ponedjeljak, 02.02.2009.

Janoda - Hainan Rain Forest

Janoda

Neki dan smo posjetili jedinu tropsku prašumu smještenu u Kini. Zapravo se radi o 'Cultural Tourism Zone', što znači da su kroz jedan mali dio prašume prokrčili staze, uredili jedan dio okoliša, i osigurali da čovjek može sigurno proći kroz sve to. Jer da to nisu učinili - nema šanse ući u pravu prašumu! Raslinje je u takvoj mjeri gusto da je život moguć samo pticama, insektima, zmijama, majmunima...

JaNoDa je fonogram, znači jedan-dva-tri na hainanškom dijalektu. No - kao i uvijek u kineskom jeziku (Kinezi obožavaju metafore), značenje je višestruko: Ya znači i Obnova, No predstavlja Obećanja, dok se Da odnosi na Prakticiranje. Prem tome YaNoDa u sebi sadrži prijateljstvo i dobrodošlicu, i svi zaposlenici u parku upotrebljavaju JaNoDa umjesto našeg 'Bok', jer je to pozdrav.
Ovaj park je smješten oko 35 km od SanYa-e, najjužnijeg kineskog grada, i ako vam se desi da se ovdje nađete znajte da je autobus od centra grada do parka besplatan. Ulaznica u park košta oko 15 eura (ovisi o kursu). Unutar parka je osiguran (isto pesplatni) prijevoz shutle-busovima i malim električnim vozilima, to kad ste tako umorni da ne možete dalje...

Park je ogroman, i moj savjet je da si treba ponesti nešto za pojesti. Stvar je u tome da jedini restoran koji se ovdje nalazi u svu hranu stavlja neku 'čudesnu' medicinsku gljivu (liječi SVE!) i neke druge 'medicinske biljke', i ako niste spremni na čudne okuse (ja inače zaista volim kinesku kuhinju) bolje se zadržati na sendvičima. Piće se može svuda kupiti (voda ili sokovi).

Kroz park se može hodati satima (mi smo svi drugi dan imali poprilične količine mlječne kiseline u nogama - jooooooj), i zaista je zanimljivo. Stvar koja je mene oduševila je sistem kojeg upotrebljavaju da bi turistima objasnili što je tropska prašuma, i da bi te na određenim točkama upoznali s biljkama, da bi ti obratili pažnju na ovo ili ono, ili ti ispričali legende stvarane stoljećima na otoku. Pogledajte spravicu ispod koja visi čovjeku oko vrata:

Photobucket

Radi se o interaktivnoj mapi parka koja je komandirana preko GPS-a, što znači: kad se nađeš na određenom mjestu automatski ti zasvijetli lampica na karti i krene objašnjenje, koje možeš ponoviti koliko puta hoćeš! Za sada imaju kineski, japanski, engleski, i možda još koji egzotični jezik, zasigurno ni jedan drugi evropski jezik osim engleskog.

Od mnogih zanimljivosti izdvajam samo neke, inače nema kraja blogu...

Na primjer - svo drveće u ovom parku korijenjem stišće i ulazi u kamen. Da nisam izmislila vidi sliku:

Eating a Stone...

Postoje li prašume bez lijana?

Lians

Viseće mostove oduvijek volim!

Hanging Bridge

Što biste s ovakvim drvcem u vrtu? A tek da vam se mama odluči za fikus!?!

Ficus on the Tree

A ovo dobro vidite: iz sredine jednog drveta raste drugo drvo! Za to su odgovorne ptice koje svojim izmetima prenose sjemenje koje pojedu. Jedino - to sve ne traje vječno: nakon nekog vremena vanjsko drvo pojede ono unutrašnje, i tako ostane šuplje u sredini (to nije rijtkost vidjeti).

Tree in the Tree

Za kraj - kad ste već zaista umorni - dođete do ovog jezerca - i naprosto uživate!

Janoda - Rain Forest

I onda za kraj kraj - drvo želja. U svakom kineskom parku to je zakon! A kako ništa nije besplatno - svaku trakicu platite (oko 1 eur). Trakice su namjenske: za ljubav, za posao, za zdravlje.... Napišete svoje ime i datum, a uvijek dobijete dvije da jednu ponesete kući.

Lucky tree

Pozdrav iz Kine!

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.