subota, 19.07.2008.

Boje turizma

metar lijevo - metar desno

Takva nam je, eto, Pazinčica bila 17.07.oko 19.00, dan prije kiše. Sušno je razdoblje dosta dugo trajalo, pa padne pljusak, pa opet kiša, uglavnom situacija se mijenja iz sata u sat. Trebalo bi to razdoblje jakih promjena vodostaja iskoristiti i rješiti jedamput za svagda sve probleme sa vodostajem i sa zagađenjem, a ne poć na kolektivne godišnje. Ali ki da to napravi? Čiji je to posao? No, krenimo redom:

Boje turizma
Prošlog je, zapravo pretprošlog četvrtka u Pazinu boravila TV ekipa emisije "Boje turizma". Ča da snime? Lani je u to vrijeme u Pazinskoj jami već voda bila mutna i smrdljiva, pa smo ih radije vodili na Zarečki. Ove godine je bilo čitavo proljeće dosta vode, pa odlučih da im konačno pokažem famoznu "Poučno pješačku stazu kroz Pazinsku jamu" koju smo lani samo spomenuli. Iako sam večer prije od Turističkog vijeća dobio "pljusku" tako što su umjesto mene za novog direktora TZ odabrali Inu, ipak odlučih rano ujutro skoknut stazom u Jamu da vidim da li je sve O.K. Dobro da jesam. Već na prvom zavoju staze hrpa smeća, novine, čips i tako to. Nazvao sam Željka u Uslugu i obećao je da će do 10 njegovi to rješit. Međutim, došavši na mostić dole u Jami, shvatim da je bolje da i ove godine preskočimo snimanje Pazinske jame. Voda mutna, prljava, smrdljiva, razočaravajuća. Zašto?
Pretpostavljam zašto. Ali nije dovoljno pretpostavljati već točno utvrditi. A za to treba istovremeno bar troje četvoro ljudi istovremeno izaći na teren. I na terenu provesti barem 12 sati.
Dvije su točke odakle dolazi zagađenje:

1. Bujica Šaltarija
Jedna je mjesto ispusta gradskog pročistača, gdje se očito svašta događa, ali kao da nikoga ne briga. Još sam krajem veljače pokušao reagirati poslavši inspekcijama mail slijedećeg sadržaja:

Poštovani,

Jučer, u četvrtak 28.02.2008, nakon 15:00 sati je uz pomoć volontera čišćen jedan dio zapuštenog javnog puta koji će se koristiti za utrku znakovitog naziva Pazinčica Clearwater Revival kojom se već nekoliko godina za redom u Pazinu obilježava Svjetski dan voda.

Staza prolazi kroz kanjon Šaltarija, dakle, neposredno u ispust gradskog pročistača i ispod tvorničkog kruga tvornice Pazinka, gdje je smještena tvrtka za gospodarenje otpadom Ecooperativa. Neugodno smo se iznenadili vidjevši da je suho korito periodičnog potoka Šaltarija potpuno zaprljano tamno smeđim muljem. Oko 15:30 je odjednom pristigla potokom veća količina mutne smeđe vode, ispuštene očito iz nekog spremnika.

Odmah smo nazvali predjednika uprave Usluga d.o.o da provjerimo da li je sa gradskim pročistačem sve u redu. On nas je uvjerio da pročistač radi redovnim tempom i da onečišćenje ne potječe iz njega. U to smo se i sami uvjerili na terenu.

Dakle, onečišćenje potječe iz kruga bivše tvornice Pazinka.

Molimo inspekcijske službe, i sve koji mogu doprinijeti rješavanju ovog problema da obave poslove iz svoje nadležnosti u što je moguće kraćem roku, pronađu krivca, i osiguraju da ubuduće poštuje zakone.

Naime, velik se trud i novac uložio i još se ulaže u uređenje jedinstvene Pazinske jame, od čije valorizacije očekujemo veliku posrednu i neposrednu korist za turizam u Pazinu. Svi ti napori neće imati smisla, ako nam se i ove godine bude dešavalo isto kao i prošle godine – da Jamom teče prljava i smrdljiva voda.

Molimo da nas obavijestite o poduzetim koracima.

Radenko Sloković


Bila jedna inspekcija, bila druga inspekcija i - ništa. Upućuju nas na inspekciju Hrvatskih voda. Inspekcija Hrvatskih voda upućuje na gradsko komunalno poduzeće. Gradsko komunalno poduzeće kaže da nema ništa s time. I tako to prođe. Pale su kiše, ispralo corpus delicti i - "prošo voz".

2. Ispust oborinskih voda
Ispust oborinskih voda na Grabru ili Pišu (zamislite kako slikovito ime su stari Pazinci dali ovom području) je drugi izvor zagađenja. O tome što se tu događa pisali smo lani u postu "Jamom teče crvena Pazinčica", koji je prinijet i na portalu I Pazin. Lani je čitavo ljeto tuda tekla crvena voda iz "macela", sve dok krajem godine nije Usluga kod zvonika konačno napravila prespoj, tako da i to sada ide na pročistač. Uglavnom. Osim ponekad. Npr. kad pada jaki pljusak kao jučer ujutro. Tada dio svega toga izlazi iz šahta i teče ulicom Vincenta iz Kastva i Velog Jože. Turisti su jučer veselo šljapkali po tome.
To su prave "Boje turizma"!
(nastavlja se...)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.