četvrtak, 26.09.2013.

long tajm no see

Ajme, prošlo je skoro tri godine da nismo ništa napisali!
Dosta se toga zapravo izdogađalo po potoku i oko potoka, ali, šta ja znam...nije bilo vremena, ili možda pravog motiva da se sve zabilježi. Možda da s vremenom napišemo kakvu retrospektivu ?
Ali najprije nešto totalno drugačije. Nećemo daleko od potoka.
Radi se o pričici koja će nekoga možda zaintrigirati da istražuje dalje, ja nemam trenutno vremena da se time bavim.

Radi se o Pazinskim grofovima de Pisino ili von Pisino. Oni koji su malo dublje uronili u Pazinsku neistraženu povijest sjetit će se Matilde Pazinske krajem 12. stoljeća, kćerke Majnarda Črnogradskog čijom je ženidbom za grofa Engelberta Pazin nakon Majnardove smrti pripao Goričkim grofovima.

Neki će se sjetiti da se još jedna Matilda Pazinska spominjala još početkom 12. st, kada je sa mužem Konradom, čini mi se (da sad ne provjeravam) kupila ili dobila Gologoricu....

I Gorički su se grofovi, nakon podjele posjeda između braći znali nazivati imenom Pazinski, prije toga Istarski. Pa je onda tu i njihov ministerijal Henrik Pazinski , koji je u njihovo ime upravljao njihovom Grofovijom Istrom. Njegovi su se potomci dijelom preselili u Lupoglav i nazivali se nadalje Lupoglavskima, a drugi preselili u Kršan i nadalje nazivali Kršanskima. Današnji je grb Kršana zapravo kopija grba Pazinskih.

Njihov nasljednik Andrija Kršanski, koji je bio kapetan Pazina i Trsta došao je kasnije u posjed Gortanovog brijega, pa se taj brijeg jedno vrijeme i nazivao Kršanski.

Bilo kako bilo, Pazinski se u 16 stoljeću sve rijeđe spominju u dokumentima i netragom su nestali. I Iz Pazina i iz Kršana.

Provjerit ću detalje ako koga priča zanima, ali čini mi se da se i 17. st. uopće više ne spominju u Pazinu. Mislim da negdje u mojim bilješkama stoji da se k Pazinskima u Pazinu priženio jedan de Rapicio, što bi značilo da je današnja ruševina kuće de Rapicio zapravo nekadašnja palača grofova Pazinskih.

Da li se nekome upalila lampica?

.....dramska pauza....

Dok sam prije par dana gubio vrijeme uzalud čekajući da se vodostaj Pazinčice digne do nivoa kada će slap Zarečkog krova biti dovoljno atraktivan da švedski olimpijci započnu svoje takmičenje za potrebe tog nekog švedskog reality showa, dotle se u mom uredu događalo slijedeće:

Posjetila nas je jedna mlada dama iz Brazila i predstavila se kao gospođa ili gospodična Pasin. Kaže da njena porodica potječe iz Pazina, te da je zato došla u naš grad, tu je samo u prolazu i nastavlja za Italiju, gdje također ima korijene i zatim se vraća u Brazil. Danijeli, koja je tad bila u uredu, pokazala je knjigu koju je napisao njen otac, ili djed 1988, povodom stogodišnjice dolaska u Brazil. Danijela je kopirala prvih 25 stranica knjige, pa smo kasnije pokušavali zajedno dešifrirati što zaista tu piše.

Odmah mi je zapelo za oko da od tri grba na naslovnici knjige jedan pripada Boljunu, drugi Pazinu, a treći Gračišću čini mi se. To su oni isti grbovi iz Valvasorove Vojvodine kranjske, odnosno isti koje je koristio u svojoj knjizi Dario Alberi.

Autor Jose Luiz Pasin započinje knjigu koja se zove "Pasin - cem anos de uma familia italiana no Brasil". Kratkim tekstom o Jugoslaviji, pa u Hrvatskoj, zatim o Pazinskoj knežiji. Malo je nešto pobrkao pričajući o donaciji Otona II 983, ali 'ajde. Kaže da je tada Pazin dodijeljen istoimenoj porodici (Pazin!), koja je bila slavenskog porijekla. Spominje zatim i Majnarda Pazinskog i Matildu i Engelberta Goričkog, pa Alberta Pazinskog (tj. Goričkog, op.a), pa prelazak Pazina pod Austrijske....Pa je došo do danas popularnog Sulejmana, koji je, kaže, 1521 krenuo na Hrvatsku, prošao Istrom, osvojio Budimpeštu i došao "na vrata" Beča. Isti da je napao, razorio i spalio Pazin, te je porodica Pazinskih napustila svoj posjed i izbjegla u Moraviju, gdje je izgubila titule i moć i služila Habsburzima obrađujući zemlju i proizvodeći vino.

Hm.

Ma nije taj portugalski uopće neka frka :-).

Slijedi tekst o mjestu Solighetto u Italiji koji je bio vlasništvo feudalaca iz porodica Brandolini i Balbi - Valier, koliko sam shvatio sve do 1950. Grof Brandolini je za vrijeme Marije Terezije na svoje posjede naselio nekoliko porodica iz Moravije kako bi započeo sadnju vinograda i proizvodnju vina. Među njima su najuspješnije bile porodice Pazin (dolaskom u Italiju mijenja se, kaže Jose, prezime u Pasin) i Teo, čija su se vina služila na caričinom dvoru.
Ima dalje još zanimljivih stvari, ako nekoga zanima dat ćemo mu fotokopije, jer knjige nama na netu.
Uglavnom ,1888 su Pazinski doselili u Brazil.

Hm.

Pročitavši sav tekst na portugalskom nekoliko puta, nisam više znao što da mislim. Sve mi je mirisalo na to da je neki tamo doseljenik inskonstruirao svoju porodičnu priču kako samo njemu paše i izdao knjigu sebi i svojim potomcima u čast.

A onda sam ga proguglao. I zažalio da je vodostaj Pazinčice tog dana bio tako očajno nizak.

...nastavit će se...ako nekoga zanima da beskrajno gugla...mogu pomoć sa mojim dosadašnjim bilješkama o Pazinskima...

Oznake: povijest rodoslovlja

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.