website metrics

nabrzaka

srijeda, 23.07.2008.

51. post. Simply the best

Dogodi se ponekad da upoznam nekog tko mi onda kaže kako je od nekog drugog čuo da volim Formulu 1 i onda taj netko poželi samnom podijeliti svoja razmišljanja o dotičnom cirkusu. I to je super, nemam ništa protiv, ali to najčešće budu osobe koje od svake utrke pogledaju start i cilj, eventualno proglašenje pobjednika i priče s njima užasno su naporne. Onda uvijek krenu komentari tipa da se bolidi samo voze u krug i, najčešća primjedba, zašto nemaju svi jednake bolide pa da vidimo tko je stvarno najbolji? Onda ja kažem da ako im to smeta uopće ne moraju gledati Formulu 1 i da se lijepo okrenu automobilističkim serijama u kojima svi voze iste bolide, a da je F1 kombinacija vozačke vještine i tehnologije bolida i da to zapravo jest njena poanta. A onda se oni ne slažu sa mnom jer, naravno, kao i svi ostali stanovnici Lijepe naše sve znaju najbolje, i uostalom ja sam cura pa valjda zbog hormonalne razlike među nama oni imaju urođenu sposobnost razumijevanja tih stvari bolje od mene. Naravno da karikiram, ali to je otprilike to. A cijeli ovaj uvod pišem kako bih otvorila jedno od vječnih pitanja: koliki na rezultat u Formuli 1 utječe bolid, a koliko vozač? Netko je jednom izjavio da je omjer 70:30 u korist bolida, naravno. Utrka u Njemačkoj prije nekoliko dana bila mi je zanimljiva baš iz tog razloga, a pokušat ću objasniti o čemu je točno riječ.
Ferrariji su na Hockenheimu imali vikend iz horor filmova. Oba su vozača crvenih bolida bila ispod svake razine. Istina je da smo vidjeli nekoliko dobrih pretjecanja Kimija Raikkonena, ali ništa spektakularno. To je, uostalom, minimum koji očekujem od Ferrarija i od Kimija. Massa je bio dobar treći, ali zaostatak za Hamiltonom i, još više, mizerna obrana koju mu je pružio u borbi za drugo mjesto, stvarno su porazni. Oba se ferrarijevca pravdaju da im bolid jednostavno nije bio dovoljno dobar i da nisu mogli ništa učiniti. Na osnovi svega toga čovjek bi zaključio da je kvaliteta auta odlučujući faktor, a vještina vozača samo sporedna stvar. To i inače izgleda tako u Ferrariju jer Kimija prati glas najbržeg vozača i jednog od tri najbolja trenutačno u Formuli 1 (uz Alonsa i Hamiltona), a Massa je najčešće smatran bezveznjakom od kojeg nikad ništa ne bi bilo da ne sjedi u Ferrariju. A pogledamo li njihove rezultate vidjet ćemo da su Kimi i Felipe u svemu izjednačeni, i u kvalifikacijama i u utrkama. Dakle, očito je da faktor bolida prevladava nad vozačkom vještinom. Ili su svi ti stručnjaci koji su ocjenjivali Kimija i Felipea potpuno u krivu.
S druge strane imamo ekipu McLaren Mercedesa. Pobjednik VN Njemačke Lewis Hamiltona ove je nedjelje stvarno blistao, a mene je oduševio puno više nego na Silverstoneu iako su njegovu pobjedu na domaćem terenu proglasili legendarnom i iako je pobijedio s dominantnom prednošću pred drugoplasiranim (više od minute). Ali meni se čini da je na Hockenheimu bio još bolji i zbog toga mu skidam kapu. No, ono što me u cijeloj toj priči zbunjuje je njegov momčadski kolega Heikki Kovalainen. Heikki bi trebao sjediti u bolidu koji je jednak Hamiltonovom, jedina razlika bi trebala biti ako se dva vozača odluče za drukčiji set up. Ali zar je moguće da toliko različito podese bolide da je Heikki ovoliko lošiji od Lewisa? Ne znam, meni je neugodno uopće gledati Kovalainena, ne kužim kako funkcionira sam sa sobom kad neprestano mora gledati svojeg momčadskog kolegu koji je toliko uspješniji od njega? I kako si on to sam objašnjava? U Njemačkoj je bio sekundu po krugu sporiji što je jednostavno nedopustivo za vozača koji sjedi u jednakom bolidu. Nedopustivo i potpuno nevjerojatno.
Jedna od karakteristika F1 vozača je da svaki od njih vjeruje da je najbolji. Zbog toga je Raikkonen jednom izjavio da nitko od vozača ne priželjkuje situaciju u kojoj bi svi vozili jednake bolide jer bi onda, svi osim jednog, morali priznati da ima netko bolji od njih. Prije par mjeseci sam čitala jedan Barrichellov intervju u kojem kaže da i dalje smatra kako Michael Schumacher nije bio bolji vozač od njega. Stvarno me zanima što će biti s Kovalainenom, ali sve se bojim da će se pretvoriti ili a) u Alonsa i pobjeći iz McLarena ili b) u Rubensa i ostati u McLarenu kao ispomoć Hamiltonu. Kako god bilo, Heikki će vjerojatno i daje misliti da je najbolji. A to možda i nije tako loše...

- 18:52 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 18.07.2008.

50. post. Cooler than Kimi? Only Bogart.

Stvarno sam se umorila od ovogodišnje Velike nagrade Velike Britanije. Šta je previše, previše je, ali očito ne misle svi tako. Engleski su mediji posljednjih tjedana preplavljeni komentarima o utrci i, naravno, pričama o Lewisu Hamiltonu. Naravno da im nije bilo dosta što je Lewis pobijedio na domaćoj utrci nego su morali pretjerivati nazvavši njegovu pobjedu na Silverstoneu najgenijalnijom vožnjom svih vremena. A Hamilton, skroman kao i uvijek, odmah se sjetio Senne i Donningtona 1993., pa je onda izjavio da je većinu utrke odvezao gotovo slijep jer je, zbog kiše, imao problema s vizirom na kacigi (ne kužim, jel drugim vozačima nije padala kiša?), onda se usporedio s Rafaelom Nadalom koji je istog tog dana pobijedio Federera u finalu Wimbledona i, šećer za kraj, Anthony Hamilton se nada da će Lewisov podvig nadahnuti tisuće (i milijarde, valjda) djece diljem svijeta. Bla bla. Bljuc bljuc. Utrka je bila sjajna, pobjeda zaslužena, ali nisam više mogla čitati te gluposti pa sam nekoliko dana bojkotirala F1 sajtove. I jedva čekam Hockenheim sutra i prekosutra.
A jel se sjećate možda kad je Lewis prošle godine izjavio da je on "više cool nego Kimi"? Baza godine....
Nekad mi se čini da je i Barrichello više cool od skromnog Engleza. Barrichello. Postolje na Silverstoneu. Kakav car.
A svjetski prvak je u Engleskoj imao malecki incident koji su prenijeli svi mediji i sigurno ste ga vidjeli - guranje fotografa prije početka utrke. Robert Kubica je u jednom intervjuu rekao da su tih 25 minuta na gridu prije starta ključni trenuci za koncentriranje pred utrku. Nije da opravdavam Kimija, ali stvarno nije ok da im se (i to baš tad) kamere doslovce guraju pod nos. Čika fotograf je još dobro i prošao :)




P.S. U GP2 utrci na Silverstoneu (također po kiši) pobijedio je Bruno Senna. Pljesak molim i, kako bi rekao Murray Walker, go go go!

- 18:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.07.2008.

Off Topic

Malo ću skrenuti temu s Formule 1 i napisati par rečenica o reakcijama na sinoć izglasani Zakon o suzbijanju diskriminacije koji je pokrenuo snažnu lavinu komentara i reakcija, a mene su komentari čitatelja internetskih portala ostavili u totalnom šoku i zato se sad moram nekome izjadati. Evo što se točno dogodilo. Nakon zujanja po gradu, pizze, sladoleda, šetnje po rivi, žmirkanja turista itd, dođem ja kući i sjednem za komp. I prvo što sam otvorila bio je članak s vješću da je Sabor jučer prihvatio spomenuti zakon. E sad, moram reći tri stvari.
Prvo - nisam pretjerani obožavatelj ove hrvatske vlade ni sabora kao ni hrvatskih političara općenito. Da je ova država uređena i organizirana onako kako bi trebalo i da stvari doista funkcioniraju, većina tih ljudi ne bi nikad ni primirisala stolicama na kojima sad sjede, ali šta je tu je.
Drugo - ne znam puno o sinoć donešenom zakonu. Nisam pravnik i ne kužim se baš u formiranje zakona. Ali znam da je ovoj državi antidiskriminacijski zakon nasušno potreban. I čitala sam da je crkva posljednjih dana lobirala (daleko od očiju javnosti, naravno) u vladi da se iz prijedloga zakona izbaci odredba o zabrani diskriminacije po spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
I treće - svi koji me poznaju znaju da nisam ljubiteljica katoličke crkve i ta je institucija zapravo jedan od meni omiljenih predmeta zezancije i sarkazma. Ponekad u svojim komentarima i nisam baš pristojna i netko malo osjetljiviji vjerojatno bi se uvrijedio, ali eto. Jedino se nadam da mi moji prijatelji koji su vjernici ne zamjeraju jer to što ja govorim ne odnosi se na njih nego na instituciju i, naravno, poštujem svačiji izbor da vjeruje u što god hoće. Isusa Krista ili Dartha Vadera. To se mene ne tiče. Ali činjenica da se 80 i nešto posto stanovništva Republike Hrvatske izjašnjava katolicima meni je i dalje jedan od smješnijih podataka iz novije hrvatske povijesti. Zamislite kako bi nam životi bili ljepši i ugodniji kad bi svi oni stvarno bili to što tvrde da jesu!
Da se vratim na sinoćnju večer. Čitam ja članak o Bozanićevoj reakciji na izglasavanje zakona i, opet ću biti bezobrazna ali moram reći istinu, umirem od smijeha. Kaže kardinal ovako. "Pitam se što su i koliko danas dobili oni koji su zanijekali i koji niječu kršćanske vrednote? Što je toliko vrijedno, što ima tako neodoljiv sjaj da se pojedini lako deklariraju kršćanima, ali kada treba štititi kršćanske vrednote koje su univerzalne, kad treba djelovati iz pravednosti, solidarnosti i ljubavi prema bližnjem, opravdavaju se globalnim trendovima kojima se moramo prilagođavati, a u kojima eto, nažalost, ne prolaze kršćanske vrednote." Ovo zvuči kao izjava nekog tko se zalaže ZA zakon, zar ne? Mislim, spominje solidarnost i ljubav prema bližnjem i takve stvari. Ali, ne, ovo je Bozanićeva reakcija PROTIV Zakona o suzbijanju diskriminacije. Svu ironiju njegove izjave na stranu, skrolam ja stranicu malo niže, pogledam komentare čitatelja i odjednom mi ništa više nije bilo smiješno. Naime, 99% komentara slagalo se s kardinalovim stavova i bunilo protiv zakona zbog toga što, kako piše u Večernjaku, neke njegove odredbe "na mala vrata omogućavaju homoseksualcima da posvajaju djecu." I opet su se svi busali u prsa kako su veliki katolici, veliki moralisti, veliki Hrvati, a pederi (i Srbi vjerojatno, i Bin Laden) uništavaju tradicionalne hrvatske vrijednosti (koje su to?). Nikome uopće nije bitno kakav je to zakon, je li kvalitetan ili ne, na koje se sve oblike diskriminacije odnosi, kako ih rješava, kako će se provoditi itd. Ništa nije bitno osim toga da će se pederi moći ženiti i posvajati djecu (a ja u tome ne vidim nikakav problem jer ljubav je ljubav, a djecu ne odgajaju spolni organi nego osobe i ne znam što djetetu kojeg s ljubavlju i pažnjom odgajaju dvije žene ili dva muškarca može nedostajati u odnosu na dijete koje odgajaju muškarac i žena?).
Čitanje tih komentara me dotuklo. Najozbiljnije. Premda već odavno znam da ne živimo u razvijenoj i demokratskoj zemlji nego u zatucanom i netolerantnom balkanskom čumezu, nekako sam mislila da se stvari kreću prema naprijed i da, puževim korakom ali ipak, izlazimo iz srednjeg vijeka i ulazimo u novo doba u kojem je najvažnije kakav si čovjek, a ne s kim spavaš, odakle ti je čača i kojem bogu se moliš. Ali umjesto koraka naprijed prema tom željenom cilju - državi suživota i tolerancije, sinoć izglasani zakon tj. reakcije na njega doveli su do toga da ponovno, po enti put, poželim odseliti iz Lijepe naše i pronaći novi dom koji će biti lijep izvana, ali i iznutra.

PS Morala sam ovo izbaciti iz sebe, ali već se sutra vraćam na stare teme, lakše i ugodnije... Hamilton & Co :)))

- 11:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.07.2008.

49. post. DC has left the building

Danas se doznalo da će David Coulthard najvjerojatnije već ovog vikenda, tijekom VN Velike Britanije, objaviti odlazak u vozačku mirovinu. Joj kako mrzim umirovljenja, a to se odnosi na baš sve vozače, uvijek mi je krivo kad netko odlazi i sama pomisao na to da ga više neću viđati na stazi i oko nje je nekako pretužna. Ponekad se čak uhvatim kako mi nedostaje i smiješni, rumeni Ralf Schumacher. A tek DC!!! Ne mogu ni zamisliti.
Coulthard je u Formulu 1 došao 1994. vozeći za ekipu Williams nakon Sennine nesreće u Imoli. Odvozio je nekoliko utrka, a potkraj sezone je svoje mjesto morao prepustiti Nigelu Mansellu koji se privremeno vratio u Formulu 1 (na četiri utrke). No Coulthard je odvozio cijelu 1996. i iduće godine otišao u McLaren gdje je ostao sve do kraja 2004., a vozio je uz Miku Häkkinena i kasnije Kimija Räikkönena. Službeno ili neslužbeno David je bio druga violina obojici Finaca, a postavio je i zanimljiv rekord - postao je vozač koji je odvozio najviše grand prix utrka za ekipu McLaren. Od 2005. je u Red Bullu.
Rezime dugogodišnje karijere je 13 pobjeda (dvije u Monaku), 62 mjesta na postolju (od toga jedno u odijelu Supermana), 12 pole positiona (kvalifikacije nikako nisu Coulthardova jača strana) i 18 najbržiš krugova. (I jedna preživljena avionska nesreća!!) Čitajući njegove izjave zadnjih tjedana, ova mirovina me sve više podsjeća na jednu mnogo slavniju, Schumacherovu naravno, odnosno čini mi se da također nije potpuno dobrovoljna. Coulthard bi se još utrkivao, još se osjeća spremnim i još je željan uspjeha, ali Red Bull uporno želi novi vozački dvojac, najvjerojatnije Webber i Vettel, i za njega više nema mjesta. Izjavio je da neće prelaziti u neku drugu F1 ekipu (a pitanje je i koja bi ga htjela) niti ima namjeru početi voziti neku drugu seriju primjerice NASCAR. Ovako je komentirao potonji prijedlog: "I doubt it would satisfy me. After F1, everything else is a step down." Šuška se da bi mogao postati nekakav menadžer u Red Bullu, ali pričekajmo prvo Silverstone da vidimo uopće odlazi li stari lisac ili ne.
A ovo mi je jedan od dražih komentara o DC-ju - Jacques Villeneuve: "The way he speaks is amazing... He should be running a country or something." Za OVO se ispričavao cjelokupnoj javnosti danima po britanskim medijima, a OVO je također fora.

Upravo je i službeno objavljeno da Coulthard na kraju ove sezone završava karijeru F1 vozača. DC kaže da za sad ostaje u Red Bullu gdje će raditi kao savjetnik za testiranje i razvoj bolida i još nije donio odluku o mogućem nastupu u nekoj od drugih kategorija utrkivanja. U službenoj je izjavi naveo ljude kojima zahvaljuje na podršci tijekom karijere, a među njima je i zanimljiva zahvala glavnome gazdi: "Bernie Ecclestone for providing such a strong platform for us all to develop our skills and be able to call ourselves professionals. In years to come, my future family will still be thanking him for the financial success of F1." DC je ostao bogati prasac do kraja :)

- 14:02 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (6)
Ožujak 2009 (3)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv







Free Web Site Counters
Free Web Site Counters





Counting the days till we meet again...