nedjelja, 22.06.2008.

Zadnji dan škole - ili kako je lahko puštit sve za sobon!

Slika Zadnji dan škole
(klikni na sliku ako želiš još)>
Razočaravajuće je izgledao Zarečki nakon zadnjeg dana škole i dan prije vaterpola. Kažu da je na jezercu još veći škovacon, a ovaj su dio navodno pokupili dečki nakon vaterpola. Na Pazinskom je stanje skoro O.K.- tek jedna razbijena boca votke koju bi trebalo pokupiti i staklo pomesti prije nego slijedeće subote prođe utrka. Čuo sam različite komenare:"Ma to je još od jučer, od osmaša", "Ma to su oni srednjoškolci" ...."Ma to su oni porečani" ..."Ma to su oni iz drugog srednje" a i one u stilu: "Ma ča ne bi to mogla dva radnika Usluge...?" A onda, od drugog i odgovor: "i ča, da za svakin od nas onda hodi po jedan radnik Usluge?"

Mislim si: a kako bi bilo da naše Eko škole ove godine za promjenu organiziraju podjelu svjedodžbi na Zarečkom? Bi li možda to imalo odgojnog efekta?

A kamo ide svo to smeće kad ga kiša ponese u potok, i koliko je truda potrebno da se to očisti pitajte ove dečke:
Slika
(klikni na sliku za cijelu galeriju).

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.06.2008.

Buena chica zaplovila do sjeverne zvijezde

Slika

Usprkos nevjerici nekih članova našeg tima i prijetećim oblacima i grmljavini oko nas Buena Chica je ipak zaplovila pazinskim podzemljem. U galeriji (otvara se "klikom" na sliku) vidjet ćete kako je to proteklo, kao i slike sa prvog "borbenog zadatka" našeg "minolovca". Splavom su upravljali njegovi konstruktori Drago i Haug koji su se tako uvjerili u brzinu i nosivost konstrukcije i odmah dogovorili dodatna poboljšanja. "Prokrstarili" smo podzemnim jezerom sa kraja na kraj da vidimo ča nas čeka u akciji pod nazivom "Underground Istria" koja se trebala održati ovog vikenda, ali je, eto, zbog lošeg vremena prebačena za slijedeći. Cilj akcije je prikupiti plastično smeće koje pluta površinom podzemnog jezera, pakirati ga u vreće, transportirati sistemom već postavljenih sajli 200 m do izlaza iz Pazinske jame i zatim dizalicom na Buraj gdje će biti ukrcano u kontejnere i zbrinuto.
Osobno mi se čini da ćemo najlakše i najučinkovitije to postići uz pomoć nekakve plivajuće mreže kojom bi zaokružili čitavu nakupinu drveća i smeća i dovukli je do poluotoka. Srećom imamo u ekipi i jednog morskog vuka - Mitcha koji negdje doma ima i ribarsku mrežu.
Tijekom te probne vožnje zašli smo i u mračan udaljeni kutak podzemnog jezera u kojem do sada nisam bio. Na stropu smo ugledali pravilan bijeli krug i u njemu - zvijezdu. Bili smo dosta zbunjeni, dok nismo shvatili da se radi o nekom kotaču dječje bicikle ili kolica kojeg je voda nekim čudom pritisnula i zakačila o stijenu. I to baš u smjeru sjevera. Složili smo se odmah: ovo je "Dvorana sjeverne zvijezde".

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.06.2008.

Dobra djevojka završila u pazinskom podzemlju

Slika

Evo, priveli smo kraju našu priču o splavu na Zarečkom. Moramo priznati da je regularnost glasanja koje se odvijalo tu s desne strane u najmanju ruku - sumnjiva i rezultate ne treba uzimati preozbiljno. Svatko tko se imalo razumije u kompjutore mogao je, ako je htio, naći načina da više puta glasa, je li? Najsumnjivije je bilo to što se u par navrata ukupan broj glasova dizao do 58, a sutradan ponovno kretao od 52! Na kraju su u blagoj prednosti protivnici splava na Zarečkom.
Slažemo se da je nedostajalo podataka o splavu i slika splava, ali nismo pre više detalja znali ni sami - sve do sada. Dakle, ne radi se nekom šarenom splavu sa istarskih plaža, već o splavu kojeg je more izbacilo na jednu od pulskih plaža, a naš sponzor, puležan Rajko (nedavno je u Pazinu otvorio Bike service SVERA na Dršćevki) izvukao je splav iz mora i prijavio policiji i lučkoj kapetaniji što je pronašao, jer, nikad se ne zna, možda je bila neka havarija na moru, ili će vlasnici možda tražiti splav. Uputili su ga da ga tri godine drži kod sebe i, ako se nitko ne javi - splav je njegov. Sve do prošle subote splav je rastavljen čekao u njegovoj garaži u Puli.

Poklopilo se nekako da se u te tri godine u brodogradilištu planinarske sekcije "Grunf" pazinskog speleološkog društva rađala ideja o gradnji splava koji bi se postavio na podzemno jezero Pazinske jame i koristio za akcije istraživanja i sl. Rađala i rađala, ali nikako da se porodi. Zapravo, nedostajala je još samo jedna bačva i ta nikako da se pronađe. Čuvši za podatak da se u jednom pulskom hanharu čuvaju ostaci splava iz II svj. rata odmah su poslali tamo svoje najbolje inžinjere i konstruktore koji su bili toliko oduševljeni viđenim da su splav odmah ukrcali i dopremili u pazinsko tajno brodogradilište. Sedam dana i sedam noći trajalo je šminkanje "Buone chice" i njena priprema za najzahtjevniji zadatak do sada. Posebna poluautomatska dizalica dopremljena je na litice Buraja, kojom je sinoć splav (još u komadima) spušten niz 100 metarsku stijenu do predvorja Pazinske jame. Dok ovo budete čitali zasigurno će već biti u podzemlju i montiran.

Eto tako. Još jednom zahvaljujemo sponzoru, a "Dobroj djevojci" želimo dug život u pazinskom podzemlju.

Na kraju nam vrag nije dao mira pa smo malo "proguglali" u potrazi za porijeklom splava. I nije nam puno trebalo da "iskopamo" slijedeću priču:
Jahta duga 37 a široka 7 m pod imenom "Buena Chica" građena je, navodno, za Hitlera osobno u jednom danskom brodogradilištu, započeta prije početka drugog svjetskog rata, a završena neposredno nakon njega. Od strane saveznika korištena je zatim za razminiravanje sjevernog mora, budući da je po svojim svojstvima zapravo - ledolomac. Danas je to luksuzna jahta za 16 osoba koja se koristi za krstarenja Mediteranom - od Sicilije do Korzike, Grčke, Jadrana, Venecije...Možete bukirati putem interneta:)

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.