ponedjeljak, 23.12.2013.

Pogača semenača

Postojao je običaj u okolici Pazina da se dan prije Svih svetih uzmu sve vrste brašna, pa se doda još graha, graška, leće, boba, ukratko svega što se može samljeti, te se od toga umijesio kruh u znak zahvale da je Bog dao da svi ti plodovi rode i da su na vrijeme spremljeni pod krov. Taj bi se kruh podijelio svim ukućanima te poslao i bližoj i daljnjoj rodbini, a ostatak bi se konzumirao kod kuće slijedeća tri tjedna. Taj se kruh nazivao pogača semenača.
Zapisao Jakov Volčić, župnik u Zarečju, a objavije Kmetijske in rokodelske novice, 06.04.1861, godina 19, broj 14
Izvor: Narodna in univerzitetna knjižnica

Oznake: Pogača semenača

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.