1fc6 Bluz Mutne Vode - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

nedjelja, 01.07.2007.

Bluz Mutne Vode



Go Tell the Spartans, 1978. D : Ted Post ; Burt Lancaster, Craig Wasson, Marc Singer, Evan Kim


Godina je 1964., i ono što će se u dogledno vreme zvati "vijetnamski rat" je još u pubertetu. Francuzi su se povukli, a na njihovo mesto došli su Amerikanci, i to čisto u funkciji vojno-tehničke podrške. Jedan od "savetnika" je i major Asa Barker (Lancaster), oficir kome je vojevanje očigledno davno prekurčilo, i koji, po svemu sudeći, jedva čeka da se rat zgotovi pa da krenu kući. Barker provodi dosadne dane uz kapetana Olivettija (Marc "Beastmaster" Singer) i sitnu četu domaćih vojnika na čelu sa brutalnim narednikom Cowboyem (nadimak zaradio jer nosi kaubojski šešir).

Problemi nastaju kada vrhovna komanda naredi da Barkerove trupe zaposednu i obnove stari francuski kamp Muc Wa, već deset godina van stroja. Posle pokušaja izbegavanja tog zadatka, Barker šalje svoje drugopozivce pod komandom hrabrog, ali neiskusnog poručnika Hamiltona da obave taj zadatak. U Hamiltonovoj četi je i kaplar Courcey, akademac sa nešto više mozga, ali čudne prošlosti, kao i još nekoliko iskusnijih vojnika, među njima i Barkerov stari znanac narednik Oleonowski i gorespomenuti Cowboy.

No, ono što je trebalo biti rutinski zadatak vrlo brzo se pretvara u noćnu moru. Muc Wa je izgleda vitalna tačka i za jedne i za druge, i bitka za prevlast počinje. I dok Barker i Olivetti pokušavaju da mobilišu što više snaga da pomognu Hamiltonove, njegov odred polako ali sigurno tone u živo blato koje predstavljaju Viet Cong snage oko njega.



Go Tell the Spartans je jedan od "zaboravljenih" filmova o vijetnamskom ratu, baš kao i njegov brat blizanac iz iste godine, The Boys in Company C. Oba ostvarenja pripadaju prvom talasu vijetnamskih filmova, kada su manje poznati glumci, režiseri i producenti "opipavali" puls javnoga mnjenja sa nekim svojim viđenjima konflikta. Baš kao i u Boysima, i GTtS nosi jasnu poruku da je ovaj rat bio krajnje nepotrebna avantura (zabave radi, uzmite brojati koliko puta neko u filmu kaže "it's their war"). Antiratni sentiment oslikan je u liku majora Barkera, koji svojim stavovima drastično kontrira kako podređenima (karijerista Olivetti i gung-ho Hamilton), tako i nadređenima (general koji smatra da se rat može dobiti samo uz puno učešće US kopnenih snaga).

Već u ovom prvom talasu 'Nam filmova postavljeni su neki klišei koji će se održati i do danas. Znači, svaka vijetnamska jedinica ima jednog peacenika, jednog narkomana, jednu dijabolu koja voli da ratuje ali gotovo uvek ne ume, i jednog tipa koji kolabira pod pritiskom. Svi ti likovi su prisutni i ovde, ali se to da tolerisati, jer je gluma uglavnom na solidnom nivou. Lancaster, koji je ovde već na zalasku svoje bogate karijere, pošteno odrađuje posao kao stari major, a nešto bolji od ostalih je Craig Wasson kao Courcey, inače takođe prisutan u jako sličnoj roli u The Boys in Company C. Režiser je inače Ted Post, kome je ovo uz dva filma sa Clintom Eastwoodom (Hang 'Em High i Magnum Force) verovatno jedno od boljih ostvarenja. Film nema previše akcionih scena, a i kada se dogode nisu preteranog kvaliteta - akcenat je ovde čisto na ljudskom faktoru.

Ima filma potiče od natpisa na spomen ploči kod Termopila, gde je trista Spartanaca zadržalo persijsku vojnu silu. Ubrzo pri dolasku u Muc Wa, Courcey otkrije francusko groblje sa ravno trista i dva krsta, iznad kojeg visi taj istorijski natpis. Tada vam je, valjda, sve već jasno.



Nešto što možda i nećete očekivati od pro-pacifističkog filma je malo grublji scenario, u kojim se vijetnamci oslovljavaju striktno rečima "gook" i "dink", kao i relativno visoka količina regularnih psovki. Svejedno, Go Tell the Spartans se preporučuje striktno onima koje konflikt u Vijetnamu zanima više od proseka, ili Burt Lancaster kompletistima (među koje i ja spadam). Ako vas zanimaju krv i meso, gledajte Hamburger Hill.

01.07.2007. u 00:57 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.