utorak, 07.02.2017.

Šaltaj petu...:-)))

U ovo vrijeme, kad smo otrovani fastfudno i opijeni fastdrinkno, sve više osijećamo potrebu za kužinama naših nona , sve više-premda naoko siti!-gladni smo jela za koja je sve manje onih koji ih znaju spraviti.Peta brzina u kojoj brodi čovječanstvo, kao jednu od svojih kolateralnih neizostavnosti , nametnula nam je i tu nekvalitetnu ishranu.
Dabome, nema vremena za pripremu hrane, kuhanje ,ili pečenje, kad je dovoljno-ekonomično u pogledu vremena i novca-prigristi nešto usput, na brzinu, preko pauze.Pa opet, koliko god mi bili svjesni trovanja lošom hranom,ne odustajemo od njene konzumacije, ali u isti mah, nekako paradoksalno pokazujemo i ništa manje slabu želju spram vraćanju ishodišnim recepturama naših nona.Nisu slučajno knjige s receptima u zadnje doba sve popularnije.Nisu ni zaludu.Zato, neka mi oproste i Pompej i Plutarh, ali ploviti se mora:“šufigare necesse est!“( iz Dalmatinskog evanđelja Siniše Vukovića )


konobo moja....radosti svaa...:-)))

12:46 | Komentari (30) | | |

ponedjeljak, 06.02.2017.

Bolcen...:-))
smišljam pismu o bolcenu....:-)))


00:27 | Komentari (9) | | |

petak, 03.02.2017.

Ne isplovljavaj ako ne znaš!

Iako ima mnogo načina vezivanja čvorova ili uzlova, u osnovi ih se može podijeliti u dvije skupine: na one koji služe za vezivanje konopa za nepomičan objekt te na one koji služe za spajanje dvaju konopa, po mogućnosti različitih debljina.

Osmica

Da biste zavezali čvor na kraju konopa, kako se konop, na primjer, ne bi izvukao pod pritiskom, načinite donju petlju, a potom gornju petlju. Provucite živi kraj konopa kroz prvu petlju tako da nalikuje broju 8.

Područje ljudske djelatnosti u kojem su se čvorovi ponajviše rabili jest vjerojatno pomorstvo, naročito u doba jedrenjaka kada je na brodovima sve vrvilo od konopa. No, u našoj terminologiji tada govorimo o uzlovima; čvorovi su tek jedna podvrsta uzlova, dok su ostale npr. vojevi, pašnjaci, grljci, kučevi, zapori, rasponice, upletke, pletiva, opleti, itd. Svaka od tih podvrsta sadrži na stotine, možda i tisuće, različitih uzlova, na koje se postavljaju mnogi uvjeti, ovisno o namjeni. Svakako, najvažniji uvjeti jesu jednostavnost vezivanja i sigurnost, a za neke uzlove i mogućnost brzog odrješivanja. O vještini vezivanja često je ovisila, a i danas u doba rekreativne nautike i “vikend kapetana”, ovisi sigurnost broda i posade.


Mnogo je života izgubljeno nestručnim vezivanjem uzlova, ili uporabom nekog uzla za pogrešnu namjenu. Npr., vrlo rašireni muški uzao (square knot, ili reef knot) jedan je od najsigurnijih (osobito kada se stegne i smoči) spojnih uzlova koji služe za nadovezivanje konopa. No, ukoliko su ti konopi različitih promjera ili tvrdoće lako se razveže!

/ izvor; marjan.hr /NE ISPLOVLJAVAJ AKO NE ZNAŠ VEZATI OVE ČVOROVE!

07:03 | Komentari (26) | | |

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se