1fc6 Srce u junaka - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 18.07.2007.

Srce u junaka



Uncommon Valor, 1983. D : Ted Kotcheff ; Gene Hackman, Fred Ward, Randall "Tex" Cobb, Tim Thomerson, Patrick Swayze


Pukovnik Rhodes (Gene Hackman) već deset godina uzalud traži svojeg sina, koji je MIA u Vijetnamu. Dok mu političari i generali govore kako se trenutno čine svi diplomatski napori za oslobađanje zarobljenih, Rhodes provodi slobodno vreme u Tajlandu i okolo, jureći bilo kakav znak života koji bi mogao da isprati. Konačno, on nalazi slike svog sina u jednom kampu u Laosu, a zatim i doija finalni dokaz u vidu slika samog logora.

Rhodes odlučuje da krene u spasilačku misiju, i okuplja četu junaka iz bivše jedinice svog sina. Njima se pridružuje i mladi Scott (Patrick Swayze), za koga se kasnije ispostavlja da je njegov otac jedan od zarobljenika, a celu operaciju finansira bogati industrijalac MacGregor, takođe ožalošćeni otac. Posle dugog i napornog treninga u pustarama Texasa, Rhodesov odred odlazi u Thailand, odakle će pokušati da se infiltrira u Laos i odradi dugo odlagani posao.



U prvoj polovini osamdesetih, politička klima izrodila je jedan specifični podžanr vijetnamskog ratnog filma - tzv. "vratimo POWove" film. Posle eksperimentalnih sedamdesetih, u kojima je Vijetnam bio promatran iz pacifističko-humanističkog ugla, naredna dekada donela je novi, mnogo manje suptilan i krajnje šovinistički orjentisan pogled na ovaj nesrećni konflikt. Šira publika će u iz gornjeg opisa dobiti direktnu asocijaciju na pre svega Stalloneov Rambo : First Blood Part II i Chuck Norrisov Missing in Action serijal, no Uncommon Valor bi ipak zavredio laskavu titulu "praoca" ovog pokreta.

S time u glavi, nije ni toliko neočekivano što je prva polovina filma gotovo negledljiva. Prvih sat vremena posvećeni su "treningu" i upoznavanju sa likovima koje ćemo pratiti u Laos, i ovih šezdeset minuta bezrezervno su natopljeni najnižim "rah rah rah" patriotizmom i klišeima. Rhodesovu misiju pokušavaju da blokiraju sa svih strana, političari i liberali se trude svim silama, ali neeeeeee, pravda se mora isterati ! Trening deo začinjen je i predvidljivim subplotom u kojem veterani negiraju Scotta, da bi ga kasnije prihvatili po saznanju da je njegov otac zarobljenik. Ono što takođe blago iritira je da su svi glumci, izuzev Texa Cobba koji igra retarda, daleko ispod svog nivoa, pogotovo Hackman koji je sve do početka misije tako forsiran da vam uopšte ne pada na pamet da gledate veličinu vrednu njegovog imena.



I taman kada vas sve ovo natera da izbacite disk iz plejera, počinje bolji deo filma i oslobađanje taoca. Uz solidne specijalne efekte i dosta vatrometa, naravno, a i onaj faux-patriotizam se nekako istopi u žaru borbe, pa su scene nekako emotivnije i realnije. Za pohvalu je i što je kraj relativno neočekivan - utisak se toliko rapidno popravlja da ga ni neiskusni Swayze ne može degradirati. I Hackman čak postane gledljiv tokom finalne akcije. Jedini propust je scena u kojoj družina prolazi kroz napušteno selo u kojem je su iskorišćeni bojni otrovi. Na Rhodesovo pitanje šta se desilo, vodič odgovara "Ypres, Ypres !", a jedan od vojnika objašnjava da je to francuski jezik, i da je Ypres mesto u francuskoj gde je prvi put, u prvom svetskom ratu, iskorišćen "mustard gas". Što je sve OK, ako izuzmemo činjenicu da je Ypres (iliti Ieper, kakvo mu je kršteno ime) gradić u zapadnoj Flandriji, provinciji, ahem, Belgije...i odakle laoski šverceri opijuma znaju za to, uopšte ?

Kriminalna prva polovina i solidna druga, to mu dođe opšta ocena ovog filma, koji je inače režirao Ted Kotcheff, čovek iza prvog Ramba. Možda je doduše bitnije spomenuti da je producent Uncommon Valora legendarni Amero-fašista John Milius, latentni right-wing idiot i usput krajnje solidan režiser (Conan the Barbarian, The Wind and the Lion) i do-it-all scenarista (Apocalypse Now i uncredited work na Jaws i Dirty Harry, između ostalog).

PS. Power balada na odjavnoj spici ? Check.

18.07.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.