website metrics

nabrzaka

subota, 28.06.2008.

48. post. Britanija očekuje, a je li ostale briga?

Što je to kod Lewisa Hamilton što toliko snažno privlači ljude? Lewis je tek godinu dana u Formuli 1, a već je podijelio publiku na one koji ga obožavaju i one koji osuđuju i preziru ama baš svaki njegov potez, a za takvu drastičnu podjelu čak je i Michaelu Schumacheru trebalo više od 12 mjeseci. U čemu je tajna? Vjerojatno njegovo samopouzdanje, kao i kod svih velikih vozača, istodobno privlači i odbija, njegova lagana arogancija također, briljantne vožnje i povremene stupidne pogreške... ista stvar. Posljednjih je dana prava ludnica oko Lewisa, vjerojatno veća nego što je bila prošle godine kad je u svojoj prvoj sezoni ostvario devet postolja na prvih devet utrka. Evo što se događa. Prvo, iduće nedjelje vozi se VN Velike Britanije, Hamiltonove domaće utrke koju on sam žarko želi osvojiti jer mu to lani nije uspjelo, a znamo da mu strpljenje nije jača strana. Mediji su nabrijani, žestoki, očekivanja ogromna. Ukratko, Britanija očekuje. I drugo, Lewis je na posljednje dvije utrke osvojio nula bodova. Zip. Nada. 0. Izgubio je vodstvo u poretku vozača i dočekan je na nož od strane britanskih medija, tim više što je za neuspjeh u obje utrke sam kriv. Prvo je bila Kanada i maestralan potez na izlasku iz boksa, a nakon toga Francuska, start s 13. mjesta i još jedna kazna, zbog presjecanja šikane kod prelaska Vettela. Hamilton je vjerojatno šokiran razmjerima medijskog linča no to je samo druga strana medalje onog što je doživljavao prošle godine. Lani su ga uzdigli u zvijezde, ove godine bacili na pod i gaze po njemu. Ni jedno ni drugo, naravno, nije realno stanje stvari tj njegovih performansa. Ali nećemo valjda od novina očekivati umjerenost, razum i objektivnost? Pa propale bi za mjesec dana.
Lewis je nakon Francuske bio ljut, čak je odbio razgovarati s novinarima, obrušio se na njihovo linčovanje i kritike, rekao da će ga one (naravno) "učiniti jačim", mogu ga kritizirati koliko hoće, ali to ga neće zaustaviti na njegovu putu, bla bla, standardna spika. Onda su se, kao i uvijek, oglasili vrli britanski prvaci Jackie Stewart i Damon Hill koji su mu savjetovali da se usredotoči na vožnju i da zanemari sve priče, kritike i gluposti koje su izvan njegove kontrole i oko kojih ne može učiniti ništa nego se samo iživcirati. Pa su ga neki optužili da je počeo voditi playboyevski stil života (kao Button na početku karijere) - odlazi na filmske premijere, dodjele glazbenih nagrada, hoda s pjevačicom i, zapravo, ne radi svoj posao. Uf, uf, teško se nositi s opakošću engleskih tabloida ... Good luck with that, Lewis :)
Ali ja se i dalje ne brinem za Hamiltona. On u sebi ima to nešto što gura naprijed, odlučnost i samopouzdanje koje ruši sve pred sobom i zato vjerujem da će se vratiti, možda i kako sam kaže "jači no ikad". Ali to i dalje ne znači da mi je simpatičan :) Ali nije mi ni nesimpatičan. Zapravo, bit ću iskrena, ono što mi kod Lewisa najviše ide na živce, od njegova prvog dana u Formuli 1, ono što me izluđuje, izbezumljuje, stvara u meni nagon da šutnem televiziju nogom i vrištim iz petnih žila, to je njegov otac Anthony. Ne mogu objasniti zašto, možda zato što nisam fan tog držanja za roditeljske skute cijelog života i mislim da je prirodno ubrzo nakon punoljetnosti odseliti iz obiteljskog gnijezda i ne družiti se svaki dan s roditeljima. Ali to sam samo ja. I to nije presudno. Presudno je da je taj čovjek, Anthony, neobjašnjivo iritantan i ako je netko (Goran G. Utan hehhehe) mislio da je Erja Häkkinen u garaži McLarena prizor zbog kojeg Bernijevoj ekipi treba oduzeti licencu za snimanje utrka, a šta tek reći na Hamiltona starijeg i onu kiselu "mrzim cijeli svijet, svi su protiv nas" facu kojom nagrđuje moja nedjeljna popodneva?
Toliko o Lewisu. Lijep je i sunčan dan, ja odoh na plažu na prvo ovogodišnje kupanje, a nakon toga na desetu godišnjicu mature jao joj upomoć tuzan Mrzim kad ljudi rade nešto što zapravo ne moraju nego svojevoljno pristanu i onda cijelim putem kukaju. A eto upravo to ja radim već danima. Pristala sam ići na ovaj reunion i sad non stop kukam kako mi se zapravo ne ide i premišljam se dal' da ipak eskiviram okupljanje ili ne. Već sam se svim prijateljima požalila da ne znam što ću reći večeras kad se svi počnu hvaliti svojim životima, fakultetima, stanovima, autima, muževima, djecom i karijerama jer nemam ništa od toga, a onda mi je Zec rekao "Ali ti ideš u devetom mjesecu u Belgiju, s pet muškaraca na tri dana!" I juhu istina je, idem u Belgiju, tako da ko šiša karijeru, stanove i vikendice, mužiće i dječurliju, ja idem u Spa :))))))))))))))

- 13:02 - Komentari (12) - Isprintaj - #

subota, 21.06.2008.

47. post. Nemam para za psihijatra ali imam blog

Ovo će biti kratak post. Zašto? Zato što samo želim po tipkovnici i virtualnom svijetu istresti trenutačne frustracije. Prvo je ispala Austrija, zatim Portugal (hello? MOJ Portugal!!!), onda Hrvatska, jao sudbo kleta, i večeras Nizozemci. Gdje je kraj? Hoće li Talijani biti prvaci Europe? Eh to bi bio baš šlag na torti. U nastavku prvenstva navijat ću za Ruse...
Jako sam razočarana. Euro je sjajno počeo i pri tome ne mislim samo na naše uspjehe u skupini nego i na vrhunske tekme skoro svakog dana, a sad mi se čini da je najbolje jedva se provući kroz skupinu jer oni koji su se istaknuli u prvoj fazi natjecanja najčešće ispadnu odmah u četvrtfinalu i čini mi se da su tekme u skupinama najbolji nogomet, a ovo kasnije samo mučenje. Uglavnom, veselila sam se europskom prvenstvu kao i svaki put, ali za razliku od Formule 1 koju mogu gledati i uživati u njoj bez obzira na uspjeh svojih favorita, s nogometom to nije slučaj i za mene je prvenstvo više-manje gotovo. Naravno, pogledat ću preostale utakmice ali to će biti onako kako narod kaže "bez šuga".
Jedino što bi me sad moglo adekvatno utješiti je dobra utrka sutra. A sudeći po svemu, Francuska bi mogla biti vrlo zanimljiva. Kimi i Felipe startaju iz prvog reda. Fernando je treći, iza njega su Trulli, Kovalainen i Kubica. Lewis se kvalificirao treći ali starta 13. zbog montrealskog poteza godine. Ali nije mi jasno što se događa s ekipom Williamsa. Rosberg (sretansretansretan) i Nakajima su tek 15. i 16. s tim da Nico ima kaznu za glupost u Kanadi (copy paste Lewis Hamilton) i mora startati posljednji. Ovogodišnji Monako bio je 600. utrka Franka Williamsa - impresivan rekord impresivnog čovjeka, ali njegova je ekipa trenutačno u ne baš impresivnoj formi. Nadam se da će ih proći ta kriza jer je riječ o slavnoj momčadi, duge i uspješne povijesti i pravom neovisnom F1 konstruktoru s dvojicom dobrih vozača.
I za kraj bih pohvalila naše momke iz reprezentacije + izbornika. Bili su dobri, hrabri, oku ugodni, požrtvovni, nije bilo vucaranja po terenu ni sramote kao prije par godina protiv Australije. Izgubili smo bez pravog poraza, spletom nesretnih okolnosti, događa se i život ide dalje. Obrišite suze i vamos opet na Engleze (nama je najbolje igrat stalno s Englezima i Nijemcima, njih pobjeđujemo bez problema). I sve pohvale Nikeu, Lottu i ostalima koji su pokrenuli ovaj trend uskih dresova. Me like it.

- 23:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 18.06.2008.

46. post. Trostruka kruna automobilizma

26. listopad 1997. bio je jedan od najsretnijih dana u mojoj karijeri F1 fana. Sjećam se svega iz tog dana, i gdje sam gledala utrku i gdje sam navečer sjedila na piću i kako sam razmišljala "Jupi jupi Jacques je prvak!" Bio je to dan iz snova. A danas, skoro 11 godina kasnije, čitam da bi se Villeneuve htio vratiti u Formulu 1 i čudim se jer ima već 37 godina što je za F1 vozača čitava vječnost i jer nikad nisam imala dojam da Jacques i dalje razmišlja o Formuli 1. Činilo mi se da, baš kao i Montoya, ne bi nikada pristao na povratak. Ali, prevarila sam se. Evo što je ovih dana izjavio: "I'm open to the idea, certainly with the new technical situation. I have never given up hope to re-enter F1. I have driven in some other series, but that was only because there were no vacant seats in F1. If the opportunity would occur, certainly with the new regulations, I would love to get back to work." To se vjerojatno neće dogoditi, ali bilo bi zanimljivo. Jacques je nevjerojatan lik. Jedan je od malobrojnih vozača koji je ostvario pobjede u CART prvenstvu (1995.), Indianapolisu 500 (1995.) i Formuli 1 (1997.). Njegovo ime često se spominje i u priči o trostrukoj kruni automobilističkog sporta koja se definira na dva načina: 1. osvajanje Indianapolisa 500, 24 sata Le Mansa i VN Monaka ili 2. osvajanje Indianapolisa 500, 24 sata Le Mansa i svjetskog prvenstva Formule 1. Jedini vozač koji je ikada osvojio trostruku krunu, i po jednoj i po drugoj definiciji, je Graham Hill - pobjednik VN Monaka 1963., 1964., 1965., 1968. i 1969.; svjetski prvak u Formuli 1 1962. i 1968.; pobjednik Indianapolisa 500 1966. i 24 sata Le Mansa 1972. Jedini od aktivnih vozača koji su osvojili dvije od tri stvari potrebne za krunu su Juan Pablo Montoya (Indianapolis i Monako) i Jacques Villeneuve (Indianapolis, F1 prvenstvo), ali Jacques još nije odustao od pokušaja da osvoji krunu. Prošli je vikend nastupio na 24 sata Le Mansa i završio drugi .... prava šteta.

Prilažem dvije fotografije Grahama Hilla; jedna je prava frajerska iz zlatnih šezdesetih, a druga je sa sinom Damonom, prvakom iz 1996. i prvim sinom svjetskog prvaka koji je ponovio uspjeh svojeg oca.



A evo što se proteklih dana događalo u zabavnom svijetu Formule 1 ...
- hi hi hi hi hi hi hi hi
- nakon incidenta u Kanadi, i Hamilton i Rosberg su dobili kaznu od deset mjesta unazad na startu VN Francuske iduće nedjelje. Nico je rekao da je kazna zaslužena ("The best explanation I have is that it slipped my mind"), Hamilton se baš i ne slaže ali kao i obično kaže "it will make me stronger", a Kimi je rekao da samo glupan može udariti nekoga u boksu.
- ovako je Fernando Alonso komentirao Hamiltonov biser iz Kanade "The errors don't surprise me. The results that were strange were the nine podiums in his first nine races last year - that required some element of luck, and wasn't all down to the driver. This year is more normal."
- priča se da bi Alonso mogao prijeći u BMW na što je Kubica izjavio "I would have no problem with that. I get along with him very well. I do not know what the future holds, but if we do both drive for BMW, we would have a lot of fun. We appreciate each other as drivers but also as people. You know with him that when he says something, it is what he really thinks. He is not someone who thinks too much about his image, or says something for marketing or just to look good."
- Kimi je odlučio još malo podgrijati glasine o svojoj mirovini pa je izjavio da ne zna što će raditi u budućnosti te da će o njoj odlučiti tijekom ove godine. Kimi kaže "I wouldn't stop if I felt I would miss it afterwards. For sure I would find something else to do and maybe I would enjoy that more. When there are too many things you don't enjoy it is time to go away." Pametan momak.
- saznali smo i jednu novu stvar o Bernieju Ecclestoneu - loš je patriot. Izjavio je da je Alonso trenutačno najbolji vozač u Formuli 1 i "If he was still in a McLaren he would be showing Lewis the way home - I don't think there is any doubt about that". No to mu očito nije bilo dovoljno pa je dodao "If you saw Kubica in a McLaren or a Ferrari, I think I'd put my money on him blowing away Hamilton." Uuuuuuuu stari lisac :)
- oženio se Flavio Briatore!!! Sretnica je talijanska manekenka, 30 godina mlađa od masnog Flavija.
- jesam li spomenula već da je Nečastivi Max preživio glasovanje u Parizu?! Baš me zanima kako je proslavio svoju pobjedu ... :)

- 17:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 11.06.2008.

45. post. Sori, Robi!

Prošlog su mi tjedna dva čitatelja prigovorila da u postu o utrci u Monaku nisam dovoljno pohvalila Roberta Kubicu i da ga na svom blogu ni inače ne hvalim dovoljno. Složila sam se s njihovim primjedbama i obećala da ću se potruditi, a onda je u nedjelju Kubica pobijedio na VN Kanade i natjerao me da tu hvalu čim prije sročim u post. Pa evo, hvalim Kubicu hvalim Kubicu hvalim Kubicu. Ok? :)
A sad ozbiljno... Kad je riječ o ekipi BMW-a, nikad se nisam pitala hoće li BMW uspjeti nego kad će BMW uspjeti. Znala sam da hoće, prije ili kasnije. BMW Sauber je švicarsko-njemačka ekipa, a ja sam nekako uvjerena da švicarsko-njemačka kombinacija ne može omanuti u ničemu. Bilo je samo pitanje trenutka kad će njihov bolid proraditi, a zajedno s njim i vozači koje obojicu cijenim. U Kanadi su ostvarili prvu pobjedu i odmah dvostruku, a Kubica je trenutačno i vodeći vozač svjetskog prvenstva. Vjerujem da neće proći dugo do idućeg slušanja poljske i njemačke himne na pobjedničkom postolju nakon F1 utrke. U čemu je tajna? Pitajte sociologa Maxa Webera zašto se kapitalizam razvio u kalvinističkim kulturama srednje Europe. Pitajte njemačke nogometaše zašto ih novinari nazivaju elfskim strojem koji melje sve pred sobom (nadam se ne i sutra protiv nas). Pitajte povjesničare zašto je počeo prvi svjetski rat. I pitajte ekonomiste u čemu je tajna njemačkog uspjeha. Nemojte pitati mene jer ja ne znam, ali mislim da se radi o onim trima slatkim riječima, toliko stranima našem balkanskom mentalitetu: red, rad, disciplina. Možda to. Ali samo možda. Prva asocijacija na spomen Nijemaca meni su i dalje suncem opečeni plavokosi Švabe na Jadranu koji mirišu na mlijeko za sunčanje od kokosa :)
Robert Kubica je jako dobar vozač. Svi to znate, ne otkrivam toplu vodu. Kubica je također i jedan simpa lik, neopterečen okolinom, mišljenjima drugih ljudi i momak koji fura svoj film. Respect u svakom pogledu. Zanimljivo je da je u Formuli 1 debitirao na onoj kaotičnoj VN Mađarske 2006. u kojoj je pobijedio Jenson Button. Do Mađarske je bio BMW-ov testni vozač, a onda su ga unaprijedili na mjesto vozača utrka umjesto Jacquesa Villeneuvea. U svojem trećem nastupu, u Monzi 2006., bio je treći, iza Michaela Schumachera i Kimija Räikkönena, a riječ je o utrci nakon koje je Schumacher objavio odlazak u mirovinu na kraju te sezone. Sjećam se te presice kao da je bila jučer. Schumi sjedi u sredini i recitira unaprijed pripremljeni monolog u kojem je, između ostalog, nahvalio i svog nasljednika u Ferrariju (premda nije rekao njegovo ime) Kimija koji mu je sjedio zdesna i mrtav hladan gledao u čašu vode na stolu ispred sebe. Kimiju je, kao i obično, bilo dosadno i izgledao je kao da mu se živo fućka za Schumijevu penziju. A skroz desno sjedio je Kubica. Prvi put na postolju, prva presica, nekako zbunjen i posramljen, ni kriv ni dužan statist Schumijeve drame. Početak njegove F1 karijere bio je odličan, ali u sjeni Schumacherove i Alonsove borbe za naslov i Michaelova odlaska iz sporta. Onda je došla 2007. i svi su očekivali Poljakov bljesak no on se cijelu sezonu mučio s bolidom koji mu nije odgovarao, s prilagodbom na Bridgestone gume i pehovima koji su ga stalno pratili. Kanadu neću ni spominjati (evo jesam). Ali 2008. sve je sjelo na svoje mjesto; bolid je podešen po njegovu guštu, apsolvirao je gume i simpatični namrgođeni Nick Heidfeld može se samo nastaviti mrštiti. Drugo mjesto u Maleziji bilo je početak, pole position u Bahreinu ozbiljno upozorenje, Monako rapsodija, a Montreal karamela na McDonaldsovu najboljem sladoledu na svijetu.
Bravo, Robi, i oprosti što kasno palim, ali znaš ... bila je gužva na blogu. Morala sam pisati o Kimijevim tetovažama, Hamiltonovim curama i Clarkovu osmijehu. Prioriteti, kužiš? :)

- 23:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.06.2008.

44. post. Bruno

Jedan detalj iz monegaškog vikenda nisam htjela strpati u onaj općeniti post o Monaku nego mu posvećujem malo više pozornosti i samostalni tekst. Riječ je o dečku iz naslova posta, Bruni. Bruno ima 24 godine, poznatu crnu kosu, poznati osmijeh, poznatu žutu kacigu i poznato prezime. Senna. Bruno Senna.
Ayrtonov nećak sin je njegove starije sestre Viviane koja se, od svibnja 1994., nalazi na čelu fundacije Ayrton Senna, udruge za pomoć siromašnoj brazilskoj djeci. Pročitala sam na wikipediji da mu je otac poginuo 1995. u motociklističkoj nesreći što nisam znala, a koliko se sjećam njegovi su prije toga bili rastavljeni. Obožavani sin i nećak tek je prije tri godine počeo svoju karijeru trkaćeg vozača. U djetinjstvu je vozio karting, ali i prestao nakon Ayrtonove nesreće u Imoli. Voziti je ponovno počeo 2005. u britanskoj Formuli BMW i Formuli Renault odakle je, prije kraja sezone, otišao u Formulu 3 gdje je vozio za Kimijevu ekipu Räikkönen Robertson Racing. 2006. je, vozeći za istu ekipu, bio treći, a prošle godine osmi u GP2 prvenstvu. Ove je godine prednji ovjes njegova bolida, tijekom GP2 utrke u Istanbulu, imao vrlo bizaran susret s psom na stazi - YouTube link nakon čega su ga na internetu prozvali dog killer. Vrlo bizarno.
A onda je došla GP2 utrka u Monte Carlu i pobjeda na stazi na kojoj je Ayrton slavio šest puta, a sve mlade nade Formule 1 nadaju se obaranju tog rekorda. Nadao se i Schumi pa nije uspio :)
Nakon pobjede, počele su priče o dolasku mladog Brazilca u Formulu 1. Marketinški je to sjajna stvar i zbog toga vrlo izgledna. Vjerujem da bi svatko htio jednog Sennu u ekipi, neovisno o tome koliko je dečko zapravo dobar jer oko toga još uvijek ne postoji konsenzus. Neki kažu da nema dovoljno iskustva, a Gerhard Berger (Ayrtonov prijatelj, u dobrim odnosima s obitelji Senna) kaže da je Bruno odličan vozač, ali slaže se da mu nedostaje iskustva za ulazak u Formulu 1 već 2009. Nakon pobjede u Monaku savjetovao mu je da se usredotoči na osvajanje ovogodišnjeg GP2 prvenstva i tek onda razmišlja o F1 karijeri.
Ayrton je za svog nećaka rekao: "If you think I'm good, just wait until you see my nephew Bruno." Monako je dobar početak. Vidjet ćemo dalje i držimo fige.



- 23:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (6)
Ožujak 2009 (3)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv







Free Web Site Counters
Free Web Site Counters





Counting the days till we meet again...