1fc6 Lošije danas za bolje sutra, ponavljaju meni od jutra do jutra - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

subota, 07.07.2007.

Lošije danas za bolje sutra, ponavljaju meni od jutra do jutra



A Better Tomorrow, 1986. D : John Woo ; Ti Lung, Chow Yun-Fat, Leslie Cheung, Waise Lee


Ho (Ti Lung) i Mark (Chow Yun-Fat) su stari prijatelji, koji već duže vreme rade za Trijade u poslu falsifikovanja novca. Njihov pulen je Shing (Waise Lee), mladić koji je još zelen u ovoj branši i koji polako uči osnove zanata. Ho i Shing zajedno polaze na Tajvan da bi tamo završili neki poslić, ali ih umesto stiska ruke čeka zaseda rivalne grupe. Shing se izvlači i beži nazad za Hong Kong, dok Ho zaglavljuje tri godine zatvora.

Po isteku kazne, Ho polazi nazad kući i zatiče blagi raspad sistema - Mark, koji je prilikom uzimanja odmazde za Hoovu izdaju ostao invalid, sada je sitni klošar, njegov brat Kit (Leslie Cheung) je diplomirao policijsku akademiju i radi u HKPD, njegov otac je ubijen od strane onih koji su ga sačekali na Tajvanu (i Kit za to krivi svog brata), a Shing je debelo profitirao od svega i nalazi se na vrhu mafijaške lestvice. Uprkos svemu, Ho pokušava da započne svoj život ispočetka, ali nekih se stvari ne možeš tek tako otresti...



Film koji je zauvek promenio HK filmsku industriju, A Better Tomorrow predstavlja breakthrough kako za režisera Johna Wooa, tako i za glavnog glumca Chow Yun-Fata. Woo je ovim projektom konačno izašao iz martial arts miljea u kojem je dobrih deset godina pekao zanat, dok se Fat otresao imidža sapunske zvezde i komedijaša, prikazavši se u potpuno drugom svetlu - njegov izgled u ovom filmu, sa crnim mantilom, naočarama za sunce, cigarom u ćošku usta i Beretta pištoljima u obe ruke, postao je pravi modni trend širom istočne Azije.

Po svojoj strukturi, A Better Tomorrow je klasičan krimi triler, obogaćen nekim novim elementima koji će postati standard za HK akciju. Akcenat je na "bratskom stradanju" protagonista i njihovim visokim moralima, bez obzira na kojoj strani zakona funkcionišu. Po defaultu, svi glavni junaci ovog podžanra biće ubuduće ljudi od principa i prijatelji do groba, dok će na suprotnoj strani stajati amoralni probisveti, spremni da izdaju i prodaju za najsitniju cenu. Vizuelno, film je doneo inovaciju koja će postati poznata kao "blood ballet" (neki su to još krstili i "gun fu") - visoko stilizovane scene firefightova uz obilno korišćenje slow-motiona (preuzeto od Sama Peckinpaha) glavni su trademark novog, hibridnog žanra danas poznatog kao "heroic bloodshed".



Jedan od razloga zašto je film bio toliko uspešan je i uparivanje dva izuzetna glumca u glavnim ulogama. Mladi i ekstrovertni Fat odlično se snalazi kao Mark, a sjajnu podršku pruža mu iskusni Lung. Tih godina, Lung je bio na zalasku karijere - posle slavnih šezdesetih i sedamdesetih u kojima je on zajedno uz Davida Chianga bio zaštitni znak Shaw Brothers produkcije, A Better Tomorrow jedan je od njegovih poslednjih velikih filmova. Solidan posao vrše i pokojni Leslie Cheung i Waise Lee, a ako obratite pažnju, primetićete i Johna Wooa i producenta Tsuia Harka u manjim ulogama - Woo je inspektor policije, a Hark profesor muzičkog u sceni u kojoj Cheungova devojka polaže neki ispit.

Tri godine kasnije, Woo i Fat će perfekcionirati ovu novonastalu formu u fenomenalnom The Killer, produžiti saradnju kroz Once a Thief i Hard Boiled, a onda krenuti put Hollywooda u nove izazove. A Better Tomorrow ostaje ipak onaj film koji je udario temelje novom Hong Kong akcionom žanru, i inspirisao mnoge režisere širom sveta.

***

Inače, primetili ste da svaki dan donosim poneki tekst, i da relativno mnogo "šaram" po glumcima i režiserima. Ideja mi je prvih par nedelja pisati o nekim standardima akcije, pa tek onda, kada se formira čitalačko telo, krenuti u nove radne pobede. Nadam se da vam je za sada sve po meri ;)

07.07.2007. u 00:15 • 7 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.