website metrics

nabrzaka

srijeda, 27.08.2008.

54. post. Pet zaključaka s ljetne pauze i iz Valencije

1. I F1 vozači vole godišnje odmore bez obzira na ono što pričaju po novinama. Kimi je odmah nakon Mađarske rekao da jedva čeka pauzu i da mu godišnji dolazi u najboljem mogućem trenutku. Ipak, po povratku s trotjedneg plandovanja uspio se kvalificirati četvrti, izgubiti mjesto na startu, pokupiti mehaničara u boksu i spaliti motor. S druge strane, Hamilton je govorio da se njemu ne ide na pauzu, on bi samo radio, radio i radio, a onda smo ga skoro puna tri tjedna svakodnevno gledali po britanskim portalima kako sa svojom pussycat dollsicom putuje po Kaliforniji, tulumari po Londonu i fešta na jugu Španjolske. Nije loše za nekog tko je prisilno potjeran na godišnji odmor. A vozač iz sredine poretka, nekad dvostruki svjetski prvak, u Valenciji se pojavio s tenom na kojem bi mu pozavidjeli svi fićfirići s našeg Hvara. Fernandova potamnjela koža i obraslo lice nacrtali su se prošlog tjedna u Valenciji i zabavljali španjolske fotoreportere.
2. Felipe Massa je najpodcjenjeniji vozač ovogodišnjeg grida Formule 1, a vjerojatno i šire od toga. Čitajući komentare po forumima, pa čak i neke novinske članke, čovjek bi zaključio da je riječ o dečku koji je vozački položio iz stotog pokušaja i to jer su mu se smilovali u auto školi. A kad ono... Felipe je iz Valencije otišao s pobjedom u džepu i pun samopouzdanja (premda mu ga ni inače ne fali) te korak bliži osvajanju naslova ili barem intenzivnoj borbi do posljednjeg kruga prvenstva.
3. Bruno Senna 99.9 % iduće godine dolazi u Formulu 1. Premda je prije par dana izjavio da nije, kako su novinari objavili, pregovarao s BMW-om, jučer je rekao da je razgovarao sa svim F1 ekipama osim jedne (Ferrari) i da traži kombinaciju koja će mu najbolje odgovarati. U GP2 prevenstvu je još uvijek na drugom mjestu, ali šta je to u usporedbi s prezimenom koje nosi. No, dečko je simpa i svakako se veselim njegovu dolasku u svijet koji je Ayrton toliko volio.
4. Sebastian Vettel je vjerojatno jedan od budućih svjetskih prvaka. Mrzim ovakve izjave jer se često koriste olako, jer nemaju nikakvu garanciju i jer se uvijek sjetim Montoye koji je jedini vozač u zadnjih deset godina za kojeg bi, na početku njegove karijere, stavila ruku u vatru da će stvarno biti prvak, a onda je umjesto naslova prvaka pokupio titulu najmrzovoljnijeg F1 grintavca, odmah uz nekadašnjeg momčadskog kolegu Ralfa Schumachera. Ali unatoč svemu tome, optimistična sam u vezi Vettela - dečko je sjajan, a osim borbenosti na stazi jako mi se sviđa i što je pravi veseljak kojeg nikad nećete vidjeti namrgođenog i koji očito zabavlja sve oko sebe jer kad god vidim njegovu fotku s nekim od vozača ovi se redovito valjaju od smijeha. Pa čak i Raikkonen... a pažljiviji opservatori vozačkih parada i susreta vozača oko staze primijetit će da su Kimi i Sebastian često zajedno i uvijek u dobrom raspoloženju.
5. Kazuki Nakajima je jedan vrlo savjestan dečko. Nakon što je u prvom krugu Valencije izbacio Fernanda Alonsa iz utrke, evo što je izjavio: "I could see it was Fernando, and I thought whoops, it's no good for him and the Spanish fans. It's a shame for everybody, and me as well. I will say sorry to the fans. Maybe I need a bodyguard now!" sretan

- 20:52 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.08.2008.

53. post. Zašto ću do kraja prvenstva navijati za Massu?

Premda je Lewis odličan, a Kimi moj nekadašnji broj 1, od vozača koji trenutačno konkuriraju za naslov prvaka moje su simpatije na strani Felipea Masse. Znam da je Felipe očajan kad padne kiša i znam da mu branjenje pozicije nije jača strana, znam i da su ga često optuživali da pobjeđuje samo s pole positiona, znam i da je odvozio neke užasne utrke plasiravši se na očajna mjesta, a sve to za volanom jednog od najboljih bolida. Znam i da je kao psić pratio i kopirao svaki Schumacherov potez one godine dok su bili momčadski kolege (2006.) i da i danas puno nade polaže u njegovu pomoć. Znam i da je Michael prije par tjedana izjavio da je otišao iz Formule 1 kako njegov prijatelj Massa ne bi ostao bez mjesta u ekipi i znam da mi je naglo pozlilo od te priglupe izjave. Jasno mi je i da je Felipe izvan staze "mali umišljeni gad" koji će se rado porječkati, ali nikad neće priznati vlastitu pogrešku. I, naravno, ne zaboravljam ni činjenicu da vozi za ekipu koja mi nikad nije pretjerano grijala srce. Ali sve nabrojano na stranu, u drugoj polovici ovogodišnjeg prvenstva navijat ću za malog Brazilca i to zbog nekoliko stvari, a jedna od njih je što je ove godine bolji od svojeg momčadskog kolege svjetskog prvaka; ne ulazim u razloge zašto je tome tako ali jest. Doduše, Kimi je odvozio ukupno 7 najbržih krugova što je podatak koji zaslužuje svaki respekt, ali Massa je ovih nekoliko mjeseci bio odlučniji vozač i imao je nekoliko genijalnih poteza za koje ne tvrdim da zaslužuju naslov prvaka, ali mislim da dečko svakako zaslužuje više poštovanja od onoga što mu pružaju novinari i javnost. I zato ću navijati za njega. I zbog starta u Mađarskoj i zbog onog dvostrukog pretjecanja prije par utrka. I zbog toga što je užasno smiješan dok frflja na press konferencijima i svaku rečenicu počinje sa "for sure", a završava sa "championship".
Smiješno je kako se javnost i mi navijači volimo rugati nekim vozačima. Evo ja sam prva od takvih kao što se dobro vidi u prethodna dva posta o Heikkiju Kovalainenu. A zapravo je to nekako smiješno. To su momci koji su najbolji na svijetu u tome što rade. Gledajući ih na televiziji potrebno je puno truda uopće vidjeti razliku među njima. A onda kad ih vidite uživo shvatite da su izvanzemaljci, to što oni rade nije normalno, juriti takvim brzinama i još preticati druge bolide. Ma znanstvena fantastika. Svi su oni hrabri i ludi u isto vrijeme. I dobro je da jesu. No, istina ostaje da su neki među njima ipak bolji i hrabriji od drugih. Većina će reći da Felipe nije među najboljima. Evo npr stari lisac Juan Pablo Montoya je u jednom intervjuu na pitanje "Do you think Felipe Massa has the ability to be F1 world champion?" odgovorio "Er, we’ll skip that one. Next question." Dakle, Montoyin odgovor je očito ne. Ali koliko ja vidim Massa je naslovu bliže nego što je to Montoya ikad bio, a to što je vozio u konkurenciji sa Schumacherom i što je bio za volanom nešto slabijih Williamsa i McLarena Montoyi ne uzimam kao olakotnu okolnost jer bi čovjek, kad posluša njegovu samouvjerenost, zaključio da ima barem nekoliko naslova prvaka u đepu, a nema nijedan. I koliko god mi Motoya bio drag, a moram priznati da mi je drag, nadam se da je u ovoj izjavi potpuno fulao i da će Brazil ponovno dobiti svjetskog prvaka. Kako ćemo onda izdržati Massinu aroganciju i bahatost koja će vjerojatno curiti na sve strane, ne znam. Tko preživi, pričat će.

Strani blogeri su Felipeov potez iz Mađarske usporedili sa slavnim Piquetovim preticanjem Senne. Usporedite i uživajte.







- 17:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 06.08.2008.

52. post. Finac s greškom

Nedjelja 13 sati, a ja lutam po Komiži tražeći kafić s televizijom na kojoj bi pogledala utrku. I nigdje televizije. Već sam htjela protestno napustiti otok kad smo (doduše već u 14:30) naletjeli na otvorenu terasu kafića s velikom plazmom na kojoj se vrtila utrka i par likova koji su sjedili i gledali. Kakvo olakšanje!! Onda sam jednog pitala šta smo propustili, a on me pogledao i u čudu pitao "Jel na ovome?" pokazujući na televiziju. Tip nije mogao vjerovati da ga pitam za utrku :)) A kad je Hamiltonu pukla guma, jedan lokalac koji je šetao pored terase upitao me "Jel to Hamiltonu pukla guma?", ja odgovorim da je, a on na to kaže "E dobro da je". Čini se da Lewis nije baš omiljen na Visu :))
Dok smo lutali Komižom u potrazi za televizijom svojem sam viškom supatniku, inače cijenjenom komentatoru ovog bloga, cijelo vrijeme objašnjavala zašto je Heikki Kovalainen totalni bezveznjak, a onda je Heikki (baš kao da McLaren ima špijune i po hrvatskim otocima koji su mu dojavili za moje tračanje) pobijedio u utrci. Bio je to mclarenovski "fantastic job", "first of many" i ulazak u svijet pobjednika. Čestitam Heikkiju i nadam se da je to prva od mnogih premda sumnjam jer i dalje mislim da je bezveznjak. Moje mišljenje o nekom vozaču je, naravno, subjektivno i uvijek temeljeno na kombinaciji onoga što je netko pokazao na stazi i onoga kakav je izvan nje. Kovalainen me u utrkama nije impresionirao, a što se tiče onoga izvan staze, on je savršeni materijal za svoju ekipu i uopće me ne čudi da su mu, i prije prve pobjede, produžili ugovor na još jednu sezonu. Kad je prije par utrka osvojio pole position, Mark Webber je izjavio da je na kladionici stavio 200 funti na Heikkijevu pobjedu. Onda su novinari pitali Finca na koga bi se on kladio, a on je odgovorio nešto u stilu da on svoj novac zarađuje poštenim radom i da se nikad ne kladi. Ma daj čovječe... takav nedostatak smisla za humor treba mikroskopom tražiti po F1 paddocku i kladim se da ćete ga uvijek naći u motorhomeu britanske ekipe. Onda su u Mađarskoj na pressici njega i Alonsa novinari pitali u vezi godišnjeg odmora na koji sad idu pa je Fernando rekao da će ići ondje gdje mu žena kaže, a Kovalainen je izvalio "In my family I make decisions where I go, I don’t know what my girlfriend will do, but this is my holiday." WTF? I njegova proslava pobjede u nedjelju bila je isto tako beskrvna i prvi put mi se dogodilo da neki vozač osvoji svoju prvu pobjedu, a da ja kažem "aj dobro" jer inače mi je super drago kad netko novi pobijedi i uvijek je lijepo vidjeti njihovo veselje. Ali Heikki je istrenirani McLarenovac, nekarizmatični podanik jednako nekarizmatičnog Rona Dennisa, a pred njim je duga i blistava budućnost u britanskoj ekipi. Nek mu je sa srećom.


Nek su dečki bar popili nešto....


- 12:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (6)
Ožujak 2009 (3)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv







Free Web Site Counters
Free Web Site Counters





Counting the days till we meet again...