Doskakutao jedan zeko
pa mi nešto lijepo reko
Danas sreću i veselje dijelim
pa Vam sretan Uskrs želim
Voli Vas vaša Brane
|
U vrtiću gdje radim svaki dan me dočekuje jedno jako drago biče....uvjek nježna, uvjek nasmijana, uvjek TU
Kako se približava Uskrs tako smo razgovarale o pravljenju kolača. Tu se povukla tema sirnica. Ma nema šanse da se ja usudim raditi to slatko čudo.
To je za mene bio čisti SF!!!
Ali moja draga Ivančica mi je rekla: "tebi će to ić ..." i na jednu "ljubavnu" predvečernju porukicu donijela mi receptić za sirnicu.
potrebno je:
- 1 kg brašna
- 1,5 kockica svježeg kvasca
- 25dkg šećera
- malo soli
- 16 dkg masnoće (malo ulja, malo margarina, malo masti - svega po malo)
- 8 jaja (8 žumanjaka i 4 bjelanjka)
- 2,5dl mlijeka
- limunova i narančina korica (cijela)
- narančin sok
- ekstrakt ruže (onako odoka)
- malo maraskina (ili bilo kojeg drugog mirisnog pićenceta)
- malo ruma
- miris za sirnice
- 10 vanili šećera (8 u tijesto i 2 za posipanje)
- 1 prašak za pecivo
Smjesa I.
Kvasac rastopiti u toplom lijeku (2,5dl) i s malo brašna pustiti da se digne.
Smjesa II.
Umješati jaja (žumance) sa:
- 25dkg šećera
- malo soli
- 16 dkg masnoće (malo ulja, malo margarina, malo masti - svega po malo)
- limunova i narančina korica (cijela)
- narančin sok
- ekstrakt ruže (onako odoka)
- malo maraskina (ili bilo kojeg drugog mirisnog pićenceta)
- malo ruma
- miris za sirnice
- 8 vanili šećera
- 1 prašak za pecivo
Smjesa III.
Umutiti bjelance u snijeg.
Pomiješati Smjesu I, II, III sve zajedno i umjesiti u jednu kompaktnu smjesu.
Pustiti da se diže preko noći.
Moja Ivančica kaže ovako:
- umjesim u petak navečer, u subotu do popodne svako malo premjesim.
Nakon što smo premjesili tijesto bar 10 puta napraviti 4 onako fine loptice. ivančica kaže da njoj ispadnu 3 sasvim solidne, bome je meni ispalo 4 bez ikakvih problema. Vi vidite koliko će vam se tijesto diči i s koliko tijesta ćete raspolagati. Meni je dakle ispalo 4 loptice sasvim solidne, mogu reči lopte .
U veliki pleh za pečenje staviti papir za pečenje i na papir tijesto.
Škarama napraviti znak mercedesa na tijestu i pustiti nek se diže još koji pola sata.
Peči 45 minuta lagano na 180C.
Nakon što su porumenile (ovisi o pečinici, nekome će trebati duže od 45 min da sirnice porumene a nekome manje) izvaditi ih i premazati žumancem.
Premazane sirnice posuti što više šećerom običnim bijelim, kristalnim i vanili šećerom.
Vratiti u pečnicu na još 15 minuta laganog pečenja da se žumance dobro obradi i šećer lagano karmelizira.
OBOŽAVAM vrele sirnice, ali vjerujte mi na riječ, MORATE sačekati barem pola sata da odstoje nakon vađenja iz pečnice jer će vas boliti želudac kao što boli mene cijeli dan. Vrelo tijesto sirnice u kombinaciji sa ljudskim želudcem......nikako ne idu zajedno
No....evo Vam moje sirnice:
|
Ovo je bila tatina torta za 51.rođendan
Kore i krema su iz Jaffa torte
|