petak, 30.10.2009.

Rigo u akciji - slijedi nova eko akcija 07.11.!!!


Danas je započeo glavni dio akcije čišćenja divljeg deponija na Rijavcu u vodopadu bujice Brestovac u sklopu projekta "Dolina mlinova" kojeg provodi Turistička zajednica središnje Istre, a cilj mu je uređenje doline Pazinčice u atraktivno područje za šetnje i ostale oblike rekreacije.
Ovaj dio akcije provode radnici Hortikulturnog obrta Rigo, koji uz pomoć mehanizacije sa centralnog dijela deponija izvlače smeće koje se tu nekontrolirano i daleko od očiju javnosti odlagalo godinama. Projekt je financijski pomogla Zaklada za razvoj civilnog društva istarske županije sa 30 000 kn. Iako je tražena (i odobrena) potpora trebala biti gotovo dvostruko veća, te je uz akciju čišćenja trebalo u suradnji s pazinskim društvom Naša djeca organizirati čitavu seriju radionica kojima bi se na djecu i na roditelje proširila svijest o potrebi pravilnog zbrinjavanja otpada i o posebnoj ekološkoj osjetljivosti područja uz Pazinčicu, taj je dio projekta zbog opće recesije koja je dotakla i Zakladu na koncu izostavljen i ostavljen za budućnost.

Radovi HO Rigo su planirani u trajanju od tri dana, ali postoji mogućnost da će zbog velike količine otpada morati potrajati i dulje. Nakon završetka ove faze organizirati će se još jedna eko akcija i to u subotu 07. studenog kada će se uz pomoć Speleološkog društva Istra iz Pazina i Hortikulturnog obrta Rigo pokušati od vodom raznešenog smeća osloboditi i donji dio kanjona bujice Brestovac, sve do utoka u Pazinčicu. Dio troškova te akcije pokrit će Odjel za komunalni sustav Grada Pazina na čemu im unaprijed zahvaljujemo.

Za taj dio akcije biti će nam neophodan veći broj volontera, pa ovom prilikom još jednom pozivamo sve gradske udruge i pojedince kojima je stalo do čiste Pazinčice da nam se priključe.

- 14:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.