kuhinja-napitci
Bezalkoholni punč od dinje (napici), Specijalitet američke kuhinje Sastojci: 1 dinja 1 štapić cimeta 90 ml soka od jabuka bez šećera 1 l limunade Opis: Prepoloviti dinju, odstraniti koštice i sa žlicom za kuglice izvaditi “meso” dinje. Staviti meso dinje u veliku zdjelu i dodati štapić cimeta i sok od jabuka. Pokriti i staviti hladiti na jedan sat. Izvaditi štapić od cimeta i izliti 1 litru limunade preko dinje. Promiješati. Servirati u čaše i dodati slamku. Bezalkoholni voćni punč (napici), Specijalitet američke kuhinje Sastojci: 2 vrećice voćnog čaja 530 ml vode 4 velike naranče 4 žličice tekućeg meda smeđi šećer limun Opis: Staviti 2 vrećice voćnog čaja u lonac i preliti kipućom vodom. Ostaviti 5 minuta da odstoji i nakon toga odstraniti vrećice od čaja. Istisnuti sok od 4 naranče i izliti u vruć čaj. Zasladiti sa 4 žličice tekućeg meda. Ugrijati bez da zavri. Umočiti rubove od četiri šalice u limunov sok i zatim u smeđi šećer. Pažljivo napuniti šalice sa punčem. Frape od banana i jagoda (napici), Specijalitet francuske kuhinje Sastojci: 2 banane 30 dg jagoda 3 dl mlijeka 1-2 dl mineralne vode 2 kuglice sladoleda od vanilije po želji malo ruma limun Opis: Očistite i narežite voće. Miksajte ga s ostalim sastojcima sok ne dobijete pjenušavu tekućinu. Ulijte u rashlađene čaše i ukrasite ploškicama limuna (zarežite ih do pola da ih možete nataknuti na rub čaša). Frape od kupina (napici), Specijalitet francuske kuhinje Sastojci: 400 g svježih kupina šećer u prahu prema želji 2 limete (limuna) 2,5 dl jogurta 2,5 dl mlijeka 1 vrećica vanilin-šećera kriške limete za ukras Opis: Kupine oprati i očistiti. Dodati šećer u prahu i zakuhati. Pustiti ih da se ohlade pa sa jogurtom, mlijekom i vanilin-šećerom dobro izmiksati. Dodati sok limete. Servirati hladno u visokim čašama sa slamkom. Kupidov egzotičan ljubavni očaj /pardon,ČAJ/ Specijalitet kreativne kuhinje Sastojci: 1 šalica vode 1/4 šalica meda 1 šalica soka od jabuka 1/4 žličice cimeta 6 vrećica voćnog čaja Opis: Pustite da voda i sok zakuhaju. Dodajte med i cimet. Dodajte čaj u vrećicama. Skinite s vatre. Pustiti da odstoji jedan sat. Dodajte 6 šalica hladne vode. Servirajte u čašama sa ledom Liker od suhih smokava (smokvica) (napici), Specijalitet kvarnerske kuhinje Sastojci: za 1 l pića: 1 litra rakije lozovače 20 dg suhih smokava Opis: U litru lozovače stavimo prepolovljene suhe smokve. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne preuzmu sav alkohol iz rakije. Liker poslužujemo rashlađen ili sobne temperature. Limunada (napici), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 3 limuna 100 g meda mineralna voda Opis: Ostružite koru s dva limuna. Treći limun ogulite u spiralu da ostane u jednom djelu. Iscijedite sok iz limuna i pomiješajte ga s medom. Dodajte nastruganu limunovu koru, pokrijte i ostavite jedan sat da odstoji. Izlijte sok u vrč i ukrasite spiralnom korom limuna. U srednje velike čaše ulijte pola soka, pola mineralne vode. Milk shake od jagoda i limuna (napici), Specijalitet engleske kuhinje Sastojci: 250 g običnog jogurta 250 ml obranog mlijeka 500 g opranih i očišćenih jagoda 1 limun Opis: Obični jogurt i obrano mlijeko staviti u mikser. Dodati jagode. Dobro izmiksati. Dobiveni shake servirati u četiri visoke čaše i dodati u svaku par kapi limuna. Ukrasiti cijelim jagodama nabodenim na cocktail štapiće. Servirati sa slamčicom. Napitak “Jug” (napici), Specijalitet mediteranske kuhinje Sastojci: sok 6 naranči sok 6 limuna sitno naribana korica od 2 naranče i 2 limuna 1 kg šećera Opis: Sok naranče i limuna i naribanu koricu stavite u posudu. Dodajte šećer. Zagrijavajte i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i prije nego zavri uklonite s vatre. Dobro ohladite i procijedite kroz gazu u staklenu ili plastičnu posudu. Ulijte u sterilizirane boce 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce, zalijepite naljepnicu i držite u hladnjaku. Dobije se oko 1,4 litre napitka. Poslužite napitak s jednakom količinom hladne obične ili mineralne vode. Napitak “Livada” (napici), Specijalitet internacionalne kuhinje Sastojci: 1 kivi malo cimeta 5-8 listića paprene metvice (može i osušene) 1 dl ohlađenog soka od jabuka 0,5 dl soka od kruške Opis: Oguljeni kivi miksati sa sokom od jabuke i kruške dok se ne dobije jednoličan napitak. Uliti u visoke čaše i servirati sa slamkom. Ovaj napitak smatra se zbog velike količine C vitamina vitaminskom inekcijom Napitak od kupina i jabuka (napici), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: 1,8 kg kupina 600 ml jabučnog soka šećer sok 2 limuna Opis: Kupine i jabučni sok stavite u veliku posudu. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta ili dok voće ne omekša. Izmiksajte voće. Dobro procijedite dobivenu kašu kroz gazu u staklenu ili plastičnu posudu. Izmjerite sok. Na svakih 600 ml soka, dodajte 225 g šećera. Ulijte sok natrag u posudu, dodajte šećer i miješajte na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Umiješajte limunov sok. Zakuhajte smjesu pa kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Stavite hladiti 5 minuta. Ulijte u sterilizirane boce 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce i čuvajte ih u hladnjaku. Dobije se oko jedna litra napitka. Pips (napici), Specijalitet američke kuhinje Sastojci: 1 dl svježe iscijeđenog soka ribizla svježe iscijeđeni sok 1 naranče 2 dl soka od jagoda malinovca po ukusu Opis: Sve dobro izmiješajte šejkerom sa smrvljenim ledom. Rastočite u čaše. Češe možete ukrasiti voćem nabodenim na čačkaklice Sorbet od šumskog voća (napici), Specijalitet francuske kuhinje Sastojci: 1 kg ribiza 25 dg malina 15 dg šećera 1 limun Opis: Pristavite šećer sa 5 dl vode; neka vrije desetak minuta da dobijete gusti sirup. Očistite i operite maline, a s opranih grozdića ribiza skinite bobice. Protisnite voće da dobijete gusti sok. Iscijedite limun. Pomiješajte sirup s obje vrste soka i zamrznite. |