17.09.2011., subota

Rezervirano za Mirka Malenicu - Mirčeta (2)


Jednom prije, otvorio sam prostor ekskluzivno namijenjen samo njemu. Ali vrijeme je prolazilo i to mjesto je opustjelo i postalo daleko. A u njemu sve kipti od inspiracije. Nema dana da me ne posjeti i ostavi mi rukovet stihova, koje ja moram pobrisati, nažalost, jer nije svako mjesto dostojno njegova talenta. Međutim, taština je ljudska, pa i moja, nemjerljiva - a dobro je primijetila Dona - nas će već pokriti trava, a njegovi stihovi posvećeni nama će živjeti. Otvaram zato ovaj novi prostor posvećen njegovu liku i djelu.

Ako vas nije vidio, ne postojite. Svi ga znate, uvijek je tu. Čovjek s tisuću lica, i jednim glasom. Epskim, moćnim, pjesničkim. Jedan je Bard.

Čovjek koji navija sat za četriipo ujutro da bi mi došao ostaviti komentar.

U njegovim očima zrcali se more. Otud čudni sjaj u njima.

Legenda. Žrec. On ima stih za svakog od nas. Njegov nas željno gleda.

Sad će izaći i posrati se na sve nas.

Osobe slabijeg želuca, nemoćni i djeca neka preskoče ovo što neizbježno slijedi.

Dame i gospodo, drugarice i drugovi. Čovjek sa Hrvatskom u srcu. I njemačkim pasošem u džepu.

Mirko.

Mirče!

Malenica!!!

- 07:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.09.2011., četvrtak

Najbolje doba dana


Ako se sjećate, nedavno sam vam toplo preporučio blackberrynu priču o uspavljivanju mlađe sestre pričanjem Snjeguljice. Ovo što slijedi je savjet trostrukog tate (13, 4 i skoro 1 godina) - ako želite da vam brzo zaspu, ne pričajte priče za uspavljivanje. Pjevajte im.

Bilo što, a najbolje ono što vam prvo padne na pamet. Na domaćim ili stranim jezicima. Nema veze jesu li to kvalitetne pjesme, pa čak ni volite li ih vi osobno. Ja često udrem po repertoaru Miše Kovača samo zato da bih mogao afektirati. "Najljepše su oči - oči moouje mahajke". A katkad pjevam i varijacije, kao onu: "Naa tvojoj ruci flaster - uuu tvoume oku suuzee!". Nema veze ako ne znate čitav tekst, mumljanje, fućkanje i improvizacija su dozvoljeni i poželjni, ali ne pretjerujte s komičnim sadržajima. Želite da zaspu, ne pidžama party.

Zato sam svojedobno odustao od pjevanja koračnice za pranje zuba (pjeva se otprilike na melodiju "Go West", navodim samo prvu kiticu):

Peri zube, peri zube
da te vojna lica ljube
- da te vojna lica ljube
obavezno peri zube,

jer su klinke cenile, a žena mi je rekla da sam kreten.

Najbolje su u disciplini uspavljivanja pjevanjem bake, one imaju iskustva. Ljetos smo odvalili kad je naša trogodišnja rodica iz Osijeka na plaži otpjevala "Pioniri maleni" - njena baka se eto drži evergrina (a dida je u Glavaševoj stranci). Dakako, uspavljivanje ide još lakše ako i inače imate sklonosti prema pjevušenju. Meni bi ponekad čisto bilo krivo kad bi one brzinski zaspale, pa bih nakon toga još malo nastavio za svoj gušt. Ne bi vjerovali koliko se melodija čovjek sjeti tako u mraku - od starih festivala do reklama. To pomalo podsjeća na asocijacije iz Dorina dnevnika. Evo večerašnjeg programa:













Zaspala je već nakon treće stvari. Pripadnem se koliko sam dobar. Katkad si tepam kako sam toliko dosadan da se svima u mom društvu lijepe kapci. Vraćam se tako iz sobe, a moja najstarija, veteran (žrtva - PTSP) ovakvog pristupa, upravo mućka Čokolino u kuhinji.

- Znaš, nevjerojatno je koliko čovik muzike zapamti - i one koju ne sluša - samo onako usput, s radija.
- I?
- Ma ništa. Znaš sve one pjesme kojima sam tebe tlačio, i sad seku.
- E?
- Pa pitam se štaš ti sutra pivat svojoj dici.
- A sigurno neću to.
- Ae, tiš pivat ono šta je tebi bilo na radiju. Evo, recimo: "Daleko daleko iza devet sela, daleko sam jaaa!"
- "Super trouper"?
- "Gdje su orci, vile i patuljci, tamo gdje sam rođen jaaa!"
- Ti si stvarno puka.

- 21:40 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.09.2011., petak

Veliko grdo




Što reče ona dalmoška novokomponovana:

"Makarska je pravi raj - lipa je ka Jadran plavi
kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi".



I ajde, nisu puno falili. Što nedostaje Makarskoj, obilato nadoknađuju stijene i sipari Biokova što joj tvore impresivnu pozadinu. Uostalom, zdrav razum i iskustvo upozoravaju da si u životu ne možemo priuštiti pretjeranu kritičnost - treba se skoncentrirati na ono lijepo oko nas.







I tako šetam prije nekog vremena makarskom rivom, mislim pozitivno, klikam romantične palme i ferale, biram motive škura i kamenih zidova između klima uređaja i reklama.



Dok mi pogled ne privuče udaljena nezgrapna tvorevina u kutu tražila.



Približivši se, ostajem zatečen koncentriranom ružnoćom objekta koji kao da je s neba tresnuo i zabio se u zemlju inače uređenog i održavanog parka. Obilazim objekt i s nevjericom ustanovljavam kako se radi o spomeniku.



Pomnijim uvidom otkrivam da je riječ o spomeniku hrvatskom branitelju



Autor mu je akademski kipar Kuzma Kovačić.



Dakle... Kako fotografija nema učinak izravnog iskustva, pokušat ću vam dodatno opisati tu stvar. Na uzorak kvadratičnih kamenih pločica smještena je krnja kamena piramida, grubo zalivena crnkastim oksidiranim slojem metala, a na nju nova kamena gromada. Na ovoj su postrano naznačeni hrvatski heraldički kvadratići a po gornjem rubu utori koji ovlašno podsjećaju na otvore prsobrana i asociraju da bi struktura mogla predstavljati stiliziranu nacionalnu kulu koja izranja iz morskih valova. Do zla boga otrcano, ali ipak u granicama očekivanja.



Na vrh je kule međutim natandarena neopisiva, nevjerojatna kompozicija metalne gvalje u koju je zaboden kameni križ, dok okolo lepeću crne prikaze najsličnije muhama. Koje je značenje te uznemirujuće slike - što predstavlja - govno na štapiću, srce probodeno glogovim kolcem, kadaverični bubreg - dovraga, ne pitajte mene. Znam samo da isijava neviđenom, upravo nakaznom ružnoćom.



Dojam uokviruju četiri ugaone metalne "baklje" - vječni plamen je valjda skup za održavanje - koje međutim više vuku na masne gute.



Na umjetničkom nivou stvar je očit debakl. Na ideološkom ćorak, jer provocira više negativnih nego pozitivnih asocijacija (Hrvatska je kičasta inscenacija, na čijem su vrhu govna i muhe, na oltaru hrvatstva žrtvovali su nam srce, na pijedestalu su život smijenili nekrofilski obredi, Kafka rulz,...).

Posjetitelj stoji i u nevjerici se otvorenih usta pita kako jedan akademski kipar, profesionalac, pa bio to i podobni Kuzma može načiniti nešto toliko pogrešno i trivijalno? Gdje je granica neukusa? Pa i ti hrvatski branitelji, kojima je spomenik posvećen - minirali su toliko spomenika iz NOB koji su izgledali bolje, a u ideološkom smislu bili neutralni, ili čak kompatibilni ideji Hrvatske i Domovinskog rata - zašto su ostavili ovaj grozni užas koji im se doslovno ruga?



A onda shvatim - ovo mora da je umjetnost, jer svaka umjetnost je tu da provocira. Ljepotom ili ružnoćom, nebitno. Tko zna, možda ova gadljiva instalacija na makarskoj rivi predstavlja ciničnu gestu umjetnika utopljenog u salu domoljubnog poduzetnika. Jesu li sluganstvo, taština i pohlepa, kvaziduhovne i patetične tlapnje u nekom trenutku ipak prevršili mjeru pa je čovjek Kuzma zgađeno pljunuo u lice svojim gazdama na namještenom natječaju, toj blaziranoj, niškorisnoj publici i na koncu samome sebi - i u ogledalu nam pokazao sebe i nas - sav fascinantni gnoj našeg aktualnog trenutka.

I je li to zapravo svejedno? Jer nitko nije primijetio razliku.

- 08:50 - Komentari (14) - Isprintaj - #

01.09.2011., četvrtak

Spammer out of the closet


Ispričavam se komentatorima prethodnog posta što im ne mogu odgovoriti na za to predviđenom mjestu: na moj pokušaj slanja komentara, moj rođeni prozorčić za unos komentara mi je odgovorio.


Nije dozvoljeno slanje spama.

Vaš blog prijavljen je administratoru zbog kršenja pravila servisa.


Kako se ne sjećam da sam ikome slao naputke kako da se preko noći obogati, obavijesti o milijunskim ostavinama ili reklame bilo kakve vrste, a ne pamtim ni da sam koga u zadnje vrijeme nešto posebno ni vrijeđao ili ugnjetavao, ostaje mi pričekati pravorijek admina. Do tada, odgovore na vaše komentare ću lijepiti ovdje:

@mcmlx, je - naša je ljubavnica ljepša, a naši leševi više smrde.
@hocemocenzuru, ae, lako li se itat brojevima.
@WebReporter, bojim se da sa ovakvom školom baš i nećemo na zelenu granu. Ali to vrijedi i za druge stvari oko nas.
@natuknice, Mesićeve istupe ne pratim, pa ih ne mogu ni komentirati. Ne znam zašto me uopće povezuješ s njegovim stavovima. Ti i inače imaš običaj da mi stavljaš u usta ono što nisam rekao, a ignoriraš što jesam. Ja zaista nemam ništa protiv da svi zločinci, pa tako i partizanski, odgovaraju za svoje zločine. Ne smatram da je 600 > 2000, samo konstatiram da su činjenica i 600 i 2000, pa pošto je hrvatsko pravosuđe reklo svoje o 2000, trebalo se potruditi i obraditi onih 600. Misliš li da je "borba za pravednost" razlog što se partizanski zločini baš sada izvlače iz arhiva? Misliš li da uopće postoji volja za utvrđivanjem činjenica i procesuiranjem odgovornih, ili se kao i obično pokušava loviti u mutnom i revidirati povijest kako bi se izjednačilo i opravdalo sve što se dogodilo i što će se tek dogoditi? U ovome se potpuno slažem s @bablom. Zar zaista misliš da će suditi Boljkovca, Manolića ili nekog sličnog?

Nastavljam komentirati - ovaj put komentare na ovaj post.

Dragi @Blože - ma niti sliku - samo link na bablov blog. S tim da to stanje traje i dalje - jer ni ovaj komentar - što ni linka nema nije prošao. Upozorenje je isto:

Nije dozvoljeno slanje spama.

Vaš blog prijavljen je administratoru zbog kršenja pravila servisa.


Deder molim vas, provjerite, možda sam ipak koga spamao. Uzgred, osjetio sam blagi ponos pri spomenu Herr Mirka - ipak je to lik kojeg sam ja donekle promovirao, temu mu otvorio... Jedno vrijeme je bio moj obožavatelj - poslije me napustio. Ali ja pamtim sretne dane.

- 13:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Prosinac 2021 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (2)
Srpanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (3)
Lipanj 2014 (1)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (3)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (3)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Travanj 2011 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (4)
Listopad 2009 (10)

Komentari On/Off

Ako vam na vašem blogu smeta ono "Igrajte najbolje online igre i igrice", kao što je smetalo meni na mom, pronađite u HTML kodu predloška poruku: "Molimo da ne micete ovu varijablu jer ce se koristi za eventualne obavijesti. Hvala!" i odmah u slijedećem retku riječ Banner, omeđenu sa dva dolarska znaka, pa izbrišite riječ i dolare. Oni će meni reklame...

O meni i vama oko mene.


mosorov blog-brojač

blog counter
seedbox vpn norway

1. Ja mrzim puno pisati, a posebno mrzim voditi dnevnik. Ali zato volim puno blebetati i vrzmati se s ljudima.
2. S druge strane, blog je neka perverzna vrsta egzibicionističkog dnevnika, u kome svoju intimu ne skrivaš, nego se njome hvališ pred nepoznatim ljudima.
3. Od prije nekog vremena imam potrebu reći neke stvari, motam se po nekim forumima, i treba mi baza na koju bih pohranio neke tekstove, slike, muziku koji mi nešto znače.
4. Što bi rekli matematičari, pokušavam odrediti svoje područje definicije (a potom možda i područje vrijednosti). Pa, hajdemo.