petak, 22.07.2016.

Akcija suzbijanja komaraca

Od 26. do 30. srpnja 2016. će se na području Grada Poreča-Parenzo provesti akcija suzbijanja komaraca.

Radovi će se izvoditi u večernjim satima metodom hladnog zamagljivanja s radnog vozila, te skrećemo pažnju građanima da tijekom izvođenja radova zatvore prozore, a sudionike u prometu molimo za dodatan oprez.

Posebno se upozoravaju pčelari da pčele drže zatvorene u košnicama dok se insekticidna magla u potpunosti ne raziđe.


U MO-u VARVAR akcija zamagljivanja provesti će se u četvrtak navečer 28./29. 07.2016.

Za MO, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.07.2016.

Učinite nešto, gosti mi odlaze, a radovi ne staju!

Naslov ovog posta lijepo oslikava situacije s kojima se susrećemo u Mjesnom odboru. Naime, mnogi investitori u želji da što prije dovedu u funkciju svoje objekte ne biraju vrijeme i način kako to učiniti. Neki se drže slova zakona, pa imaju sve potrebne dozvole, drugi niti to. Najgore za Poreč i Poreštinu je što živimo od turizma i turista, te jedva čekamo ljeto da nam se apartmani napune kako bi onda mogli i nešto zaraditi. Zima zna biti duga, a troškovi grijanja visoki, imamo djecu studente i školarce koji trebaju razno-razne stvari kako bi mogli učiti, napredovati, razvijati se. Novac od apartmana jako dobro dođe!

Pojavi se tako preko ljeta niz investitora koji žele okrenuti nešto novaca, ne obazirući se na stanovništvo - TURIZAM. Grad je tu jako obziran i gleda svoje investicije privesti kraju prije glavne sezone, te nastaviti s istima nakon sezone. Kod nekih izvanrednih situacija (puknuće cijevi i sl.) ipak treba hitno intervenirati.

 photo Dron varvari blog 2_zps0kmvbvva.jpg
Ilustracija: Varvari iz zraka, foto: Dinko Ramić

Ovih dana naš telefon u MO-u je jako užaren. Žale se ljudi na buku pikamera, apartmani im se tresu uslijed kopanja temelja. Gosti odlaze. Što učiniti?

Grad Poreč je tu problematiku regulirao kroz Odluku o utvrđivanju zabrane za izvođenje građevinskih radova na području Grada Poreča (Službeni glasnik broj 02/95). i Odlukom o izmjeni i dopuni... (Službeni glasnik 04/03).

U tim odlukama stoji: « U dijelu naselja Poreč, koji je omeđen crtom koja ide od gradske lučice kod Općinskog suda, Turističkom ulicom, Rade Končara, ulicom Županije Somogy, Partizanskom ulicom, te Mlinskom ulicom do raskrižja s ulicom Nikole Tesle, kao i u mjestima Tar i Vabriga, zabranjuje se izvođenje svih vrsta građevinskih radova (izgradnja, rekonstrukcija interijera i eksterijera, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukture) u razdoblju od 01. srpnja do 31. kolovoza u tekućoj godini,
a unutar granica naselja Poreč (ZNAČI PODRUČJA GRADA POREČA BEZ OKOLNIH NASELJA-SELA) te u mjestima Tar i Vabriga, u razdoblju od 01.
srpnja do 31. kolovoza u tekućoj godini, zabranjuje se izvođenje svih vrsta zemljanih radova.»

Svaki je investitor i izvođač dužan održavati gradilište, čistiti ga, organizirati privremenu prometnu regulaciju itd., dok Grad ima zadatak sve to kontrolirati. Novim izmjenama zakona Grad - Komunalno redarstvo dobiva i neke ovlasti građevinske inspekcije.

Kada opet sagledamo drugu stranu medalje, građevinari trebaju isto imati priliku prihodovati, raditi i plaćati račune, te im zabrane ograničavaju aktivnost. Kako sve to pomiriti? Prije svega strpljenjem i javnom raspravom, no svakako je došlo vrijeme da se sagleda stre Odluke o utvrđivanju zabrane za izvođenje građevinskih radova na području Grada Poreča. Od 2003. do danas mnogo se toga promijenilo, pa će valjda i ova odluka.

Mještanima našeg MO-a preporučam strpljenje i dogovor s izvođačima radova i investitorima oko svakodnevnih početaka radova na gradilištu, te da dogovore smanjenje buke do maksimalne razine. Ukoliko to nije moguće dogovoriti, jedna od opcija je i prijava komunalnim redarima i građevinskoj inspekciji.

Nadam se da će takvih problema ovog ljeta biti što manje. Mjesnom su odboru u ovom slučaju jako ograničene mogućnosti, a nemojmo zaboraviti da svi oni koji sjede u MO-u su volonteri, te da odgovori članova MO-a ponekad neće zadovoljiti mještane, ali i to je život.

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.