Mjesni odbor Varvari

srijeda, 30.08.2017.

U ponedjeljak 4. rujna započinje novi ciklus medicinske rekreacije u MO Varvari

Poštovani mještani,

obavještavamo vas kako će novi ciklus medicinske rekreacije za starije (preko 50 godina starosti) započeti u ponedjeljak 4. rujna 2017. godine u prostoru dvorane na 1. katu škole u Varvarima.

Novi termini rekreacije su:

PON, SRI – 11:30 – 12:30h
UTO, ČET – 17:45 – 18:45h
(do sada je bio taj termin pon, sri - 17:30-18:30)Program „Medicinska rekreacija za starije – vježbanje pod stručnim vodstvom višeg fizioterapeuta“ provodi se od travnja 2006.g. po mjesnim odborima Grada Poreča s primarnim ciljem očuvanja funkcionalne sposobnosti i neovisnosti redovitom tjelesnom aktivnošću, radi poticanja tjelesne aktivnosti i kretanja kao važnog faktora u prevenciji bolesnog starenja. Program sufinancira Grad Poreč, a mjesečna participacija po korisniku iznosi 50,00 kuna.

KORISTI OD KONTINUIRANE REKREACIJE:

- manje boli u leđima
- jači mišići ruku, nogu, trbuha i leđa
- bolja pokretljivost – lakše se sagibate, penjete stepenicama i sl.
- bolja ravnoteža i koordinacija pokreta – nema spoticanja i padova
- bolja cirkulacija – bolja opskrba tijela kisikom usporava starenje tkiva i kože
- čvršće kosti – SPREČAVANJE / USPORAVANJE OSTEOPOROZE
- više energije i manje umaranja
- bolje raspoloženje.


Za MO, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

30.08.2017. u 08:39 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 23.08.2017.

VIDEO Uskoro otvaranje nove škole u Žbandaju

Početkom rujna kreće nova školska godina, a Grad Poreč definitivno misli na učenike. Dokaz je tome izgradnja novih škola u naselju Finida i Žbandaj. Školu u Žbandaju pohađati će stotinjak učenika, a dio školaraca iz našeg MO-a učiti će upravo u ovoj školi. Otvaranje je zakazano odmah nakon početka nove školske godine.

Kako ona izgleda možete pogledati u priloženom videu.Za MO, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

23.08.2017. u 09:58 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 09.08.2017.

Korisni savjeti za male ljetne probleme

Svatko od nas se tijekom ljeta, osim sa toplinom, suočava s većom ili manjom najezdom različitih kukaca. Danas vam želimo pomoći oko problema s muhama. U ljetnim mjesecima muhe su neizostavne i bilo bi pravo čudo da ih nema. Na našu sreću drugo se ne susreću obadi (muhe koje sišu krv stoci), a tko je doživio ubod obada zna kako to bude bolno.

Na internetu ima niz zanimljivih savjeta koji govore o zaštiti prostora od muha. Jedan jako zanimljiv i jeftin prenosimo i putem našeg bloga.

Vrećica s vodom jedan je od najjednostavnijih i po mnogima najučinkovitiji način da spriječite da u vaš dom ulete muhe. Postupak pripreme je da napunite običnu prozirnu vrećicu s čistom vodom. Napunite je do pola i zavežite čvrsto. Objesite je pred vrata ili prozore koje držite otvorene, a bez zaštitne mrežice kako biste spriječili muhe da ulete kroz te otvore u vaš dom. Zbog strukture očiju, bistre vrećice ispunjene vodom, muhe vide kao nešto što nalikuje na paukovu mrežu pa ne dolaze blizu. Tvrdi se i da vrećica s vodom dezorijentira muhe i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje. Bilo kako bilo, bitno je da djeluje.

Neke od drugih rješenja za prirodno-neškodljivo rješavanje ovih napasnika možete pronaći ovdje LINK

Ukoliko isprobate ovu metodu zaštite, javite nam da li je zaista učinkovita. Tekst s bloga je djelomično preuzet s portala vecernji.hr

Za MO, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

09.08.2017. u 15:13 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 01.08.2017.

Održana 2. sjednica Vijeća MO-a Varvari

U prostorijama MO-a u školi u Varvarima 20.06. održana je 2. sjednica MO-a. Sastanku je prisustvovalo 6 od 7 vijećnika. Dnevni je red obuhvaćao slijedeće točke.DNEVNI RED:

1. Zahtjev za formiranje okućnice Eva Ehrenstrasser,

2. Zahtjev za otkupom dijela katastarske čestice u Velenikima - Miro Košen,

3. Informacija o nelegalnom parkiranju kamiona i autobusa uz cestu na ulazu u Musalež,

4. Ucrtavanje puta Veleniki - Kosinožići,

5. Parkiranje automobila u rotorima u naselju Varvari,

6. Razno.

Ad. 1.) Nakon uvida u prijedlog prodaje i parcelacije i kraće rasprave, Vijeće MO-a je jednoglasno podržalo prijedlog dostavljen MO-u i suglasno je da Grad Poreč porda Evi Ehrenstrasser predmetne čestice u Musaležu.

Ad. 2.) Nakon uvida u prijedlog prodaje i parcelacije i kraće rasprave, Vijeće MO-a je jednoglasno podržalo da se parcela u Velenikima proda Miri Košenu. Mo je zatražio od nadležnih da se izuzme dio parcele koji bi se koristio za javne potrebe (okretište za autobuse). Isto tako MO je donio zaključak da se ukloni gospodarski objekt na predmetnoj parceli koji je ilegalno sagrađen, a nije podnijet zahtjev za legalizacijom.

Ad. 3.) Vijećnici su primili na znanje informaciju o nelegalnom parkiranju kamiona i autobusa uz cestu na ulazu u Musalež. Vijeće je donijelo odluku da će se nastojati naći pogodna parcela u gradskom vlasništvu koja bi poslužila za parkiranje vozila, te da bi se takva parcela uredila i nasipala. Parcela bi trebala biti izvan užeg područja naselja.

Ad. 4.) Predsjednik MO-a je izvijestio prisutne članove Vijeća MO-a o problemu statusa neucrtanog puta između sela Veleniki i Kosinožići. Put je otvoren cca 5 godina i redovito se uređuje nasipavanjem i košnjom. Putom se koriste mještani Veleniki, Kosinožići i mnogi drugi. Dio puta nikada nije pravno evidentiran u gruntovnici i katastru.

Nakon rasprave, MO je donio odluku kojom traži hitno uvrštenje u proceduru navednog predmeta kako bi se neucrtan dio puta pravno ozakonio. Mo Varvari smatra ovo prioritetom u aktivnostima. Put se koristi i predstavlja važan element života sela i čitave zajednice.

Ad. 5.) Predsjednik MO-a je izvijestio prisutne članove Vijeća MO-a o željama mještana Varvari da se na 2 okretišta - rotora u naselju izvrši obribljivanje rubnjacima kako neodgovorni pojedinci ne bi parkirali unutar održavanih okretišta.

Ad. 6.) Pod Razno predsjednik MO-a dao je informaciju prisutnima o odobrenom projektu Zaklade za poticanje i razvoj civilnog društva Edukativnim radionicama do aktivizma u zajednici. Zamolio je prisutne na participaciju volontiranjem na samom projektu.

Osim navedenog, prisutni su dobili informaciju o izvršenim inevsticijama u MO-u, te predstojećim aktivnostima komunalnog opremanja.

Sjednica je dovršena u 21 sati i 30 minuta.

Za MO, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

01.08.2017. u 14:45 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.06.2017.

MO Varvari će realizirati projekt EDUKATIVNIM RADIONICAMA DO AKTIVIZMA U ZAJEDNICI

Poštovani mještani,

sa zadovoljstvom vam prenosimo vijest kako je naš MO dobio financijsku potporu od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva za realizaciju projekta EDUKATIVNIM RADIONICAMA DO AKTIVIZMA U ZAJEDNICI. Potpisivanje ugovora o financiranju održalo se jučer u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo. Više o potpisivanju ugovora možete pročitati na OVOJ POVEZNICI.Ovom vam prilikom ukratko prenosimo ciljeve i aktivnosti koje ćemo realizirati u našem MO-u zahvaljujući ovom projektu.

1. aktivnost je EDUKACIJA OREZIVANJA MASLINA

Stanovnici MO Varvari koji su stručnjaci u orezivanju maslina drage volje bi se prihvatili volontiranja kao predavači kako bi svojim sugrađanima priskočili u pomoć, također bi kao predavači volonteri. Edukacije bi se izvodile u vremenskom razdoblju od dva tjedna po tri sata tjedno dakle šest sati edukacija. Mještani bi se educirali o načinu rezanja krošnje u oblik polikonične vaze, koji struka već 30 godina preporuča kao idealan. Učili bi o pravilnoj sadnji, održavanju i zaštiti maslina uz praktičnu primjenu „na terenu“.


2. aktivnost je EDUKACIJA IZ HORTIKULTURNOG UREĐENJA OKOLIŠA OKUĆNICE

Edukacije o hortikulturi bi se realizirale uz pomoć volontiranja agronoma - pejzažiste. Edukacije bi se izvodile u vremenskom razdoblju od dva tjedna po tri sata tjedno. Na edukaciju će također biti dobrodošli svi mještani kao i građani Poreča. Mještani su nakon edukacije voljni volontirati te zajedničkim snagama pridonijeti uljepšavanju okoliša dječjih igrališta koji se nalaze u MO Varvari te urediti okućnicu Mjesnog odbora. To su dokazali nizom eko akcija i proljetnih akcija uređenja po naseljima u MO-u (sve održane akcije su objavljene na blogu). Uređivanje bi se realiziralo vikendom te bi sudjelovalo minimalno 10 volontera mještana. Na taj način bi svoje novostećeno znanje o uređenju okoliša aktivizmom pretočili u vidljive kreacije te na taj način uljepšali dječja igrališta te okoliš zgrade Mjesnog odbora. Za uređivanje okoliša uz tehnički dio, mještani bi samoinicijativno donirali neke nove bilje koje bi obogatile javne površine.

3. aktivnost je TEČAJ ISTARSKOG NARODNOG PLESA BALUNA
Tečaj BALUNA provodio bi se u prostorijama MO Varvari. Radionice bi se provodile dva puta tjedno u razdoblju od dva tjedna dakle ukupno četiri radionice. Instruktor narodnog plesa kojeg bi financirali pomoću priojekta bio bi član Udruge Kumpanija Kosirići Tinjan. Intencija tečaja je potaknuti stanovništvo na druženje, učenje o svojoj lokalnoj kulturi i volontiranje.

Sve ove aktivnosti sprovesti će se na kraju ljeta i nakon završetka turističke sezone. O terminima edukacije biti ćete obaviješteni putem javnog priopćavanja i ovog bloga. U slučaju želje za volontiranjem, pozivamo vas da se javite putem maila rvelenik@gmail.com Robertu Veleniku, predsjedniku MO Varvari. Edukacije će se provoditi u prostoru dvorane škole u Varvarima (prostorije MO-a na 1. katu) i na terenu.

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

06.06.2017. u 15:09 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.< kolovoz, 2017  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Ovaj je blog namijenjen stanovnicima Mjesnog odbora Varvari, ali i široj publici internauta. Blog je dostupan svima onima koji konstruktivnom kritikom, savjetima i pohvalama žele unaprijediti kvalitetu života u nekoliko naselja u blizini Poreča.

Brojač posjeta

tomcat web hosting | hosting javaVremenska prognoza i korisni linkovi

Grad Poreč
Službene stranice Grada Poreča

Usluga.hr
Komunalno poduzeće Usluga Poreč

Parentium.com
Nezavisni portal Poreča

Porestina.info
Nezavisni portal Poreča (II)

Energetska učinkovitost
Korisni savjeti - ušteda energije

Istrapedia.hr
Kao Wikipedia, ali sve o Istri

Kapitalne investicije

Rotor na obilaznici Poreč s ulaznim krakom za naselje Varvari
FOTKA 1
FOTKA 2

Kontakt mail Mjesnog odbora Varvari

Cijenjeni internauti, vaše komentare, prijedloge, fotke, članke za objavu ili druge zanimljivosti (osim virusa) možete poslati na e-mail:

rvelenik@gmail.com

Kontakt broj: 091/452 00 93

Pretraživanje bloga i šire

Loading

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se