ponedjeljak, 27.11.2006.

"S prijateljem na kavu"- obilježavanje međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Skupština UN-a 1992. godine proglasila je 3. prosinca Danom osoba s invaliditetom i od '92 godine ovaj dan se obilježava nizom prigodnih akcija i proslavlja se u svim udrugama osoba s invaliditetom diljem cijeloga svijeta. Naša Udruga Tjelesnih Invalida- Zadar ovu godinu ovaj dan odlučila je proslaviti na svoj poseban način; u društvu svojih prijatelja pa smo i naše obilježavanje ovog međunarodnog dana nazvali "S prijateljem na kavu", a sama proslava tj prijateljska kava bit će održana u petak, 1. prosinca u ugodnoj atmosferi zadarskog "Arsenala" u 10 sati i 3o min. Na prijateljsku kavu su pozvani svi članovi naše Udruge gdje im je osigurana "kava", baš kao i našim prijateljima iz Zagreba i Varaždina koji su se odazvali našem pozivu na "kavicu".
Uz svog prijatelja iz Udruge i ostale prijatelje (naše goste i predstavnike gradske vlasti) te uz ugodne zvuke dalmatinske pisme najavljujemo prijateljsko druženje u sasvim ležernom i opuštenom tonu veoma ugodnog prostora zadarskoga Arsenala.
Detaljnije izvješće sa fotografijama slijedi nakon petka……

- 09:59 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 15.11.2006.

Narodno Kazalište-Zadar izlazi ususret osobama s invaliditetom!!!

Svijest građana o osobama s invaliditetom u gradu Zadru se definitivno mijenja. Stvari idu na bolje. Polako, ali sigurno i osobe s invaliditetom dostojanstveno zauzimaju svoje mjesto u ovom gotovo 3000 godina starom gradu. Društvena odgovornost raste na svim poljima ljudske djelatnosti. Još jedan od pozitivnih primjera solidarnosti i mijenjanja svijesti prema osobama s invaliditetom je Hrvatsko Narodno Kazalište –Zadar koje veoma rado izlazi u susret osobama s invaliditetom, a za to je najbolji dokaz i moje osobno iskustvo. Naime, dugogodišnji sam posjetitelj i uživatelj Kazališta. No, kao osoba s invaliditetom nisam u mogućnosti zbog različitih problema s kojima se nosi jedna OSI, planirati mjesecima unaprijed i tako osigurati svoje karte u tzv. "pretplati". Ulaznice za predstavu ili koncert kupujem neposredno par dana prije predstave tj. čim one budu u prodaji na blagajni Kazališta.
E, tad je već kasno za nas obične smrtnike jer Prizemlje je već tada rasprodano u "pretplati" ili su ulaznice jednostavno osigurane za sponzore, a u prodaji su samo ulaznice za Balkon.
Naravno, da se neću odreći uživanja u dobrom koncertu, a ni predstavi i kupujem slobodno mjesto na Balkonu. Možete zamisliti što znači za jednu osobu koja teško hoda i uz pratnju, penjanje na kat?!!! I to nije običan kat, već imam osjećaj da ovaj kat vrijedi za pet drugih normalnih katova i svaki put suznih očiju popnem se na Balkon. No, zaista bogati i kvalitetni program Kazališta vrijedi tih suza, ali……….ali isto bi bilo bolje……….
I tako ja nazovem Kazalište. Lijepom riječju otvaraju se sva vrata pa tako i ova kazališna.
G-đica Nena je izrazila žaljenje što se nisam prije obratila Kazalištu kako bi na vrijeme osigurali adekvatna mjesta u Prizemlju i svojevoljno se obvezala da me redovito obavještava o Programu Kazališta kako bi meni i mojoj pratnji osigurala odgovarajuća mjesta u prizemlju Kazališta. G-đice Nena puno Vam hvala!
Ovo je samo jedan od pozitivnih primjera kako se stvari po pitanju osoba s invaliditetom u našem gradu bitno mijenjaju u pozitivnom smjeru.
A ako Vi želite pohvaliti ili možda nekog kritizirati u našem gradu što se tiče samog odnosa prema osobama s invaliditetom, to možete učiniti upravo na ovoj stranici.

I.B.

- 17:13 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 08.11.2006.

Zadar, 07.11. 2006.


Plan rada na sastanku (2) MOSI


1. Kratko predstavljanje i upoznavanje:
a) Web stranica MOSI; mosizd.blog.hr
b) Udruga Zamisli – Zagreb; www.zamisli.hr
c) Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom
d) Brošura o pravima mladih osoba s invaliditetom

2. Otvoren razgovor; prijedlozi, kritike, sugestije,…………

3. Anketa1

Sljedeći susret MOSI održat će se dana 05.12. 2006. (susreti se održavaju svaki prvi utorak u mjesecu u 16 sati u prostorijama Udruge )

………………..Evo ovako je ukratko izgledao plan rada na našem drugom sastanku mladih koji je prema svemu sudeći uspješno protekao i tek je samo jedan od naših, iskreno se nadam, brojnih budućih susreta. Još uvijek smo u nastajanju i tek se okupljamo. Prve ideje i prvi prijedlozi su izrečeni. Važno je da su mladi zainteresirani i voljni aktivno sudjelovati u svim sljedećim susretima. Trenutno nam je grupa mala (oko desetak članova), ali dovoljno velika i jaka da kvalitetno djeluje kao Sekcija mladih u našoj Udruzi i kao još jedna latica našeg najljepšeg cvijeta; grada Zadra!!!!
Kaže se da slika govori više od tisuću riječi i kako Vam ne želim nametnuti svoje subjektivno mišljenje o uspješnosti organiziranja sastanka, na Vama je da sami pogledate i procijenite fotografije sa susreta;



- 11:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

1.Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

2.Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3.Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.

4.Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se", "Pozdravljam, trčim dalje", "Čujemo se" - bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5.Ako s osobom u invalidskim kolicima dulje razgovarate, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6.Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7.Govorite polako i direktno prema osobi oštecena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8.Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9.Gluhoslijepe osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

10.Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11.Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto ucine.

12.Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13.Čekajuci u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14.Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona...,

15.Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16.Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu.

17.Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno znakom invalida, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji.

18.Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.