<$BlogMetaData$>

ponedjeljak, 10.03.2008.

Odlazim i ja

Kad mi udarna vijest na nekom portalu bude crtica iz života nekog celebritića - ja ga gasim. Ni ostale vijesti na tom portalu više me ne zanimaju.
Ne zanima me Veliki brat, ne zanima me Farma, ne zanima me Red carpet, ne zanima me Fešn guru...

Bilo ih je tako lako ignorirati na televiziji, televiziju ionako slabo gledam. Bilo ih je lako ignorirati i u tiskanim medijima - dobro su poslužili za zaštitu poda prilikom krečenja stana.
No sad su se uvukli i u ovaj moj mali e-svijet i još, pri tom, udarili tamo di najviše boli.

Na blogu sam više od dvije godine, objavila sam preko sto postova - ima tu škarta, da, no na stranu sa skromnošću kakva kod da bila - imala sam par postova koji bi bili zanimljivi širokim masama.
Svejedno, još uvijek sam u "cool ti je blog, dođi posjeti moj i ostavi puuuuuno komentara, ki$$$$$" kategoriji.
Priznajem, smeta me to.
Smeta me jer, ipak, ne pišem blog samo radi sebe - da je tako, ova moja trkeljanja ostala bih samo moja, pisana u wordu i spremljena u posebnom folderu.

O da, počela sam blesavo. Moji prvi postovi upućuju na nezrelu dvanaestogodišnjakinju.
Al rasla sam, razvijala sam se.... i da, smeta me što to nije primjećeno.

I nije ovo samo ego-pobuna.
Krivo mi je što su ignorirani bili i drugi.
Važne akcije ostale su neprimijećene.
Na molbe za pomoć nekih blogera koji su ostali bez svojih blogova odgovorilo se bahato i arogantno...

E pa, ne može to tako.
Vođenje blog servisa biznis je ko i svaki drugi. Zadržat ćeš mušterije samo ako ih učiniš zadovoljnima.
Ja ovdje više nisam zadovoljna, zato idem na novu adresu, tamo gdje je moj dolazak već prvi dan pozdravila glavna i odgovorna.

Znam da moj odlazak neće pogodit one koje bi trebao, za njih sam ja samo još jedna riba u moru. No, ni riba nema beskonačan broj.


Dragi moji
Ovo je samo oproštaj od blog.hr servisa, ne i od vas.
Pratit ću vas i dalje.
Nadam se da će praćenje biti uzajamno i u toj nadi ostavljam vam svoju novu adresu; http://nessinkutak.mojblog.hr/
Lijep pozdrav!
Nessa C.

- 08:22 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.03.2008.

Dobrodošli u svijet kristala

Image Hosted by ImageShack.us

S kristalima sam se upoznala davne dvije tisućite, dobivši posao koji i danas radim (doduše, danas je naziv radnog mjesta više fancy :D).
Zapošljavanje u firmi koja, između ostalog, prodaje kristale, posljedica je pa valjda prve zrele i odgovorne odluke u mom životu - da zadnjih 12 kuna u džepu ipak potrošim na oglasnik umjesto na cigarete s kojima sam bila na knap.
Još uvijek se sjećam žive rasprave u mojoj glavi, anđela i vraga, pred kvartovskim tobaccom, tada ni slutila nisam koliko će baš ta odluka utjecati na moj život, kako fizički tako i na onaj duhovni.
Firma se s vremenom preorijentirala na neka druga područja, zapostavila kristale, pa sam tako i ja - morala sam učiti nove vještine, obavljati brdo novih poslova, da ne spominjem da sam u međuvremenu postala mama, kristali su pali u drugi plan.
Sada želim obnoviti svoje znanje i ponovo početi raditi s njima i na sebi, svoje znanje i iskustva želim podijeliti sa vama, a kud ćeš boljeg načina nego pisati o kristalima na blogu?
Danas, tu je uvod u svijet kristala, par informacija koje bi trebali znati o odabiru kamena za sebe, njezi, čišćenju i punjenju... malo poduži uvod, da, kako bih već idući tjedan mogla krenuti s predstavljanjem 30ak vrsta polu dragog kamena (onih do kojih mogu doći), svaki tjedan po jedan.

Naziv Kristal općenito označava tvar u krutom stanju u kojoj su atomi, molekule ili ioni koji ju čine pravilno raspoređeni u kristalnu rešetku; po određenom uzorku koji se ponavlja u sve tri dimenzije.
Npr. i snježne pahuljice su kristali.
Iako i snježne pahuljice mogu vrlo pozitivno djelovati na stanje duha :), ja ovdje neću pisati o njima, pisat ću o poludragom i dragom kamenju koje se koristi u kristaloterapiji.
Nažalost, do danas nisam saznala koja je razlika između poludragog i dragog kamena - pretpostavljam da ovisi o čistoći i obradi, ali, kao da mi nešto fali u toj definiciji. Ako vi znate više, molim vas da to podijelite sa mnom :)
Također, biti će riječi i o jantaru, biserima i koraljima, to su tvari organskog porijekla i ne može ih se strpati pod kamenje.
Ipak, u ovom uvodu sve svodim pod jedan nazivnik - kristali - čist' da si malo olakšam.

Osim vlastitim iskustvima, spoznajama, razmišljanjima i informacijama koje su mi dane usmenom predajom, u kreiranju ove rubrike služit ću se i literaturom pa je red da ju ovdje i navedem; to su Moć Kamenja 1 i 2 Osmana Hasanpašića i Universe Of The Precious Stones Verene Nowak.
Pa da krenemo...

Općenito;
O blagotvornom djelovanju kristala na zdravlje, kako ljudi tako i životinja ali i biljaka, znalo se je još u 4 st.p.K. Od davnina su se koristili za saniranje tegoba, bilo fizičkih, bilo psihičkih, bilo duhovnih.
Kristali se spominju u zapisima starih Sumerana, Egipćana, a riječ-dvije o njima možete naći i u Starom Zavjetu.
Možete reći da su to obične čiri-biri babske priče, no moje mi iskustvo govori da tu ipak ima nečega; svaka nova pošiljka kristala u dućan bi donijela gotovo opipljivu energiju na koju se trebalo naviknuti.
Odmatala bih figurice od kristala, klustere (grozdove), geode, šiljke... postajala nervozna, oblijevala me vrućina... kao da sam popila previše kave, energija koju se ne može negirati.
I, da vas sada ne uplašim i odvratim od kristala, ponavljam i ističem: radilo se o par desetaka kila kristala, nekoliko desetaka vrsta kristala na jednom mjestu, kristala koji su do nas prošli mnoge ruke i nisu bili čišćeni. Istina, tako na vas može djelovati i jedan jedini kamenčić, ali zato postoji način na koji se kristali biraju i njeguju, no o tom po tom.
Želim reći da kristali, zbog svoje kristalne rešetke - načina na koji su atomi povezani u njima, imaju posebnu energiju, za razliku od običnog kamenja, živi su, njihova energija itekako utječe na živi organizam, a ta se interakcija manifestira i u materijalnoj dimenziji, potvrđujem iz vlastitog iskustva; cista na jajniku, veličine kokošjeg jajeta - mjesecima sam ju "uzgajala", no smanjila se i povukla u roku od tjedan dana nakon što sam počela nositi ružičnjak; prehlade, koje sam vukla po tjedan-dva jer ih nisam imala vremena preležati, uz gorski kristal trajale su dva do tri dana; uz pomoć hematita popravila sam krvnu sliku i željezo u krvi te sam ponovo mogla biti kandidatom za dobrovoljno darivanje krvi...
Istina, sve se to može pripisati slučaju, autosugestiji, placebo efektu... al čemu onda pripisati drastičan oporavak moje žgoljave i na pol mrtve biljke nakon što sam joj u zemlju zakopala komadić Gorskog kristala?
Da u kristalima ipak ima nešto, da je kristal kamen koji se može programirati, koji pamti i radi prepoznato je i u znanstvenom svijetu - možemo ih naći u satovima (quartz), chipovima (Silicon Valley ime nije dobila po velikom broju umjetnih sisa :D, Silicijev dioksid je kemijska formula quartza)...

Sudeći po sebi, vlastito iskustvo je najbolji uvjeravatelj, stoga vas pozivam da se i sami upustite u istraživanje slijedeći informacije koje ću vam dati, ili informacije koje nađete negdje drugdje, svejedno.
Što se kristala tiče, vaša intuicija je najbolji i, zapravo, jedini pravi pokazatelj; kristali su vam odbojni? U redu, ne pačajte se u njih.
Informacije koje ste dobili s drugog izvora čine vam se ispravnijima od mojih? Super, vodite se tim informacijama.
U svakom slučaju ne činite ništa protiv svoje volje.
Kristal će naći način da vas upozori kako nešto nije u redu, vi trebate samo osluškivati.

Odabir kamena;
Kamen možete birati prema nekoliko kriterija.
Prvi je, kako sam već rekla, vaša intuicija; nemojte provest previše vremena birajući kamen, pokušajte ne dozvolit da se u biranje uključi i vaš "razumni dio". Bacite pogled na ono što se nudi, nešto će vas sigurno privući.
Uzmite kamen u ruku, stisnite ga nježno u šaku, obratite pažnju na ono što osjećate - osjećate li ugodne vibracije, kamen se ugodno zagrijao u vašoj ruci - to je dobar znak. Ne osjećate li baš ništa ili čak osjećate neugodu - pustite kamen i probajte sa sljedećim od iste vrste. Dobro je u isto vrijeme iskušati dva kamena, svaki u jednoj ruci, tako će te lakše primijetiti razliku.
Iako neobično zvuči i protivno je zakonima fizike - neki se kamenčići zaista neće zagrijati u vašoj ruci.
Ovo je ujedno i najbolji način biranja kamena - ovim načinom dopuštate vašoj podsvijesti da izabere kamen, ona najbolje zna što vam treba. Tegobe koje imamo često su tek simptomi dubljih problema kojih ponekad nismo svjesni, a svakako je najbolje djelovat na uzrok, a ne na posljedicu.
No, kristale, ako želite, možete birati i prema tegobama. Za to bi svakako trebali biti dobro informirani, prije kupnje trebali bi znati koji kamen djeluje na koje tegobe.
U pravom, specijaliziranom dućanu trebali bi vam znati preporučiti kamen prema tegobama, dok u Gift Shop-ovima takve informacija ipak nećete dobiti.
Zato, ili posjećujte specijalizirane dućane i događaje (npr. sajam kristala), ili si nabavite literaturu kojom će te se voditi, ili pratite ovu moju rubriku :) Ako ne možete čekati da se dotaknem kamena koji bi vama trebao - slobodno me pitajte, putem komentara ili maila, svejedno. Jamčim diskreciju :)
U svakom slučaju, nakon što ste se odlučili za vrstu kamena, svakako pravi od više njih odaberite prvom metodom.
I treća metoda; koliko sam primijetila, kod nas se kristali najčešće (i cijenom najpristupačnije) mogu naći u obliku privjeska s etiketom - "horoskopski kamen" ispod čega je navedeno kojem horoskopskom znaku pripada. Mislim da je to najobičnija komercijalizacija.
Također, različite literature kamenje su podijelile na različite horoskopske znakove, prema tome...
Što se mene tiče, izabrati kamen prema horoskopskom znaku u redu je ako ga kupujete prijateljici/prijatelju/nekoj dragoj osobi za rođendanski poklon. Ako ništa, barem djeluje osobno.
Ipak, ja kristale ovdje neću dijeliti prema horoskopu.

Odabir kamena prema obliku;
Na tržištu, kristale možete naći u mnogim oblicima.
Neobrađene; geode, klustere, šiljke, grumenčiće...
Obrađene; komade u nakitu, polirane kamenčiće, pločice, jaja, kugle, piramide...
Što će te izabrati - ovisi o vašim potrebama.
Prema nekim autorima, obrada kristala ne umanjuje njihovo djelovanje - no ja, čist iz osobnih nazora, volim što manje obrađeno i što više prirodno, pa tako; za zaštitu prostora od zračenja koristim neobrađene komade. Za zaštitu prostora, također, možete koristiti i piramide, kugle i pločice.
S druge strane, neobrađeni kristali nisu baš praktični da bi ih nosili uza sebe.
Za tu primjenu možda su najjednostavniji kristali u nakitu, ogrlice, privjesci...
Ipak, sama nisam ljubiteljica nakita pa sam za sebe izabrala polirane kamenčiće koje nosim po džepovima.
Čula sam da ih neki ljudi, pomoću medicinskih ljepljivih traka, lijepe na tijelo, po čakrama - meni je to malo too much, a vi kako volite.
Želite li kamen s kojim ćete moći meditirati? Izaberite onaj koji će vam ugodno ležati u ruci.

Njega kristala;
Kristali su "spužvice" za naše negativnosti, od onog što navuku na sebe treba ih očistiti, a potom ih nabiti svježom i pozitivnom energijom kako bi se i dalje mogli brinuti o nama.
Kristali također upijaju i negativnu energiju ljudi kojima ste okruženi (ova se napomena najviše odnosi na one koji su odabrali kristale nositi kao nakit i tako ih izložili ljudima i njihovom razmišljanju na tu temu).
Dok se razni autori uglavnom i slažu oko toga na što pojedini kristali utječu, što se njege kristala tiče - tu zbilja možemo naći svašta.
Jedni tvrde da se svi prazne vodom, drugi tvrde da pojedine vrste s vodom ne smiju ni doći u dodir. Jedni tvrde da se pune na suncu, drugi na mjesecu...
Uz svaki kristal koji ću opisati navest ću i kako ga njegovati, prema izvoru kojim se služim i koji sam ja prihvatila kao istinitim.
Naravno, vas nitko ne tjera da vjerujete meni.

Iz utrobe zemlje pa do vas, kamen je prošao mnoge ruke, a time i mnoge svim i svačim opterećene ljudske živote. Nakupio je na sebe svašta od čega ga valja dobro očistiti.
Prvo čišćenje kristala radi se pomoću morske soli - kupovna sol bit će sasvim dobra, važno da je morska.
Kristal treba u morskoj soli odležati barem 24 sata, potpuno uronjen u nju.
Možete se koristiti suhom morskom soli, možete pripremiti i otopinu u proizvoljnom omjeru (barem velika žlica soli u deci vode), ali pripazite da kamen koji tako čistite smije doći u doticaj s vodom.
Također, ako živite u morskim krajevima, za ovo se čišćenje možete poslužiti i morskom vodom, samo - ne koristite morsku vodu uzetu uz samu obalu, pogotovo ne u ljetnim mjesecima kada je more uz obalu ipak prljavo.
Ovo prvo čišćenje morskom solju ujedno simbolizira vaše "prisvajanje" dotičnog kamena.

Daljnja njega kristala ovisi o njegovoj vrsti. Većina ih se, u određenom vremenskom periodu prazni par minuta pod tekućom vodom, a nakon pražnjenja slijedi punjenje.
Neki se kristali pune na suncu, neki se pune uz druge kristale (najčešće Gorski kristal). Ako za punjenje kristala koristite drugi kristal, imajte na umu da taj drugi kristal, prije punjenja prvog, i sam mora biti očišćen i napunjen.
Možda bi i ovo trebao biti jedan od kriterija za biranje kristala - da se ne dogodi da kristal morate puniti kamenom kojeg možete naći tek na dvoru nekog Sulejmana Velikog :)
Frekvencije čišćenja i punjenja kristala biti će navedene u postovima, no, ponavljam, ono što napišem - nije zakon.
Kada osjetite potrebu očistiti kamen - očistite ga.

U njegu kristala spada i način na koji ih nosite, te kako ih čuvate dok ih ne nosite.
Kristali ne vole umjetne materijale, ni neplemenite metale.
Kad ih ne nosite, spremite ih u posudice od prirodnih materijala kao što su staklo, keramika, drvo...
Ako ih nosite kao nakit - pripazite da su u kombinaciji s plemenitim metalima.
Ako ih nosite u džepovima, kao ja, onda pazite da u džepu u kojem je kristal nema ključeva i sličnih sitnica.

Upotreba kristala;
Tu nema neke mudrosti - polirane kamenčiće ili nakit nosite uz sebe kako bi se zaštitili od negativne energije ili djelovali na specifične tegobe.
Za zaštitu prostora od negativne energije i inih štetnih zračenja smjestite komad kristala, obrađenog ili neobrađenog, na željeno mjesto. Ako za tu svrhu odaberete piramidu, smjestite ju tako da dva suprotna kuta baze leže u smjeru Sjever - Jug.
Od nekih kristala možete raditi i eliksire, npr. od Gorskog kristala da bi općenito poboljšali otpornost organizma, od Hematita da bi poboljšali krvnu sliku.
Eliksir radite tako da očišćen i napunjen kamen preko noći ostavite u deci vode, u jutro popijete na tašte.
Eliksirom od Gorskog kristala možete zalijevati i biljke kako bi bile zdrave i bujne.
Nakon što ste kristal koristili za eliksir potrebno ga je ponovo napuniti.
Zatim, npr. Aventurin, koristi se za problematičnu kožu, očišćenog i napunjenog možete ga držati u vašoj uobičajenoj kremi za lice...
Ako imate problema sa spavanjem, kristal možete držati pod jastukom ili pod madracem....
Ako će te meditirati s njim - držite ga u ruci.
Mogućnosti su bezbrojne - igrajte se, istražujte!

I za kraj;
Zna se dogoditi da kristal pukne, bilo sam od sebe, bilo da vam padne na pod ili nešto treće.
To je znak da je kristal "odslužio" svoje, te mu treba zahvaliti i vratiti ga Zemlji, zakopati ga.

Mislim da je ovo bilo sasvim dovoljno za uvod.
Kako mi se čini, pokrila sam sve što bi trebali znati prije no što se upustite u rad s kristalima. Ako nešto nije jasno ili imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite.
Također, ako imate vlastite informacije, slobodno ih podijelite sa mnom i ostalim mojim čitateljima.
U svakom slučaju; dobrodošli u svijet kristala!


Osobno;
Još uvijek se privikavam na ulogu zaposlene žene i majke.
Nije loše, ide mi i, zapravo, jedini dio mog života koji trenutno trpi je - blog.
Nemam vremena.
Trudit ću se da ovo rubrika bude redovita, no unaprijed se ispričavam ako preskočim koji termin i molim za razumijevanje.

- 09:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


--------------------oOo--------------------