Indijci su prvi napravili podjelu proizvoda kanabisa na tri vrlo različite kategorije: Najjednostavniji i najrasprostranjeniji vid cananbisa je tekućina bhang koja se kuha od lišća divljih stabljika marihuane. Suvremena istraživanja pokazuju da se bhang koristio u religiozne, medicinske i socijalne svrhe te da su ga koristili pripadnici različitih slojeva društva. Bhang je bio i ostao piće vjernika u religioznim svečanostima i na vjenčanjima (gdje je otac mlade bio zadužen za nabavku bhanga), kao i na drugim manifestacijama i proslavama. Postoji ttradicija prema kojoj studenti i bogoslovi piju bhang prije nego što bi se posvetili učenju. Podaci govore da su bhang koristili i seljaci i radnici, te se koristio za stimuliranje apetita. Isto tako, mlade žene su se, za koje se smatralo da su premršave da bi bile dobre supuge, debljale pomoću bhang-tonika. Današnja medicinska istraživanja pokazuju da se marihuana može koristiti kao lijek za anorexiju-nervosu, živčano rastrojstvo koje se uglavnom sreće kod mladih žena. Kanabis srednje kvalitete naziva se i ganja te se sastoji od listova i cvijetova kultivirane biljke. Ganja se pretežno konzumira metodom pušenja , a mnogo rijeđe se unosi hranom. Najkvalitetniji vid Kanabisa je charas, kod nas poznat kao hašiš. Charas se priprema od čiste smole s biljaka. Smola se skuplja skidanjem s listova biljke ili jednom tradicionalnom metodom: radnici obučeni u kožne pregače i jakne trče kroz polje na kojem se uzgaja marihuana u najtoplije doba dana, kad je smola najviše ljepljiva. U trku dodiruju stabljike i pritom se smola lijepi za njihove jakne. Charas je najkvalitetniji i najmanje osam puta jači od bhanga. Od hašiša se dobiva i najjači oblik kanabisa, hašišovo ulje, koje u sebi može sadržavati i preko 30% THC-a Ganju i charas također su koristili svećenici koji su pokušavali „nadvladati“ običan svakodnevni život i dostići najviši stupanj religiozne ekstaze. Ovdje je bitno napomenuti da su ovo tek neki od naziva za pojedine vidove kanabisa. Isto tako važno je znati da se govori o biljci čiji dijelovi imaju preko stotinu različitih naziva diljem svijeta. |
veljača, 2006 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv