Ovo je samo moj djelić prostora na mreži, ha, ha !!!

05.04.2006., srijeda

Šparoge...

Njam ! Evo da napokon i ja napišem post, stvarno sam zapustio ovaj blog...no

No dobro..., jučer sam našao napokon malo vremena i uputio se u šumu. Volim šumu, mir, tišinu... nakon dana punih stresa to dođe kao pravi odmor. Krenuo sam da vidim ako su počele šparoge, bilo je i sunca i kiše, zagrijalo je... sve su to znaci da bi već pomalo trebale pomolit svoje špicaste glave iz zemlje.
Pošto je u "mojoj" šumi sve zaraslo u graju (makiju, šipražje, op.a.) dobro sam se izgrebao ne bi li ih pronašao. I tako malo po malo dok sam izoštrio oko i počeo zabijat nos u žbunje počeo sam ih uočavat. Sva sreća ove sam godine pretekao susjeda i ubrao prve ovogodišnje šparoge. Nije bila neka količina za pamćenje, ali za prvi put ove godine sasvim dovoljno.
Donio sam ih doma i prepustio drugi (kulinarski) dio dragoj. Ubrzo je na pjatu (tanjuru) bila fritaja (kajgana) sa šparogama. Slistili smo je u tren. Njam. Obožavam šparoge (šumske, ne one debele uzgojene). I onaj miris kad obaviš pi-pi nakon konzumacije istih, he,he !rofl
Sljedećih mjesec-mjesec i pol moći ćete me naći ili u šumi ili za stolom gdje tamanim šparoge. yes

Šta stručnjaci kažu o šparogama:cool

ŠPAROGA - Asparagus officieales

Naziva se još i: špargla, beluš, mekostruk, kalenac, vilina metla.
Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se samo mladi izdanci slatkastoga mirisa i okusa, bjelkaste boje. Raste samoniklo i kultivira se. Kultivirana izraste više od jednog metra. Samoniklo raste na livadama, proplancima, uz puteve i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima. Izdanci kultivirane samonikle šparoge vrlo su ukusno i delikatesno povrće. Samoniklo raste na livadama, proplancima, uz puteve i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima. Izdanci kultivirane samonikle šparoge vrlo su ukusno i delikatesno povrće.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost: 100 g jestivog dijela daje 105 kJ (25kcal). Siromašna je bjelančevinama 3,6 %, mastima 0,1% i ugljikohidratima 3,8%. Njena biološka vrijednost sastoji se u bogatom sadržaju vitamina i minerala. Pravi je depo minerala, prosječno oko 600mg%, od čega više od trećine otpada na kalij, a ostalo su drugi važni minerali - fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te željezo, bakar, cink, fluor, jod i drugi mikroelementi.
Šparoga sadrži najviše vode, 93%. Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23 mg %, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B. Zatim sadrži aspargin, arginin, glikozide, organske kiseline, kao i drugo povrće bogato vitaminima i mineralima. Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci.

Vanjski slojevi šparoge sadržavaju najviše vitamina i mineralnih tvari te ih stoga treba pripremati neoljuštene. Važno je i kako će se kuhati. Izdanke treba svezati u snopić i staviti u duboki lonac s vrhovima prema gore, a vodu naliti do polovice njihove visine. Obvezno ih treba kuhati poklopljene, najidealnije na pari. Tako pripremljene šparoge izvanrednog su okusa i sačuvane hranjivosti.
Šparoge se pripremaju na razne načine - kuhane, pečene, pirjane, kao juhe, variva, salate i sl. Pogodne su i za konzerviranje u salamuri, a mogu se ukuhati i zamrznuti.
Šparoge koje su postale drvenaste nisu za pripremu salate ili variva, već se mogu skuhati za juhu od povrća kojoj poboljšaju okus. Pogodne su isključivo za ljude osjetljiva želuca.
O ljekovitosti šparoge postoje razna proturječna mišljenja.
U staroj Kini, 3000 g.p.n.e. jedna je vrsta šparoge s Dalekog istoka bila tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina. Smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki. U Francuskoj je bila poznata po diuretičkom djelovanju, a bogataši su joj pripisivali afrodizijska svojstva.
Šparoga povoljno djeluje kod zatvora te slabokrvnih osoba. Važna je u prehrani dijabetičara, rekonvalescenata, slabih osoba. Najznačajnije je njeno diuretičko djelovanje. Preporuča se osobama kod otežanog mokrenja, oboljelima od gihta, reume, vodene bolesti, a zabranjuje kod akutne upale zglobova, mokraćnih puteva i prostate. Stimulativno djeluje kod povećanih umnih napora, ali se ne preporuča kod osoba koje su nervozne i koje pate od nesanice.
Ako se šparoge češće konzumiraju, i u većim količinama, mokraća poprima karakterističan neugodan miris, što je dokaz da potiču izlučivanje štetnih tvari iz organizma.


Dobar tek svima !

<< Arhiva >>