muzikologija

srijeda, 22.10.2008.

RECENZIJA: P!NK


P!nk - Sober.mp3
Sjećate se kad sam vam nedavno, kad sam vam predstavio novi singl za Pink, prognozirao kako će pjesma nesumnjivo postati hit? Možda vam se iz ove perspektive to čini kao mala stvar, no s Pink to nikad nije bila sigurna stvar. So What je vjerovali ili ne njezin prvi solo #1 hit u Americi. A s obzirom na to da i Sober zvuči dobro, prilično je dobro u tom smislu najavila svoj novi album Funhouse. Vidjet ćemo konkretne brojke vrlo skoro jer album izlazi 28.10.
Kod Pink cijenim dvije stvari. Prvo, njen glas. Nesumnjivo jedan od najboljih u glazbenoj industriji, a zvuči uvjerljivo što god pjevala. Drugo, njen stil. Stav, štogod. Jedna je od rijetkih kod koje sve to što predstavlja i cijeli taj imidž ne djeluju lažno i marketinški isplanirano. Moram se odmah ograditi i od eventualnih komentara na račun moje kritike Christine Aguilere u kontekstu prvog albuma Pink. Da, bio je to r&b album, no Pink je oduvijek bila bad ass, a i na kraju krajeva, ona nije producent. U skladateljskom smislu mogu čak reći da je na istom mjestu. Govori o istim stvarima i istim problemima koje ima u vezama. Osim što je brak sad iza nje.
Max Martin i Pink očito su dobar spoj. Uspješno su surađivali na prošlom albumu, a i ovdje su glavne svijetle točke albuma. Na Sober se pojavljuje i Danja, ovdje u malo drugačijem, no uobičajeno vrlo dobrom izdanju. Iznenađuje ipak malo što je na ovom albumu manje angažiranih tekstova, tekstualnih opaski na račun drugih (naravno, neizostavna Jessica Simpson je spomenuta u So What, ali to je uglavnom to), općenito manje eksperimentiranja i manje zabave (Funhouse?), a više "ozbiljne" Pink. Zvuči dobro na Sober, zvuči odlično na izvrsnoj I Don't Believe You, zabavna je na neobičnoj Bad Influence. Ima još pokoji dobar trenutak, no glavni problem opet mi je ta njena nedorečenost, nepostojanje neke kompaktne cjeline, da možete staviti album i preslušavati ga više puta. Kao da želi spojiti sve u čemu je dobra, dokazati da je dobra na više područja, pa tako nerijetko dobijemo poluproizvod i tamo gdje je najbolja.
Billy Mann i Max Martin glavni su producenti na albumu, a sve pjesme potpisuje naravno Pink. Ovdje je pjesma Sober, drugi singl s albuma.
OCJENA: 3

22.10.2008. u 22:41 • 19 KomentaraPrint#

utorak, 21.10.2008.

RECENZIJA: JOHN LEGEND


Zanimljivo kako su ljudi prepoznali i zavoljeli Legenda po pjesmi koja je meni osobno jedna od njegovih najlošijih pjesama, Ordinary People. Bila mi je to jedna od najlošijih pjesama s albuma Get Lifted. Za Legenda sam pak čuo još puno puno prije. Kanye West u nekoliko je navrata najavio njegov dolazak na scenu, surađivao je s njim na svom debitantskom albumu The College Dropout, a album sam čuo odmah po objavljivanju, dok je malo njih uopće znalo tko je John Legend.
Sve je zapravo počelo vrlo dobro. Njegov debitantski album Get Lifted bio mi je svojevremeno jedan od najdražih albuma. Sve pjesme sam znao napamet i većina je bila jako dobra. I najavni singl drugog albuma, pjesma Save Room, bila je dobra. No to su već bili ozbiljni počeci moje odbojnosti prema Legendu. Uvertira se dogodila nešto prije, u obliku raznih live nastupa (poslušajte npr live nastup s Mariah Carey, gdje pjevaju With You I'm Born Again, pogotovo druga polovica pjesme) gdje sam ga doživio onako kako ga još uvijek doživljavam - kao antipatičnog, umišljenog i patetičnog kmečavca, nevjerojatno ograničenih vokalnih sposobnosti. Nadaren je on kompozitor i sve to, ali daleko daleko precijenjen. Njegova precijenjenost u rangu je s onom grupe Coldplay, no kolika god je moja odbojnost prema Chrisu Martinu, Coldplay već imaju iza sebe barem 10 odličnih pjesama, pa je to u neku ruku i opravdano. John Legend uživa na slavi stečenoj prvim albumom (Grammy nagradama, točnije), a pravi hit u Americi nije imao od....hm....pa nikad zapravo. I da se kojim slučajem moram odlučiti koji mi je antipatičniji - on ili Kanye, zaista bih se teško odlučio. Težak izbor. No kako je ovdje glazba bitna, a ne nešto drugo, ne mogu poreći talent ni jednog.
Teško je međutim biti objektivan u situaciji kao što je ova. Zaista bih volio da ove pjesme otpjeva netko drugi, pa da mogu bez imalo susprezanja reći da je ovaj album dobar. Reći ću to i ovako, nije da sam gluh jer ne podnosim Legendov glas, ali stvarno....Tako ograničen vokal stvarno rijetko imam prilike čuti. Luka Nižetić prvi mi padne na pamet. Apsolutno nikakva boja glasa. Kao da gledate ravnu crtu koja se malo trzne prema gore, ali to je otprilike to. I kad poslušate ovaj album nakon Jamesa Morrisona, kao da slušate Miley Cyrus nakon Beyonce. Zapravo, jednom davno moja je srednjoškolska prijateljica izjavila za pjevačicu Monicu nešto jako smiješno. Rekla je da ona njoj zvuči kao da pjeva (s oproštenjem) iz guzice. Upravo tako meni zvuči John Legend. There, I said it.
Ocjena proizlazi iz dobrih pjesama. Isključivo. Iako ni ovdje nije teško pronaći beskrajan primjer patetičnih stihova i arogancije.
Na albumu se od suradnika između ostalih pojavljuju Kanye West, Midi Mafia, will.i.am i The Neptunes, a Brandy, Estelle i Kanye pojavljuju se u gostujućim ulogama. Album u prodaji za tjedan dana.
OCJENA: 4

21.10.2008. u 23:18 • 4 KomentaraPrint#

RECENZIJA: JAMES MORRISON


Nema sumnje da je James Morrison jedan od najboljih pjevača današnjice. Ako tome dodamo da sam piše svoje pjesme, da su pjesme redovito dobre...
Njegov debitantski album jedan je od najboljih pop (pop-rock, kakogod) albuma koji su se pojavili prošle godine, a njegov nasljednik Songs For You, Truths For Me, samo nastavlja ono što je započeo na prethodniku. Morrison je jedan od onih za koje se nadate da neće raditi radikalnije promjene na novim materijalima, a opet se bojite da vam ne dosadi ukoliko ostane isti.
You Make It Real zapravo je odlično najavila album jer se više manje radi i o takvom albumu. Melankolični pop, hrapav Morrisonov glas, emocije emocije i samo emocije. Na nekim pjesmama ipak iznenađuje smirenijom i nježnijom interpretacijom, vokalom mekanijim nego inače.
O pjesmama također ništa loše za reći. Ima ih nekoliko koje ne oduševljavaju, no s obzirom na sve ono što nam pop rock glazba danas nudi, ovo je jedan vrlo čvrst, ugodan i pjevan album. A pjesme poput Fix The World Up For You, Save Yourself, Please Don't Stop The Rain ili If You Don't Wanna Love Me (impresivna interpretacija) zasigurno će još dodatno učvrstiti njegov status jednog od najtalentiranijih kantautora današnjice. Kod mene zasigurno jesu.
Sve pjesme naravno potpisuje Morrison, od suradnika tu su Eg White, Ryan Tedder, John Shanks i drugi. Album u prodaji od 29.09.
OCJENA: 4+

21.10.2008. u 02:03 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.10.2008.

NOVI SINGLOVI pt2

Musiq Soulchild najavljuje svoj novi album za prosinac (02.12.). Na najavnom singlu gostuje Mary J Blige. Singl je ok, no ne na razini na kojoj smo ih naviknuli slušati.
Nakon vrlo dobre Right Here (Departed), pomalo razočarava drugi singl za Brandy. I ona najavljuje svoj novi album za prosinac (09.12.), no ako joj nije upalilo s Right Here kod publike, teško da će s Long Distance.
Još više je razočarala Keyshia Cole. Kao da je odlučila otpatke s prethodna dva albuma ponuditi za novi (16.12.). Play Ya Cardz zvuči kao da je s nekog od prethodnika. Šteta što nije odlučila onda kopirati neku bolju vlastitu pjesmu.
Kanye West je nešto bolji nego na prethodnom singlu. Heartless je drugi singl kojim najavljuje svoj album 808s and Heartbreak. Album će se u prodaji pojaviti 25.11.
Trading Places je novi Usherov singl. Nisam bio fan te pjesme ni na početku, pa ni sad nakon spota. Ushera je zadesila ista sudbina kao i većinu velikih imena sa posljednjim albumima - Jennifer Lopez, Madonna, Mariah Carey i Usher samo su neka od imena koja bilježe nevjerojatno lošu prodaju svojih posljednjih albuma.
I za kraj, Joe. Gotovo neprimjetno Joe je uspio objaviti svoj novi album. Bez najavnog singla, bez prethodne najave. Iskreno, prvi put sam čuo za taj album onaj dan kad se pojavio u prodaji, dakle prije nekoliko tjedana. A i prethodni je objavljen prije tek godinu dana. Singla E.R. (Emergency Room) nema na listama, no tu vam je dok ne preslušam album. Bryan Michael Cox radio je nekoliko stvari, pa ću si dati truda.


Musiq - If U Leave (feat. Mary J. Blige).mp3
Brandy - Long Distance.mp3
Kanye West - Heartless.mp3
Keyshia Cole - Play Ya Cards (feat. 2Pac).mp3
Usher - Trading Places.mp3
Joe - E.R. (Emergency Room).mp3

20.10.2008. u 00:15 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.10.2008.

NOVI SINGLOVI

Leona Lewis najavljuje deluxe izdanje svog albuma Spirit pjesmom Forgive Me. Pjesmu je producirao Akon, a zanimljivo je i to da se na coveru re-izdanja albuma (ne ova slika koju sam stavio na blog) ne pojavljuje Leona. Šalim se, naravno. To bi ipak trebala biti ona. Photoshop čuda radi. Nije bitno da sličite sebi, bitno da izgledate dobro.
Tu vam je i novi singl za Katy Perry, pjesma koju sam još u recenziji albuma istaknuo kao jednu od bojih s njenog debitantskog albuma, te odličan novi James Morrison.
Zatim novi singl za Michelle Williams, bivšu članicu grupe Destiny's child. Nakon neuspjeha pjesme We Break The Dawn, Michelle će pokušati s dvije pjesme istovremeno. The Greatest je jedna, a Hello Heartbreak druga.
Drugi po redu singl s debitantskog albuma Jazmine Sullivan je pjesma Bust Your Windows, a tu je i spomenuta pjesma Robina Thickea - The Sweetest Love, meni najdraža s njegovog albuma.


Leona Lewis - Forgive Me.mp3
James Morrison - You Make It Real.mp3
Katy Perry - Hot N Cold.mp3
Jazmine Sullivan - Bust Your Windows.mp3
Michelle Williams - Hello Heartbreak.mp3
Robin Thicke - The Sweetest Love.mp3

19.10.2008. u 20:17 • 4 KomentaraPrint#

RECENZIJA: ROBIN THICKE


Na svom drugom studijskom albumu Robin Thicke dobio je napokon priliku predstaviti se široj publici, nakon što je njegova Lost Without You dospjela na Billboardovih top 20 te 1. mjesto r&b top liste singlova. Nije album bio ništa senzacionalno, no uspio je pokazati da potencijala ima. U međuvremenu je napisao pjesmu za Ashanti i Lil Waynea (pojavljuje se i kao gost na njihovim albumima), te Jennifer Hudson (Giving Myself, jedna od najboljih pjesama s njenog albuma), pa je (osim što se radi o dobrim pjesamam) možda bilo za očekivati i neku suradnju na njegovom albumu. Međutim, tek se Tie My Hands (feat. Lil Wayne) pojavljuje na albumu.
Robin je dobar pjevač. Osjeti se i utjecaj Gayea i Wondera i Timberlakea. Ugodno ga je poslušati na dobroj pjesmi. No dobrih pjesama je malo i bojim se da je njegov talent ograničen na tek nekoliko dobrih pjesama po albumu. Istina, The Sweetest Love mi je vjerojatno najbolja njegova pjesma uopće (na sreću, to je i sljedeći singl), no takav se trenutak nažalost na albumu ne ponavlja. Pa čak ni približno takav. Ako isključimo Magic, pjesmu koju ste već odavno mogli čuti. I nije da su pjesme loše. Jednostavno su dosadne i ponavljaju se. Kao da slušate jednu te istu pjesmu cijelo vrijeme. I čak nije da su slične melodijski. Nego eto...kao da u interpretaciji dobivaju isti identitet. Tu je i neizostavni "ooooh baby".
Something else? Mmm...Pretty much the same. Za nijansu čak lošije od prethodnika, rekao bih.
OCJENA: 3

19.10.2008. u 19:19 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.10.2008.

RECENZIJA: KEANE


Pokušavajući preslušati novi album grupe Keane nisam se mogao odvojiti od pjesme Spiralling neko vrijeme. Htio sam vam tu pjesmu predstaviti još davno, no kako je album bio tu negdje pred vratima, čekao sam da se pojavi.
Službeno se u prodaji pojavio prije 3 dana, a nakon pjesme Spiralling, koja se na britanskoj listi singlova održavala isključivo putem downloada (u prvih tjedan dana nevjerojatnih 500 000 downloada), prvi službeni singl bit će pjesma The Lovers Are Losing.
Možda sam previše subjektivan jer se radi o meni jednom od najdražih bendova, no Spiralling je jedna od najboljih pjesama koje sam čuo ove godine. Ostatak albuma nije cijelo vrijeme na toj razini, no dovoljno za jedan solidan album. Ja sam još uvijek fan njihovog prvog albuma, a uz pjesmu Somewhere Only We Know vežu me posebna sjećanja i trenuci (mmvta). Takve pjesme recimo nema na ovom albumu.
Velik se glazbeni pomak čuje na novom albumu Perfect Symmetry. Keane su djelomično napustili svoj melankolični pop zvuk i malo naelektrizirali i ubrzali cijelu stvar. I dalje se igraju s rockom, no ovdje je to u blažoj i plesnijoj verziji nego inače. I iako i oni često pokazuju tendenciju prema patetici, daleko su manje pretenciozni i životniji od Coldplay. Iza pjesama Coldplay kao da je sva težina ovog svijeta, dobro promišlnjena svaka milisekunda i koncept. Keane ipak djeluju manje ukočeno. Zabavnije u svakom slučaju.
OCJENA: 4

16.10.2008. u 23:39 • 8 KomentaraPrint#

NEXT....








16.10.2008. u 00:44 • 4 KomentaraPrint#

RECENZIJA: LANA


Milana Vlaović najavila je ozbiljnije pjesme na novom albumu Lane Jurčević, no bio sam malo skeptičan prema tome nakon pjesme Zora Bijela. Možda žena jednostavno misli da je pjesma ozbiljna sama po sebi ako joj usporite ritam. Nije ovo u konačnici nimalo ozbiljniji album od njegovih prethodnika.
Zapravo nisam nikad bio fan Milane Vlaović, iako je bilo očigledno da zna napisati catchy pop pjesmuljak (budimo realni, Vesna Pisarović nije snimila ni jednu jedinu dobro pjesmu otkad se s njom razišla). No ono što joj je ozbiljno narušilo ono malo kredibilteta, bila je ona neka grooozna pjesma koju je napisala za natjecatelja Showtimea. A kako je taj show isto tako bio groooozno koncipiran, morali smo tu pjesmu slušati u izvedbi 20 pjevača, 20 puta pa opet tako svake subote. Bol za uši. Tekstova specifičnih za svoje podneblje i taj mentalitet trebala bi se okaniti ako već piše za mlade ljude koji nemaju veze ni s tim zavičajem ni njenim načinom izražavanja. Tih naznaka ima i na ovom albumu. "...možeš mi kazati...ostavi žaljenje za sirote...". Čisto sumnjam da je to Lanin svakodnevni govor. A iako nisam siguran da je to Milana napisala, kladio bih se da je.
Album otvara Volim Biti Zaljubljena. Dobar pop trenutak, no ne bih kritizirao pjesmu čak i da je loša, čisto iz razloga jer promovira humanitarnu stvar, a mislim da ste sve već o tome čuli i pročitali negdje.
Miljama Daleko nastavlja dobro započetu stvar, no eto nam odmah nakon nje uskače - Začaran, nabacana cajkaško-eurosongovska pjesma u maniri lošijih pjesama Colonije. Prebacivanje iz jednog ritma u drugi. Po nekoliko puta. Slična je i Ponovo. Nešto zanimljivija u pripjevu, ali u produkciji i aranžmanu previše koristi jeftine trikove. Nakon prvog pripjeva evo nam gitare, nakon drugog električne gitare, malo bubnjeva na trećem pripjevu. Nemam problem s Lanom u bržim pjesmama, no ove su prepreproducirane. Suprotnost njima je Pronađi Me, odlična pop pjesma, odlično prilagođena Lani i njenoj osobnosti, a tu negdje je i Okovi Na Srcu, dobro poznati hit singl. Nejasno je ipak inzistiranje na istočnjačkim melodijama. Da me se ne shvati pogrešno, nemam ništa ni protiv toga, no u ovim slučajevima je to nepotrebno i pjesma bi savršeno funkcionirala i bez toga.
Zora Bijela je pjesma koja mi nikad nije sjela. Strofe su relativno dobre, no pripjev sve kvari, a tekst je patetičan preko mjere. Ostavi Žaljenje komotno se može pridružiti toj kategoriji.
Nije ovo nešto posebno dobar album, no s obzirom da je ovakvih neopterećenih pop albuma malo, to je činjenica koja zaslužuje pažnju. A Lana malim koracima skuplja (dobru) pjesmu po pjesmu. Bit će dobar njen Best Of za koju godinu, jer Odlaziš, Otkad te Nema i 1 razlog, neke su od najboljih pop pjesama u zadnje vrijeme.
OCJENA: 3

16.10.2008. u 00:35 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 14.10.2008.

RECENZIJA: SANDRA BERKOVIĆ


D'Knocku je napokon uspjelo. Pronašao je nekoga tko će njegove zastarjele r&b stvari i opsesiju dance mixevima 80-ih natrpati na svoj album i dati mu minimum minimuma identiteta.
Sjećam se kad je prije nekoliko godina surađivao s Ninom Badrić i grupom Divas i napravio čak nekoliko dobrih stvari. No nekako se uvijek dobivao dojam da pokušava nametnuti neki svoj film neovisno o tome koliko je up-to-date i koliko to zapravo odgovara osobnosti nekog izvođača. Tko zna, možda je on glavni krivac zašto još uvijek postoje ljudi koji Ivanu Husar ne svrstaju među najbolje vokale u hrvatskoj i ne doživljavaju ju dovoljno ozbiljno. Pod svaku cijenu morali smo dobiti r&b izvođačicu, ili u slučaju grupe Divas - r&b grupu. Na svu sreću, ni u jednom slučaju nije mu uspjelo. Jer i Nina Badrić i Grupa Divas bili su tada prejako ime i brand.
Kod Sandre Berković je drugačije. Djevojka nije objavila svoj album, D'Knocka ipak još uvijek prati titula bivšeg E.T.-jevca i očito je u toj "velikoj ribi" vidjela svoju šansu za uzlet.
Problem je međutim što u Hrvatskoj nema publike za ovakvu glazbu. Što nije ni čudno. Jer ako želite dobar soul poslušat ćete Erykah Badu, Jill Scott, Indiu.arie. Ako želite malo plesniji r&b, poslušat ćete Janet, Beyonce. Ne nekakav hibrid (čak ne istih, jer nema prevelikih naznaka-osim u ozbiljinijem pokušaju plagiranja na Different Sides i sličnosti s Feel Robbieja Williamsa na Gotta Feel It- da se pokušava skinuti netko od spomenutih, više je naznaka kako se pokušava skinuti Holly Valance ili Nina Sky) koji ne samo da im ne može parirati ni jednom jedinom pjesmom, nego osim što nema glazbenog identiteta, to je uistinu loša glazba.
Siguran sam da je u ovaj projekt uloženo puno truda, barem što se produkcije tiče. To se osjeti na nekim pjesmama. No osjeti se i velika nesinkroniziranost pjevačice i glazbe. Kao da joj je netko dao mikrofon na pozornici, nabacio joj nepoznati beat i ona improvizira. Ponavaljajući i reciklirajući sve ono što joj se skupilo u pamćenju tijekom dugogodišnjih slušanja stranih r&b albuma. Još su veći problem tekstovi. No to je bio problem i kod Ivane Kindl kad je pokušavala biti neka bad ass street chick. Nikome nije uvjerljivo kad vam se neka Hrvatica obraća kao da je odrasla u Bronxu. Nije uvijek bilo uvjerljivo ni kad je to radila J. Lo koja je zapravo tamo i odrastala.
Tekstovi su plitki, neuvjerljivi, djetinjasti. Neke ispovijedi tinejdžerice u svom skrivenom dnevniku ne izgledaju puno drugačije od ovih tekstova. Cijeli niz loših metafora u pjesmi Ruke. Zatim "sutra kasno je, ni ne trudi se....ne puštaj me u ruke nekoj krivoj sudbini". Ha? Netko nas je u sekundi ubacio u treš val 90-ih? Čast iznimkama, no takve smo pjesme s po tri riječi po strofi i jeftine rime naviknuli čuti od Veline, Vanesse, Yo i parade drugih teen zvjezdica koje su pokušavale naći svoj komad glazbenog neba u Hrvatskoj. Ni jednoj nije uspjelo.
No za razliku od Ivane Kindl (spominjem ju jer je do sad bila jedan od ozbiljnih pokušaja približavanju r&b glazbe našem narodu), Sandra ne da nema impresivne vokalne kvalitete, nego na mjestima zvuči vrlo amaterski. Ima glas, no jednostavno ne zna što bi s njim i kako. K tome guta slova ("ne gle(d)aj me kao da si krivo optužen...ne tre(b)a mi FBI...","...ljubi me da znam..št(o) tebi znači..." i još deseci takvih primjera. No to je onaj street govor zagrebačkih wannabe kulerica, pa je takvo pribjegavanje u neku ruku razumljivo. No ne i ugodno uhu), engleski joj nije jača strana (nije sva mudrost skidati engleski r ili sh), kao ni š, č i ć također. Ne mogu ne spomenuti i "babe". Da sam imao malo više vremena, zaista bih se bio potrudio prebrojati koliko puta upotrijebi tu riječ na albumu. Za jednu izvorno hrvatsku riječ ipak malo prečesto. A o neprestanom ispreplitanju rap dijelova zaista nema smisla previše pričati. To je najneuvjerljivije od svega.
Mjesta na kojima dobro zvuči jednostavno je premalo i nikome nije očito palo na pamet iskoristiti područje koje joj najbolje leži. Svijetli trenutak dolazi na pjesmi Gdje snovi počinju, no ta pjesma ionako zvuči kao da je zalutala na ovaj album. Ako ćemo po nekoj klasičnoj formuli izračunati ocjenu, oduzet ću najbolji trenutak albuma zatim onaj najgori i od ostatka izračunati prosjek.
OCJENA: 2+

14.10.2008. u 23:05 • 13 KomentaraPrint#

srijeda, 08.10.2008.

PREMIJERA: IF I WERE A BOY + SINGLE LADIES (PUT A RING ON IT) *updated*


Zamijenio sam If I Were a Boy verzijom koja nema jingle. Odlična pjesma! A tu je sad i drugi singl, Single Ladies. Iako mi se na prvu nije pretjerano svidjela pjesma i zvučala mi je kao lošija verzija Get Me Bodied, nakon nekoliko slušanja postaje bolja. Uživajte!
Beyoncé - If I Were A Boy.mp3
Beyoncé - Single Ladies (Put A Ring On It).mp3

08.10.2008. u 14:56 • 130 KomentaraPrint#

Sutra....


Znam da vas ima puno hejtera, ali budimo realni. Beyonce je jedna od najtalentiranijih djevojaka u današnjem glazbenom svijetu. Izgleda odlično, ima jedan od najboljih glasova, piše pjesme, radi na produkciji...Zapravo nije ni čudno, rekao bih. Smiješno je ipak da se uvijek javljaju fanovi nekog triput manje talentiranog izvođača i nabrajaju argumente, no sve se svede na to da ih živcira, jer boljeg argumenta nemaju. Najlakše se uvijek okomiti na talent, a propuštati da mediokritet curi na sve strane.
If I Were A Boy čuo sam prije nekoliko sati prvi put u njenoj, finalnoj verziji i zvuči odlično. Čim dobijem pjesmu, moći ćete ju naći ovdje. Napisao sam "sutra" jer je službeno najavljena za sutra, iako je već maloprije puštena na jednoj američkoj radio stanici, pa tko zna... Najavni je to singl njenog novog albuma koji će se u prodaji pojaviti u studenom, a uz njega će Beyonce objaviti i singl Single Ladies.


I još jedna stvar.....
Nemojte mi više pisati da manje ili više pišem o nekom izvođaču. Smeta vam što volim Britney, smeta vam što volim Mariah, smeta vam što volim Beyonce, a budući da sam siguran kako ste iz prijašnjih postova mogli zaključiti da volim i Janet Jackson, Aliciu Keys, Amy Winehouse, Feist, Dido i još puno drugih, itekako je to dovoljno izvođača da mislim da su takvi komentari potpuno nepotrebni ....Ja nisam ničiji zaluđeni fan, pišem o glazbi, uglavnom r&b, pop, pop rock. O drugačijoj vrsti glazbe morat ćete ipak potražiti na nekom drugom blogu. Koliko god volim Mariah Carey, ne mislim ni najmanje da pretjerujem o njoj na ovom blogu. A što se tiče Aguilere, nemojmo početi o tome. Dotični može biti sretan što sam ju uopće spomenuo, pa čak i samo u kontekstu. Ja ne podnosim takav konceptualan pristup glazbi (pa ni bilo čemu drugome). Jedan album jedan outfit, drugi album drastična promjena u glazbenom i vizualnom smislu, treća nešto skroz treće. I sve nema veze jedno s drugim. Na prvom albumu je sweet pop, na drugom je dirrty bitch, na trećem je pak inspirirana ne znam ni sam čime...Sad će biti nova Lady Gaga. Presmiješno. Vi to nazovite kako hoćete, ja to nazivam nedostatkom ukusa, stila, glazbenog identiteta. I te njene najave kako je novi album "prava ona". Dakle, što? Svi prethodni su čista prevara i zgrtanje novca? Ili je ona svakih nekoliko mjeseci netko drugi. Ne bih, hvala. Nema to veze ni s Britney ni s nekim drugim, samo s njom, njenim napornim, vrištajučim, iritantnim interpretacijama.
I da, toliko sam nepristran da ću ipak nekad objaviti njenu pjesmu ovdje ako budem mislio da je dobra.

08.10.2008. u 13:31 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.10.2008.

NOVI SINGL


Christina Milian - Us Against The World.mp3
Znate Christinu Milian. Napisala je Play za Jennifer Lopez, otpjevala joj backove, vodila je neku emisiju na MTV-u, piše svoje pjesme i prije nekoliko godina bila je fantazija svakog drugog američkog tinejdžera nakon što je izbacila hit singl Dip It Low. Najavni singl njenog četvrtog studijskog albuma zove se Us Against The World, potpisuje ga sama Milian, produkciju Madd Scientist. Pročitao sam negdje da pjesma malo skida Rihannin hit Umbrella, Alicijin No One, malo Leonu Lewis. Možda i je tako, svejedno ne umanjuje činjenicu da je ovo jedna od njenih najboljih pjesama.

05.10.2008. u 14:55 • 13 KomentaraPrint#

subota, 04.10.2008.

RECENZIJA: JENNIFER HUDSON, JAZMINE SULLIVAN

Iako su kvalitetom svojih albuma definitivno zaslužile odvojene postove i recenzije, odlučio sam se ipak predstaviti vam ova dva albuma zajedno. Razloga je više, možda i nisu nešto posebno jaki, no zapravo nebitno. Radi se o debitantskim albumima, u r&b katgoriji svakako spadaju u iznadprosječna ostvarenja ove godine, a obje djevojke posjeduju izvanredne glasovne sposobnosti (zaista, jeste li ih čuli kako zvuče uživo?).


Debitantski album Jennifer Hudson nazvan je jednostavno - Jennifer Hudson. Nije to ni rijetka ni neobična pojava u nekim drugim okolnostima, no uz ovo ime trajno će se vezati ono "Academy award winner", pa i na tome valjda dobiva neku težinu. Dugo je prošlo od Oscara, očekivanja su naravno bila sve veća, no Jennifer ih je uglavnom opravdala.
Spotlight se polako penje američkim top listama (#36 billboardove ljestvice singlova i #3 r&b liste singlova), a koliko sam uspio saznati, novi singl bit će izvrsna If This Isn't Love. Prema reakcijama publike, rekao bih - ništa neočekivano. Još prije nekoliko tjedana kad sam prvi put čuo pjesmu, bio sam siguran da će to biti singl. ITIL možda JE glavni adut albuma, no daleko od toga da će slušatelji nakon tog singla ostati uskraćeni za još dobre glazbe Jennifer Hudson. My Heart, Giving Myself i We Gon' Fight spadaju u neke od najboljih r&b trenutaka ove godine, a moram spomenuti i meni jednu od najdražih - All Dressed In Love (koju potpisuje Cee-Lo), koja se pojavljuje kao bonus track, a koju ste mogli čuti u filmu Sex & The City, u kojem Jennifer ima i sporednu ulogu.
Od suradnika, treba spomenuti kako se i ovdje pojavljuje sveprisutni Timbaland (zanimljiva Pocketbook), a tu su još i Brian Kennedy, The Underdogs, Tank, Polow Da Don, Robin Thicke i drugi.
Predviđa se #2 na top listi albuma sljedeći tjedan, no uz dobar odabir singlova i dobru strategiju oko promocije, album bi mogao biti dužeg vijeka od aktualnih hit r&b ostvarenja. Album ima nekoliko čudnih i nepotrebnih rješenja i daleko od toga da je Jennifer ponudila sve što može i zna, no solidno je to ostvarenje s nekoliko odličnih trenutaka i iz toga proizlazi i takva ocjena.
OCJENA: 4


Za Jazmine Sullivan čuo sam još davno. Demo snimke kružile su netom, neke dovršene, neke nedovršene pjesme, ni jedna od njih nije se ipak našla na njenom debitantskom albumu. Talent sam prepoznao odmah. Vjerujem i da ste upravo na ovom blogu mogli među prvima čuti njen singl Need U Bad. Nakon čak nekoliko mjeseci poslije eto pjesme na #1 r&b top liste singlova u Americi.
Nazvali su ju novom Keyshiom Cole, no teško bih se mogao složiti s tim. Jesam fan vokala Keyshie Cole, no nekakva mračna strana nešto je što sam vrlo rijetko prepoznao na njenim albumima. Obično je vokal bio taj koji je davao težinu stvarima. Na stranu to što je Cole još daleko od toga da ju se dovodi u takav kontekst, Jazmine ipak ostavlja dojam ozbiljnije glazbenice, a interpretacija je ipak malo suptilnija i čistija. Osim toga, nema previše žanrovskih vrludanja koja ostavljaju dojam kako se želi podilaziti što raznovrsnijoj publici. Od prve do zadnje pjesme jasno je kakav si je koncept zadala, a iako čisto sumnjam da će ijedna od ovih pjesama postati veći hit na nacionalnoj razini, nekoliko je tu pjesama koje će zasigurno vladati r&b listama u sljedećih nekoliko mjeseci.
Većinu albuma producirao je Salaam Remi, tu je i Missy Elliott, a iznenađuje možda suradnja sa Stargate, koja je naravno i ovaj put vrlo uspješna. After The Hurricane jedan je od boljih trenutaka s albuma, a iako nije reprezentativan uzorak, najbliži je približavanju Jazmine široj masi.
Moram se na kraju osvrnuti i na cover albuma. Ili bolje ne? Nećemo kvariti dobar album na kraju krajeva ionako nebitnim komentarima.
OCJENA: 4+

04.10.2008. u 17:13 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (11)
Studeni 2009 (20)
Listopad 2009 (26)
Rujan 2009 (5)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (11)
Prosinac 2008 (16)
Studeni 2008 (22)
Listopad 2008 (14)
Rujan 2008 (12)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (11)
Siječanj 2008 (13)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (20)
Listopad 2007 (21)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (19)
Lipanj 2007 (37)
Svibanj 2007 (43)
Travanj 2007 (47)
Ožujak 2007 (70)
Veljača 2007 (18)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Glazbeni blog; recenzije pjesama, albuma, spotova, izvještavanje o raznim glazbenim top-listama + recenzije filmova, komentari društvenih događanja....




ALBUM OF THE WEEK:


U prodaji!

DOWNLOAD HERE

NEW SINGLES AND MORE:


Adele - Rolling in The Deep.mp3

Rihanna - What's My Name (feat. Drake).mp3

Jamie Woon - Spirits.mp3

Drake - Karaoke.mp3

The National - Conversation 16.mp3

+


Friendly Fires - Kiss Of Life.mp3

S reizdanja albuma Friendly Fires grupe Friendly Fires

+


Amerie - Why R U?.mp3

S albuma In Love & War!

DO SADA RECENZIRANI ALBUMI.....


ERYKAH BADU Part Two: Return... 4
MGMT Congratulations 4+
JUSTIN BIEBER My World 2.0. -3
JASON DERULO Jason Derulo -2
ELLIE GOULDING Lights 3+
MONICA Still Standing -4
USHER Raymond v Raymond 3+
SUGABABES Sweet 7 2+
MARINA&THE DIAMONDS Family... 2+
VAMPIRE WEEKEND Contra 4+
CORINNE BAILEY RAE The Sea 4+
FLORENCE+THE MACHINE Lungs 4
SADE Soldier Of Love -4
SUSAN BOYLE I Dreamed A Dream 2+
KE$HA Animal 1+
DAVID GUETTA One Love -3
GLASVEGAS Glasvegas -5
FRIENDLY FIRES Friendly Fires 4+
ANTONY AND THE J. The Crying.. -5
THE BIG PINK A Brief History ofLove 4
PHOENIX Wolfgang Amadeus... -5
THE XX The XX 5
KID SISTER Ultraviolet 2+
EMPIRE OF THE SUN Walking On... 3+
DANIEL MERRIWEATHER Love&War -3
JACK PENATE Everything Is New 4+
YEAH YEAH YEAHS It's Blitz 4+
WILCO Wilco 4
LADYHAWKE Ladyhawke -4
BAT FOR LASHES Two Suns 4
MARY J. BLIGE Stronger WithEach... 4
BOJAN JAMBROŠIĆ Bolji od ljubavi 2+
ROBIN THICKE Sex Therapy -3
ARCTIC MONKEYS Humbug 4
LITTLE BOOTS Hands -4
CHRISETTE MICHELE Epiphany -3
ALICIA KEYS The Element Of... -5
LEDISI Turn Me Loose -4
PLEASURE P Intr. of Marcus Cooper -4
MUSE The Resistance 3+
MR HUDSON Straight No Chaser 3
CHRIS BROWN Graffiti 4
TIMBALAND Shock Value II 2
JAY SEAN All Or Nothing -4
PIXIE LOTT Pixie Lott 3+
ADAM LAMBERT F Y Entertainment 4
LADY GAGA Fame Monster -4
KRIS ALLEN Kris Allen 2+
RIHANNA Rated R 4
NORAH JONES The Fall 4
JOHN MAYER Battle Studies 3
ONE REPUBLIC Waking Up -3
LEONA LEWIS Echo -3
AMERIE In Love & War 3+
RYAN LESLIE Transition 4
MELANIE FIONA The Bridge -3
CHERYL COLE 3 Words -4
ALEXANDRA BURKE Overcome 3
TREY SONGZ Ready 4
FRANKMUSIK Complete Me -4
LA ROUX La Roux 4
THE BLACK EYED PEAS The E.N.D. 2+
SHAKIRA She Wolf 2
MIKA The Boy Who Knew Too Much -4
LETOYA Lady Love 3+
MARIO D.N.A. 4+
KID CUDI Man On The Moon 4+
MAXWELL BLACKsummers'Night -5
BACKSTREET BOYS This Is Us 2+
ELECTRIK RED How To Be a Lady... 4+
JORDIN SPARKS Battlefield 2
CIARA Fantasy Ride 3+
MARIAH CAREY Memoirs of... -5
WHITNEY HOUSTON I Look To You 3
NATALI DIZDAR Pronađi Put 4+
KERI HILSON In A Perfect World -4
RAZORLIGHT Slipway Fires 2
FLEET FOXES Fleet Foxes 5
VAMPIRE WEEKEND Vampire Weekend -5
RYAN LESLIE Ryan Leslie 3
MUSIQ SOULCHILD Onmyradio 4
AVANT Avant 4+
KELLY CLARKSON All I Ever Wanted 3
THE-DREAM Love vs. Money 5
LILY ALLEN It's Not Me, It's You -4
KINGS OF LEON Only By The Night -4
FRANZ FERDINAND Tonight: F. Ferdinand -5
MGMT Oracular Spectacular -5
SANTOGOLD Santogold -5
JAMIE FOXX Intuition -3
DINO DVORNIK Pandorina Kutija -4
JACQUES HOUDEK Crno i Bijelo 3+
KEYSHIA COLE A Different Me 3
THE KILLERS Day & Age -5
KANYE WEST 808's & Heartbreak -4
BRITNEY SPEARS Circus -5
DAVID ARCHULETA David Archuleta 2+
DAVID COOK David Cook 2+
BEYONCÉ I Am...Sasha Fierce 5
DEBORAH COX The Promise -5
CHRISTINA AGUILERA Decade Of Hits -4
DIDO Safe Trip Home 4+
SUGABABES Catfights & Spotlights 3+
T-PAIN Thr33 Ringz -2
T.I. Paper Trail 3+
P!NK Funhouse 3
JOHN LEGEND Evolver 4
JAMES MORRISON Songs For You... 4+
ROBIN THICKE Something Else 3
KEANE Perfect Symmetry 4
LANA Volim Biti Zaljubljena 3
SANDRA BERKOVIĆ Upali Radio 2+
JENNIFER HUDSON Jennifer Hudson 4
JAZMINE SULLIVAN Fearless 4+
THE PUSSYCAT DOLLS Doll Domination -3
NE-YO Year Of The Gentleman 4
LADY GAGA The Fame -3
NEW KIDS ON THE BLOCK The Block 3+
SOLANGE Sol-Angel & The Hadley...5
MICHELLE WILLIAMS Unexpected -4
GIRLICIOUS Girlicious 1
M.I.A. Kala -5
ROISIN MURPHY Overpowered 4
ASHLEE SIMPSON Bittersweet World 2
JASON MRAZ We Sing, We Dance... -4
KATY PERRY Katy Perry 2+
LIL' WAYNE Tha Carter III 4+
COLDPLAY Viva La Vida 3+
ASHANTI The Declaration -3
GNARLS BARKLEY Odd Couple 4
USHER Here I Stand -4
SEVERINA Zdravo Marijo 4
CHERISH The Truth -3
JESSE McCARTNEY Departure 4
ERYKAH BADU New Amerykah (pt 1) -5
J. HOLIDAY Back Of My Lack 3
DUFFY Rockferry -4
MADONNA Hard Candy 4
MARIAH CAREY E=MC2 5
DANITY KANE WellcomeToTheDollhouse 2+
JANET JACKSON Discipline 4+
ADELE 19 -5
NATASHA BEDINGFIELD P.ful Of Sunshine 4
LEDISI Lost & Found 4
KATE NASH Made Of Bricks 3
LCD SOUNDSYSTEM Sound Of Silver -4
ARCADE FIRE Neon Bible 4+
BRIGHT EYES Cassadaga 3+
RICHARD HAWLEY Lady's Bridge -5
KLAXONS Myths Of The Near Future -4
RADIOHEAD In Rainbows 5
BURIAL Untrue 4+
MARY J. BLIGE Growing Pains 4+
KYLIE MINOGUE X -4
MARKO TOLJA Stare Dobre Stvari 4
NINA BADRIĆ 07 -5
JORDIN SPARKS Jordin Sparks 3+
LEONA LEWIS Spirit 3
ALICIA KEYS As I Am -5
CHRIS BROWN Chris Brown 3+
BRITNEY SPEARS Blackout 5
MARIO Go -5
KATIE MELUA Pictures -5
JENNIFER LOPEZ Brave 4
JILL SCOTT Words and Sounds Vol.3 4
JAMES BLUNT All The Lost Souls 3+
KANYE WEST Graduation 4
50 CENT Curtis -3
KEYSHIA COLE Just Like You -4
VANNA Ledeno Doba 2+
SAŠA LOZAR 1 Dan 4
FERGIE The Dutchess 2+
PARIS HILTON Paris 3
GWEN STEFANI The Sweet Escape -3
JESSICA SIMPSON A Public Affair -4
SARA BAREILLES Little Voice 3
DANITY KANE DK -4
CIARA The Evolution -4
CHRISETTE MICHELE I Am 4
KELLY ROWLAND Ms. Kelly 3
RIHANNA Good Girl Gone Bad -5
FABOLOUS From Nothin' To Somethin' 3+
KELIS Kelis Was Here 4
FEIST The Reminder -5
JOE Ain't Nothing Like Me 3+
JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/L.sounds 5
MAROON 5 It Won't Be Soon Before Long -3
TRAVIS The Boy With No Name 5
AMERIE Because I Love It -4
BOBBY VALENTINO Special Occasion -3
NATASHA BEDINGFIELD N.B. -4
NE-YO Because Of You 3
ARCTIC MONKEYS Favourite Worst... 4+
NORAH JONES Not Too Late -4
BEYONCE B'Day 5
JAMIE T Panic Prevention 4
TIMBALAND Timbaland Presents... -3
ELISABETH WITHERS It Can Happen to... 2
MACY GRAY Big 3
FANTASIA Fantasia 4
ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin -4
MONICA The Makings Of Me 3+
THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN 4
TAMIA Between Friends 4+
JOHN MAYER Continuum 4+
MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq -5
BRIAN McKNIGHT Ten -4
JANET JACKSON 20 Y.O. -4
AMY WINEHOUSE Back To Black 5
IVANA HUSAR Familija 4
MARIJA HUSAR Familija -3
ROBIN THICKE The Evolution of R Thicke -4
MIKA Life In Cartoon Motion -4
PAOLO NUTINI These Streets -5
THE FRATELLIS Costello Music 4
JAMES MORRISON Undiscovered -5
KATHARINE McPHEE Katharine McPhee 4



THUMBS UP