Ne brinite se što drugi ljudi misle o vama.
Oni uopće ne misle o vama.
Oni brinu o tome što vi mislite o njima
.roflroflrofl


....................MY ARTWORK......................

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

mačka_u_martama

četvrtak, 07.08.2008.

OD STARE CURE DO FORENZIČARKI U ŠTIKLAMA

---Kako su žene prikazale žene u kriminalističkim romanima---

Jeste li znali da je krimić ženski žanr?
Da, da. Nigdi broj žena kao najznačajnijih autora žanra nije tako velik kao u krimićima, a popularnost odma za sobom povlači ekranizaciju. Možda zbog toga što žene čine brojniju čitateljsku ekipu?
Krimić mora zadovoljiti nekoliko kategorija čitateljskih potriba: želju za uzbuđenjem i napetošću; radoznalost u rišavanju zagonetke; ispunjenje osjećaja pravde; pobjedu istine i dobra; trijumf logike, snage, poštenja i lipote.
Međutim, u krimićima koje potpisuju muškarci glavne face su uglavnom mačo detektivi, a žene su dekoltirani dekor u štiklama.

Osvrnit ću se na nekoliko ženskih autorica u čijim romanima istragu vode žene.

Povijest kriminalističkog romana nezamisliv je bez dobre stare Agathe Christie, kraljice žanra. Njen Hercule Poirot posta je legenda, oui, ali sitite se one krhke i pronicave stare cure, Jane Marple. Mudra Britanka u tvidu, uglavnom zaokupljena vrtom i kukičanjem. Ali kad se dogodi zločin, Jane, baš kao i brkati Hercule upošljava svoje «sive stanice». I kao izvrsni poznavatelj ljudske prirode i složenih odnosa, diskretno vodi istragu u pravom smjeru.

Mary Higgins Clark, čiji se romani čitaju u jednom dahu, bila je predsjednica američke udruge krimi-pisaca. Prozvali su je kraljicom suspensea, a New Yorker tepao joj je kao Gospodarici napetosti. U Clarkičinim romanima prvi put san se susrela s likom mlade, uspješne žene, koja sticajem okolnosti upada u sranja, što je poznato kao motiv «Lady in distress». Kroz napetu priču i neočekivane obrate, lady se hrabro vadi iz sranja, a stigne se i zaljubit.
Volila san i Ruth Rendell (koja piše i pod pseudonimom Barbara Vine). Ona u kriminalističke romane uvodi psihološki realizam, a dotaknula se i nadnaravnog.
Frances Fyfield ugledala se na Rendellicu, a ljubav prema odstupanju od normale najbolje se vidi u «Igri sjena», romanu igre mačke i miša jedne tužiteljice i kriminalca.

Junakinje krimića 80-tih prave su protofeministice. Odbacuju tradicionalno nametnutu ulogu Žene-domaćice-majke, snalaze se u grubom muškom svitu, često su na meti šovinističkih pljuski. Gotovo uvik se kroz krimi-priču proteže romansa, no potencijalni prinčevi umiru ili nestaju, u nemogućnosti nošenja sa istražiteljičinim načinom života. A one se ne namjeravaju odreći svoje karijere radi nekog muškarca.
Photobucket
Jedna od najpopularnijih junakinja krimića, autorice Patricie Cornwell, svakako je dr. Key Scarpetta. Ta plavuša s teškim obiteljskim traumama toliko je posvećena svom poslu, da je jedino kuhanje talijanske spize spašava od ludila.
Sue Grafton izdala je cilu seriju abecednih slučajeva istražiteljice Kinsey Millhone (A kao Alibi, B kao Bjegunac, itd) Romani za dočekat zoru.
Minette Walters piše psiho-krimiće, s atmosferom jezovite klaustrofobije, i prva je autorica koja je sa svoja prva 3 romana osvojila najprestižnije nagrade.
Ako bi čitali o sudbinama žena u nemilosrdnom mafijaškom svitu, bacite se na romane Martine Cole. Volite li pravo, potražite Barbaru Parker. Iz romana progovara iskustvo koje je Barbara stekla kao tužiteljica i odvjetnica u Miamiju. Iz njezinog pera proizlaze vješti i sa stilom pisani, uvjerljivi pravnički trileri smješteni na Floridu, gdje je ritam ubrzan, a ključ napetosti nosi umorstvo.
Zanimljivi su krimići Laurie R. King, s neodoljivom Mary Russell, pomoćnicom umirovljenog Sherlocka Holmesa. A Sam Jones, junakinja krimića Lauren Henderson, strašno je svježa i živahna protuteža klasičnim detektivkama.
Kategoriju zvanu forenzični krimić obožavan.
Osobito Tess Geritsen. «Kirurg» je prvi iz serije romana s istražiteljicom Jane Rizzoli i forenzičarkom Maurom Isles. Oduševila su me i druga Tessina djela: «Šegrt», «Grijesi», «Dvojnica», «Klub Mefisto».
Romane forenzične antropologinje Kathy Reichs ovo lito su hit na svim plažama, jer ih se može nabavit jeftino na kioscima. Njenu junakinju Temperance Brennan možete pratiti i u TV-seriji "Kosti".
Photobucket
Popularnost ovakvih krimi-priča možda leži u tome što žene imaju kontrolu? Uspješno rišavaju najokrutnije zločine i u tome pariraju uspješnim muškim kolegama. Iako sve te junakinje imaju muda, značke, skalpele za obdukciju, empatija i tzv. ženska intuicija ono je što ih čini tako ženstvenima. No tu je i strah. Gotovo uvik serijski ubojica za najslađu žrtvu bira baš istražiteljicu. A ona ga - sredi!









- 13:34 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (3)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (6)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ABOUT
- munjena -
- perfekcionist -
- tvrdoglava -
- umjetnički opaljena -
- bajkoljupka -
- mali filozof -
Pa sad ako vam se čita što ja piskaram...

Poznajem samo jednu slobodu, a to je sloboda mišljenja. (A. De Saint-Exupery)

Tko tu piskara?
Photobucket

MUSIC:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Korpiklaani
Ensiferum
Finntroll
Sletchvalk
Amon Amarth
Holy Blood
Arkona
Eluveitie
Turisas
Cruachan
Elexorien
Rhapsody
Epica
Therion
Haggard
COF
Dimmu Borgir
Eternal Tears of sorrow
SOAD
Iced Earth


ROĐENA: Zadar, 1984.
HORORRSKOP: DJEVICA

HOBI:crtanje
pisanje
kreiranje robice
glazba
knjige i stripovi
proučavanje filozofije, misticizam, ezoterija
šetnjice i kavice

lonely


NA PUSTI OTOK PONIJELA BI: knjige i zaštitni faktor 150
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A R T W O R K

Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photobucket

flytothemoon
Photobucket
Photobucket