi koju ima od slavnog prezimena: "Fortunately I'm in a position where both my talent and name count quite a lot. The teams want me because they believe I'm good enough, and all the teams believe in potential for sponsorship and for commercial opportunities. So being successful in motor racing and having the surname are helping me a lot, especially if there is competition from other drivers from GP2, or in Formula One right now." Navijam za Brunu, neka dođe pa da ga vidimo, dečko je zaslužio barem priliku. A sad kad se najavljuje povratak Lotusa u Formulu 1, dobro bi zvučao i naslov "Senna u Lotusu!"

- 12:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.10.2009.

98. post. Crveni Fernando

Saga o Fernandu Alonsu i Ferrariju konačno je gotova. Nakon dvije godine nagađanja, medijskih špekulacija, poludemantija i zakulisnih pričica, Ferrari je jučer objavio dolazak Alonsa u svoje redove već od iduće godine. Ugovor je potpisan na tri godine, znači 2010., 2011. i 2012., ali kao što je već postala praksa s F1 ugovorima - sve je moguće, i produljenje i poništavanje ugovora što se naprimjer sad dogodilo Kimiju Raikkonenu kojem je ugovor s Ferrarijem skraćen za godinu dana i Finac se, premda to još nije službeno potvrđeno, vraća u McLaren Mercedes, ekipu s kojom je proveo pet godina. No Kimi je danas opet sve iznenadio i na presici u Japanu rekao "Maybe I will race, maybe not." Kaže da će ostati dogodine u Formuli 1 jedino pod uvjetom da ima bolid sposoban za osvajanje naslova. McLaren će to biti pa ćemo vidjeti što će se dogoditi, Kimi kaže da ne žuri s odlukom, moguć je čak i odlazak u reli prvenstvo i kaže da će odlučiti do kraja godine. Nadam se da će ipak ostati u Formuli, a s kojom momčadi ne znam, Kimi svakako zaslužuje najbolje. Ono što me posebno zanima je točan razlog Raikkonenova odlaska iz Ferrarija. Ekipa iz nekog razloga očito nije bila zadovoljna njime, je li to zbog njegova načina života, toliko opisivane nemotiviranosti ili nečeg trećeg, tko zna. Nadam se da će netko iz Ferrarija propjevati novinarima kako su izgledale ove tri Kimijeve godine s njima jer to je sigurno zanimljivo štivo. A sad povratak na Fernanda...
Alonsov dolazak isprva je bio predviđen za 2011. kad i Massi i Raikkonenu ističu ugovori, ali jučer je rekao da je plan promijenjen prije nekoliko dana (možda zbog Flavija?) i Španjolac u crvene redove stiže već dogodine. Nezamislivo je da bi se takvo što dogodilo prije nekoliko godina jer je poznato da je tadašnji alfa i omega propetog konjića Jean Todt bio veliki protivnik Alonsova dolaska. S druge strane, Montezemolo je uvijek bio Fernandov fan i, nakon Todtova odlaska, svojim je izjavama o tome kako je riječ o super vozaču kojeg poštuje, pravom prvaku itd lagano otvarao put ovome što se jučer konačno i dogodilo. Uostalom, i Alonso mu se danas zahvalio izjavom "Above all I want to thank Ferrari chairman Luca di Montezemolo, who really wanted this three-year contract." Šta će na to reći Todt, makar više nije aktivni član Ferrarija nego se priprema za kampanju predsjednika FIA-e, ne znamo, možda se s godinama malo ohladio. A ne znamo ni kako će izgledati Fernandova suradnja s Michaelom Schumacherom, ili pak s Felipeom Massom. Domenicali je danas rekao "We believe this is the best possible couple for a team like ours", ali o tome bi se dalo diskutirati. Ovisi kakav će se Felipe vratiti, isti kao prije nesreće ili ipak s nekakvim psihološkim ili fizičkim posljedicama. Osim toga tu je i mogući vozački par Hamilton-Raikkonen koji nikako nije mačji kašalj. Sjećate se sigurno one poznate svađe na Nürburgringu prije dvije godine kad je Alonso pretekao Felipea dva kruga prije kraja utrke i pobijedio, a onda su se porječkali prije izlaska na postolje. Nakon toga su obojica u intervjuima izjavljivali da su izgladili nesuglasice i da se dobro slažu. Vjerujem da će njihov odnos u istoj ekipi štimati, bar se nadam da neće biti nikakve zle krvi i blokiranja u boksu :) Fernando je danas rekao da zna da je Felipe odličan, brz vozač, ali i super osoba te da među njima dvojicom neće biti nikakvih problema. Rekao je i da želi da Ferrari bude posljednja momčad za koju će voziti u Formuli 1 jer je odlazak iz Ferrarija u neku drugu ekipu uvijek korak unatrag (osim u slučaju Rubensa Barrichella - to ja kažem, ne Alonso). Nakon devet godina staža u oktanskom cirkusu, dvostruki svjetski prvak oblači se u crveno. Montezemolo je jednom rekao da svi veliki prvaci žele prije ili kasnije doći u Maranello. Fernandu se taj san ispunio. I vjerujem da će mu crvena boja pristajati bolje nego Kimiju.

- 11:26 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (6)
Ožujak 2009 (3)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv







Free Web Site Counters
Free Web Site Counters





Counting the days till we meet again...